Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Dodam tylko że nazwa t-fal to amerykańska nazwa firmy Tefal
a i owszem - nazwa tak ale produkt tej nazwy jest made in China. Dobre ale do gotowania zup.. 

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/19/#findComment-591535
Udostępnij na innych stronach

To że All American Canner jest njaj, naj, to wiemy wszyscy, ale bez przesadyzmu, made in China z całą pewnością nie pęka przed "Turkiem", więc bez obaw Stefanie :D .

 

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/19/#findComment-591537
Udostępnij na innych stronach

StefanS uważasz że szkoda kasy na taki sprzęt?

Czy ten Presto z pierwszego linku byłby lepszy? Ma lepsze opinie.

Miałby mi służyć do sterylizacji konserw mięsnych.

Edytowane przez akwz47
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/19/#findComment-591539
Udostępnij na innych stronach

 

 

StefanS uważasz że szkoda kasy na taki sprzęt? Czy ten Presto z pierwszego linku byłby lepszy?
 nie moge udzielic Ci pelnej porady poniewaz nie uzywam ani Presto ani T-Fal-a. Ogolne opinie tutaj (mieszkam i zyje w USA) to do canning (pasteryzacji) lepszy jest Presto. Oczywiscie zgadzam sie z opinia kol. Sverige ze All American jest najlepszy (uzywam, posiadam). Chcialbym tylko zwrocic uwage do filmikow z postu kol. Sverige - na zadnym odcinku nie ma mowy o sterylizacji miesa czy w sloikach czy w puszkach - poniewaz te szybkowary nie sa przystosowane do bardzo ciezkiej i dlugiej pracy w wysokiej temperaturze i podwyzszonym cisnieniu.

Opinie na temat Presto moze wydac kol. Papcio bo jesli mnie pamiec nie myli to uzywa wlasnie ten rodzaj. 

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/19/#findComment-591541
Udostępnij na innych stronach

Czy którys z Kolegów posiadających turka 17l jest mi w stanie podać jego realną średnice i wysokość?

Wsie wymiary napisane :D

https://hascevher.pl/pl/p/Szybkowar-Gastro-17L-Hascevher/50

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/19/#findComment-592257
Udostępnij na innych stronach

Wiem, że napisane tylko znalazłem do tego 17l kilka instrukcji i w każdej jest  co innego tzn. od 26cm średnicy do nawet 28,5cm.

Jesli to w linku jest stan faktyczny to wielkie dzieki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/19/#findComment-592273
Udostępnij na innych stronach

W końcu po długich przemysleniach i szybkim zakupie szybkowar dotarł.

Kupiłem 13l srednica 24cm wysokość 30cm,  wchodzi 10  słoików 346ml lub 440ml.

Podejrzewam , że 520ml też wejść w dwóch warstwach powinny.

Wkrótce testy.

Edytowane przez 09042
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/19/#findComment-592713
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Witajcie przymierzam sie do zakupu jakiegoś porządnego szybkowaru tylko nie mam jeszcze koncepcji jaki zakupić i na co zwrócić najbardziej uwagę.. czy to miałbybyć turek czy jakiś inny dwu programowy,głównie bedzie mi służył do sterylizacji słoików z mięsiwem 300ml-500ml no i może jakaś goloneczka :) Najlepiej aby weszło tam z 5-10sz.takich słoiczków 300ml.Oglądałem u siebie stacjonarnie jest tych garów kilka ale ciężko się zdecydować,a wiec w media-ekspercie widziałem MPM 5L.za 319zł trochę drogawy..w pokrywce miał coś chyba na baterie.. w sklepie gosp.domowym Turek 7L.za 122zł albo poczekać za promocją w Lidlu choć wolałbym aby garnek miał usiorki zamiast dyszla :) a może wy mi coś polecicie co posiadacie? :)

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/19/#findComment-598240
Udostępnij na innych stronach

Żeby wstawić tyle słoików to musisz mieć szybkowar ok.17l i takiego szukaj chyba ,że chcesz pasteryzować na raty.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/19/#findComment-598286
Udostępnij na innych stronach

Żeby wstawić tyle słoików to musisz mieć szybkowar ok.17l i takiego szukaj chyba ,że chcesz pasteryzować na raty.

 10 słoików 440ml wchodzi do 13l.

Pisałem post wyżej łacznie ze zdjeciem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/19/#findComment-598294
Udostępnij na innych stronach

Słoiki powinny być całkowicie zanurzone w wodzie.O ile w tym szybkowarze tak  jest to ok.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/19/#findComment-598295
Udostępnij na innych stronach

Ale jaki najlepiej kupić ten 2 programowy czy turka który jest bardziej bezpieczniejszy.. nie chciałbym mieć kuchni ufajtanej jak w pierwszym poście..

[Dodano: 18 maj 2018 - 17:06]

 

 

Żeby wstawić tyle słoików to musisz mieć szybkowar ok.17l i takiego szukaj chyba ,że chcesz pasteryzować na raty.

10 słoików 440ml wchodzi do 13l.

Pisałem post wyżej łacznie ze zdjeciem.

 

Ten co ty masz to pokrywka jest przezroczysta widać kiedy zaczyna się gotować?

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/19/#findComment-598297
Udostępnij na innych stronach

 

 

Najlepiej aby weszło tam z 5-10sz.takich słoiczków 300ml.

https://hascevher.pl/

Jeszcze przez tydzień mają reorganizację.

Jak zakończą to kup sobie turka 15L i mam nadzieję, że będziesz zadowolony. Ja ze swojego 17L jestem bardzo zadowolony.

Do 15L wchodzi 9-10 słoików 346/350 ml.

Śmiało w takim możesz sterylizować 5 słoików stojących na dnie, a może także postawić 1-5 słoików na górę..

Ja w swoim z powodzeniem sterylizuję i 7 słoików na dnie i jeden stawiam na górę, a także 14. W sumie to cały czas robię po 14.

W szybkowarze jako jeden wsad mogą iść słoiki z różnistym towarem, z mielonką, z golonką, ze słoniną, z tuszonką. Sterylizuję 80 min. od momentu podniesienia zaworu bezpieczeństwa.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/19/#findComment-598300
Udostępnij na innych stronach

 

Najlepiej aby weszło tam z 5-10sz.takich słoiczków 300ml.

https://hascevher.pl/

Jeszcze przez tydzień mają reorganizację.

Jak zakończą to kup sobie turka 15L i mam nadzieję, że będziesz zadowolony. Ja ze swojego 17L jestem bardzo zadowolony.

Do 15L wchodzi 9-10 słoików 346/350 ml.

Śmiało w takim możesz sterylizować 5 słoików stojących na dnie, a może także postawić 1-5 słoików na górę..

Ja w swoim z powodzeniem sterylizuję i 7 słoików na dnie i jeden stawiam na górę, a także 14. W sumie to cały czas robię po 14.

W szybkowarze jako jeden wsad mogą iść słoiki z różnistym towarem, z mielonką, z golonką, ze słoniną, z tuszonką. Sterylizuję 80 min. od momentu podniesienia zaworu bezpieczeństwa.

Dziękuję za wyczerpujaca wypowiedz trochę mnie poratowałeś wiedzą :)

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/19/#findComment-598305
Udostępnij na innych stronach

Szybkowar przeznaczony jest do sterylizacji produktów bez nadciśnienia. Co to oznacza

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13617-proces-sterylizacji-konserw-miesnych-w-s%C5%82ojach-twist-off-wg-dziadka/

moim zdaniem  promowanie tego typu rozwiązań jest błędem tego forum.

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/19/#findComment-598311
Udostępnij na innych stronach

Szybkowar przeznaczony jest do sterylizacji produktów bez nadciśnienia. Co to oznacza

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13617-proces-sterylizacji-konserw-miesnych-w-s%C5%82ojach-twist-off-wg-dziadka/

moim zdaniem promowanie tego typu rozwiązań jest błędem tego forum.

 

Dziadku czy mam to rozumieć ze w zwykłym szybkowarze np. Turku nie można wytworzyć przeciwciśnienia i cały sok mięsny ze słoików ucieka nawet jak sie mocno dokręci słojki w celu sterylizacji? Trochę bardziej łopatologicznie bym prosił o wyjaśnienie :)

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/19/#findComment-598315
Udostępnij na innych stronach

Trzeba czytać dane techniczne wytrzymałościowe szybkowarów prawie  wszystkie mają 100-110 kPa a więc maksymalnie 120 st C.  Według instrukcji proces sterylizacji regulują zawory bezpieczeństwa ustawione na 0,75 bara. Jak zrobicie żeby dodać do tego jeszcze  co najmniej do maksymalnej wytrzymałości 1,5 Bara dopompowanego powietrza

Edytowane przez EAnna
kor. autora
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/19/#findComment-598317
Udostępnij na innych stronach

Trzeba czytać dane techniczne wytrzymałościowe szybkowarów prawie wszystkie mają 100-110 kPa więc maksymalnie 120 st C. Według instrukcji proces sterylizacji regulują zawory bezpieczeństwa ustawione na 0,75 bara. Jak zrobicie żeby dodać do tego jeszcze co najmniej do maksymalnej wytrzymałości 1,5 Bara dopompowanego powietrza

Dziękuję za odp. :)

Edytowane przez EAnna

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/19/#findComment-598320
Udostępnij na innych stronach

Bardzo proszę o sprostowanie postu z godz  22. 17 powinno być 100 -110 kPa to jest 1.0 -1.1Bar.

 

 

 

Mod. Zrobione.

Edytowane przez EAnna
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/19/#findComment-598335
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.