Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

czy można je parzyć,gdybym nie chciał części podpiekać?
Można.

 

 

nie możesz parzyć w tych osłonkach.

Masz dwie opinie. Masz możliwość wykonania doświadczenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/14/#findComment-321949
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy raz słyszę, że w osłonkach kolagenowych nie można parzyć !

Zgłupiałem i dla pewności zapytam w Poniedziałek producenta.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/14/#findComment-321958
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy raz słyszę, że w osłonkach kolagenowych nie można parzyć !

Zgłupiałem i dla pewności zapytam w Poniedziałek producenta.

Miro nie pisałem "że w osłonkach kolagenowych nie można parzyć".  Jak najbardziej, kiełbasy białe przed konsumpcją, oraz inne kolagenowe osłonki o grubszej średnicy, jadalne i nie jadalne.  Ale te które kol. donpicolo posiada, na kabanosy, po wędzeniu, z mego doświadczenia, nie nadają się.  Woda powiększa i rozciąga osłonkę, i odstaje od kiełbasy. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/14/#findComment-322009
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Witam ,ponieważ święta tuż tuż chciałabym spróbować coś innego niż tylko dotychczas robioną przeze mnie swojską kiełbasę.Wybór padł na kabanosy.Zakupiłam w tym celu osłonkę kolagenową,bo pan mi poradził ,że będe miała mniejszy problem z nadziewaniem  [abstrachując od ceny] posiadając do tego celu tylko  maszynkę nr 10 i sita o nr 8 i 4 Czy dam radę to ogarnąć na moim sprzęcie,czy dokupić jakieś dodatkowe sitka?Lejek mam ośrednicy na końcu 1,8mm.

Poniewaz do tej pory wszystkie swoje kiełbasy parzyłam to zapytam ,czy kabanosy równiez mogę parzyć i ewentualnie ile min?,czy nie ma takiej potrzeby?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/14/#findComment-345231
Udostępnij na innych stronach

Stosować się do przepisu z pierwszej strony tego tematu i będzie b,dobrze 
Sprawdzone osobiście.

przepis @halusi@    jest super  :thumbsup:
 

post-53607-0-19485900-1397064400_thumb.jpg

Edytowane przez boob96
„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/14/#findComment-345294
Udostępnij na innych stronach

beata - idziesz w kierunku frankfuterek :facepalm:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/14/#findComment-345295
Udostępnij na innych stronach

OK.chcę kabanosy-będe podpiekać !,tylko przeraża mnie ta ilość podgardla ....chyba dam trochę mniej lub będe polować na takie bardzo przerośnięte mięsem....

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/14/#findComment-345301
Udostępnij na innych stronach

 

 

przeraża mnie ta ilość podgardla ....chyba dam trochę mniej

Klasyczny przepis polecam na początek. Od tego powinno sie zaczynać.

 http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1787-kabanosy 

Zamiast soli i saletry dajesz peklosól z solą 50/50.

Nie zapomnij o cukrze bo on poprawia kruchość.

Przemyśl zdjęcie pokazujace mięso na stole, mieszane luźno!!!! najlepiej nożem.

Chodzi o to aby wszystko pomieszać a nie wydobyć z mięsa kleju.

 

 

Lejek mam ośrednicy na końcu 1,8mm.

Może byc za szeroki. Zależy, jaka masz średnice tych osłonek.

Radzę wypróbować przed robotą.

Nakłada się je na sucho i odpowiednia stroną.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/14/#findComment-345309
Udostępnij na innych stronach

 

 

Lejek mam ośrednicy na końcu 1,8mm.

To chyba pomyłka. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/14/#findComment-345311
Udostępnij na innych stronach

 

Lejek mam ośrednicy na końcu 1,8mm.

To chyba pomyłka. 

 

he, he, zobaczyłam 18 mm i to skomentowałam.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/14/#findComment-345318
Udostępnij na innych stronach

Witam .

Wymiar faktycznie pomyliłam lejek ma średnicę 18mm.

W przepisie Halusi pisze ,zeby dodać podgardle -dodajecie , czy niekoniecznie?

Jeżeli chodzi o zastosowanie peklosoli to chciałam zastosować 16-18g/kg,a jak radzi  dać EAnna 50/50 to rozumiem,ze 8-9g/kg soli i taką samą ilość peklosoli?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/14/#findComment-345605
Udostępnij na innych stronach

 

 

to rozumiem,ze 8-9g/kg soli i taką samą ilość peklosoli?

 

 Dobrze rozumiesz :D

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/14/#findComment-345612
Udostępnij na innych stronach

 

 

W przepisie Halusi pisze ,zeby dodać podgardle -dodajecie , czy niekoniecznie?

 

Koniecznie! Nawet nie myśl o robieniu chudych kabanosów. bo nic dobrego z tego nie wyjdzie.

Podgardle może ma nazwę lekko zniechęcającą, ale jest naprawdę dobrym tłuszczem. Wytniesz gruczoły i będzie ok.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/14/#findComment-345631
Udostępnij na innych stronach

Wolę dopytać ,bo w przepisie z pierwszej strony nie ma podgardla .Ile go dodajecie -tak procentowo?[ zakładając np.równe ilości mięs I i II klasy]

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/14/#findComment-345653
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wieprzowina I - 30% szynki tj. 1.5 kg Wieprzowina II - 70% okrawki z szynek, łopatki -1.5 kg ,podgardle 2kg

 

Podgardle stanowi 40%, ale można założyć, że samego czystego tłuszczu będzie 20-30%.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/14/#findComment-345661
Udostępnij na innych stronach

Do kabanosów daję minimum 20% ( i to jest bardzo mało ;) )

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/14/#findComment-345663
Udostępnij na innych stronach

OK.chcę kabanosy-będe podpiekać !,tylko przeraża mnie ta ilość podgardla ....chyba dam trochę mniej lub będe polować na takie bardzo przerośnięte mięsem....

Tak jak EAnna zaproponowałem Ci przepis klasyczny, ze strony głównej na początek, żeby sprawdzić jak smakują te klasyczne, żeby nie powiedzieć dobre a Ty kombinujesz, z ilością peklosoli, z podgardlem itd. każdy może robić jakie chce ale wtedy nie są to już kabanosy wieprzowe z receptury tylko kabanosy np. halusi, Franka, Piotrka, Maada itd.

Te halusi są smaczne dla halusi i jeszcze dla paru osób a dla mnie są za tłuste. Więc Ty również spróbuj takich i takich ale zacznij od tych z 16-stki.

A tak masz 10 odpowiedzi i 10 różnych i mętlik w głowie.

Maad chyba nie robił nigdy kabanosów, więc nie wiem dlaczego zabrania robić kabanosów bez podgardla?

Poza tym dla mnie mija się z celem dodawanie dodatkowego tłuszczu, do kiełbasy która z założenia ma być sucha. Tyle. Powodzenia.

A teraz do ataku  :D

 

Wieprzowina I - 30% szynki tj. 1.5 kg Wieprzowina II - 70% okrawki z szynek, łopatki -1.5 kg ,podgardle 2kg

 

Podgardle stanowi 40%, ale można założyć, że samego czystego tłuszczu będzie 20-30%.

Ciekawe jak to policzyłeś, bo wp II też ma do 30% tłuszczu? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/14/#findComment-345715
Udostępnij na innych stronach

prowokator!  :tongue:

 

kiepski zresztą :laugh:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/14/#findComment-345720
Udostępnij na innych stronach

prowokator!  :tongue:

 

kiepski zresztą :laugh:

No właśnie, bo nie to było moim celem.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/14/#findComment-345731
Udostępnij na innych stronach

Kabanos bez tłuszczu, to jak teściowa bez tylko dwóch zębów.  :facepalm:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/14/#findComment-345733
Udostępnij na innych stronach

Kabanos bez tłuszczu, to jak teściowa bez tylko dwóch zębów.  :facepalm:

Nie rozumieć  :D ma mieć te dwa zęby czy nie?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/14/#findComment-345737
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.