chudziak Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 11 Sierpnia 2021 I jeszcze pytanie odnośnie kiszenia warzyw czy ktoś z Was dodaje chlorek wapnia a jeżeli tak to w jakiej ilości na litr zalewy. Ja do kiszenia kupuję wodę wysoce zmineralizowaną np Staropolankę 2000 bo woda do kiszenia powinna być twarda, bogata w jony magnezu i wapnia. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/6/#findComment-718462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Czy ma ktoś ozonator,który usuwa pestycydy z żywności ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/6/#findComment-718503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 12 Sierpnia 2021 ozonator,który usuwa pestycydy z żywności ? A cóż to za wynalazek? Na jakiej zasadzie by to działało? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/6/#findComment-718506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 12 Sierpnia 2021 ozonator,który usuwa pestycydy z żywności ? Nestor - Ty takie pytanie zadajesz? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/6/#findComment-718507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 12 Sierpnia 2021 O tym urządzeniu dowiedziałem się od mojej znajomej ,która chce nabyć ozonator, który usuwa z żywności zanieczyszczenia chemiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/6/#findComment-718512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Co Twoja znajoma robiła w szkole? Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/6/#findComment-718518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 12 Sierpnia 2021 dowiedziałem się od mojej znajomej Mogłeś jej wytłumaczyć jako lekarz ,że to bzdura - a moze sprzedaje ozonatory Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/6/#findComment-718527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Ja do kiszenia kupuję wodę wysoce zmineralizowaną Do kiszenia ogórków używam wody Cechini. Najlepiej mało nasyconą dwutlenkiem węgla. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/6/#findComment-718545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 12 Sierpnia 2021 (edytowane) Mogłeś jej wytłumaczyć jako lekarz Siła marketingu nie takie profesje pokonuje Zaś manipulatorzy i akwizytorzy różnej maści drwią bezczelnie z ludzkiej inteligencji.Nie chce mi się nawet pisać, jak test wypada dla naszego społeczeństwa... Edytowane 12 Sierpnia 2021 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/6/#findComment-718548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 12 Sierpnia 2021 (edytowane) ozonator, który usuwa z żywności zanieczyszczenia chemiczne.Dziwne że przy okazji nie usuwa/zabija C-19. To teraz takie modne. Edytowane 12 Sierpnia 2021 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/6/#findComment-718551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Zalałem ogórki Zielonogórską kranówką. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/6/#findComment-719263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 12 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 12 Września 2021 Czy ktoś poleci sprawdzony przepis na gulasz z warzywami? Do dyspozycji różne mięso z dzika a także grzyby leśne. Resztę mogę dokupić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/6/#findComment-722079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 12 Września 2021 (edytowane) ktoś poleci sprawdzony przepis na gulasz z warzywami?Dobre źródło i gulasz to np. https://kuron.com.pl/artykuly/przepisy/dania-glowne/gulasz-polsko-wegierski/Ja osobiście dodaję - marchew, pietruszkę i kawałek selera wszystko w małych kawałkach max 2x1 cm podsmażone na patelni po obsmażeniu mięsa plus kilka 5-8 kulek jałowca no i wina więcej . Zwykle nie daję bulionu ew. trochę wody Edytowane 12 Września 2021 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/6/#findComment-722088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 12 Września 2021 (edytowane) sprawdzony przepis na gulasz z warzywami? Do dyspozycji różne mięso z dzika a także grzyby leśne. Zwykle improwizuję wg poniższych zasad: Gulasz ze zwierzyny z warzywami i grzybami (dot. dzika, jelenia, sarny) Składniki:mięso mieszane z różnych części zwierzęcia - 1kgwarzywa (cebula, marchew pietruszka, seler) - od 0,5 do 1kg maxczosnek - 1 główkathymianek świeży lub suszony - kilka gałązekbulion z kości zwierzęcia - 1lsmalec z dzika do obsmażaniasól - 1,5 g/kg mięsa - uwaga: odliczyć sól z bulionupieprz - 2g/kg mięsanalewka z tarniny lub pigwy (wytrawna) - 100ml albo z czosnku niedźwiedziego - (50ml + 50ml wody).grzyby świeże lub suszone opcjonalnieWykonanie:Kawałki mięs i warzyw (ok. 30-50g) marynujemy starannie wymieszane w połowie nalewki i thymianku przez dobę. Czosnek w ząbkach. Same warzywa (po oddzieleniu mięsa i czosnku) obsmażamy na rumiano na smalcu dzika. Pod koniec dorzucamy ząbki czosnku. Po "chwyceniu" czosnku zalewamy warzywa resztą nalewki i podduszamy. Usunąć z patelni i trzymać na boku pod przykryciem. Kawałki mięsa wymieszać z połową soli i smażyć partiami na tej samej patelni na rozgrzanym mocno smalcu na rumiano. Mięso podlać bulionem (można na nim wcześniej ugotować grzyby), dodać ew. resztki marynaty i dusić do miękkości. Ok. 20 min. przed końcem dodać odsmażone warzywa, resztę soli, duszone grzyby, pieprz. Edytowane 12 Września 2021 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/6/#findComment-722110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 12 Września 2021 Zwykle improwizuję Chyba zgłodniałem Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/6/#findComment-722115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 12 Września 2021 P.S.W innej wersji wykonania, z tych samych składników, warzywa dusimy od początku z obsmażonym mięsem.Wtedy warzywa rozgotują się na sos (można zmiksować), do całości dodaję duszone grzyby, których kawałki są widoczne i wyczuwalne na języku.Jednak w "gulaszu z warzywami" te ostatnie powinny być al dente i dobrze widoczne. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/6/#findComment-722118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 18 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 18 Października 2021 Jakiś pomysł na wykorzystanie nieudanej kiełbasy? Robiłem kiełbasę żywiecką ze świeżo bitej świnki i zanim ją dopiekłem to "popłynęła". Wytopił się tłuszcz (jest pod osłonką) i kiełbasa zaczęła się rozsypywać (nie wiem czy nie dałem też za mało kleju ).Pomyślałem o jakimś smalcu z kiełbasą ale.... może jakieś pomysły Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/6/#findComment-727381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 18 Października 2021 Pomyślałem o jakimś smalcu z kiełbasą https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1869-smarowka-smarowidlo-pomasta/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/6/#findComment-727385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 18 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 18 Października 2021 Dziękuję paweljack Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/6/#findComment-727388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 19 Października 2021 Zrob szwedzka "pyttipanna" na obiad .Ziemniaki ,kielbasa i cebula pokrojona w kostke .Ziemniaki podsmaz najpierw dopraw do smaku sola i pieprzem dodaj cebule a na koncu kielbase.Sadzone jajko i buraczki z octu i masz klasyke szwedzkiej kuchni.Ostatnio robilam zdjecie jest w " co macie dzis na obiad"na forum Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/6/#findComment-727512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 19 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 19 Października 2021 Dzięki electro. Chwilowo "pożar" ugaszony. Na szczęście okazało się że kiełbasa lepiej smakuje niż wygląda (głupi to ma zawsze szczęście ) Znajomi szczęśliwi że mają kiełbasę tańszą niż mięso na rynku.A swoją drogą kupiłem całą świnię (żywca) i wszystko poszło nie tak. Albo trafiłem na taką świnkę, albo ktoś (LP) ją pożałował. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/6/#findComment-727561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 19 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 19 Października 2021 ją dopiekłem to "popłynęła". Następnym razem nie dawaj słoniny tylko podgardle ewentualnie słoninę karkową. Pomyślałem o jakimś smalcu z kiełbasą Smalec o nazwie Bigos przyjmie wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/6/#findComment-727567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 19 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 19 Października 2021 Następnym razem nie dawaj słoniny tylko podgardle ewentualnie słoninę karkową. II u mnie to boczek gdy kupuję kawałki A w tym wypadku poszedł i boczek i podgardle. Słonina i drobny tłuszcz poszły częściowo na smalec, częściowo do leberki a częściowo do wędzenia. Smalec o nazwie Bigos przyjmie wszystko A o tym nie pomyślałem że się już skończyła ostatnia produkcja Ja te kiełbasy robię od lat i wszystko jest OK. Tym razem upatruję błędu w towarze. Pierwszy raz kupiłem żywca na wyroby i już przy podziale wydawał mi się nie taki (za tłusty, za mało części mięsnych).A rozbiór zacząłem od porządnego nacięcia... palca I całą świnkę oprawiałem prawą ręką i trzema palcami lewej Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/6/#findComment-727573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 19 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 19 Października 2021 A w tym wypadku poszedł i boczek i podgardle. za tłusty, za mało części mięsnych). Masz odpowiedź tłusty boczek do tego jak jeszcze drobno zmieliłeś to i popłynął. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/6/#findComment-727593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 19 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 19 Października 2021 Pierwszy raz kupiłem żywca na wyroby i już przy podziale wydawał mi się nie taki (za tłusty, za mało części mięsnych). Witam, Domyślam się, że wieprzka kupiłeś nie u "Szwagrów". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/6/#findComment-727638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.