paweljack Opublikowano 18 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 18 Grudnia 2020 Dzień dobry.Czy znajdę na forum przepis na kiełbasę ,która jest smaczna, nie jest sucha i twarda ale nie " patrzy" na jedzącego .Może jest sposób na dodanie tłuszczu i zamaskowanie go?Jesteś 12 lat na forum i takie pytanie? Zajrzyj w receptury i będziesz wiedział jaka, ile, czego ma. Na przykład szynkowa nie ma tłuszczu. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10528-receptury/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/5/#findComment-688809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emka24 Opublikowano 18 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 18 Grudnia 2020 Jesteś 12 lat na forum i takie pytanie? No tak ,12 lat jestem zarejestrowany- wędliny to moje słabsze hobby. Na poważnie zajęły mnie pszczoły. Dziękuję ,będę robił szynkową. Cytuj emka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/5/#findComment-688811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 18 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 18 Grudnia 2020 Parzenie i studzenie:Grzać w temperaturze 75-80 st.C - do 68 st.C wewnątrz masy mięsnej.Potem natychmiast wystudzić i na 12 h przenieść do lodówki.Tak.Widziałem to. Tylko czy ten proces obróbki cieplnej jest odpowiedni do puszek i czy jest wystarczający?Ciekawi mnie jak była robiona obróbka cieplna tych puszek z szynką na eksport. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/5/#findComment-688812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 18 Grudnia 2020 Na poważnie zajęły mnie pszczoły.Może chcesz od czasu do czasu wymienić się w barterze? [Dodano: 18 gru 2020 - 18:07] Jesteś 12 lat na forum i takie pytanie? No tak ,12 lat jestem zarejestrowany- wędliny to moje słabsze hobby. Na poważnie zajęły mnie pszczoły. Dziękuję ,będę robił szynkową. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10010-kie%C5%82basa-wiejska-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/ https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/ https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10741-kie%C5%82basa-limanowska-pieczona-podsuszana-produkcji-paw%C5%82a/ https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9528-kie%C5%82basa-d%C4%99bowiecka-produkcji-paw%C5%82a/ Ludzie robią drobiowe, z królika, mieszane, możliwości jest dużo. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/5/#findComment-688814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emka24 Opublikowano 18 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 18 Grudnia 2020 (edytowane) Może chcesz od czasu do czasu wymienić się w barterze? Nie wiem co proponujesz-wędliny które lubię, lubię robić sam, ale dzięki . Co do przepisów, to mnie tłuszcz nie przeszkadza byle by go nie było widać. Żona z córką nie jedzą jeśli widać nawet tłuszcz zmielony na sitku 4.Jem sam , a przecież robię dla wszystkich. Ja jem kanapki ze słoniną ,ale w kiełbasie oczy max.z sitka 5 i to rzadko-takie skrzywienie. Wydawało mi się ,że kiedyś czytałem lub widziałem przepis DZIADKA ,w którym podpowiadał jak zamaskować tłuszcz, stąd pytanie. Za przepisy dziękuję. Edytowane 18 Grudnia 2020 przez emka24 Cytuj emka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/5/#findComment-688820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 18 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 18 Grudnia 2020 Wydawało mi się ,że kiedyś czytałem lub widziałem przepis DZIADKA ,w którym podpowiadał jak zamaskować tłuszcz, stąd pytanie. Może o ten post Ci chodziło https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1029-kielbasa-dziadka-1-caly-proces-na-zdjeciach/?do=findComment&comment=18700 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/5/#findComment-688881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 19 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 19 Grudnia 2020 PawelJack super odnośniki linkowy może wartości byłoby zebrać i podwiesic na stronie link zbiorczy do takich wyrobów z przepisami. Uniknęloby się pytań o przepisy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/5/#findComment-688894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 20 Czerwca 2021 Nduja >ktoś robił z SiBów ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/5/#findComment-711653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 9 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 9 Lipca 2021 Waldziu z przepisem nie problem, gorzej z dostępem do Kalabryjskiej pasty paprykowej.. a Ciebie interesuje w formie kiełbasianej czy bardziej jak pasta/smarowidło? włoskie smaki na ostro Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/5/#findComment-714144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 9 Lipca 2021 w formie kiełbasianej czy bardziej jak pasta/smarowidło? Dostałem w kształcie kiełbasy w osłonce 55-60 - natomiast jest jak masa - taki rodzaj metki Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/5/#findComment-714149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 9 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 9 Lipca 2021 gorzej z dostępem do Kalabryjskiej pasty paprykowej.. Nigdy nie miałem okazji poznać smaku pasty Kalbaryjskiej i być może moja podpowiedź jest błędna ale skoro jest problem to może zastosować jakąś inną pastę zastępczo, myślę np. o paście Gohujang jest aromatyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/5/#findComment-714150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 9 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 9 Lipca 2021 w formie kiełbasianej czy bardziej jak pasta/smarowidło?Dostałem w kształcie kiełbasy w osłonce 55-60 - natomiast jest jak masa - taki rodzaj metki Waldziu taka właśnie jest jej konsystencja smarowna jak naszej metki dobrze to ująłeś i dość ostra z wyczuwalnymi ziarnami papryki, ja miałem okazję spróbować takiej..Do tej w osłonce się przymierzam od zeszłego roku, ale jak piszę ciężko dostać tę oryginalną pastę Kalabryjską [Dodano: 09 lip 2021 - 20:22] gorzej z dostępem do Kalabryjskiej pasty paprykowej.. Nigdy nie miałem okazji poznać smaku pasty Kalbaryjskiej i być może moja podpowiedź jest błędna ale skoro jest problem to może zastosować jakąś inną pastę zastępczo, myślę np. o paście Gohujang jest aromatyczna. To tak jak by do Chorizo dodać zwykłej ostrej papryki zamiast pimenton, papryka, papryka ale jednak czegoś będzie brakować Na próbę można zrobić jak to wyjdzie ale ja bym wolał próbnie zrobić jak już będzie dostępna surowa papryczka chilli ususzyć zmielić samemu.. Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/5/#findComment-714160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 9 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 9 Lipca 2021 Nduja K JA nie robilam, ale mam u nas na deli. Bardzo popularna. Zawsze kroimy cieniutkie plastry. Sa ludzie ,ktorzy za tym przepadaja inni wrecz nie lubia. Sama nie jem takich smakow, dla mnie za ostre. Ale faktem jest,ze trzeba to kroic na ostrej krajalnicy inaczej sie ciagnie na tarczy. Czyli jak przedmowcy napisali, cos w rodzaju metki. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/5/#findComment-714165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 31 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 31 Lipca 2021 Szukam sprawdzonego przepisu naPoffertjes czyli naleśniki po holendersku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/5/#findComment-716833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Poffertjes czyli naleśniki po holendersku. Może kolega @Mesch pomoże. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/5/#findComment-716904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaja Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 1 Sierpnia 2021 https://youtu.be/dvfLNaAp94o Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/5/#findComment-716916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Poffertjes czyli naleśniki po holendersku.Może kolega @Mesch pomoże. Dzięki za info https://youtu.be/dvfLNaAp94oInternetowe i z YT przepisy oglądałem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/5/#findComment-717028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 2 Sierpnia 2021 (edytowane) Poffertjes czyli naleśniki po holendersku.Może kolega @Mesch pomoże.Witam,Powiem szczerze ze nigdy nie robiłem ani próbowałem.Podstawa to patelnia do nich, to taka z dołkami w ich kształcieTu masz link i można przetłumaczyć na Google https://www.leukerec...ten/poffertjes/ Powodzenia i pozdrowienia Edytowane 2 Sierpnia 2021 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/5/#findComment-717076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 2 Sierpnia 2021 W przepisie z linku @Mesch jest mowa o łyżce syropu.Czy ktoś się orientuje o jaki syrop chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/5/#findComment-717138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Czy ktoś się orientuje o jaki syrop chodzi? Zapewne o jakikolwiek, klonowy, kukurydziany lub cukrowy.To przecież nie ma znaczenia. łyżeczka cukru do mleka z przepisu załatwi sprawę. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/5/#findComment-717141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Czy ktoś się orientuje o jaki syrop chodzi?Zapewne o jakikolwiek, klonowy, kukurydziany lub cukrowy. W takim razie taki powinien załatwić sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/5/#findComment-717142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 3 Sierpnia 2021 @bilu72, syrop klonowy zmienia smak , moja intuicja podpowiada ze jest to syrop cukrowy , ktory tez powszechnie sie uzywa w cukiernictwie w Szwecji , i napewno nie zastapi go lyzka cukru rozrobiona w mleku Syrop mozna zrobic samemu uzywajac 1 czesci wody na 2 czesci cukru gotujac go do postaci nitki. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/5/#findComment-717230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Stroop to gęsty, wiskozowy, skoncentrowany płyn, w którym rozpuszczone są duże ilości cukrów. Przechowywany szczelnie, może być przechowywany przez długi czas bez chłodzenia ze względu na wysoką zawartość cukru. Cieńsze syropy nazywane są syropem; przykładami są syrop lemoniada i syrop klonowy Myśle ze możesz zastąpić miodem ???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/5/#findComment-717240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Czy ktoś z Was kisił surowe ziemniaki tak jak ogórki aby wykorzystać w przyszłości do zrobienia np.placków ziemniaczanych lub sałatki ziemniaczanej?I jeszcze pytanie odnośnie kiszenia warzyw czy ktoś z Was dodaje chlorek wapnia a jeżeli tak to w jakiej ilości na litr zalewy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/5/#findComment-718454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 11 Sierpnia 2021 czy ktoś z Was dodaje chlorek wapnia Stosowany jest przemysłowo , jako regulator kwasowości między innymi kwasu mlekowego - pozostawia dziwny mało smaczny posmak . Ziemniaków nie kisiłem , ale to przecież 7 dni i wiesz , dodaj starter z zalewy ukiszonych ogórków. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/5/#findComment-718457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.