bastisz Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 12 Stycznia 2010 W/g mnie dużo zależy od mięsa, od jego zwartości także robiłem podobnywyrób przy 6 dkg peklosoli, oczywiście z nastrzykiem peklowanie 4 dni moczenie 8 godzin9 godzin wędzenia, bez parzenia słoność super. Cytuj POZDRAWIAM JASIU52 ........................................ważne to dobrze zadymić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/8/#findComment-95306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 12 Stycznia 2010 Ja mięso zasypałem solą 50/50 z peklosolą. Było mocno solone. Obydwie wersje 1 i 2 były identycznie solone, moczone w tych samych ilościach wody i w tej samej temperaturze. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/8/#findComment-95311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 12 Stycznia 2010 wena, a czy mięsko pochodziło z tego samego źródła ? Nie jestem autorytetem, ale robię toto bardzo często, fakt że od niedawna, ale zawsze tak samo, i wychodzi na słoność bardzo różnie. Mięsko na zamówienie jak zakupilem to po zasoleniu wyciekło okolo 50 ml płynu. A jak zakupilem w promocji z Super M, to po zasoleniu miałem poziom płynu równy z wysokością mięska w miseczce, okolo 0,5 litra, i to wyszło bardziej slone. Nie wiadomo czym te promocje pompują ? Może tu jest rozwiązanie ? pozdrawiam Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/8/#findComment-95315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 13 Stycznia 2010 Mięso jest z różnych źródeł. Może i to być przyczyną. Następnym razem zrobię inaczej ten rarytas może wyjdzie mniej słone. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/8/#findComment-95325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artis Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 17 Stycznia 2010 A ja mam takie pytanie... Maxell napisał/a: Mięso bardzo szybko puści w dużej ilości sok, Czy odlewamy ten sok? Absolutnie. :!: Znajomy niemiecki rzeźnik peklował na sucho szynkę nacierając ją solą mieszaną z saletrą i z przyprawami. Po 3 dniach ZLEWAŁ soki z szynki wraz solą i znów nacierał.Po 3 dniach to samo ZLANIE i ponowne natarcie.Po tych 2 razach- jak mięso miało już mało soku w sobie- zostawiał mięso na tydzień,10 dni. Oczywiście natarte. Potem płukał, moczył kilka(naście?) godzin w wodzie aby nie była za słona , suszył i wędził zimnym dymem. Wychodziła taka jak ta znana sucha włoska szynka-prosciutto czy coś tam... Mówił że w tym peklowaniu chodzi o to aby sól wyciągnęła większość soków z mięsa. Więc jak się tych soków nie będzie zlewało to jakie to suche peklowanie ? Nie żebym się wymądrzał, tylko chciałbym wiedzieć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/8/#findComment-95793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 17 Stycznia 2010 Takie to właśnie peklowanie suche, z odlewaniem i z nie odlewaniem.Peklowanie mokre to w roztworze peklosoli czy soli z wodą (czyli moczenie w mieszance peklującej, której też można zastosować różne proporcje, patrz tabele) i ewentualnie nastrzyk solanką.To tak w skrócie.Wszystko jest opisane, poszukaj i poczytaj. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/8/#findComment-95798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Z którego konkretnie mięśnia wg tego rozbioru http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1158&page=2 należy wykonać Schinkenspeck? Mam ochotę go wykonać ale nie do końca wiem którego mięśnia użyć. Czy chodzi o mięsień dwugłowy? ` Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/8/#findComment-109784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Z którego konkretnie mięśnia wg tego rozbioru http://wedlinydomowe.pl/a...?id=1158&page=2 należy wykonać Schinkenspeck? Mam ochotę go wykonać ale nie do końca wiem którego mięśnia użyć. Czy chodzi o mięsień dwugłowy? ` Możesz użyć mięśnia dwugłowego. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/8/#findComment-109792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 20 Maja 2010 witam z racji że coś tam,coś tam z szynkami ostatnio robiłem wykroiłem piękny mięsień biodrowy wraz z tłuszczykiem,peklowałem na sucho 10 dni i wędziłem dymem "letnim" :tongue: dodam jeszcze że nic nie odlewałem z miseczki,czekałem aż "rosół" pociągnie sobie mięsko,nic nie moczyłem,wędlinka jest produktem małosolnym i przerosła moje najśmielsze oczekiwania w smaku,konsystencji. produkt jest lepszy dla mnie od polędwicy ala łososiowej. Produkt wykonał także kolega jpionka,którego zachęcam do dołączenia fotek,ponieważ wykonał identyczny produkt po naszej rozmowie. ja mam problem z wrzucaniem fotek na fotosika i jeżeli ktoś może upoważniam go do załączenia ich do tego postu z poniższych linków. p.s.wszystko zaczęło się po postach kol.Darino he he he...dobry jest w te klocki :wink: słonecznie pozdrawiam z zalanego śląska Marek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/8/#findComment-112166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 20 Maja 2010 dziękuje, miło mi :grin: Marku bardzo ładny produkt... gratulacje :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/8/#findComment-112168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 20 Maja 2010 dziękuje, miło mi Marku bardzo ładny produkt... gratulacjeczasem człowiek się tak napatrzy i coś stworzy ja zaraziłem kol.jpionka :grin: :grin: jakbym wiedział że lato będzie zimne i wilgotne biore się za wykonanie "kity" :wink: dziekuje za pochwałe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/8/#findComment-112171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 20 Maja 2010 Marku moje gratulacje. Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/8/#findComment-112172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 20 Maja 2010 :clap: Bomba :thumbsup: pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/8/#findComment-112174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
many Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 20 Maja 2010 miam, miam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/8/#findComment-112175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 20 Maja 2010 Gratulacje.Aby nie popełnić "grzechu zaniechania" :tongue: wypada naśladować. Skoro peklowanie trwa 10 dni, to akurat powinienem wyrobić się z wędzarnią. Jak nie zdążę to skonsumuje na surowo. Czas się udać na zakupy. Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/8/#findComment-112176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 20 Maja 2010 Witam , Ponieważ zostałem wywołany do tablicy przez Marka z Bielska to i ja swoje trzy grosze dorzucę. Po rozmowie z Markiem postanowiłem również wykonać wyrób zwany schinkenspeckiem. Miałem wątpliwości podobne do innych kolegów , odnośnie ilości użytej peklosoli na kg mięska , lecz po konsultacji z kolegą Bagno i wspomnianym już Markiem z Bielska w końcu się odważyłem. Do "produkcji" użyłem dwóch kawałków polędwicy o wadze ok 0,8kg każdy, oraz dwóch mięśni z szynki ( lecz jakich to niestety nie wiem :blush: ) Całość peklowałem na sucho , od soboty do czwartku , a następnie do niedzieli osuszałem ( przepalałem ) w lodówce. Wędziłem w miarę zimnym dymem ( na ile pozwalała temp. otoczenia ) w dwóch cyklach. Rano od godz 8.00 - 13,30 i od 16,30 do 20,00 . Przerwę wykorzystałem na kibicowanie Kubicy w F1 , gdyż w tym przedziale czasowym nie mogłem utrzymać w ryzach temperatury w wędzarni. Przez większość czasu udawało mi się utrzymać temp na poziomie do 25 -28st.C , lecz czasem podnosiła się do 33 st.C Najtrudniej było w południe. A oto co wymęczyłem przez ten czas ... : Muszę dodać ,że mięsko nie było moczone , lecz po przepaleniu osuszone ręcznikiem papierowym i wędzone. W sumie na 3,8kg mięsa użyłem 12dkg peklosoli oraz 6 dkg cukru. ( ta ilość wystarczyła do dokładnego pokrycia mięsa mieszanką peklosoli i cukru ) Andrzeju i Marku dziękuję za poradę..... Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/8/#findComment-112180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 20 Maja 2010 Jpionka - wybacz ale jakiś nie kumaty jestem Co to znaczy "osuszałem w lodówce (przepalałem)"Tzn. że, po peklowaniu suchym, opłukałeś mięsko as następnie dojrzewało w lodówce?Czt też po peklowaniu suchym wytarłeś mięsko ręcznikiem i dalej osuszanie?Wyjaśnij mi to proszę :wink: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/8/#findComment-112185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 20 Maja 2010 Jpionka - wybacz ale jakiś nie kumaty jestem Co to znaczy "osuszałem w lodówce (przepalałem)" Tzn. że, po peklowaniu suchym, opłukałeś mięsko as następnie dojrzewało w lodówce? Czt też po peklowaniu suchym wytarłeś mięsko ręcznikiem i dalej osuszanie? Wyjaśnij mi to proszę :wink: Ja w te klocki jeszcze jestem cienki , ale słyszałem ,że po peklowaniu suchym i moczeniu mięso poddaje się przepalaniu czyli innymi słowami rzecz ujmując wyrównaniu stężenia soli w mięśniach. Mam nadzieję ,że nic tu nie pomyliłem.... Niech się wypowiedzą mądrzejsi . Może użycie sformułowania "osuszałem" nie jest odpowiednie do procesu ,któremu mięso było poddane , bardziej pasowałoby tak jak napisałeś dojrzewanie. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/8/#findComment-112189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 20 Maja 2010 Dzięki jpionka, może ktoś coś dopowie :wink: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/8/#findComment-112194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 20 Maja 2010 Niech się wypowiedzą mądrzejsi .Dokadnie tak jak napisałeś :grin: Gratuluję bardzo udanego produktu :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/8/#findComment-112198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 20 Maja 2010 Niech się wypowiedzą mądrzejsi .Dokadnie tak jak napisałeś :grin: Gratulję bardzo udanego produktu :grin: :blush: Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/8/#findComment-112199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 20 Maja 2010 Marek dałeś czadu.Czy przez przypadek nie jedziesz do mnie na zakupy ? :grin: :grin: :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/8/#findComment-112215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesiekm Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 20 Maja 2010 Witam wszystkich zadymiaczy,od dłuższego czasu jestem czytelnikiem Waszego forum ale dopiero teraz postanowiłem dać znać o sobie. Przyczynkiem tego było wczorajsze zapeklowanie karkówkenspeck, mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie. Postaram się zrobić dokumentację fotograficzną z całego procesu i zamieścić na forum.Pozdrowienia. Cytuj Wszystko zaczyna się od marzeń. Pozdrawiam, Wiesiekm Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/8/#findComment-112247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 21 Maja 2010 Czy przez przypadek nie jedziesz do mnie na zakupy ?To się nazywa otwarty na klienta sprzedawca. :grin: :grin: :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/8/#findComment-112249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 21 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 21 Maja 2010 Czyli moczyć po peklowaniu czy nie?W lodówce czeka 2 kg szynki a ja jestem w kropce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/8/#findComment-112262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.