Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zobacz to co ja tworzę. Masz tam na zdjęciu obok paleniska ściankę w L-kę. Kibelek będzie miał przedłużone dwie dolne i górne kantówki i będzie po prawej stronie zadaszone miejsce do parzenia wędlin i smażenia na WOK-u etc. Mały stolik roboczy a na nim taboret gazowy. A pod stolikiem butla z gazem.

Ty możesz sobie zrobić w podobny sposób część grilową z małymi modyfikacjami.

Witam mam wielką prośbę jestem na etapie budowy kibelka wymiar komory spalania w środku 72×72 wysokość do płyty 57cm wysokość komory wedzarniczej 140cm do daszku moje pytanie jaki wymiar kanału w płycie chciałem zrobic kwadratowy z góry dziękuję

Witam mam wielką prośbę jestem na etapie budowy kibelka wymiar komory spalania w środku 72×72 wysokość do płyty 57cm wysokość komory wedzarniczej 140cm do daszku moje pytanie jaki wymiar kanału w płycie chciałem zrobic kwadratowy z góry dziękuję

Odpowiedziałem kolego na Twoje pytanie w moim temacie :)

Też się pochwalę postępami prac na działce. Na chwile obecną skończyłem murowanie. Zostało zrobić fugi, doczyścić i zabieram się za komorę. Planuję ją zrobić z desek sosnowych. Na środku planuję zrobić miejsce na grill, przygotowanie szynek. A po prawej stronie dodatkowe palenisko do parzenia wędzonek lub wstawienia kociołka. Na koniec zadaszenie. Może do listopada wyrobię się ze wszystkim....

post-62826-0-20770100-1472464734_thumb.jpg
post-62826-0-82465300-1472464735_thumb.jpg
post-62826-0-06480900-1472464739_thumb.jpg
post-62826-0-19267400-1472464741_thumb.jpg
post-62826-0-91273000-1472464742_thumb.jpg
post-62826-0-65459700-1472464744_thumb.jpg
post-62826-0-91174700-1472464745_thumb.jpg
post-62826-0-27460500-1472464747_thumb.jpg

Przyjmę wszelką konstruktywną krytykę oraz opinie.

post-62826-0-20770100-1472464734_thumb.jpg

post-62826-0-82465300-1472464735_thumb.jpg

post-62826-0-06480900-1472464739_thumb.jpg

post-62826-0-19267400-1472464741_thumb.jpg

post-62826-0-91273000-1472464742_thumb.jpg

post-62826-0-65459700-1472464744_thumb.jpg

post-62826-0-91174700-1472464745_thumb.jpg

post-62826-0-27460500-1472464747_thumb.jpg

devonish zapowiada się piękne sanktuarium :)  :clap: Będziesz wypełniał dno paleniska wędzarni? Ten próg jest niezbyt praktyczny.

Dno paleniska jest wypełnione więc próg się zniwelował. Pomocne rady AndyAndy'ego w całym temacie bardzo trafne. Ale jeszcze masa roboty zanim to zacznie funkcjonować. 

Devonish -idziesz jak burza, Ja z moim kibelkiem męczę się od wiosny. Notoryczny brak czasu ale ustawiłem sobie cel: 16 września br ma być już na gotowo.

Wreszcie jedno miejsce będzie na te zabawy z wędzeniem i parzeniem. No i sponsorzy się znaleźli po tym jak mi na Wielkanoc indukcja padła podczas przerobu 40 kg wędlin. A i beczka była za mała na te cyrki wiec powiedziałem dość. A rok temu na wiosnę jak zaczynałem wędzić w beczce pierwszego kurczaka to nie wierzyli, że to się uda.

Buduję kibelek a moi bliscy też powątpiewają w moje zdolności do wędzenia i czy faktycznie będzie to zjadliwe. Fakt, lata temu nie raz wędziłem z wujkiem w beczce na wsi ale lepiej sie nie powoływać na tamtejsze doświadczenia (kłania sie wczesny Zbój Madej i okopcone wyroby). Studiowana od dwóch lat wiedza teoretyczna na tym świetnym forum daje mi nadzieję, że jednak pozytywnie zaskoczę moją rodzinkę.

Dzięki radom min. Andyandy bedę szczęśliwym posiadaczem , mam nadzieję sprawnie działającej wędzarni. Wkrótce na forum zawita moja fotorelacja z budowy.

Edytowane przez targal

Studiowana od dwóch lat wiedza teoretyczna na tym świetnym forum daje mi nadzieję, że jednak pozytywnie zaskoczę moją rodzinkę.

I o to w tym wszystkim chodzi :) Warto "utrzeć nosa" niedowiarkom i zobaczyć ich miny jak będą się zajadać wędzonkami :)

Ps. Fotorelację najlepiej wrzucać na bieżąco... wtedy jest czas na podpowiedzi i ewentualne wyeliminowanie błędów :cool:

Po zakończeniu prac jest "pozamiatane"... ;)

Moje wyroby, czy to sery, czy wędliny, czy piwa, czy chleby nie powalały na początku mojej drogi. Ale się uparłem i doszedłem do rezultatów które mnie już satysfakcjonują. Chętnych na nie tez mam już od wafla bo ludzie zmęczeni są jedzeniem syfu za grosze.

Więc jak ktoś jest uparty to dojdzie do naprawdę fajnych wyrobów. A przy tym będzie dużo zabawy i finalnie satysfakcji.

Ja się już nie mogę doczekać wędzenia w nowym kibelku bo stary jest za mały i za bardzo temp. tam szaleje.

Ale po remoncie chaty nie mam kasy na skończenie więc chyba drewnianą górę skończę na wiosnę :(

Ale nie ma co się przejmować bo w sobotę i niedzielę wędzę w swojej starej budzie. Jak się nie ma tego co się chce mieć to zostaje cierpliwość :)

Moje wyroby, czy to sery, czy wędliny, czy piwa, czy chleby nie powalały na początku mojej drogi. Ale się uparłem i doszedłem do rezultatów które mnie już satysfakcjonują
  Czapki z głów  - to uczciwe powiedzenie .....  zwykle jest taka droga ..... uczeń..... ..rzemieślnik.......... mistrz w rzemiośle ..... artysta......  ale niewiele osób przyznaje że początki były trudne :) wiele osób jest na etapie pierwszym .... :)

Muskie - to ryba 🙃

Ps. Fotorelację najlepiej wrzucać na bieżąco... wtedy jest czas na podpowiedzi i ewentualne wyeliminowanie błędów :cool: Po zakończeniu prac jest "pozamiatane"... ;)

W zasadzie to masz rację. Mam nadzieję jednak , że posiadła wiedza pozwoliła mi uniknąć jakiś rażących błędów. Wkrótce sami to ocenią doświadczeni zadymiacze. Z pokorą poddam się krytyce ;) .

Wyszedłem z założenia, że dogłębne studiowanie wpisów, porad da odpowiedż na nurtujace mnie wątpliwości. Ja takie informacje znalazłem, nieraz musiałem rozważyć , która pójść drogą bo nie zawsze opinie doświadczonych uzytkowników są jednoznaczne. Ile razy się spotykaliśmy z pytaniami, na które można znaleźć setki odpowiedzi przeszukując forum.

Mam nadzieję, że nie polegnę w ogniu krytyki :D .

Jestem na początku drogi jak to określił Muski,  Nawet najdalsza podróż zaczyna się od przekroczenia progu domu.

Edytowane przez targal

Fotorelację najlepiej wrzucać na bieżąco... wtedy jest czas na podpowiedzi i ewentualne wyeliminowanie błędów

To raz, a dwa przypominam, aby zdjęcia wrzucać bezpośrednio na nasz serwer, aby kiedyś nie było pustych pół.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Mam nietypowe pytanie. Czy lepiej drzwiczki paleniska dac pod wiatr czy z wiatrem? U mnie wieje wiatr prawie caky czas z jednego kierunku temu takie pytanie.
Dobre, bo Polskie.
Pod ma się tlić przy uchylonych na wiatr będzie tylko rozniecać, a jak deszcz to jeszcze zalewać
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Witam

Od pewnego czasu w chwilach wolnych powoli stawiam swoją pierwszą wędzarnie, jak widać na zdjęciach. Dlatego moje pytanie. Wg Andyandy palenisko powinno mieć wym. 50x30. Stawiana komora ma wym. 100x100 minus szerokość cegły. Czy palenisko w środku wyodrębnić cegła szamotowa oraz czy wewnętrzna stronę cegły mogę obrzucić zaprawa tynkarska.

Dziękuje za wyrozumiałość i odpowiedzi.

Załączone miniatury

post-82150-0-67022400-1472684502_thumb.jpeg

post-82150-0-75527300-1472684552_thumb.jpeg