Bagno Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #326 Opublikowano 20 Grudnia 2013 czy można je parzyć,gdybym nie chciał części podpiekać? Można. nie możesz parzyć w tych osłonkach. Masz dwie opinie. Masz możliwość wykonania doświadczenia. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/14/#findComment-321949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #327 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Pierwszy raz słyszę, że w osłonkach kolagenowych nie można parzyć !Zgłupiałem i dla pewności zapytam w Poniedziałek producenta. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/14/#findComment-321958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donpicolo Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #328 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Kabanosy już wiszą na kijach do jutra rana,razem z szynkami ,polędwicami,karkówkami i 1 szt.półgęska Dziękuję za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/14/#findComment-322000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #329 Opublikowano 21 Grudnia 2013 Pierwszy raz słyszę, że w osłonkach kolagenowych nie można parzyć !Zgłupiałem i dla pewności zapytam w Poniedziałek producenta.Miro nie pisałem "że w osłonkach kolagenowych nie można parzyć". Jak najbardziej, kiełbasy białe przed konsumpcją, oraz inne kolagenowe osłonki o grubszej średnicy, jadalne i nie jadalne. Ale te które kol. donpicolo posiada, na kabanosy, po wędzeniu, z mego doświadczenia, nie nadają się. Woda powiększa i rozciąga osłonkę, i odstaje od kiełbasy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/14/#findComment-322009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #330 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Witam ,ponieważ święta tuż tuż chciałabym spróbować coś innego niż tylko dotychczas robioną przeze mnie swojską kiełbasę.Wybór padł na kabanosy.Zakupiłam w tym celu osłonkę kolagenową,bo pan mi poradził ,że będe miała mniejszy problem z nadziewaniem [abstrachując od ceny] posiadając do tego celu tylko maszynkę nr 10 i sita o nr 8 i 4 Czy dam radę to ogarnąć na moim sprzęcie,czy dokupić jakieś dodatkowe sitka?Lejek mam ośrednicy na końcu 1,8mm.Poniewaz do tej pory wszystkie swoje kiełbasy parzyłam to zapytam ,czy kabanosy równiez mogę parzyć i ewentualnie ile min?,czy nie ma takiej potrzeby? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/14/#findComment-345231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #331 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Tylko czy wtedy bedą to jeszcze kabanosy czy kabanosy białe parzone? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/14/#findComment-345233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #332 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Myślałam ,żeby zamiast podpiekania je parzyć?..... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/14/#findComment-345291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #333 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 (edytowane) Stosować się do przepisu z pierwszej strony tego tematu i będzie b,dobrze Sprawdzone osobiście.przepis @halusi@ jest super Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez boob96 Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/14/#findComment-345294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #334 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 beata - idziesz w kierunku frankfuterek Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/14/#findComment-345295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #335 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 OK.chcę kabanosy-będe podpiekać !,tylko przeraża mnie ta ilość podgardla ....chyba dam trochę mniej lub będe polować na takie bardzo przerośnięte mięsem.... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/14/#findComment-345301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #336 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 przeraża mnie ta ilość podgardla ....chyba dam trochę mniej Klasyczny przepis polecam na początek. Od tego powinno sie zaczynać. http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1787-kabanosy Zamiast soli i saletry dajesz peklosól z solą 50/50.Nie zapomnij o cukrze bo on poprawia kruchość.Przemyśl zdjęcie pokazujace mięso na stole, mieszane luźno!!!! najlepiej nożem.Chodzi o to aby wszystko pomieszać a nie wydobyć z mięsa kleju. Lejek mam ośrednicy na końcu 1,8mm. Może byc za szeroki. Zależy, jaka masz średnice tych osłonek.Radzę wypróbować przed robotą.Nakłada się je na sucho i odpowiednia stroną. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/14/#findComment-345309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #337 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Lejek mam ośrednicy na końcu 1,8mm. To chyba pomyłka. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/14/#findComment-345311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #338 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Lejek mam ośrednicy na końcu 1,8mm.To chyba pomyłka. he, he, zobaczyłam 18 mm i to skomentowałam. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/14/#findComment-345318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #339 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Witam .Wymiar faktycznie pomyliłam lejek ma średnicę 18mm.W przepisie Halusi pisze ,zeby dodać podgardle -dodajecie , czy niekoniecznie?Jeżeli chodzi o zastosowanie peklosoli to chciałam zastosować 16-18g/kg,a jak radzi dać EAnna 50/50 to rozumiem,ze 8-9g/kg soli i taką samą ilość peklosoli? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/14/#findComment-345605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #340 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 to rozumiem,ze 8-9g/kg soli i taką samą ilość peklosoli? Dobrze rozumiesz Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/14/#findComment-345612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #341 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 W przepisie Halusi pisze ,zeby dodać podgardle -dodajecie , czy niekoniecznie? Koniecznie! Nawet nie myśl o robieniu chudych kabanosów. bo nic dobrego z tego nie wyjdzie.Podgardle może ma nazwę lekko zniechęcającą, ale jest naprawdę dobrym tłuszczem. Wytniesz gruczoły i będzie ok. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/14/#findComment-345631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #342 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Wolę dopytać ,bo w przepisie z pierwszej strony nie ma podgardla .Ile go dodajecie -tak procentowo?[ zakładając np.równe ilości mięs I i II klasy] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/14/#findComment-345653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #343 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Wieprzowina I - 30% szynki tj. 1.5 kg Wieprzowina II - 70% okrawki z szynek, łopatki -1.5 kg ,podgardle 2kg Podgardle stanowi 40%, ale można założyć, że samego czystego tłuszczu będzie 20-30%. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/14/#findComment-345661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #344 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Do kabanosów daję minimum 20% ( i to jest bardzo mało ) Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/14/#findComment-345663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #345 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 w przepisie z pierwszej strony nie ma podgardla A co to:Wieprzowina I - 30% szynki tj. 1.5 kgWieprzowina II - 70% okrawki z szynek, łopatki -1.5 kg ,podgardle 2kg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/14/#findComment-345669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #346 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 OK.chcę kabanosy-będe podpiekać !,tylko przeraża mnie ta ilość podgardla ....chyba dam trochę mniej lub będe polować na takie bardzo przerośnięte mięsem....Tak jak EAnna zaproponowałem Ci przepis klasyczny, ze strony głównej na początek, żeby sprawdzić jak smakują te klasyczne, żeby nie powiedzieć dobre a Ty kombinujesz, z ilością peklosoli, z podgardlem itd. każdy może robić jakie chce ale wtedy nie są to już kabanosy wieprzowe z receptury tylko kabanosy np. halusi, Franka, Piotrka, Maada itd.Te halusi są smaczne dla halusi i jeszcze dla paru osób a dla mnie są za tłuste. Więc Ty również spróbuj takich i takich ale zacznij od tych z 16-stki.A tak masz 10 odpowiedzi i 10 różnych i mętlik w głowie.Maad chyba nie robił nigdy kabanosów, więc nie wiem dlaczego zabrania robić kabanosów bez podgardla?Poza tym dla mnie mija się z celem dodawanie dodatkowego tłuszczu, do kiełbasy która z założenia ma być sucha. Tyle. Powodzenia.A teraz do ataku Wieprzowina I - 30% szynki tj. 1.5 kg Wieprzowina II - 70% okrawki z szynek, łopatki -1.5 kg ,podgardle 2kg Podgardle stanowi 40%, ale można założyć, że samego czystego tłuszczu będzie 20-30%.Ciekawe jak to policzyłeś, bo wp II też ma do 30% tłuszczu? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/14/#findComment-345715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #347 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 prowokator! kiepski zresztą Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/14/#findComment-345720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #348 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 prowokator! kiepski zresztą No właśnie, bo nie to było moim celem. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/14/#findComment-345731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #349 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Kabanos bez tłuszczu, to jak teściowa bez tylko dwóch zębów. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/14/#findComment-345733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #350 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Kabanos bez tłuszczu, to jak teściowa bez tylko dwóch zębów. Nie rozumieć ma mieć te dwa zęby czy nie? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/14/#findComment-345737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.