Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.

Czy znajdę na forum przepis na kiełbasę ,która jest smaczna, nie jest sucha i twarda ale nie " patrzy" na jedzącego .Może jest sposób na dodanie tłuszczu i zamaskowanie go?

Jesteś 12 lat na forum i takie pytanie? Zajrzyj w receptury i będziesz wiedział jaka, ile, czego ma. Na przykład szynkowa nie ma tłuszczu.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10528-receptury/

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/5/#findComment-688809
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jesteś 12 lat na forum i takie pytanie?

 

No tak ,12 lat jestem zarejestrowany- wędliny to moje słabsze hobby. Na poważnie zajęły mnie pszczoły. Dziękuję ,będę robił szynkową.

emka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/5/#findComment-688811
Udostępnij na innych stronach

 

 

Parzenie i studzenie:

Grzać w temperaturze 75-80 st.C - do 68 st.C wewnątrz masy mięsnej.

Potem natychmiast wystudzić i na 12 h przenieść do lodówki.

Tak.Widziałem to. Tylko czy ten proces obróbki cieplnej jest odpowiedni do puszek i czy jest wystarczający?

Ciekawi mnie jak była robiona obróbka cieplna tych puszek z szynką na eksport.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/5/#findComment-688812
Udostępnij na innych stronach

Na poważnie zajęły mnie pszczoły.

Może chcesz od czasu do czasu wymienić się w barterze? :D

[Dodano: 18 gru 2020 - 18:07]

 

Jesteś 12 lat na forum i takie pytanie?

 

No tak ,12 lat jestem zarejestrowany- wędliny to moje słabsze hobby. Na poważnie zajęły mnie pszczoły. Dziękuję ,będę robił szynkową.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10010-kie%C5%82basa-wiejska-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10741-kie%C5%82basa-limanowska-pieczona-podsuszana-produkcji-paw%C5%82a/

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9528-kie%C5%82basa-d%C4%99bowiecka-produkcji-paw%C5%82a/

 

Ludzie robią drobiowe, z królika, mieszane, możliwości jest dużo.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/5/#findComment-688814
Udostępnij na innych stronach

Może chcesz od czasu do czasu wymienić się w barterze?

 

Nie wiem co proponujesz-wędliny które lubię, lubię robić sam, ale dzięki .

 

Co do przepisów, to mnie tłuszcz nie przeszkadza byle by go nie było widać. Żona z córką  nie jedzą jeśli widać nawet tłuszcz zmielony na sitku 4.Jem sam , a przecież robię dla wszystkich. Ja jem kanapki ze słoniną ,ale w kiełbasie oczy max.z sitka 5 i to rzadko-takie skrzywienie. Wydawało mi się ,że kiedyś  czytałem lub widziałem przepis DZIADKA ,w którym podpowiadał jak zamaskować tłuszcz, stąd pytanie.

 

Za przepisy dziękuję.

Edytowane przez emka24
emka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/5/#findComment-688820
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wydawało mi się ,że kiedyś czytałem lub widziałem przepis DZIADKA ,w którym podpowiadał jak zamaskować tłuszcz, stąd pytanie.

 

Może o ten post Ci chodziło https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1029-kielbasa-dziadka-1-caly-proces-na-zdjeciach/?do=findComment&comment=18700

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/5/#findComment-688881
Udostępnij na innych stronach

PawelJack super odnośniki linkowy może wartości byłoby zebrać i podwiesic na stronie link zbiorczy do takich wyrobów z przepisami. Uniknęloby się pytań o przepisy
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/5/#findComment-688894
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...
  • 3 tygodnie później...

Waldziu z przepisem nie problem, gorzej z dostępem do Kalabryjskiej pasty paprykowej.. a Ciebie interesuje w formie kiełbasianej czy bardziej jak pasta/smarowidło? włoskie smaki na ostro :tongue:

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/5/#findComment-714144
Udostępnij na innych stronach

 

 

w formie kiełbasianej czy bardziej jak pasta/smarowidło?
Dostałem w kształcie kiełbasy w osłonce  55-60 - natomiast jest jak masa - taki rodzaj metki 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/5/#findComment-714149
Udostępnij na innych stronach

gorzej z dostępem do Kalabryjskiej pasty paprykowej..

 

Nigdy nie miałem okazji poznać smaku pasty Kalbaryjskiej i być może moja podpowiedź jest błędna ale skoro jest problem to może zastosować jakąś inną pastę zastępczo, myślę np. o paście Gohujang jest aromatyczna. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/5/#findComment-714150
Udostępnij na innych stronach

 

w formie kiełbasianej czy bardziej jak pasta/smarowidło?
Dostałem w kształcie kiełbasy w osłonce  55-60 - natomiast jest jak masa - taki rodzaj metki 

 

Waldziu taka właśnie jest jej konsystencja smarowna jak  naszej metki dobrze to ująłeś i dość ostra z wyczuwalnymi ziarnami papryki, ja miałem okazję spróbować takiej..

Do tej w osłonce się przymierzam od zeszłego roku, ale jak piszę ciężko dostać tę oryginalną pastę Kalabryjską :D

[Dodano: 09 lip 2021 - 20:22]

 

gorzej z dostępem do Kalabryjskiej pasty paprykowej..

 

Nigdy nie miałem okazji poznać smaku pasty Kalbaryjskiej i być może moja podpowiedź jest błędna ale skoro jest problem to może zastosować jakąś inną pastę zastępczo, myślę np. o paście Gohujang jest aromatyczna. 

 

To tak jak by do Chorizo dodać zwykłej ostrej papryki zamiast pimenton, papryka, papryka ale jednak czegoś będzie brakować ;) Na próbę można zrobić jak to wyjdzie ale ja bym wolał próbnie zrobić jak już będzie dostępna surowa papryczka chilli ususzyć zmielić samemu.. :tongue:

post-57525-0-17043100-1625854382_thumb.jpg

post-57525-0-56524800-1625854453_thumb.jpg

post-57525-0-18837100-1625854636_thumb.jpg

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/5/#findComment-714160
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nduja
 

 

 K JA nie robilam, ale mam u nas na deli. Bardzo popularna. Zawsze kroimy cieniutkie plastry. Sa ludzie ,ktorzy za tym przepadaja inni wrecz nie lubia. Sama nie jem takich smakow, dla mnie za ostre.

 

 Ale faktem jest,ze trzeba to kroic na ostrej krajalnicy inaczej sie ciagnie na tarczy. Czyli jak przedmowcy napisali, cos w rodzaju metki.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/5/#findComment-714165
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

 

 

Poffertjes czyli naleśniki po holendersku.

Może kolega @Mesch pomoże. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/5/#findComment-716904
Udostępnij na innych stronach

 

Poffertjes czyli naleśniki po holendersku.

Może kolega @Mesch pomoże. 

 

Dzięki za info  :thumbsup:

 

Internetowe i z YT przepisy oglądałem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/5/#findComment-717028
Udostępnij na innych stronach

 

Poffertjes czyli naleśniki po holendersku.

Może kolega @Mesch pomoże.

Witam,

Powiem szczerze ze nigdy nie robiłem ani próbowałem.

Podstawa to patelnia do nich, to taka z dołkami w ich kształcie

Tu masz link i można przetłumaczyć na Google

 

https://www.leukerec...ten/poffertjes/ 

 

 

Powodzenia i pozdrowienia

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/5/#findComment-717076
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy ktoś się orientuje o jaki syrop chodzi?

Zapewne o jakikolwiek, klonowy, kukurydziany lub cukrowy.

To przecież nie ma znaczenia. łyżeczka cukru do mleka z przepisu załatwi sprawę. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/5/#findComment-717141
Udostępnij na innych stronach

@bilu72, syrop klonowy zmienia smak , moja intuicja podpowiada ze jest to syrop cukrowy , ktory tez powszechnie sie uzywa w cukiernictwie w Szwecji , i napewno nie zastapi go lyzka cukru rozrobiona w mleku 

Syrop mozna zrobic samemu uzywajac 1 czesci wody na 2 czesci cukru gotujac go do postaci nitki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/5/#findComment-717230
Udostępnij na innych stronach

Stroop to gęsty, wiskozowy, skoncentrowany płyn, w którym rozpuszczone są duże ilości cukrów. Przechowywany szczelnie, może być przechowywany przez długi czas bez chłodzenia ze względu na wysoką zawartość cukru. Cieńsze syropy nazywane są syropem; przykładami są syrop lemoniada i syrop klonowy

 

Myśle ze możesz zastąpić miodem ????

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/5/#findComment-717240
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Czy ktoś z Was kisił surowe ziemniaki tak jak ogórki aby wykorzystać w przyszłości do zrobienia np.placków ziemniaczanych lub sałatki ziemniaczanej?

I jeszcze pytanie odnośnie kiszenia warzyw czy ktoś z Was dodaje chlorek wapnia a jeżeli tak to w jakiej ilości na litr zalewy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/5/#findComment-718454
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy ktoś z Was dodaje chlorek wapnia
Stosowany jest przemysłowo , jako regulator kwasowości  między innymi  kwasu mlekowego - pozostawia dziwny mało smaczny posmak .  Ziemniaków nie kisiłem , ale to przecież 7 dni i wiesz , dodaj starter z zalewy ukiszonych ogórków.   

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/5/#findComment-718457
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.