EAnna Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #676 Opublikowano 21 Marca 2018 Robiłam kabanosy z dzika oraz sarny i na czarnuszce i z jałowcem.Wieprzowe zazwyczaj na kminku z odrobiną czosnku.Niestety, nie pamiętam ile tego jałowca dałam. Zapewne tyle, ile dodaje sie do kiełbasy jałowcowej.(0,6g/kg).Zapewne nie można przekroczyć dwukrotności tej dawki. Ziarna jałowca też mogą mieć różną intensywność, co należy wziąć pod uwagę.Jałowiec dosyć trudno się rozdrabnia bo zawiera naturalny olej.Pieprzu zawsze daję podwójna dawkę w stosunku do ilości z "16".Wynika to z niskiej zawartości piperyny we współczesnym pieprzu na polskim rynku.Jak już wyżej napisałam, dodając czarnuszkę lub jałowiec rezygnuję z kminku.Wszystkie te trzy przyprawy mają charakter dominujacy i tak powinno IMHO pozostać.A'propos pieprzu, właśnie dostałam pieprz zakupiony na bazarze w Tajlandii; zaraz po otwarciu paczki zaczęłam kichać @...KAKTUS...,widzę, że nie masz zaufania do moich wpisów ale niestety, nie mogę w tej chwili poczęstować Cię kabanosami z jałowcem bo w mojej lodówce sa tylko te, z czarnuszką - z dzika Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/28/#findComment-592801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...KAKTUS... Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #677 Opublikowano 21 Marca 2018 EAnno . Mam. Po stokroć mam. Tylko tak już jestem zrobiony, że lubię poznawać opinie innych. Swego czasu robiłem kiełbasę z dzika. Przepis podrzucił mi Paweł, a ja zacząłem kombinować - a taka, a siaka, a Russak, a jeszcze ktoś tam. Paweł skwitował to, nie bez racji, nie kombinuj, tylko zrób jak piszę, a nie będziesz żałował. Zrobiłem, nie żałuję . I teraz również zrobię tak jak Ty radzisz. Mam tylko pewną słabą stronę - w kwestii ilości przypraw ulegam żonie i wychodzą zawsze jakieś modyfikacje. Ale tym razem będę nieugięty, tym bardziej, że dam je przed mieleniem mięska. Wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/28/#findComment-592808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #678 Opublikowano 21 Marca 2018 (edytowane) o kabanosach kozicowych, których istotą jest jałowiecPodstawowe kabanosy są bez jałowca ( dodatek jałowca czy też odrobina rozmarynu 0,3 gr/kg - to moje testy zresztą pozytywne) . Najlepszym efektem testowym był dodatek ostrej papryki 1g/kg - ale moja rodzinka takie lubi , Zawsze możesz farsz podzielić na 3 części i dosmaczyć wg własnego gustu. W zasadzie w kabanosach , nie możesz przesadzic z przyprawami wg mnie lepiej w kabanosach mniejsza dawka niż większa - smak mięska - podstawa Edytowane 21 Marca 2018 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/28/#findComment-592810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #679 Opublikowano 21 Marca 2018 doświadczenie i wiedza mądrzejszych jest po to, by nie musieć uczyć się na własnych błędach W tym wypadku chyba nie chodzi o wiedzę i doświadczenie tylko o kubki smakowe. Osobiście gdybym miał Ci doradzać to napisał bym że absolutnie bez kminku bo ... ja go nie lubię (uraz z dzieciństwa -wszędzie go dodawali). Chociaż przyznam się bez bicia że pomału zaczynam pracować nad tą przyprawą i ostrożnie nieraz dodaję (np. do bigosu) A'propos pieprzu, właśnie dostałam pieprz zakupiony na bazarze w Tajlandii; zaraz po otwarciu paczki zaczęłam kichać EAnno a masz gdzieś stałe dojście czy to był okazyjny zakup/podarunek? Ja też mam za mało pieprzu w pieprzu widzę, że nie masz zaufania do moich wpisów ale niestety, nie mogę w tej chwili poczęstować Cię kabanosami z jałowcem bo w mojej lodówce sa tylko te, z czarnuszką - z dzika Nie szkodzi, mogą być z czarnuszką, Jak będziesz robiła listę prezentów to proszę mnie wpisać [Dodano: 21 mar 2018 - 10:08] I teraz również zrobię tak jak Ty radzisz. Na pewno nie pożałujesz.Ja zawsze żałowałem tylko wtedy gdy przestawałem trzymać się danego przepisu a zaczynałem kombinować Mam tylko pewną słabą stronę - w kwestii ilości przypraw ulegam żonie To nie tylko Twoja słaba strona.Najpierw słyszymy: "dosyp tego", "nie dawaj tego" a następnie: " a co ty tam dałeś że to takie paskudne" Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/28/#findComment-592811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...KAKTUS... Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #680 Opublikowano 21 Marca 2018 doświadczenie i wiedza mądrzejszych jest po to, by nie musieć uczyć się na własnych błędachW tym wypadku chyba nie chodzi o wiedzę i doświadczenie tylko o kubki smakowe. Osobiście gdybym miał Ci doradzać to napisał bym że absolutnie bez kminku bo ... ja go nie lubię (uraz z dzieciństwa -wszędzie go dodawali). Chociaż przyznam się bez bicia że pomału zaczynam pracować nad tą przyprawą i ostrożnie nieraz dodaję (np. do bigosu) A'propos pieprzu, właśnie dostałam pieprz zakupiony na bazarze w Tajlandii; zaraz po otwarciu paczki zaczęłam kichaćEAnno a masz gdzieś stałe dojście czy to był okazyjny zakup/podarunek? Ja też mam za mało pieprzu w pieprzu widzę, że nie masz zaufania do moich wpisów ale niestety, nie mogę w tej chwili poczęstować Cię kabanosami z jałowcem bo w mojej lodówce sa tylko te, z czarnuszką - z dzikaNie szkodzi, mogą być z czarnuszką, Jak będziesz robiła listę prezentów to proszę mnie wpisać [Dodano: 21 mar 2018 - 10:08] I teraz również zrobię tak jak Ty radzisz.Na pewno nie pożałujesz.Ja zawsze żałowałem tylko wtedy gdy przestawałem trzymać się danego przepisu a zaczynałem kombinować Mam tylko pewną słabą stronę - w kwestii ilości przypraw ulegam żonieTo nie tylko Twoja słaba strona.Najpierw słyszymy: "dosyp tego", "nie dawaj tego" a następnie: " a co ty tam dałeś że to takie paskudne" U mnie jest trochę inaczej. "Dosyp tego", "tego nie dawaj", a na koniec dobrze, że przyszłam, bo beze mnie ta kiełbasa nie była by nic warta Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/28/#findComment-592861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #681 Opublikowano 21 Marca 2018 tylko...doświadczenie i wiedza mądrzejszych jest po to, by nie musieć uczyć się na własnych błędach Ale w indywidualnym doborze smaku nie ma to nic do rzeczy . Każdą kiełbasę pierwszy raz powinniśmy wykonać zgodnie z podaną recepturą ( chyba że już na wstępie, dana przyprawa albo jej ilość jest przez Ciebie negowana ) . Po próbie organoleptycznej swojej i Twoich najbliższych dopiero będziesz mógł wyciągnąć prawidłowe wnioski . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/28/#findComment-592863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #682 Opublikowano 21 Marca 2018 Ja też mam za mało pieprzu w pieprzu To spróbuj z pieprzem seczuańskim. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/28/#findComment-592868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #683 Opublikowano 21 Marca 2018 To spróbuj z pieprzem seczuańskim. Ckodzi ci o to: http://allegro.pl/pieprz-seczuanski-pieprz-syczuanski-25g-rarytas-i5030436029.htmlAle mi chodzi o pieprz pieprzowy a nie cytrynowy Jakoś słabo widzi mi się np. niedzielny rosół cytrynowy po Chińsku Chociaż do kuchni Chińskiej może być ciekawy. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/28/#findComment-592931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #684 Opublikowano 21 Marca 2018 EAnno a masz gdzieś stałe dojście czy to był okazyjny zakup/podarunek? Przywiozła siostrzenica, w zasadzie na próbę..Ponieważ jeździ 2x do roku mam nadzieję, że zakup powtórzy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/28/#findComment-592934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #685 Opublikowano 21 Marca 2018 słabo widzi mi się np. niedzielny rosół cytrynowy po Chińsku dobre = bo często w niedzielę mam wynalazki z różnych stron świata . Pieprz syczuański - ma zupełnie inny smak do kabanosów zupełnie go nie widzę Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/28/#findComment-592935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #686 Opublikowano 21 Marca 2018 (edytowane) Przywiozła siostrzenica, w zasadzie na próbę.. Ponieważ jeździ 2x do roku mam nadzieję, że zakup powtórzyGdyby kupiła kiedyś za dużo to daj znaka, chętnie odkupię [Dodano: 21 mar 2018 - 21:06] często w niedzielę mam wynalazki z różnych stron świata Wynalazki fajna sprawa, też jestem głodny różnych smaków. Ale tradycja to tradycja - pamiętam że za dzieciaka ciężko było skończyć rosół tak palił pieprz A te dzisiejsze to czasem nawet nie wyglądają jak pieprz. Edytowane 21 Marca 2018 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/28/#findComment-592946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #687 Opublikowano 21 Marca 2018 te dzisiejsze to czasem nawet nie wyglądają jak pieprz. Są bardziej gorzkie niż ostre, o aromacie nie wspominając. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/28/#findComment-592960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #688 Opublikowano 22 Marca 2018 Ale mi chodzi o pieprz pieprzowy a nie cytrynowy Ja akurat kupuje go tutaj: https://www.planteon.pl/Używam go do różnego rodzaju potraw mięsnych, mi ten smak odpowiada. do kabanosów zupełnie go nie widzę Waldku, do kabanosów oczywiście się nie nadaje... też tak sądzę.Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/28/#findComment-592971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #689 Opublikowano 22 Marca 2018 te dzisiejsze to czasem nawet nie wyglądają jak pieprz.Są bardziej gorzkie niż ostre, o aromacie nie wspominając. ....posiadam znajomka wew firmie okolicznej, konfekcjonującej przyprawy - razu pewnego rzekł takie słowa - czy wiesz, że w składzie kupowanego przez ciebie pieprzu mielonego jest tylko około 50% zmielonych ziaren pieprzu ....reszta to suszona kora z tej rośliny..... Nie wiem jak się do tego odnieść, ale relacja cenowa mielonego vs całego może mu przyznawać rację..... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/28/#findComment-592995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #690 Opublikowano 22 Marca 2018 Ja akurat kupuje go tutaj: https://www.planteon.pl/Dzięki witt. kupowanego przez ciebie pieprzu mielonego Dlatego staram się kupować przyprawy w jak najbardziej oryginalnej postaci. Wtedy w miarę wiem co używam. Ale nawet wtedy nie ma się pewności co człowiek używa. Na przykładzie pieprzu, nie pamiętam aby był w stanie kiedyś się "rozgotować" A teraz z kulki robi się taka mazia. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/28/#findComment-592998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #691 Opublikowano 22 Marca 2018 Ja akurat kupuje go tutaj: https://www.planteon.pl/ Nawet mają dobrą cenę za pieprz czarny, 24,22 zł za 1 kg. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/28/#findComment-593002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #692 Opublikowano 22 Marca 2018 A mi córka przywozi kupione od hindusów na bazarze w Anglii bardzo aromatyczne przyprawy. Zawsze kupuje przyprawy nie rozdrabniane. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/28/#findComment-593007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #693 Opublikowano 22 Marca 2018 Pieprz kupuje tylko w ziarnach , miele w mlynku badz krusze w mozdziezu .pieprz mozna powiedziec jak herbata ..mielony to bez aromatu jak herbata w torebkach ( zmiotki z podlogi po lisciach herbaty) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/28/#findComment-593024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leinad Opublikowano 27 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #694 Opublikowano 27 Marca 2018 (edytowane) Witam serdecznie , po wielu wieczorach spędzonych na przeczesywaniu forum wedlinydomowe.pl , wyciąganiu informacji ważnych dla totalnego amatora w temacie wędzenia, postanowiłem zmaterializować wiedzę i sklecić swój pierwszy wyrób. Wybór padł na kabanosy wieprzowe. Wzorowałem się na kabanosach wieprzowych które wykonała @halusia@ ( w których dokonałem pewnych minimalnych modyfikacji) . Kabanosy Wieprzowe Wieprzowina KL I : szynka 7kgWieprzowina KL II: okrawki z szynek, łopatki 4kg, podgardle 4kg Mięso został pocięte na kawałki (oddzielnie kl I i kl II ) , zasypane przyprawami i peklowane 36h Peklosól 18g/kgPieprz mielony 1,5g/kgPieprz cayenne 0,3g/kggałka muszkatołowa 0,5g/kgkminek 0,7g/kgczosnek 2g/kgcukier 1g/kg Po 36h mięso zostało zmielone :KL I sitko nr 8KL II sitko nr 6 -po czym zostało delikatnie przemieszane i pozostawione na kolejne 12h w chłodnym miejscu Mięso nadziewane w jelita baranie naturalne 22-24 tubowane .Lejek cienki metalowy do kabanosów średnica otworu 15mm Osuszanie 30minut temp 55'CWędzenie 90 minut 55-70'CPieczenie 30 minut 75-85'C Edytowane 27 Marca 2018 przez Leinad Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/28/#findComment-593662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 27 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #695 Opublikowano 27 Marca 2018 Gratulacje Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/28/#findComment-593678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leinad Opublikowano 27 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #696 Opublikowano 27 Marca 2018 Gratulacje Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/28/#findComment-593686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 27 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #697 Opublikowano 27 Marca 2018 zasypane przyprawami i peklowane 36hMała podpowiedź : Następnym razem do mięsa daj tylko peklosól i odstaw do lodówki. Przyprawy wymieszaj z mięsem po peklowaniu - przed mieleniem (nie odstawiaj mięsa do peklowania z przyprawami - 1 przyprawy mogą niepotrzebnie wietrzeć . 2 możesz wprowadzić do jeszcze niezapeklowanego mięsa niechciane dodatki (bakterie) z przypraw. Przyprawy/ dodatki dodajemy do już "zabezpieczonego" mięsa Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/28/#findComment-593692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leinad Opublikowano 28 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #698 Opublikowano 28 Marca 2018 binio1111 dziękuję za tę informację Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/28/#findComment-593746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 28 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #699 Opublikowano 28 Marca 2018 A'propos pieprzu, właśnie dostałam pieprz zakupiony na bazarze w Tajlandii; zaraz po otwarciu paczki zaczęłam kichać I to jest prawda, od wielu lat kupuję przyprawy tam gdzie mnie statek zawiezie.Kilka osób z tego forum otrzymało skromne próbki czy to pieprzu czy gałki czy innych przypraw.Kilka dni temu kupiłem pieprz i gałkę w Karimun, Indonezja..Moim zdaniem jest bardziej goryczkowa niż ta z Guadelupy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/28/#findComment-593759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 28 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #700 Opublikowano 28 Marca 2018 Moim zdaniem jest bardziej goryczkowa niż ta z Guadelupy. El komendante, Ty możesz sobie porównywać pomiędzy przyprawami z całego świata , ja mogę tylko pomiędzy sklepami internetowymi i nie powiem, niektóre mają również pieprz po otwarciu którego się kicha, ale kupuję tylko "premium". Poydrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/28/#findComment-593763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.