Siara Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 25 Czerwca 2009 nabrałeś już trochę ciała Staram sie jak moge, ale nie jest to takie latwe :devil: Na zlocie troszke podgonie :tongue: :wink: Pozdrowka Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/2/#findComment-72657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 25 Czerwca 2009 Wiesław , gdzieś znalazłem w literaturze / jeszcze nie wypróbowane.../ wskazówkę o popędzlowaniu na końcu olejem lnianym.... Pzdr. Cytuj Denique non omnes eadem mirantur amantque Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/2/#findComment-72658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 25 Czerwca 2009 kempes, super wędzonki !!! Muszę spróbować wędzenia olszyną. Ja mam pod dostatkiem jabłoni. Szczególnie po tegorocznym czyszczeniu drzew. Na ostatniej imprezie (pieczenie szynki) uwędziłem trochę mięsiwa. Jeśli dobrze się obsuszy przyszłe wędzonki to kolor bez pastowania, oleju i innych zabiegów wychodzi taki: Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/2/#findComment-72718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 25 Czerwca 2009 Można - ale nie trzeba , ktoś pyta - ktoś odpowiada, ktoś mówi wprost - ktoś kluczy. Big tnx - Pozdr. Cytuj Denique non omnes eadem mirantur amantque Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/2/#findComment-72722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 25 Czerwca 2009 Radzio, musisz o tej porze? Ja trzymać linię muszę :wink: Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/2/#findComment-72723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiesław Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 26 Czerwca 2009 Muszę spróbować wędzenia olszyną. no własnie bedzie nowe doświadczenie, ale kolor wędzonek Kempesa wynika z wysokiej temperatury wędzenia właściwej dla bezpośredniego paleniska, Twoje wedzonki jak zawsze ekstra :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/2/#findComment-72738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 26 Czerwca 2009 radzio, co by bez Ciebie zrobiła rodzinka :lol: super kurczaczki i buczuś mniam mniam (lubię taki jeszcze ciepły) i ta kuleczka w kabaretkach :lol: radzio do grupy technologicznej marsz :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/2/#findComment-72742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiesław Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 26 Czerwca 2009 rodzinka? dobre sobie :wink: on tymi wedzonkami obdzieli połowę Płocka :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/2/#findComment-72760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 26 Czerwca 2009 super kurczaczki i buczuś mniam mniam (lubię taki jeszcze ciepły) i ta kuleczka w kabaretkach Kurczaczków już nie ma, kuleczki już nie ma, boczusia zastał kawałek on tymi wedzonkami obdzieli połowę Płocka Wiesław, wiesz co... masz rację. Coraz częściej dostaję propozycje żeby coś komuś uwędzić. Jeśli mogę to pomagam ale w większości przypadków mówię... www.wedlinydomowe.pl i ludziom się nie chce. Wolą iść do najbliższego hipera i kupić sobie "szynkę babuni" za 9,99 zł. Niech sobie idą, ja dziękuję bardzo za takie wyroby. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/2/#findComment-72778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 26 Czerwca 2009 RADZIO z tym www..... masz rację. Mnie ciagle powtarzają - kupimy coś od ciebie- ale ja jestem uparty i mówię NIE. Ile osób już jadło u mnie schab a'la wedliny parmeńskie. Wszyscy sie zachwycają i co z tego. Tłumaczę jakie to proste. I jeszcze nikt tego nawet nie próbował robić. Więc nich jedzą te PLASTYKOWE WĘDLINY i niech się trują dalej. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/2/#findComment-72785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 27 Czerwca 2009 Witam Wszyscy sie zachwycają i co z tego. Tłumaczę jakie to proste. I jeszcze nikt tego nawet nie próbował robić. I ja mam identyczną sytuację , nawet mogę samemu zrobić , niech tylko kupią produkty i taż się nie podoba :rolleyes: . Tego to już nie rozumiem :sad: Kupić , zrobić , zawieźć i co jeszcze :question: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/2/#findComment-72809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 27 Czerwca 2009 Moja rodzina ma dziwne upodobania,bo chcą abym robił tylko wędzony schab.Dla mnie on jest za suchy ,wolę robić kiełbasy,chociaż jest przy nich więcej roboty.Wędliny najlepiej smakują mojej rocznej wnuczce.Woli je bardziej od słodyczy.Pozdrawiam:nestor. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/2/#findComment-72821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 27 Czerwca 2009 nestor czemu masz suchy schab.Nieskromnie przyznam że moje wędzonki czyli szynka i schab są tak soczyste a może nawet bardziej soczyste niż te sklepowe, pompowane chemią.Według mnie tajemnica tkwi w temperaturach wędzenia i parzenia. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/2/#findComment-72825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 27 Czerwca 2009 .Dla mnie on jest za suchyDziwne ... jak robię schab (polędwica) to zawsze jest soczysty. Może za długo parzysz ? polędwica to bardzo delikatne mięso, ja ją parzę krócej niż np. szynki czyli ok 30 minut na kg. Ważne jest aby pierwsze kilka minut obgotować wędzonkę - denaturyzacja białek (chyba tak to się nazywa ) zapobiega "ucieczce" soków z mięska Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/2/#findComment-72833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 27 Czerwca 2009 Ja schab zawsze robię na surowo wędzony zimnym dymem. Nie każdy to lubi, ale jest zawsze soczysty. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/2/#findComment-72842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 28 Czerwca 2009 Moja rodzina ma dziwne upodobania,bo chcą abym robił tylko wędzony schab.Dla mnie on jest za suchyMoja też. Ja wolę inne wędzonki, ale przy polędwicy i tak najmniej pracy. A wychodzi soczysta i to bardzo. Właśnie zrobiłem kilka i mam zamiar porównać jak na polędwicę wpływa sznurowanie (zrobiłem sznurowane i niesznurowane). Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/2/#findComment-72861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 28 Czerwca 2009 Witajcie! Prawdopodobnie k. Nestor robi schab sopocki tz. dość długo go parzy, i wtedy wychodzi schab kruchy i suchy.Piszę schab bo z tego co wiem to k. Nestor nie usuwa kości ani warkocza (jakaś stara rodzinna tradycja).Ja zaś robię polędwice, którą po obcieknięciu i obsuszeniu nacieram kurzym żółtkiem i po wędzeniu podpiekam w wędzarni 15 - 20 min., i wtedy otrzymuję polędwice w połowie - między łososiową a sopocką.Żona to toleruje (Ona uwielbia łososiową) ale reszta rodziny jest zachwycona. Czuj dym. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/2/#findComment-72864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 28 Czerwca 2009 Była mowa już o sposobie parzenia czy pieczenia polędwic 58-60 st C wewnątrz i uciekamy z nią z gara czy wędzarni .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/2/#findComment-72870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 28 Czerwca 2009 58-60 st C :question: :question: :question: W przepisach na stronie głównej jest 10 stopni więcej. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/2/#findComment-72882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 28 Czerwca 2009 Masz wolny wybór w powzięciu decyzji. Moje sugestie odnoszą się do wyrobów naturalnych nie skażonych dopalaczami . I gdy zachowane są wszystkie reżymy sanitarne w czasie produkcji a później zachowane prawidłowe warunki przechowywania jak i czas przydatności do spożycia to jest to na pewno soczystość najbardziej odpowiednia i przypisana do tych mięśni z których będziemy robić ten asortyment . W praktyce musimy być mądrzejsi od rodzaju tych mięśni. Robiąc wędliny uczymy się na każdej produkcji i gdy potrafimy wyciągać z tego wnioski to jest możliwość że potrafimy zrobić to co nam odpowiada. Odpowiedz moja jest bardziej praktyczna i od razu mówię nie zadzieram z PN ALE KORZYSTAM Z NICH CAŁĄ GĘBĄ . najwyżej je trochę upraszczam do swoich potrzeb na własne ryzyko .Temat był omawiany i jedna z forumowiczek ładnie to opisała chyba, chyba że to był forumowicz o nicku nijakiego rodzaju. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/2/#findComment-72885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 28 Czerwca 2009 sposobie parzenia czy pieczenia polędwic 58-60 st C wewnątrzTak, było o tym na forum. Ja tak parzę polędwice po wędzeniu i podpiekam kiełbasy z polędwicy (w trakcie wędzenia) na bazie przepisu na kiełbasę Lisiecką (nie wiedzieć czemu, ale moim zjadaczom takiej nigdy za dużo) i są super. Ostatnio parzyłem polędwice w piekarniku na łaźni wodnej. Znikły z lodówki w czasie krótszym od procesu produkcji. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/2/#findComment-72898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 28 Czerwca 2009 DZIADKU popieram Cię w całej rozciągłości. Praktyka czyni mistrza każdy po zrobieniu kilku wędlin wie co mu smakuje i na tym powinien bazować. Ja jak robię coś pierwszy raz robię wg przepisu, ale następne wyroby zmieniam dla siebie i pod mój gust. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/2/#findComment-72926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Witam! Po kolei: Szynka (zrazowa górna) http: //images50.fotosik.pl/173/246d2291fe19ce84med.jpg Boczek zwykły i rolowany kiełbasa Kiełbasa wieprzowa podsuszana http://images37.fotosik.pl/169/b93dfc3ed9113200med.jpg http://images41.fotosik.pl/169/714d6bb0ce63c6d2med.jpg http://images45.fotosik.pl/173/6445f3972f03f319med.jpg Zeberka płaty http://images37.fotosik.pl/169/b15929adedc20b07med.jpg http://images39.fotosik.pl/169/d1384ccd2d1f686fmed.jpg I to by było na tyle Pozdrawiam. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/2/#findComment-75122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 2 Sierpnia 2009 spec202, widzę, że do świąt z głodu nie umrzesz :-) Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/2/#findComment-75123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makrasz Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 2 Sierpnia 2009 spec202, spec202, Witaj Spec z miłą chęcią bym z Toba porozmawiał interesuje mnie wędzarnia w której uwędziłeś Pozdrawiam Makrasz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/2/#findComment-75129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.