Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ociekanie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
119 odpowiedzi w tym temacie

#1 sawca

sawca

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 516 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 14 sty 2009 - 22:57

Jak sobie radzicie z ociekaniem, gdzie trzymacie jak trzymacie mięsko w ociekaniu?
Sposoby, może jakieś porady?
Ja się "wrąbałem" z wędzarnią i muszę dla rodziny robić szyneczki i boczki, teraz ponad 30kg zapeklowałem i mam kłopot z ociekaniem. Nie wiem jak to przygotować aby było ok.
A poza tym jak sobie radzicie latem, gdzie muchy "srają na wszystko?"

#2 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12494 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 14 sty 2009 - 23:01

Witam

A poza tym jak sobie radzicie latem, gdzie muchy "srają na wszystko?"


Można zrobić taką rameczkę z listewek i siatki przeciw muchom , i tam zawiesić mięsko na kijkach .


Pozdrawiam

#3 radzio

radzio

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 990 postów
  • MiejscowośćPłock

Napisano 14 sty 2009 - 23:14

Ja, w lato zacząłem stosować suszarkę, którą pokazał Jackosz w

http://www.wedlinydo...?id=1325&page=1

Od tej pory to ja mam muchy i osy gdzieś!!!

W czasie kiedy nie ma robactwa suszę wszystko rozwieszone na kijach, na zaprzyjaźninym pniu:

Dołączona grafika

#4 andy

andy

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2991 postów
  • MiejscowośćPoraj k/Częstochowy

Napisano 15 sty 2009 - 00:49

sawca, latem osuszam ręcznikami, i wieszam na noc do obeschnięcia. W nocy "srajtki" śpią. Można też osuszać w wędzarni - dużo żaru i brak przykrycia.

#5 roj61

roj61

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 648 postów
  • MiejscowośćWołomin

Napisano 15 sty 2009 - 08:45

Ja osobiście odkąd zostałem "zmuszony" :grin: do przerobu większych ilości mięska
w czasie ociekania trzymam mięsko w tej samej lodówce w której się peklowało.
Na szczęście mam osobną (starą 20 letnią) lodówkę w piwnicy :D
Po ocieknięciu, osuszanie w wędzarni :)

Pozdrawiam

#6 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12494 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 15 sty 2009 - 09:50

Witam

A jak pada ale troszkę wieje to można i pod daszkiem obsuszyć .




Pozdrawiam Dołączona grafika


Pozdrawiam

#7 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2031 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 15 sty 2009 - 10:12

A ja wieszam wszystko w wędzarni i tam ocieka i się osusza.

Wieszam tak jak ma być i włączam wentylator nadmuchowy który normalne uruchamia się podczas schładzania (system automatycznego utrzymywania temperatury w wędzarni).

Podłoga w wędzarni ma spad w jednym kierunku i w najniższym punkcie jest mały odpływ wyprowadzający wodę poza wędzarne.

#8 wdw

wdw

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 368 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 15 sty 2009 - 11:06

Ja wkładam na kilka godz. do wędzarki z włącząną grzałka elektr. - tem. około 30 st. :grin:

#9 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12494 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 15 sty 2009 - 11:50

Witam

Ja wkładam na kilka godz. do wędzarki z włącząną grzałka elektr. - tem. około 30 st. :grin:


Zapewne nie zapominasz pootwierać wędzarni :smile:


Gorąco pozdrawiam

#10 wdw

wdw

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 368 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 15 sty 2009 - 14:58

Witam

Ja wkładam na kilka godz. do wędzarki z włącząną grzałka elektr. - tem. około 30 st. :grin:

Zapewne nie zapominasz pootwierać wędzarni :smile:
Gorąco pozdrawiam



Góra jest zawsze otwarta, a dolna furtka tylko na czas osuszania. :grin:

#11 marcus

marcus

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 790 postów
  • MiejscowośćTonisvorst

Napisano 15 lut 2009 - 21:53

Moje boczki i szyneczki rozwieszam w lazience na zaslance od prysznica nad wanna i tak od rana do 18 -tej sa juz dobre praktycznie do wedzarki wkladam razem z kielbasa i jeszcze osuszanie w 50 stopni pol godzinki i moge wedzic.
Dodam ze jeszcze niemialem problemu z ani jedna kropelka wycieku z wyrobu podczas wedzenia :grin:

#12 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13893 postów

Napisano 15 lut 2009 - 22:11

Można też w piekarniku ale koniecznie trzeba włączyć nawiew bo jest dość szczelna, no chyba że się uchyli.

#13 bruce

bruce

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 19 postów
  • MiejscowośćKnurów

Napisano 23 paź 2009 - 13:24

jedyne miejsce w ktorym moge osuszyc przyszle wedzonki to lazienka, a tam jest ok 20-22 st.C. czy nic sie nie stanie z mieskiem ? ew. jaka jest max. temperatura w jakiej powinno sie osuszac poledwice, szynki, boczki i karczki?

#14 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13893 postów

Napisano 23 paź 2009 - 14:05

Łazienka = wilgoć, może być problem z osuszaniem.
Najlepiej gdybyś wygospodarował trochę miejsca w kuchni przy kaloryferze.

#15 bruce

bruce

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 19 postów
  • MiejscowośćKnurów

Napisano 23 paź 2009 - 18:52

miro chodzilo mi raczej o temperature czy nie jest za wysoka bo nie wiem szczerze w jakiej temp. powinno sie osuszac wedliny przed wedzeniem
pozdrawiam :)

#16 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5864 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 23 paź 2009 - 19:40

Ociekanie to jest co innego jak osuszanie . Chociaż gdy zastosujemy ociekanie zasznurowanych szynek to mamy proces ociekania połączony w końcowej fazie z osuszaniem Pozdrawiam

#17 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 23 paź 2009 - 19:46

bruce, piszesz w temacie 'ociekanie", a pytasz o osuszanie.
Jeśli chodzi o to drugie, to wędzonki i kiełbasy przeważnie osusza się w wędzarni.
Można do tego celu również wspomagać się zamiennikami, np. piekarnik ustawiony na 40-50st.C., "farelka", wentylator, itd.
W skrócie po prostu chodzi o to, aby przed zaaplikowaniem dymu powierzchnia wędzonki była sucha. I tyle.

#18 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13893 postów

Napisano 23 paź 2009 - 20:28

Bruce.

W łazience możesz zrobić ociekanie przyszłych wędzonek.
Osuszanie tak jak piszą koledzy zrobisz w wędzarni.
Ważne aby mięso wkładane do wędzarni nie było wprost wyciągnięte z solanki oraz żeby mięso zdążyło nabrać temperatury otoczenia.
Kiedyś z powodu nie sprzyjającej pogody i pośpiechu popełniłem błąd.
Mięso wprost z lodówki wstawiłem bez ociekania do nagrzanej wędzarni.
Osuszałem, osuszałem, osuszałem i puściłem dym.
Niby było ok mięso na zewnątrz suche ale zapomniałem o tym że mięso jest w środku "zimne".
Po puszczeniu dymu wędzonki zaczęły się bardzo intensywnie pocić.
Efekt końcowy wiadomo jaki kwas octowy na wędlinach.

Dziś już wiem że pośpiech wskazany jest jedynie przy łapaniu pcheł.

#19 bruce

bruce

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 19 postów
  • MiejscowośćKnurów

Napisano 23 paź 2009 - 21:20

przepraszam bardzo. faktycznie zle sie wyrazilem. chodzilo mi oczywiscie o ociekanie :rolleyes:
miesko wlasnie sobie Ocieka ;-) w kuchni nad zlewem w temp. okolo 18 stopni przy otwartym oknie. mam nadzieje ze to jest odpowiednia temperatura (nizszej juz nie uzyskam w mieszkaniu)
pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi.
a jutro wedzenie :D
czuj dym

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13893 postów

Napisano 23 paź 2009 - 21:40

Bruce czemu ma być niższa niż 18C.
Wystarczy pokojowa czyli średnio licząc 20-22 C.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych