Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Robiłam kabanosy z dzika oraz sarny i na czarnuszce i z jałowcem.

Wieprzowe zazwyczaj na kminku z odrobiną czosnku.

Niestety, nie pamiętam ile tego jałowca dałam. Zapewne tyle, ile dodaje sie do kiełbasy jałowcowej.(0,6g/kg).

Zapewne nie można przekroczyć dwukrotności tej dawki. Ziarna jałowca też mogą mieć różną intensywność, co należy wziąć pod uwagę.

Jałowiec dosyć trudno się rozdrabnia bo zawiera naturalny olej.

Pieprzu zawsze daję podwójna dawkę w stosunku do ilości z "16".

Wynika to z niskiej zawartości piperyny we współczesnym pieprzu na polskim rynku.

Jak już wyżej napisałam, dodając czarnuszkę lub jałowiec rezygnuję z kminku.

Wszystkie te trzy przyprawy mają charakter dominujacy i tak powinno IMHO pozostać.

A'propos pieprzu, właśnie dostałam pieprz zakupiony na bazarze w Tajlandii; zaraz po otwarciu paczki zaczęłam kichać :D

@...KAKTUS...,

widzę, że nie masz zaufania do moich wpisów ale niestety, nie mogę w tej chwili poczęstować Cię kabanosami z jałowcem bo w mojej lodówce sa tylko te, z czarnuszką - z dzika :D  

 

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/28/#findComment-592801
Udostępnij na innych stronach

EAnno  :) . Mam. Po stokroć mam. Tylko tak już jestem zrobiony, że lubię poznawać opinie innych. Swego czasu robiłem kiełbasę z dzika. Przepis podrzucił mi Paweł, a ja zacząłem kombinować - a taka, a siaka, a Russak, a jeszcze ktoś tam. Paweł skwitował to, nie bez racji, nie kombinuj, tylko zrób jak piszę, a nie będziesz żałował. Zrobiłem, nie żałuję  :) . I teraz również zrobię tak jak Ty radzisz. Mam tylko pewną słabą stronę - w kwestii ilości przypraw ulegam żonie i wychodzą zawsze jakieś modyfikacje. Ale tym razem będę nieugięty, tym bardziej, że dam je przed mieleniem mięska. Wielkie dzięki  :thumbsup:  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/28/#findComment-592808
Udostępnij na innych stronach

o kabanosach kozicowych, których istotą jest jałowiec

Podstawowe kabanosy są bez jałowca ( dodatek jałowca czy też odrobina rozmarynu 0,3 gr/kg - to moje testy zresztą pozytywne) . Najlepszym efektem testowym  był dodatek ostrej papryki 1g/kg - ale moja rodzinka takie lubi , Zawsze możesz farsz podzielić na 3 części i dosmaczyć wg własnego gustu. W zasadzie w kabanosach , nie możesz przesadzic z przyprawami wg mnie  ;)  lepiej w kabanosach mniejsza dawka niż większa - smak mięska - podstawa  :thumbsup:

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/28/#findComment-592810
Udostępnij na innych stronach

 

 

doświadczenie i wiedza mądrzejszych jest po to, by nie musieć uczyć się na własnych błędach

W tym wypadku chyba nie chodzi o wiedzę i doświadczenie tylko o kubki smakowe. Osobiście gdybym miał Ci doradzać to napisał bym że absolutnie bez kminku bo ... ja go nie lubię (uraz z dzieciństwa -wszędzie go dodawali). Chociaż przyznam się bez bicia że pomału zaczynam pracować nad tą przyprawą i ostrożnie nieraz dodaję (np. do bigosu)

 

 

 

A'propos pieprzu, właśnie dostałam pieprz zakupiony na bazarze w Tajlandii; zaraz po otwarciu paczki zaczęłam kichać

EAnno a masz gdzieś stałe dojście czy to był okazyjny zakup/podarunek? Ja też mam za mało pieprzu w pieprzu :cry:

 

 

 

widzę, że nie masz zaufania do moich wpisów ale niestety, nie mogę w tej chwili poczęstować Cię kabanosami z jałowcem bo w mojej lodówce sa tylko te, z czarnuszką - z dzika

Nie szkodzi, mogą być z czarnuszką, ;) Jak będziesz robiła listę prezentów to proszę mnie wpisać   :blush:  :facepalm: 


[Dodano: 21 mar 2018 - 10:08]

 

 

I teraz również zrobię tak jak Ty radzisz.

Na pewno nie pożałujesz.

Ja zawsze żałowałem tylko wtedy gdy przestawałem trzymać się danego przepisu a zaczynałem kombinować :facepalm:

 

 

 

Mam tylko pewną słabą stronę - w kwestii ilości przypraw ulegam żonie

To nie tylko Twoja słaba strona.

Najpierw słyszymy: "dosyp tego", "nie dawaj tego" a następnie: " a co ty tam dałeś że to takie paskudne" :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/28/#findComment-592811
Udostępnij na innych stronach

 

doświadczenie i wiedza mądrzejszych jest po to, by nie musieć uczyć się na własnych błędach

W tym wypadku chyba nie chodzi o wiedzę i doświadczenie tylko o kubki smakowe. Osobiście gdybym miał Ci doradzać to napisał bym że absolutnie bez kminku bo ... ja go nie lubię (uraz z dzieciństwa -wszędzie go dodawali). Chociaż przyznam się bez bicia że pomału zaczynam pracować nad tą przyprawą i ostrożnie nieraz dodaję (np. do bigosu)

 

 

 

A'propos pieprzu, właśnie dostałam pieprz zakupiony na bazarze w Tajlandii; zaraz po otwarciu paczki zaczęłam kichać

EAnno a masz gdzieś stałe dojście czy to był okazyjny zakup/podarunek? Ja też mam za mało pieprzu w pieprzu :cry:

 

 

 

widzę, że nie masz zaufania do moich wpisów ale niestety, nie mogę w tej chwili poczęstować Cię kabanosami z jałowcem bo w mojej lodówce sa tylko te, z czarnuszką - z dzika

Nie szkodzi, mogą być z czarnuszką, ;) Jak będziesz robiła listę prezentów to proszę mnie wpisać   :blush:  :facepalm:

[Dodano: 21 mar 2018 - 10:08]

 

 

I teraz również zrobię tak jak Ty radzisz.

Na pewno nie pożałujesz.

Ja zawsze żałowałem tylko wtedy gdy przestawałem trzymać się danego przepisu a zaczynałem kombinować :facepalm:

 

 

 

Mam tylko pewną słabą stronę - w kwestii ilości przypraw ulegam żonie

To nie tylko Twoja słaba strona.

Najpierw słyszymy: "dosyp tego", "nie dawaj tego" a następnie: " a co ty tam dałeś że to takie paskudne" :D

 

U mnie jest trochę inaczej. "Dosyp tego", "tego nie dawaj", a na koniec dobrze, że przyszłam, bo beze mnie ta kiełbasa nie była by nic warta  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/28/#findComment-592861
Udostępnij na innych stronach

 

 

tylko...doświadczenie i wiedza mądrzejszych jest po to, by nie musieć uczyć się na własnych błędach :)

 

 

Ale w indywidualnym  doborze smaku nie ma to nic do rzeczy .  Każdą kiełbasę pierwszy raz powinniśmy wykonać zgodnie z podaną recepturą ( chyba że już na wstępie,  dana przyprawa albo jej ilość jest przez Ciebie negowana ) .  Po próbie  organoleptycznej swojej i Twoich najbliższych dopiero będziesz mógł wyciągnąć prawidłowe wnioski .

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/28/#findComment-592863
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja też mam za mało pieprzu w pieprzu

 

To spróbuj z pieprzem seczuańskim.

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/28/#findComment-592868
Udostępnij na innych stronach

 

 

To spróbuj z pieprzem seczuańskim.

Ckodzi ci o to: http://allegro.pl/pieprz-seczuanski-pieprz-syczuanski-25g-rarytas-i5030436029.html

Ale mi chodzi o pieprz pieprzowy a nie cytrynowy :D

Jakoś słabo widzi mi się np. niedzielny rosół cytrynowy po Chińsku :laugh: 

Chociaż do kuchni Chińskiej może być ciekawy.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/28/#findComment-592931
Udostępnij na innych stronach

 

 

EAnno a masz gdzieś stałe dojście czy to był okazyjny zakup/podarunek?

Przywiozła siostrzenica, w zasadzie na próbę..

Ponieważ jeździ 2x do roku  mam nadzieję, że zakup powtórzy.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/28/#findComment-592934
Udostępnij na innych stronach

 

 

słabo widzi mi się np. niedzielny rosół cytrynowy po Chińsku

dobre = bo często w niedzielę mam wynalazki z różnych stron świata :facepalm: . Pieprz syczuański - ma zupełnie inny smak  :yes: do kabanosów zupełnie go nie widzę :no: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/28/#findComment-592935
Udostępnij na innych stronach

Przywiozła siostrzenica, w zasadzie na próbę.. Ponieważ jeździ 2x do roku mam nadzieję, że zakup powtórzy

Gdyby kupiła kiedyś za dużo to daj znaka, ;) chętnie odkupię :)

[Dodano: 21 mar 2018 - 21:06]

 

 

często w niedzielę mam wynalazki z różnych stron świata

Wynalazki fajna sprawa, też jestem głodny różnych smaków. Ale tradycja to tradycja - pamiętam że za dzieciaka ciężko było skończyć rosół tak palił pieprz :D

A te dzisiejsze to czasem nawet nie wyglądają jak pieprz. :facepalm:

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/28/#findComment-592946
Udostępnij na innych stronach

 

 

te dzisiejsze to czasem nawet nie wyglądają jak pieprz.

Są bardziej gorzkie niż ostre, o aromacie nie wspominając. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/28/#findComment-592960
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale mi chodzi o pieprz pieprzowy a nie cytrynowy
 

Ja akurat kupuje  go tutaj: https://www.planteon.pl/

Używam go do różnego rodzaju potraw mięsnych, mi ten smak odpowiada.

 

 

do kabanosów zupełnie go nie widzę

Waldku, do kabanosów oczywiście się nie nadaje... :no: też tak sądzę.

Pozdrowienia 

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/28/#findComment-592971
Udostępnij na innych stronach

 

te dzisiejsze to czasem nawet nie wyglądają jak pieprz.

Są bardziej gorzkie niż ostre, o aromacie nie wspominając. 

 

 

....posiadam znajomka wew firmie okolicznej, konfekcjonującej przyprawy - razu pewnego rzekł takie słowa - czy wiesz, że w składzie kupowanego przez ciebie pieprzu mielonego jest tylko około 50% zmielonych ziaren pieprzu ....reszta to suszona kora z tej rośliny.....

 

Nie wiem jak się do tego odnieść, ale relacja cenowa mielonego vs całego może mu przyznawać rację.....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/28/#findComment-592995
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja akurat kupuje go tutaj: https://www.planteon.pl/

Dzięki witt.

 

 

kupowanego przez ciebie pieprzu mielonego

Dlatego staram się kupować przyprawy w jak najbardziej oryginalnej postaci. Wtedy w miarę wiem co używam. Ale nawet wtedy nie ma się pewności co człowiek używa. Na przykładzie pieprzu, nie pamiętam aby był w stanie kiedyś się "rozgotować" A teraz z kulki robi się taka mazia. :mad:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/28/#findComment-592998
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja akurat kupuje go tutaj: https://www.planteon.pl/

 

Nawet mają dobrą cenę za pieprz czarny, 24,22 zł za 1 kg.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/28/#findComment-593002
Udostępnij na innych stronach

A mi córka przywozi kupione od hindusów na bazarze w Anglii bardzo aromatyczne przyprawy. Zawsze kupuje przyprawy nie rozdrabniane. :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/28/#findComment-593007
Udostępnij na innych stronach

Pieprz kupuje tylko w ziarnach , miele w mlynku badz krusze w mozdziezu .

pieprz mozna powiedziec jak herbata ..mielony to bez aromatu jak herbata w torebkach ( zmiotki z podlogi po lisciach herbaty)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/28/#findComment-593024
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie , po wielu wieczorach spędzonych na przeczesywaniu forum wedlinydomowe.pl , wyciąganiu informacji ważnych dla totalnego amatora w temacie wędzenia, postanowiłem zmaterializować wiedzę i sklecić swój pierwszy wyrób. Wybór padł na kabanosy wieprzowe. Wzorowałem się na kabanosach wieprzowych które wykonała @halusia@ ( w których dokonałem pewnych minimalnych modyfikacji) .

 

 

 

 

 

Kabanosy Wieprzowe

 

Wieprzowina KL I : szynka 7kg

Wieprzowina KL II: okrawki z szynek, łopatki 4kg, podgardle 4kg

 

 

Mięso został pocięte na kawałki (oddzielnie kl I i kl II )  , zasypane przyprawami i peklowane 36h

 

Peklosól 18g/kg

Pieprz mielony 1,5g/kg

Pieprz cayenne 0,3g/kg

gałka muszkatołowa 0,5g/kg

kminek 0,7g/kg

czosnek 2g/kg

cukier 1g/kg

 

Po 36h mięso zostało zmielone :

KL I  sitko nr 8

KL II sitko nr 6

 

-po czym zostało delikatnie przemieszane i pozostawione na kolejne 12h w chłodnym miejscu

 

 

Mięso nadziewane w jelita baranie naturalne 22-24 tubowane .

Lejek cienki metalowy do kabanosów średnica otworu 15mm

 

Osuszanie 30minut temp 55'C

Wędzenie 90 minut 55-70'C

Pieczenie 30 minut 75-85'C

post-58808-0-93085000-1522142065_thumb.jpg

post-58808-0-27232100-1522142083_thumb.jpg

post-58808-0-74858900-1522142098_thumb.jpg

post-58808-0-37098900-1522142113_thumb.jpg

Edytowane przez Leinad
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/28/#findComment-593662
Udostępnij na innych stronach

Gratulacje :thumbsup::clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/28/#findComment-593678
Udostępnij na innych stronach

 

zasypane przyprawami i peklowane 36h

Mała podpowiedź : Następnym razem do mięsa daj tylko peklosól i odstaw do lodówki. Przyprawy wymieszaj z mięsem po peklowaniu - przed mieleniem (nie odstawiaj mięsa do peklowania z przyprawami - 1 przyprawy mogą niepotrzebnie wietrzeć . 2 możesz wprowadzić do jeszcze niezapeklowanego mięsa niechciane dodatki (bakterie) z  przypraw.  Przyprawy/ dodatki  dodajemy do już "zabezpieczonego" mięsa

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/28/#findComment-593692
Udostępnij na innych stronach

A'propos pieprzu, właśnie dostałam pieprz zakupiony na bazarze w Tajlandii; zaraz po otwarciu paczki zaczęłam kichać :D

 

 

I to jest prawda, od wielu lat kupuję przyprawy tam gdzie mnie statek zawiezie.

Kilka osób z tego forum otrzymało skromne próbki czy to pieprzu czy gałki czy innych przypraw.

Kilka dni temu kupiłem pieprz i gałkę w Karimun, Indonezja..

Moim zdaniem jest bardziej goryczkowa niż ta z Guadelupy.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/28/#findComment-593759
Udostępnij na innych stronach

 

 

Moim zdaniem jest bardziej goryczkowa niż ta z Guadelupy.  

El komendante, Ty możesz sobie porównywać pomiędzy przyprawami z całego świata :thumbsup: , ja mogę tylko pomiędzy sklepami internetowymi :D i nie powiem, niektóre mają również pieprz po otwarciu którego się kicha, :yes: ale kupuję tylko "premium".

 

Poydrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/28/#findComment-593763
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.