Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

bo to dla dla wnuczek,

 

 

Wiem coś o tym... moja Wnuczka wie co dobre... uwielbia moje kabanosy.  :)

Następnym razem jelita potnę na równe częsci... Twoje mi się bardzo podobają :) są takie równiutkie 

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/19/#findComment-411511
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Halusiu i Nestorze, Wasza opinia zobowiązuje :D, a tu już gotowe do konsumpcji.


Kolorek, no i ten fantastyczny, delikatny aromat dymu, to zasługa doskonale spisującego się DG.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/19/#findComment-411568
Udostępnij na innych stronach

Ja nie mogę... :clap: .Sverige2 .... szkoda że to ja nie mogę być Twoją wnuczką  :D  :facepalm:

I wszystko jasne My babcie .. Dziadkowie, wariujemy na punkcie swoich wnucząt ...  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/19/#findComment-411672
Udostępnij na innych stronach

Oj tak, tak Halusiu, ale taka już kolej rzeczy, że bardziej chyba dbamy i rozpieszczamy te nasze wnuczęta, niż dbaliśmy o własne potomstwo :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/19/#findComment-411673
Udostępnij na innych stronach

widzę różne dawki soli - peklosoli , a ja daję zawsze 16 gram na kg i są rewelacyjne , widziałem w przepisach nawet 20 g na kg , tosz to wieliczka wyjdzie nie kiełbasa 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/19/#findComment-413187
Udostępnij na innych stronach

 

 

widzę różne dawki soli - peklosoli , a ja daję zawsze 16 gram na kg i są rewelacyjne , widziałem w przepisach nawet 20 g na kg , tosz to wieliczka wyjdzie nie kiełbas
 

 Sa rozne smaki i upodobania , jedni   lubia corke a drudzy tesciowa. :D  Kazdy z nas robi na swoj smak. Sa tez przepisy ,gdzie jedni daja 20-23 g/kg a inny znow 16-17g /kg.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/19/#findComment-413194
Udostępnij na innych stronach

widzę różne dawki soli - peklosoli , a ja daję zawsze 16 gram na kg i są rewelacyjne , widziałem w przepisach nawet 20 g na kg , tosz to wieliczka wyjdzie nie kiełbasa 

 

No niestety, dla mnie kabanosy, czy też jakieś inne kiełbasy i różniste kiełbaski, przy tak małej dawce soli są zupełnie pozbawione smaku i praktycznie nie zjadliwe. Nie jestem jakiś bardzo słonolubny, ale potrawy czy też wędliny niedosolone najzwyczajniej są dla mnie i moich bliskich jak też znajomych, niekonsumpcyjne ze względu na brak tej wyrazistości smakowej jaką daje sól w odpowiedniej ilości. Ludzie dodają różne ilości soli, ale bez przesady, nie można ulegać "przegięciom" ani w jedną, ani też w drugą stronę. Osobiście np. we wszystkich swoich wyrobach wędliniarskich bez jakiegokolwiek wyjątku stosuję dawkę 20g. soli (peklosoli) na 1 kg. i nigdy nie spotykam się z uwagami że wyroby są przesolone. Oczywiście są ludzie którzy solą bardzo mało lub wcale. Tak miała np. moja rodzona mama kiedy dożyła podeszłego wieku, choć wcześniej całe życie gotowała świetnie, to na tzw. "stare lata" przestałem ja, jak też brat i siostra, cokolwiek jadać u mamy, choć jej samej ponoć bardzo smakowało, tata zaś był "maltretowany" i nie miał wyjścia, choć mocno się przeciwstawiał. Podobnie z zastosowaniem cukru. Ludzie mają prawo stosować swoje własne, odbiegające od ogólnie przyjętych normy i mówić że nie słone, czy nie słodkie jest pyszne, mają oczywiście takie prawo, ale pyszne tylko takich jak Oni, lub im podobnych, co z ogólnie przyjętą normą, i rzeczywistością niewiele ma wspólnego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/19/#findComment-413253
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie,

 

mili Państwo na wstępie zanim posypią się gromy na mnie za nieużywanie wyszukiwarki zaznaczam, że przeszukałem forum i nie znalazłem jasnej odpowiedzi na moje pytanie. Pierwszy raz chcę zabrać się za kabanosy i mam pytanie co do peklowania - czy mięso mielicie i dodajecie do niego sól peklową? czy mięso peklujecie w wodzie z solą? Jak technicznie prowadzicie proces osadzania? Jakieś wskazówki dla nowego na co warto zwrócić uwagę? Do tej pory robiłem szynki i kiełbasy ale to głównie że tak powiem rodzinnym sposobem :)

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/19/#findComment-415414
Udostępnij na innych stronach

Witaj :)  rozumiem , że  nowicjuszowi trudno czasem coś znaleźć ale wystarczy przeczytać receptury na kabanosy (chociażby w tym wątku w którym zadałeś pytanie ) i było by  jasne ,że mięso peklujemy na sucho .  Masz jakieś doświadczenie   więc powinieneś wiedzieć ,że mięso na kiełbasy w ogóle peklujemy na sucho .

Poczytaj ,poza tym wątkiem np jeszcze tutaj  http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1787-kabanosy  http://wedlinydomowe.pl/pozostale-przepisy/mistrzowka/994-kabanosy .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/19/#findComment-415426
Udostępnij na innych stronach

A weź Halusia nie drażnij ludzi po kolacji !

 

:clap:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/19/#findComment-416610
Udostępnij na innych stronach

 

 

A weź Halusia nie drażnij ludzi po kolacji !
 

 

Dobrze że ja przed Mirku  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/19/#findComment-416615
Udostępnij na innych stronach

 HAlusia, przepiekne kabonocili. A jak podeschna , oj smaka mi narobilas, a ja jeszcze jednym okiem spie  :clap:  :clap:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/19/#findComment-416630
Udostępnij na innych stronach

Halusia tak NIE mozna !!! kabanosy to moje najlepsze kielbaski ,niestety nie potrafie jeszcze robic ,i nie mam jak na razie mozliwosci ale plany sa trzeba tylko kupic odpowiednia maszynerie :)

Tylko zazdroscic umiejetnosci :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/19/#findComment-417053
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przepraszam Halusiu, ale ponieważ to Ty mnie zainspirowałaś, to pozwolę sobie pokazać moje pierwsze kabanosy tuż po o wyjęciu z wędzarni
 

 

Ależ nic się nie stało romk :)  

Jesli są to Twoje pierwsze kabanosy chylę czoła... są przecudnej urody  :)  :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/19/#findComment-417149
Udostępnij na innych stronach

Halusiu bardzo Ci dziękuje za przepis i patent z długopisem zrobiłem Twoje kabanosy wyszły Mega  (już niema :hmm: ) sam jestem zaskoczony że takie pyszne jeszcze raz Dziękuje 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/19/#findComment-418096
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Można

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/19/#findComment-426227
Udostępnij na innych stronach

@sajmon0609, to zależy, jak Twoi konsumenci podchodzą do dużych kawałków tłuszczu w wyrobie. Jeśli na widok czegoś białego zaczynają dłubać i wykrawać, to mieląc na "8" będziesz miał problem.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/19/#findComment-426266
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.