Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

I jeszcze pytanie odnośnie kiszenia warzyw czy ktoś z Was dodaje chlorek wapnia a jeżeli tak to w jakiej ilości na litr zalewy.

 

Ja do kiszenia kupuję wodę wysoce zmineralizowaną np Staropolankę 2000  bo woda do kiszenia powinna być twarda, bogata w jony magnezu i wapnia. 

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/6/#findComment-718462
Udostępnij na innych stronach

 

 

ozonator,który usuwa pestycydy z żywności ?

A cóż to za wynalazek? :rolleyes:

Na jakiej zasadzie by to działało?  :facepalm:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/6/#findComment-718506
Udostępnij na innych stronach

 

 

dowiedziałem się od mojej znajomej
Mogłeś jej wytłumaczyć jako lekarz  ,że to bzdura - a moze sprzedaje ozonatory  :facepalm:

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/6/#findComment-718527
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja do kiszenia kupuję wodę wysoce zmineralizowaną

Do kiszenia ogórków używam wody Cechini. Najlepiej mało nasyconą dwutlenkiem węgla.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/6/#findComment-718545
Udostępnij na innych stronach

Mogłeś jej wytłumaczyć jako lekarz 

Siła marketingu nie takie profesje pokonuje  :facepalm:

Zaś manipulatorzy i akwizytorzy różnej maści drwią bezczelnie z ludzkiej inteligencji.

Nie chce mi się nawet pisać, jak test wypada dla naszego społeczeństwa...

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/6/#findComment-718548
Udostępnij na innych stronach

ozonator, który usuwa z żywności zanieczyszczenia chemiczne.

Dziwne że przy okazji nie usuwa/zabija C-19. To teraz takie modne.

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/6/#findComment-718551
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Czy ktoś poleci sprawdzony przepis na gulasz z warzywami? Do dyspozycji różne mięso z dzika a także grzyby leśne. Resztę mogę dokupić.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/6/#findComment-722079
Udostępnij na innych stronach

ktoś poleci sprawdzony przepis na gulasz z warzywami?

Dobre źródło i gulasz to np. https://kuron.com.pl/artykuly/przepisy/dania-glowne/gulasz-polsko-wegierski/

Ja osobiście dodaję - marchew, pietruszkę i kawałek selera  wszystko w małych kawałkach max 2x1 cm  podsmażone na patelni po obsmażeniu mięsa plus kilka 5-8 kulek jałowca  ;)  no i wina więcej  :facepalm:. Zwykle nie daję bulionu ew.  trochę wody 

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/6/#findComment-722088
Udostępnij na innych stronach

sprawdzony przepis na gulasz z warzywami? Do dyspozycji różne mięso z dzika a także grzyby leśne.

 

Zwykle improwizuję wg poniższych zasad:

 

Gulasz ze zwierzyny z warzywami i grzybami (dot. dzika, jelenia, sarny)

 

Składniki:

  • mięso mieszane z różnych części zwierzęcia - 1kg
  • warzywa (cebula, marchew pietruszka, seler) - od 0,5 do 1kg max
  • czosnek - 1 główka
  • thymianek świeży lub suszony  - kilka gałązek
  • bulion z kości zwierzęcia - 1l
  • smalec z dzika do obsmażania
  • sól - 1,5 g/kg mięsa - uwaga: odliczyć sól z bulionu
  • pieprz - 2g/kg mięsa
  • nalewka z tarniny lub pigwy (wytrawna) - 100ml albo z czosnku niedźwiedziego -  (50ml + 50ml wody).
  • grzyby świeże lub suszone opcjonalnie

Wykonanie:

  1. Kawałki mięs i warzyw (ok. 30-50g) marynujemy starannie wymieszane w połowie nalewki i thymianku przez dobę. Czosnek w ząbkach.
  2. Same warzywa (po oddzieleniu mięsa i czosnku) obsmażamy na rumiano na smalcu dzika. Pod koniec dorzucamy ząbki czosnku.
  3. Po "chwyceniu" czosnku zalewamy warzywa resztą nalewki i podduszamy. Usunąć z patelni i trzymać na boku pod przykryciem.
  4. Kawałki mięsa wymieszać z połową soli i smażyć partiami na tej samej patelni na rozgrzanym mocno smalcu na rumiano.
  5. Mięso podlać bulionem (można na nim wcześniej ugotować grzyby), dodać ew. resztki marynaty i dusić do miękkości.
  6.  Ok. 20 min. przed końcem dodać odsmażone warzywa, resztę soli, duszone grzyby, pieprz.
Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/6/#findComment-722110
Udostępnij na innych stronach

P.S.

W innej wersji wykonania, z tych samych składników, warzywa dusimy od początku z obsmażonym mięsem.

Wtedy warzywa rozgotują się na sos (można zmiksować), do całości dodaję duszone grzyby, których kawałki są widoczne i wyczuwalne na języku.

Jednak w "gulaszu z warzywami" te ostatnie powinny być al dente i dobrze widoczne.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/6/#findComment-722118
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jakiś pomysł na wykorzystanie nieudanej kiełbasy? :rolleyes:

Robiłem kiełbasę żywiecką ze świeżo bitej świnki i zanim ją dopiekłem to "popłynęła". Wytopił się tłuszcz (jest pod osłonką) i kiełbasa zaczęła się rozsypywać (nie wiem czy nie dałem też za mało kleju :facepalm: ).

Pomyślałem o jakimś smalcu z kiełbasą ale.... może jakieś pomysły :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/6/#findComment-727381
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pomyślałem o jakimś smalcu z kiełbasą

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1869-smarowka-smarowidlo-pomasta/ 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/6/#findComment-727385
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję paweljack :thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/6/#findComment-727388
Udostępnij na innych stronach

Zrob szwedzka "pyttipanna" na obiad .Ziemniaki ,kielbasa i cebula pokrojona w kostke .Ziemniaki podsmaz najpierw dopraw do smaku sola i pieprzem dodaj cebule a na koncu kielbase.Sadzone jajko i buraczki z octu i masz klasyke szwedzkiej kuchni.Ostatnio robilam zdjecie jest w " co macie dzis na obiad"na forum
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/6/#findComment-727512
Udostępnij na innych stronach

Dzięki electro. :)

Chwilowo "pożar" ugaszony. Na szczęście okazało się że kiełbasa lepiej smakuje niż wygląda (głupi to ma zawsze szczęście :D ) Znajomi szczęśliwi że mają kiełbasę tańszą niż mięso na rynku.

A swoją drogą kupiłem całą świnię (żywca) i wszystko poszło nie tak. :facepalm: Albo trafiłem na taką świnkę, albo ktoś (LP) ją pożałował.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/6/#findComment-727561
Udostępnij na innych stronach

 

 

ją dopiekłem to "popłynęła".

Następnym razem nie dawaj słoniny tylko podgardle ewentualnie słoninę karkową.

 

 

Pomyślałem o jakimś smalcu z kiełbasą

Smalec o nazwie Bigos przyjmie wszystko :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/6/#findComment-727567
Udostępnij na innych stronach

 

 

Następnym razem nie dawaj słoniny tylko podgardle ewentualnie słoninę karkową.

II u mnie to boczek gdy kupuję kawałki A w tym wypadku poszedł i boczek i podgardle. Słonina i drobny tłuszcz poszły częściowo na smalec, częściowo do leberki a częściowo do wędzenia. 

 

 

Smalec o nazwie Bigos przyjmie wszystko :)

A o tym nie pomyślałem że się już skończyła ostatnia produkcja :thumbsup:

 

Ja te kiełbasy robię od lat i wszystko jest OK. Tym razem upatruję błędu w towarze. Pierwszy raz kupiłem żywca na wyroby i już przy podziale wydawał mi się nie taki (za tłusty, za mało części mięsnych).

A rozbiór zacząłem od porządnego nacięcia... palca :D:facepalm:  I całą świnkę oprawiałem prawą ręką i trzema palcami lewej  :laugh: 

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/6/#findComment-727573
Udostępnij na innych stronach

A w tym wypadku poszedł i boczek i podgardle.

 

 

za tłusty, za mało części mięsnych).

 

Masz odpowiedź tłusty boczek do tego jak jeszcze drobno zmieliłeś to i popłynął.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/6/#findComment-727593
Udostępnij na innych stronach

 

Pierwszy raz kupiłem żywca na wyroby i już przy podziale wydawał mi się nie taki (za tłusty, za mało części mięsnych).

 

Witam,

 

Domyślam się, że wieprzka kupiłeś nie u "Szwagrów".

 

Pozdrawiam 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/6/#findComment-727638
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.