Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Jelita i osłonki - pytania i porady.

Twardnieni jelit Jelita baranie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
387 odpowiedzi w tym temacie

#381 siwydymek

siwydymek
  • Użytkownicy
  • 380 postów
  • MiejscowośćPabianice

Napisano 26 kwi 2021 - 21:16

Witam,

Chciałbym zapytać fachowców, czy osłonka kolagenowa tak samo dobrze przepuszcza dym, jak naturalna?

Jakoś nie mogę doczytać, czy występuje jakaś różnica.

Trafił mi się młody dziczek, który o tej porze roku na szynkach nie ma w ogóle tłuszczu tak charakterystycznego jesienią a szczególnie zimą.

Tłuszcz jak wiadomo lepiej chroni szynkę przed wysychaniem, więc pomyślałem sobie, żeby te małe szyneczki wcisnąć w dużą osłonkę kolagenową. Tytułem próby zakupiłem w naszym sklepie internetowym 1- metrowy kawałek osłonki fi 100 mm z zamiarem wciśnięcia jeśli nie całej szyneczki, to przynajmniej poszczególnych mięśni.

Czy tak "zapakowana" szyneczka dobrze się uwędzi?

Bo z parzeniem to najpewniej kłopotu nie będzie(?)



#382 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12897 postów

Napisano 26 kwi 2021 - 22:13

Osłonki kolagenowe bardzo dobrze przepuszczają dym i parę wodną.Są stosowane szczególnie do kiełbas grubych typu krakowska,szynkowa itp oraz np. baleronu. Należy je przed nabiciem moczyć w 15% towej solance przez 10 -15 min.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 26 kwi 2021 - 22:21


#383 EAnna

EAnna
  • Moderatorzy
  • 11046 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 27 kwi 2021 - 09:08

Czy tak "zapakowana" szyneczka dobrze się uwędzi?

@arkadiusz odpowiedział już na powyższe pytanie.

Sugeruję jednak zastosowanie kątnicy wołowej.

Osłonki są w zasadzie nierozciągliwe i możesz mieć problem z dopasowaniem kawałków mięsa.



#384 siwydymek

siwydymek
  • Użytkownicy
  • 380 postów
  • MiejscowośćPabianice

Napisano 27 kwi 2021 - 09:20

 

Czy tak "zapakowana" szyneczka dobrze się uwędzi?

... możesz mieć problem z dopasowaniem kawałków mięsa.

 

Trudno, zrobię więc eksperyment (lubię eksperymenty kulinarne  :D ), bo kawałek takiej szerokiej osłonki już mam. Postaram się tak dobrać poszczególne mięśnie tych małych szyneczek, aby tę osłonkę w miarę  dokładnie wypełniły.

A macie jakiś pomysł jak te kawałki czymś zdrowym i (w miarę) ekologicznym skleić? Czy np. żelatyna spożywcza się nada?



#385 TOSHIBA

TOSHIBA
  • Użytkownicy
  • 3702 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 27 kwi 2021 - 09:31

Trudno, zrobię więc eksperyment (lubię eksperymenty kulinarne   ), bo kawałek takiej szerokiej osłonki już mam. Postaram się tak dobrać poszczególne mięśnie tych małych szyneczek, aby tę osłonkę w miarę  dokładnie wypełniły.

 

Jeżeli będą duże dysproporcje pomiędzy wymiarami, możesz ewentualnie rozciąć i założyć jedna na druga, aby zmniejszyć średnicę, lub/i połączyć w ten sposób 2, aby zwiększyć średnicę.
Postaraj sie, aby miejsca założenia jednej warstwy na druga były jak najmniejsze. Nie radze plisować i tworzyć potrójnej warstwy.
Potem to musisz jakoś powiązać lub wsadzić w siatkę wędliniarską, co będzie bardzo upierdliwe.

 

 

A macie jakiś pomysł jak te kawałki czymś zdrowym i (w miarę) ekologicznym skleić? Czy np. żelatyna spożywcza się nada?

 

Po prostu wodą i wiązać lub/i siatka, uszczelnianie osłonki "klejami" utrudni migracje dymu, a przykładowa żelatyna, podczas parzenia lub nawet wędzenia puści.


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 27 kwi 2021 - 09:34


#386 electra

electra
  • **VIP**
  • 6382 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 27 kwi 2021 - 09:52

Sugeruję jednak zastosowanie kątnicy wołowej.
 

badz uzyc pecherzy wiepszowych



#387 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12897 postów

Napisano 27 kwi 2021 - 11:32

A macie jakiś pomysł jak te kawałki czymś zdrowym i (w miarę) ekologicznym skleić?

Jasne. Nawet bardzo ekologiczny. Trzeba je uplastycznić  tłuczkiem do mięsa przed tym lekko nacinając w kratkę powierzchnie styku.

 

 

 

Sugeruję jednak zastosowanie kątnicy wołowej.

 

 

badz uzyc pecherzy wiepszowych

Mogą być kątnice wp. tylko przed wędzeniem należy obkurczyć osłonkę w gorącej wodzie przez kilka sekund aby dobrze przylegała do mięsa.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 27 kwi 2021 - 11:34


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#388 siwydymek

siwydymek
  • Użytkownicy
  • 380 postów
  • MiejscowośćPabianice

Napisano 27 kwi 2021 - 12:11

Dzięki za porady  :) Na pewno coś z nich zastosuję. Niech no tylko ten dziczek (choć młody) w zaprzyjaźnionej chłodni nieco skruszeje.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych