Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wolałem wersję "wada produktu". Czyli wychodzi na to że sprzęt za dwa koła też jest do d...y. Żeby rozsypała się na parówce :facepalm:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej

Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

maga chyba nie ma w ofercie sitka 3mm wiec pewnie nie powinno się do niej takiego zakładać .

Chyba żaden wilk nie ma. Należy robić przerwy aby nie przegrzać silnika. 

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Defakto maga chyba nie ma w ofercie sitka 3mm wiec pewnie nie powinno się do niej takiego zakładać

Fakt, nie ma, ja swoje 2mm kupowałem w Niemczech u producenta sitek i nożyków.

Przerw na chłodzenie jak dotąd nie robiłem, nie stwierdziłem takiej potrzeby. lekko letni silnik to jak dla mnie za mało  :)

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Należy robić przerwy aby nie przegrzać silnika.

Jak jest dużo mięska do mielenia np ponad 50kg , dobrze jest posiłkować się wentylatorem kierując strumień powietrza na silnik .  Większość tych małych niby wilków do mielenia nie jest przystosowana do pracy ciągłej pomimo tego że ma przekładnię zanurzoną w oleju .  to są maszynki przeznaczone do gastronomi i sklepów mięsnych  gdzie na sitku 6mm. mieli się do paru kg mięsa jednorazowo albo i mniej .

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

To że nie mają takiego sitka, nie oznacza że nie można takiego zakładać.

Mam Hendi 12 i sitko 2,5.

Mieli aż miło.

Sitka dokupiłem w swoim sklepie, ale musiałem dorobić rowek z drugiej strony, bo ta maszynka ma 2 mocowania sitka.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Mam też taką...

post-39847-0-40484800-1575223450_thumb.jpg 

Też dokupiłem sitka jak większość ale przyznasz się producentowi jak uszkodzisz na gwarancji silnik że mieliłeś 100kg mięsa na sitku 2,5mm . Te maszynki to żadne wilki są bardzo delikatne maszynki jak pisałem wyżej .  Ja już nie polecę nikomu takiej maszynki do mielenia większej ilości mięsa jednorazowo . Jeszcze jedno .... ta maszynka ma zdecydowanie za duże obroty do mielenia mięsa na sitkach poniżej 6mm , zastanawiam  się nad bezpieczeństwem  przy mieleniu mięsa na szarpaku . To są moje obserwacje a już trochę mięsa zmieliłem . Zamierzam kupić falownik jak będzie taka możliwość podłączenia do niego tej maszynki .

Maszynka przynajmniej u mnie spisuje się wzorowo.

To nie jest sprzęt do mielenia 100 kg na raz. Do takiej ciężkiej pracy potrzebny jest profesjonalny wilk.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

To nie jest sprzęt do mielenia 100 kg na raz.

Przecież to napisałem  i nie piszmy że taka maszynka jest typu wilk .

pomimo tego że ma przekładnię zanurzoną w oleju

Mam Hendi 12

Mam też taką...

No właśnie ja też mam taką  i mam wrażenie, że grzeje się zbyt szybko i zbyt mocno  - nie mielę dużych ilości zwykle ok10kg czasem w porywach 20kg  .Proszę powiedzcie czy ten olej to się jakoś sprawdza ,uzupełnia  :rolleyes:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Mirku, nie wiem ilu Forumowiczów przerabia takie ilości mięsa o jakich piszesz

Jak już to max 1 świniaka na raz i to nie codziennie  :laugh:

Nie pisze o tych którzy to robią zawodowo w jakieś masarni, bo to inny kaliber

dla przypomnienia pozysk surowca z 1 świnki  :D

https://www.wedlinydomowe.pl/mieso/wszystko-o-miesie/1259-wydajnosc-uzytkowa-tuszy-wieprzowej-wg-dziadka

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

.Proszę powiedzcie czy ten olej to się jakoś sprawdza ,uzupełnia :rolleyes:

Jak nie ma wycieków to znaczy że jeszcze jest . :)    

[Dodano: 01 gru 2019 - 20:14]

No właśnie ja też mam taką i mam wrażenie, że grzeje się zbyt szybko i zbyt mocno

Ja przemieliłem jednorazowo ponad 100 kg cięgiem ale posiłkowałem się wentylatorem skierowanym na silnik .

Nie rób tak z wentylatorem, bo przegrzewają się uzwojenia silnika.

Spalisz go i będzie kłopot.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Żaden kłopot ... kupię inną .

bo przegrzewają się uzwojenia silnika.

Uzwojenie silnika też się chłodzi są otwory w obudowie .

Maga 22 nówka .Robiłem ok 10 kg parówek Pierwsze mielenie jak dobrze pamiętam na 10 potem 2 mielenia na makowym sitku.

Te ilości to Was trochę ponoszą. Mowa tu o 10kg wstępnie przemielone na 10tce :facepalm:

M.Rej

Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

chudziak, dnia 01 Gru 2019 - 19:58, napisał: .Proszę powiedzcie czy ten olej to się jakoś sprawdza ,uzupełnia    

Jak nie ma wycieków to znaczy że jeszcze jest .    

W MaGa instrukcja przewiduje co 300 motogodzin

Strona 14 

post-40314-0-58033200-1575228555_thumb.jpg 

19-maga-tc22-instrukcja.pdf

Edytowane przez TOSHIBA

Albert Einstein

自製煙熏肉

Żaden kłopot ... kupię inną .

bo przegrzewają się uzwojenia silnika.

Uzwojenie silnika też się chłodzi są otwory w obudowie .

Rób jak uważasz.

Mnie nie stać na niszczenie dobrego sprzętu.

Wentylator nie służy do chłodzenia grzejącego się silnika.

Trzeba mu dać odpocząć i tyle

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Rób jak uważasz.

O to właśnie chodzi . :thumbsup:

Wentylator nie służy do chłodzenia grzejącego się silnika.
  a do czego więc służy ów wentylator w wilku, czy jakimkolwiek innym urządzeniu ?
Do chłodzenia.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Miro, czasem się gubię gdy czytam Twoje posty. Pisz proszę pełnymi zdaniami. Nie służy do chłodzenia silnika, ale służy do chłodzenia. Czego/kogo? Obsługującego maszynkę/inne urządzenie/ pomieszczenie/ klimat czy cholerka wie co. :facepalm:  Piszesz półsłówkami aby wychodziło że poniekąd miałeś rację?!

M.Rej

Oki.

Wentylator zamocowany w silniku służy do jego chłodzenia.

Wymuszony obieg powietrza, przechodzi przez stojan i wirnik silnika.

Wentylator pokojowy skierowany na korpus silnika nie schłodzi silnika.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

O widzisz, i teraz wiadomo o co Ci chodziło. Dziękuję :)

[Dodano: 02 gru 2019 - 10:04]

Wentylator zamocowany w silniku służy do jego chłodzenia.

Nie znam się, ale tam w środku silnika jest  wentylator (pierwszy raz bym się z tym spotkał)? Czy na obudowie? Bo jeśli "tradycyjnie" na obudowie, to Andrzeja wpis miałby sens. Każde urządzenie które emituje ciepło, odda część tego ciepła jeśli skierujemy na nie chłodne powietrze. Czy wystarczającą ilość to już inna bajka, niemniej nie można twierdzić że NIC nie pomoże. Po to wymyślono wentylatory -aby rozpraszały ciepłe/zimne powietrze.

Edytowane przez wróbel75

M.Rej

O widzisz, i teraz wiadomo o co Ci chodziło.

A ja dalej nie wiem o co chodzi.

Silnik zwykle ma wentylator który ma zadanie chłodzić korpus, a tak naprawdę odprowadzać ciepło generowane w uzwojeniach silnika. Zwykle jest umocowany na wale silnika.

post-45290-0-31100200-1575290962_thumb.jpg

Sama konstrukcja obudowy silnika sprzyja odprowadzaniu nadmiaru ciepła. Żebrowanie coś na kształt radiatora.

post-45290-0-54003100-1575291012_thumb.jpg

Są różne typy silników, przeznaczone do pracy dorywczej (potrzebny czas na chłodzenie) oraz do pracy ciągłej.

Zastosowany patent z wiatrakiem zewnętrznym, zastosowany przez AndrzejaK to bardzo dobry pomysł i spełnia swoje zadanie, odprowadzenie nadmiaru ciepła. 

Tu raczej rozważamy problem Seby i jego maszynki Maga. Wyciek oleju był z przekładni, najprawdopodobniej wada produktu. Nie sądzę by mógł taką ilością mięsa zagotować olej w przekładni by nastąpił wyciek.

Każdy patent na chłodzenie korpusu grzejących się silników ma sens, tyle w temacie.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

No jasne, że tak. Silnik elektryczny, pracujący na zewnątrz, niekoniecznie zabudowany posiada wentylator. Ciepło z uzwojenia stojana i wirnika przenika na obudowę, która jest zbudowana podobnie jak radiator, a wirnik wentylatora schładza tą obudowę. Schłodzona obudowa przyjmuje kolejne dawki ciepła. Bez wentylatora obudowa zagrzałaby się o wiele szybciej i silnik musiałby być wcześniej zatrzymany ( nie mam na myśli silnika przystosowanego do pracy ciągłej).

post-87196-0-82038200-1575292721_thumb.jpg

W obudowie komputera ciepło jest wyciągane z obudowy  na zewnątrz, a chłodniejsze powietrze zasysane przez otwory z drugiej strony do obudowy. Najlepszym przykładem są spawarki bez wentylatorów ( transformatorowe, do potrzeb domowych), posiadające wyłącznik termiczny który wyłącza  urządzenie  po osiągnięciu danej temperatury. Po zamontowaniu wentylatora, ta temperatura, w tych samych warunkach osiągnięta zostanie znacznie później.

O tyle o ile w przypadku chińczyka, takiego jak ja mam, nie mam pretensji, że takowego wyłącznika termicznego brak, o tyle w polskiej produkcji, jego brak to jest kpina. Druga sprawa ( nie czytałem instrukcji, więc ta część wypowiedzi to już gdybanie), że jeżeli maszyna ma wydajność  100 kg/h, to znaczy że powinna w tym czasie te 100 kg zmielić. A nie w czasie 3 x po 20 minut w odstępach co godzinę.

Gdybam, bo nie wiem jaki tam jest zamontowany silnik. Do jakiej przeznaczony jest pracy. S1, S2, S3, czy S4. Zakładam, że nie jest to silnik o typie pracy S1. Przy innej klasiee powinno byc pr0centowo określony interwał. np. S3 40%

post-87196-0-99507600-1575292947_thumb.jpg

post-87196-0-46394000-1575293113_thumb.png

Niemniej jednak uważam, że najprawdopodobniej było w przekładni zbyt dużo oleju i dlatego się wylał. To samo miałem z moim TC12l. Po pierwszym uruchomieniu i pracy bez mielenia ok 5 min, wyłączyłem maszynę. Po jakimś czasie zobaczyłem niewielka plamę oleju, która wypłynęła przez korek odpowietrzający. za radą sprzedawcy wyssałem strzykawką pewna ilość oleju i problem został zażegnany. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że dokonany naprawy gwarancyjnej za free jednocześnie stwierdzając, że maszyna została uszkodzona z winy użytkownika ?

Serwisant wróżka, czy Maga posiada wbudowany sterownik rejestrujący czas pracy urządzenia i temperaturę do jakiej się zagrzała przekładnia ?

Edytowane przez witek1965

Serwisant wróżka, czy Maga posiada wbudowany sterownik rejestrujący czas pracy urządzenia i temperaturę do jakiej się zagrzała przekładnia ?

Nie posiada, silniki (motory) napędzające urządzenia w przemyśle, wartość kilkanaście lub kiladziesiąt tyś zł mają takie opomiarowanie, że można wyczytać każdy parametr pracy w dowolnym momencie. Zabezpieczenie jest wielostopniowe.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569