@halusia@ Opublikowano 11 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #451 Opublikowano 11 Marca 2015 (edytowane) bo to dla dla wnuczek, Wiem coś o tym... moja Wnuczka wie co dobre... uwielbia moje kabanosy. Następnym razem jelita potnę na równe częsci... Twoje mi się bardzo podobają są takie równiutkie Edytowane 11 Marca 2015 przez @halusia@ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/19/#findComment-411511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #452 Opublikowano 12 Marca 2015 Dzięki Halusiu i Nestorze, Wasza opinia zobowiązuje , a tu już gotowe do konsumpcji.Kolorek, no i ten fantastyczny, delikatny aromat dymu, to zasługa doskonale spisującego się DG. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/19/#findComment-411568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #453 Opublikowano 12 Marca 2015 Przygotowane do odbioru przez wnusie . Myślę że będą zadowolone . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/19/#findComment-411665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 12 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #454 Opublikowano 12 Marca 2015 jak malowane Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/19/#findComment-411667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #455 Opublikowano 12 Marca 2015 Ja nie mogę... .Sverige2 .... szkoda że to ja nie mogę być Twoją wnuczką I wszystko jasne My babcie .. Dziadkowie, wariujemy na punkcie swoich wnucząt ... Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/19/#findComment-411672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #456 Opublikowano 12 Marca 2015 Oj tak, tak Halusiu, ale taka już kolej rzeczy, że bardziej chyba dbamy i rozpieszczamy te nasze wnuczęta, niż dbaliśmy o własne potomstwo . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/19/#findComment-411673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 12 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #457 Opublikowano 12 Marca 2015 Przygotowane do odbioru przez wnusie . Myślę że będą zadowolone . Coby nie jak tak gratki PANIE KOLEGO Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/19/#findComment-411675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomas Sowa Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #458 Opublikowano 16 Marca 2015 widzę różne dawki soli - peklosoli , a ja daję zawsze 16 gram na kg i są rewelacyjne , widziałem w przepisach nawet 20 g na kg , tosz to wieliczka wyjdzie nie kiełbasa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/19/#findComment-413187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #459 Opublikowano 16 Marca 2015 widzę różne dawki soli - peklosoli , a ja daję zawsze 16 gram na kg i są rewelacyjne , widziałem w przepisach nawet 20 g na kg , tosz to wieliczka wyjdzie nie kiełbas Sa rozne smaki i upodobania , jedni lubia corke a drudzy tesciowa. Kazdy z nas robi na swoj smak. Sa tez przepisy ,gdzie jedni daja 20-23 g/kg a inny znow 16-17g /kg. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/19/#findComment-413194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #460 Opublikowano 17 Marca 2015 widzę różne dawki soli - peklosoli , a ja daję zawsze 16 gram na kg i są rewelacyjne , widziałem w przepisach nawet 20 g na kg , tosz to wieliczka wyjdzie nie kiełbasa No niestety, dla mnie kabanosy, czy też jakieś inne kiełbasy i różniste kiełbaski, przy tak małej dawce soli są zupełnie pozbawione smaku i praktycznie nie zjadliwe. Nie jestem jakiś bardzo słonolubny, ale potrawy czy też wędliny niedosolone najzwyczajniej są dla mnie i moich bliskich jak też znajomych, niekonsumpcyjne ze względu na brak tej wyrazistości smakowej jaką daje sól w odpowiedniej ilości. Ludzie dodają różne ilości soli, ale bez przesady, nie można ulegać "przegięciom" ani w jedną, ani też w drugą stronę. Osobiście np. we wszystkich swoich wyrobach wędliniarskich bez jakiegokolwiek wyjątku stosuję dawkę 20g. soli (peklosoli) na 1 kg. i nigdy nie spotykam się z uwagami że wyroby są przesolone. Oczywiście są ludzie którzy solą bardzo mało lub wcale. Tak miała np. moja rodzona mama kiedy dożyła podeszłego wieku, choć wcześniej całe życie gotowała świetnie, to na tzw. "stare lata" przestałem ja, jak też brat i siostra, cokolwiek jadać u mamy, choć jej samej ponoć bardzo smakowało, tata zaś był "maltretowany" i nie miał wyjścia, choć mocno się przeciwstawiał. Podobnie z zastosowaniem cukru. Ludzie mają prawo stosować swoje własne, odbiegające od ogólnie przyjętych normy i mówić że nie słone, czy nie słodkie jest pyszne, mają oczywiście takie prawo, ale pyszne tylko takich jak Oni, lub im podobnych, co z ogólnie przyjętą normą, i rzeczywistością niewiele ma wspólnego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/19/#findComment-413253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szatdefakap Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #461 Opublikowano 24 Marca 2015 Witam serdecznie, mili Państwo na wstępie zanim posypią się gromy na mnie za nieużywanie wyszukiwarki zaznaczam, że przeszukałem forum i nie znalazłem jasnej odpowiedzi na moje pytanie. Pierwszy raz chcę zabrać się za kabanosy i mam pytanie co do peklowania - czy mięso mielicie i dodajecie do niego sól peklową? czy mięso peklujecie w wodzie z solą? Jak technicznie prowadzicie proces osadzania? Jakieś wskazówki dla nowego na co warto zwrócić uwagę? Do tej pory robiłem szynki i kiełbasy ale to głównie że tak powiem rodzinnym sposobem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/19/#findComment-415414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #462 Opublikowano 24 Marca 2015 Witaj rozumiem , że nowicjuszowi trudno czasem coś znaleźć ale wystarczy przeczytać receptury na kabanosy (chociażby w tym wątku w którym zadałeś pytanie ) i było by jasne ,że mięso peklujemy na sucho . Masz jakieś doświadczenie więc powinieneś wiedzieć ,że mięso na kiełbasy w ogóle peklujemy na sucho .Poczytaj ,poza tym wątkiem np jeszcze tutaj http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1787-kabanosy http://wedlinydomowe.pl/pozostale-przepisy/mistrzowka/994-kabanosy . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/19/#findComment-415426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #463 Opublikowano 28 Marca 2015 Jeszcze ciepłe.... Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/19/#findComment-416605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #464 Opublikowano 28 Marca 2015 A weź Halusia nie drażnij ludzi po kolacji ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/19/#findComment-416610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #465 Opublikowano 28 Marca 2015 A weź Halusia nie drażnij ludzi po kolacji ! Dobrze że ja przed Mirku Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/19/#findComment-416615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #466 Opublikowano 28 Marca 2015 HAlusia, przepiekne kabonocili. A jak podeschna , oj smaka mi narobilas, a ja jeszcze jednym okiem spie Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/19/#findComment-416630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #467 Opublikowano 30 Marca 2015 Halusia tak NIE mozna !!! kabanosy to moje najlepsze kielbaski ,niestety nie potrafie jeszcze robic ,i nie mam jak na razie mozliwosci ale plany sa trzeba tylko kupic odpowiednia maszynerie Tylko zazdroscic umiejetnosci Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/19/#findComment-417053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #468 Opublikowano 30 Marca 2015 (edytowane) http://www.sherv.net/cm/emoticons/hand-gestures/audience-clapping-smiley-emoticon.gif Edytowane 30 Marca 2015 przez redzed Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/19/#findComment-417079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romk Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #469 Opublikowano 30 Marca 2015 Przepraszam Halusiu, ale ponieważ to Ty mnie zainspirowałaś, to pozwolę sobie pokazać moje pierwsze kabanosy tuż po o wyjęciu z wędzarni Cytuj Romk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/19/#findComment-417136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 30 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #470 Opublikowano 30 Marca 2015 Przepraszam Halusiu, ale ponieważ to Ty mnie zainspirowałaś, to pozwolę sobie pokazać moje pierwsze kabanosy tuż po o wyjęciu z wędzarni Ależ nic się nie stało romk Jesli są to Twoje pierwsze kabanosy chylę czoła... są przecudnej urody Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/19/#findComment-417149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo8014 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #471 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Halusiu bardzo Ci dziękuje za przepis i patent z długopisem zrobiłem Twoje kabanosy wyszły Mega (już niema ) sam jestem zaskoczony że takie pyszne jeszcze raz Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/19/#findComment-418096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 18 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #472 Opublikowano 18 Maja 2015 Wczoraj nabite... dzisiaj wędzone.... Jeszcze ciepłe.... Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/19/#findComment-425868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #473 Opublikowano 20 Maja 2015 Można przemielić wieprzowinę kl II na sitku 8 zamiast 6 czy będzie za grube . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/19/#findComment-426225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #474 Opublikowano 20 Maja 2015 Można Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/19/#findComment-426227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #475 Opublikowano 20 Maja 2015 @sajmon0609, to zależy, jak Twoi konsumenci podchodzą do dużych kawałków tłuszczu w wyrobie. Jeśli na widok czegoś białego zaczynają dłubać i wykrawać, to mieląc na "8" będziesz miał problem. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/19/#findComment-426266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.