Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

nabrałeś już trochę ciała

Staram sie jak moge, ale nie jest to takie latwe :devil:

Na zlocie troszke podgonie :tongue: :wink:

Pozdrowka

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/2/#findComment-72657
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

kempes, super wędzonki !!! Muszę spróbować wędzenia olszyną.

Ja mam pod dostatkiem jabłoni. Szczególnie po tegorocznym czyszczeniu drzew.

Na ostatniej imprezie (pieczenie szynki) uwędziłem trochę mięsiwa. Jeśli dobrze się obsuszy przyszłe wędzonki to kolor bez pastowania, oleju i innych zabiegów wychodzi taki:

 

 

 

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/2/#findComment-72718
Udostępnij na innych stronach

Muszę spróbować wędzenia olszyną.

no własnie bedzie nowe doświadczenie, ale kolor wędzonek Kempesa wynika z wysokiej temperatury wędzenia właściwej dla bezpośredniego paleniska, Twoje wedzonki jak zawsze ekstra :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/2/#findComment-72738
Udostępnij na innych stronach

radzio, co by bez Ciebie zrobiła rodzinka :lol: super kurczaczki i buczuś mniam mniam (lubię taki jeszcze ciepły) i ta kuleczka w kabaretkach :lol:

radzio do grupy technologicznej marsz :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/2/#findComment-72742
Udostępnij na innych stronach

super kurczaczki i buczuś mniam mniam (lubię taki jeszcze ciepły) i ta kuleczka w kabaretkach

Kurczaczków już nie ma, kuleczki już nie ma, boczusia zastał kawałek :cry:

 

on tymi wedzonkami obdzieli połowę Płocka

Wiesław, wiesz co... masz rację. Coraz częściej dostaję propozycje żeby coś komuś uwędzić. Jeśli mogę to pomagam ale w większości przypadków mówię... www.wedlinydomowe.pl i ludziom się nie chce. Wolą iść do najbliższego hipera i kupić sobie "szynkę babuni" za 9,99 zł. Niech sobie idą, ja dziękuję bardzo za takie wyroby.

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/2/#findComment-72778
Udostępnij na innych stronach

RADZIO z tym www..... masz rację. Mnie ciagle powtarzają - kupimy coś od ciebie- ale ja jestem uparty i mówię NIE. Ile osób już jadło u mnie schab a'la wedliny parmeńskie. Wszyscy sie zachwycają i co z tego. Tłumaczę jakie to proste. I jeszcze nikt tego nawet nie próbował robić. Więc nich jedzą te PLASTYKOWE WĘDLINY i niech się trują dalej.
Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/2/#findComment-72785
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Wszyscy sie zachwycają i co z tego. Tłumaczę jakie to proste. I jeszcze nikt tego nawet nie próbował robić.

I ja mam identyczną sytuację , nawet mogę samemu zrobić , niech tylko kupią produkty i taż się nie podoba :rolleyes: . Tego to już nie rozumiem :sad: Kupić , zrobić , zawieźć i co jeszcze :question:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/2/#findComment-72809
Udostępnij na innych stronach

Moja rodzina ma dziwne upodobania,bo chcą abym robił tylko wędzony schab.Dla mnie on jest za suchy ,wolę robić kiełbasy,chociaż jest przy nich więcej roboty.Wędliny najlepiej smakują mojej rocznej wnuczce.Woli je bardziej od słodyczy.

Pozdrawiam:nestor.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/2/#findComment-72821
Udostępnij na innych stronach

nestor czemu masz suchy schab.

Nieskromnie przyznam że moje wędzonki czyli szynka i schab są tak soczyste a może nawet bardziej soczyste niż te sklepowe, pompowane chemią.

Według mnie tajemnica tkwi w temperaturach wędzenia i parzenia.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/2/#findComment-72825
Udostępnij na innych stronach

.Dla mnie on jest za suchy

Dziwne ... jak robię schab (polędwica) to zawsze jest soczysty.

Może za długo parzysz ? polędwica to bardzo delikatne mięso, ja ją parzę

krócej niż np. szynki czyli ok 30 minut na kg.

Ważne jest aby pierwsze kilka minut obgotować wędzonkę - denaturyzacja białek

(chyba tak to się nazywa ;) ) zapobiega "ucieczce" soków z mięska :)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/2/#findComment-72833
Udostępnij na innych stronach

Moja rodzina ma dziwne upodobania,bo chcą abym robił tylko wędzony schab.Dla mnie on jest za suchy

Moja też. Ja wolę inne wędzonki, ale przy polędwicy i tak najmniej pracy.

A wychodzi soczysta i to bardzo. Właśnie zrobiłem kilka i mam zamiar porównać jak na polędwicę wpływa sznurowanie (zrobiłem sznurowane i niesznurowane).

AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/2/#findComment-72861
Udostępnij na innych stronach

Witajcie!

 

Prawdopodobnie k. Nestor robi schab sopocki tz. dość długo go parzy, i wtedy wychodzi schab kruchy i suchy.

Piszę schab bo z tego co wiem to k. Nestor nie usuwa kości ani warkocza (jakaś stara rodzinna tradycja).

Ja zaś robię polędwice, którą po obcieknięciu i obsuszeniu nacieram kurzym żółtkiem i po wędzeniu podpiekam w wędzarni 15 - 20 min., i wtedy otrzymuję polędwice w połowie - między łososiową a sopocką.

Żona to toleruje (Ona uwielbia łososiową) ale reszta rodziny jest zachwycona.

 

Czuj dym.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/2/#findComment-72864
Udostępnij na innych stronach

Była mowa już o sposobie parzenia czy pieczenia polędwic 58-60 st C wewnątrz i uciekamy z nią z gara czy wędzarni .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/2/#findComment-72870
Udostępnij na innych stronach

Masz wolny wybór w powzięciu decyzji. Moje sugestie odnoszą się do wyrobów naturalnych nie skażonych dopalaczami . I gdy zachowane są wszystkie reżymy sanitarne w czasie produkcji a później zachowane prawidłowe warunki przechowywania jak i czas przydatności do spożycia to jest to na pewno soczystość najbardziej odpowiednia i przypisana do tych mięśni z których będziemy robić ten asortyment . W praktyce musimy być mądrzejsi od rodzaju tych mięśni. Robiąc wędliny uczymy się na każdej produkcji i gdy potrafimy wyciągać z tego wnioski to jest możliwość że potrafimy zrobić to co nam odpowiada. Odpowiedz moja jest bardziej praktyczna i od razu mówię nie zadzieram z PN ALE KORZYSTAM Z NICH CAŁĄ GĘBĄ . najwyżej je trochę upraszczam do swoich potrzeb na własne ryzyko .Temat był omawiany i jedna z forumowiczek ładnie to opisała chyba, chyba że to był forumowicz o nicku nijakiego rodzaju. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/2/#findComment-72885
Udostępnij na innych stronach

sposobie parzenia czy pieczenia polędwic 58-60 st C wewnątrz

Tak, było o tym na forum. Ja tak parzę polędwice po wędzeniu i podpiekam kiełbasy z polędwicy (w trakcie wędzenia) na bazie przepisu na kiełbasę Lisiecką (nie wiedzieć czemu, ale moim zjadaczom takiej nigdy za dużo) i są super. Ostatnio parzyłem polędwice w piekarniku na łaźni wodnej. Znikły z lodówki w czasie krótszym od procesu produkcji.
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/2/#findComment-72898
Udostępnij na innych stronach

DZIADKU popieram Cię w całej rozciągłości. Praktyka czyni mistrza każdy po zrobieniu kilku wędlin wie co mu smakuje i na tym powinien bazować. Ja jak robię coś pierwszy raz robię wg przepisu, ale następne wyroby zmieniam dla siebie i pod mój gust.
Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/2/#findComment-72926
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam!

Po kolei:

Szynka (zrazowa górna)

 

 

 

 

http:

 

//images50.fotosik.pl/173/246d2291fe19ce84med.jpg

 

Boczek zwykły i rolowany

 

 

 

 

 

 

kiełbasa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kiełbasa wieprzowa podsuszana

 

http://images37.fotosik.pl/169/b93dfc3ed9113200med.jpg

 

http://images41.fotosik.pl/169/714d6bb0ce63c6d2med.jpg

 

http://images45.fotosik.pl/173/6445f3972f03f319med.jpg

 

Zeberka płaty

 

http://images37.fotosik.pl/169/b15929adedc20b07med.jpg http://images39.fotosik.pl/169/d1384ccd2d1f686fmed.jpg

 

I to by było na tyle

Pozdrawiam. :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/2/#findComment-75122
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.