Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

 

​ Nic nie mam do pomysłu tylko pytanie - czy nie za długo osadzasz w skrzyni ? i skórka będzie b. sucha , nie będzie chciała odchodzić od farszu ;)

 

No właśnie nie była sucha.

Ostatnia była całkiem niezła no może poza tym że było za dużo kiełbasy w wędzarni i były miejsca słabo owedzone.

 

Przesuszona kiełbasa słabo łapie kolor - nie masz z tym problemu?

 

W dotyku jest lepka po całości. Więc myślę, że dym powinien ładnie się osadzić.

 

 

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14892-ociekanie/page/3/#findComment-586604
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 119
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Andrzejku pewnie że można, ale wygodniej jest "kulnąć" mięsko na kratce niż przewieszać, a po za tym w zakładach mięsnych mięso ocieka na kratach :tongue: .

 

Pozdrawiam.


[Dodano: 28 sty 2018 - 13:06]

Prz3mko, ręce opadają, poczytaj lepiej Akademie Dziadka.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14892-ociekanie/page/3/#findComment-586612
Udostępnij na innych stronach

 

 

a po za tym w zakładach mięsnych mięso ocieka na kratach :tongue: .

 

 

Piotruś ,  jeszcze zakładu nie posiadam :tongue::frantics::D       .    Pogadamy przy kolejnej okazji . :D

 

 

Pozdrowionka

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14892-ociekanie/page/3/#findComment-586625
Udostępnij na innych stronach

Tak jak już wcześniej napisałem, zrobiłem sobie taką skrzynkę do osuszania. Super sprawa bo już po nocy kiełbasy są suche i wrzucam jedynie do wędzarni na 30 min żeby się ogrzały.

 

Pewnie "grono wzajemnej adoracji" i tak znajdzie milion błędów w konstrukcji ale ja i tak uważam że taka skrzynka jest bardzo praktyczną.fe6576e8fcee5c3ecf7bf3f3ff57353b.jpg87ebd1973ac98c579e7c10f91905925d.jpg

 

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Wieje niechęcią -jeśli chcesz rady lub opinii to ta uwaga nie na miejscu , a jak chcesz nas obrazić to osiągnąłeś cel ." Grono wzajemnej adoracji " raczej nie istnieje , ale utrzymując się  w tonie Twojej narracji - wybacza Ci niezręczność .Skrzyneczkę możesz użytkować jak chcesz , rozwiązanie znajdziesz po konsumpcji wyrobów z różnym czasem osadzania w tej skrzyneczce lub poza nią , napewno tak będzie. Pozdrawiam Nieformalny uczestnik GRUPY WZAJEMNEJ ADORACJI  - Wojciech  :)

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14892-ociekanie/page/3/#findComment-586627
Udostępnij na innych stronach

Wieje niechęcią -jeśli chcesz rady lub opinii to ta uwaga nie na miejscu , a jak chcesz nas obrazić to osiągnąłeś cel ." Grono wzajemnej adoracji " raczej nie istnieje , ale utrzymując się w tonie Twojej narracji - wybacza Ci niezręczność .Skrzyneczkę możesz użytkować jak chcesz , rozwiązanie znajdziesz po konsumpcji wyrobów z różnym czasem osadzania w tej skrzyneczce lub poza nią , napewno tak będzie. Pozdrawiam Nieformalny uczestnik GRUPY WZAJEMNEJ ADORACJI - Wojciech :)

Zacytuję "Skończ waść, wstydu oszczędź ". Nikogo nie chcę obrażać, o radę też nie pytam. Chciałem podzielić się pomysłem. Do tego obserwuję forum od czasu do czasu i widzę jak niektórzy postępują - zawsze mają jakieś "ale".

 

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Prz3mk0
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14892-ociekanie/page/3/#findComment-586647
Udostępnij na innych stronach

Pomysł bardzo dobry, zwłaszcza na lato.

 

Co to GWA....to nie znam i się nie wypowiadam.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14892-ociekanie/page/3/#findComment-586654
Udostępnij na innych stronach

Miro to Ty jesteś GWA ........ i reszta forum , po prostu kolega przegląda forum od czasu do czasu i " zawsze , ktoś ma jakieś "ale " więc lepiej od razu to wyartykułować, tak na wszelki wypadek  -tak uważa i tak napisał .Trudno ja czytam forum częściej .Pozdrawiam 

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14892-ociekanie/page/3/#findComment-586699
Udostępnij na innych stronach

 

 

Miro to Ty jesteś GWA

Jeśli tak, to komu opłacić składkę członkowską?  :D  :D  :D  

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14892-ociekanie/page/3/#findComment-586718
Udostępnij na innych stronach

 

 

a wpłać na prosiaczka 

Prosiaczek też w tym siedzi....?

Ło matko ...normalnie mafia...i to świńska. :D  :D  :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14892-ociekanie/page/3/#findComment-586733
Udostępnij na innych stronach

Cyrkulacja chyba jest, bo u góry zamontowany wentylatorek :)

Dokładniej pokrywa od chłodziarki turystycznej.

Zapewnia obniżenie temperatury wewnątrz, skraplanie się wilgoci (co pomaga w osuszaniu) oraz termiczną cyrkulację powietrza.

Do tego w ścianach są okna z tkaniny dla wymiany powietrza. Fakt - są ze starej koszulki, ale dopiero jak będę w Polsce to zakupię pieluchy tetrowe które więcej powierza przepuszczają.

 

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14892-ociekanie/page/3/#findComment-587189
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Odgrzewam kotleta. Przyjmujemy, że mamy lato, temp 25-30 stopni. Jak prawidłowo wykonać ociekanie? Raz że muchy, po drugie temperatura, jakoś nie widzę ociekania, bez zepsucia mięsa w takim cieple. Dodam, że chodzi o ok 40 szt. różnych wyrobów. Pomysł mój to chłodnia, taka sklepowa, którą i tak muszę kupić. Czy w niej da radę ociec mięso. Do tej pory rozwieszałem, ale w zimę to inna sprawa. Taka lodówko-chłodnia ma ograniczenia przestrzenne, także bym musiał, mieć ich ze 3 szt, aby rozwiesić wyroby. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14892-ociekanie/page/3/#findComment-593945
Udostępnij na innych stronach

Pomieszczenie (bez much) + klimatyzacja na full. Da radę. :D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14892-ociekanie/page/3/#findComment-593946
Udostępnij na innych stronach

Poowijac kazdy z wyrobow grubo recznikami papierowymi i poukladac w lodowce. Taki moj patent na lato.. ???? Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14892-ociekanie/page/3/#findComment-593947
Udostępnij na innych stronach

Taki moj patent na lato..

Też tak robię ale bez ręczników 

Ale często :). Wyciągam mięso z peklosolanki  wieszam  na haki na chwilę   tak aby ściekło (można osuszać ręcznikami papierowymi ale ja tego nie robię).

Wcześniej robię w wędzarni żaru  i wygrzewam ją  i mięso myk do wędzarni , ale tylko na żarze  bez dymu i duży przepływ powietrza  . Jak się osuszy i zagrzeje   dokładam polano , puszczam dym i przymykam wędzarnie  Nie wiem czy robię dobrze czy źle  ale zawsze tak też mi wychodziło :thumbsup:.

 

 

P.S

Pewnie to taki" partyzancki"  sposób ? . Ale jak  się nie ma co się lubi  to nie kiedy trzeba sobie radzić tym co się ma   :D

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14892-ociekanie/page/3/#findComment-593949
Udostępnij na innych stronach

Pomieszczenie (bez much) + klimatyzacja na full. Da radę. :D

Z tym to proble, bo nie mam klimatyzatora.

 

Poowijac kazdy z wyrobow grubo recznikami papierowymi i poukladac w lodowce. Taki moj patent na lato..

Zawsze jakiś pomysł, w sumie jest to jedno z lepszych rozwiązań :clap:

Edytowane przez krzysiekwawa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14892-ociekanie/page/3/#findComment-593952
Udostępnij na innych stronach

Pamietaj tylko aby kupic reczniki dobrej jakosci bo te tanie strasznie sie kleja do miesa gdy sa wilgotne..

A patent sprawdzony.. ????

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14892-ociekanie/page/3/#findComment-593953
Udostępnij na innych stronach

Możesz też pójść za radą z 7 części Akademii Dziadka, w której autor opisuje metodę z wkładkami na dnie naczynia. Zresztą od przeczytania Akademii należy zacząć przygodę z wykonywaniem wyrobów  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14892-ociekanie/page/3/#findComment-593955
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zresztą od przeczytania Akademii należy zacząć przygodę z wykonywaniem wyrobów 
 

Dziękuję za poradę. Czasem zaglądam na forum szukając inspiracji. Moi klienci są zadowoleni :yes:

Do tej pory tylko późną jesienią, zimą i wiosną wędziłem. Mam duże zainteresowanie, także cały rok będę wędzić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14892-ociekanie/page/3/#findComment-593956
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przyjmujemy, że mamy lato, temp 25-30 stopni. Jak prawidłowo wykonać ociekanie? Raz że muchy, po drugie temperatura,

Temperatura nie jest tu problemem, ale muchy już tak.

Wystarczy jakiś stelaż choćby z drewna + tkanina typu moskitiera i masz po problemie. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14892-ociekanie/page/3/#findComment-593963
Udostępnij na innych stronach

Miro, z jednej strony masz rację, ale wydaje mi się, że obsuszanie ręcznikami+chłodnia sprawdzi się. Nie mam miejsca w garażu na dodatkowe budowle, które po ociekaniu i tak zostaną, przecież nie będę rozbierał i składał :tongue:

Ale dzięki za pomysł :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14892-ociekanie/page/3/#findComment-593978
Udostępnij na innych stronach

Ociekanie, ociekaniem a co ze wstępnym ogrzaniem mięsa skoro będzie w chłodni?

Chcesz potem takie zimne włożyć do wędzarni?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14892-ociekanie/page/3/#findComment-593996
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.