Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

wydelejtowano prawdę na temat tej "wędzarni" Hubero , którą znalazł miro http://www.kominki.kielce.com/ :cool:

Orwell się kłania :clap:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Też uważam, iż żeliwo jest chamskie i dlatego prezentuję wędzenie nawet w sypialni. Nie, nie, to nie to co sobie pomyśleliście, choć tok myślenia też jest poprawny.

Tak napisał twórca urządzenia:

Urządzenie służące do samodzielnego wędzenia w mieszkaniu, uwędzi sie jak w beczce na działce, dym nie wydostaje się na zewnatrz, można wędzić nawet w sypialni , strona www.edisonx.com.pl lub w google wędzarka domowa edisonx, tel 501 380 XXX Zbigniew A.

Strona poświęcona jest małej domowej wędzarni /dym bez ognia/

http://www.edisonx.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=10%3Aop&catid=1%3Agowne&Itemid=3

Skoro mamy parówki bez mięsa, to nadszedł czas na wędzenie bez dymu i bez koncentratów dymu.

Stawiamy szafkę z przyszłymi wędzonkami, wkładamy kilka patyków i mamy pięknie uwędzone szynki.

Teraz całkiem poważnie - czy jest ktoś, kto zetknął się z tym urządzeniem? Odbieram je niczym wędzarniane perpetuum mobile.

Teraz całkiem poważnie - czy jest ktoś, kto zetknął się z tym urządzeniem? Odbieram je niczym wędzarniane perpetuum mobile.

Ten "wynalazek" był już omawiany na forum w temacie "Na allegro" - poszukaj.

...Urządzenie...

Jestem ciekawy czy konstruktor tego przełomowego "wynalazku"

czyta lub pisze na naszym forum? :tongue:

Jeśli jest obecny i szczery, to powinien zabrać głos w dyskusji. :grin:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

...Urządzenie...

Jestem ciekawy czy konstruktor tego przełomowego "wynalazku"

czyta lub pisze na naszym forum? :tongue:

Jeśli jest obecny i szczery, to powinien zabrać głos w dyskusji. :grin:

.

Na forum pod podanym adresem znalazłem lakoniczne wzmianki, z czego jedna nawoływała do ośmieszania.

To jednak za mało, aby wyrobić sobie zdanie o "wynalazku".

Jeśli chodzi o mnie to ten producent jak i jego wyrób są .... jacyś.... dziwni :???:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

• 2 tygodnie później...

Witam, Szanowną Brać Zadymiarską.

Niestety aby rozpocząć nowy temat, nie mam jeszcze 20 postów na koncie, więc przypinam się tutaj.

Aby nie zanudzać w pierwszym poście przejdę od razu do rzeczy. W trakcie przebijania się przez projekty i zdjęcia z budowy zamieszczone na tym forum, trafiłem na zdjęcia z budowy Kombajnu Gilowo / Wędzarniczego Pana Jack'a z Tanzanii i jak wielu innych na tym forum ów projekt mnie zachwycił.

Kilka godzin później, projekt dostosowany do swoich potrzeb i zasobu kieszeni był już gotowy:

http://wzr.pl/~jhalikowski/Wedzarnia/1.jpg

…no i w ubiegły wtorek rozpocząłem budowę:

http://wzr.pl/~jhalikowski/Wedzarnia/2.jpg

http://wzr.pl/~jhalikowski/Wedzarnia/3.jpg

http://wzr.pl/~jhalikowski/Wedzarnia/4.jpg

Jak koledzy widzą, wędzarnio altana jest jednym z pierwszych elementów zagospodarowujących naszą działkę ;) gdyż chciałem zakończyć prace murarskie jeszcze przed wysiewem trawy (wprowadziliśmy się do domku zaledwie dwa miesiące temu).

Dzisiaj zaprzyjaźnieni murarze kończą prace murarskie. Drzwiczki będę wykonywał samemu z blachy o grubości 6mm. Wszystkie ozdobniki, zawiasy, klameczki wytnę wodą na ploterze CNC i pospawam z ramką. Zamysł jest taki:

http://wzr.pl/~jhalikowski/Wedzarnia/5.jpg

W tym miejscu pytanie: Czy w dużych drzwiach wędzarni (za nimi wiesza się mięsko), poza miejscem na termometr warto przewidzieć takie obrotowe dopusty powietrza? Czy będą one zbędne?

Pozdrawiam Jarek

Będzie to raczej ozdoba , bo nawet jako "judasz" do podglądanie nie zdadzą egzaminu.

Jedynie jak podskoczy Ci temperatura to wtedy będzie dopływ zimniejszego powietrza, ale ja bym i tak wolał przewietrzyć wędzarnie poprzez otwarcie drzwiczek i usunięcie nadmiaru opału w palenisku.

Witam Szanownych Zadymiaczy. Podpinam tutaj mój post ponieważ nie mam 20 postów. Jeśli moderator uzna za stosowne niech przeniesie ten post w inne miejsce.

Właśnie skończyłem projekt mojej wędzarni. Skorzystałem z projektu kolegi Andyandy. Proszę o uwagi , co bym później przeróbek uniknął. Teraz krótki opis:

1.Komora wędzarnicza. Stelaż z profili stalowych + Blacha czarna 2 mm . Ocieplona 5 cm watą szklaną. Całość przykryta płaszczem z blachy 2mm.

W komorze umieszczone 3 sondy(po środku długiego i krótkiego boku+ trzecia ruchoma wkładana od góry. Chciałbym poznać jak rozkłada się temperatura w komorze.

Tutaj mam pytanie na jakiej wysokości mam umieścić stacjonarne sondy.

Długość czujników sond 25 cm, dł kabla 3m.

Sondy będą podpięte pod termometr 4 kanałowy firmy Pamel.

Klapa komory z ruchomymi deskami(wg. wskazówek Dziadka) umożliwiająca kontrolowanie rozkładu temperatury oraz przepływem dymu.

2.Tunele dymne. Tunele chcę wykonać z rur przewodów kominowych czarna blacha średnica 20cm.

Gorący przewód ocieplony od paleniska do wylotu do komory watą szklaną 5 cm. Długość gorącego przewodu dymnego około 1,2 m.

Przewód zimny bez ocieplenia około 2,5 m. Przy wylotach przewodów do komory będą umieszczone klapy umożliwiające korzystanie z ciepłego lub zimnego wylotu.

Proszę znawców tematu o informację na temat deflektora – wielkość oraz na jakiej wysokości nad wylotami powinien być zainstalowany.

Życie jest za krótkie żeby pić kiepskie wina.

Fazy, odnośnie komory wędzarniczej, to moja rada abyś wykonał drzwiczki w celu łatwiejszego załadunku wkładu do wędzarni. Powinny być na całą szerokość wędzarni.

Odnośnie paleniska i kanałów, to zdecydowanie za małe palenisko. Poczytaj dokładnie opis paleniska przez Andyandy, to zrozumiesz dlaczego jest to tak ważne. Ja w swojej już jestem po powiększeniu paleniska i wiem co to znaczy.

Odnośnie kanałów, posłużę się swoim przykładem i przy dwóch kanałach, ciepły mam długości ok.35cm, a długi 200cm. Wędzenie odbywa się w 90% poprzez kanał krótki, a długi używam sporadycznie do np. schłodzenia w danym momencie wędzarni. Deflektor powinien być dosyć duży, a wysokość musisz ustalić po okresie prób z rozprowadzeniem temperatury i dymu. Na razie zrób prowizoryczny z regulowaną wysokością.

Pozdrawiam Sylwek Zduniak

Tabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359

Za niska wędzarnia zrób co najmniej wysokość 2 m
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

Dzięki koledzy za uwagi.

Sylwek_57 masz może zdjęcia Twojej wędzarni.

Dziadek - możesz wyjaśnić dlaczego Twoim zdaniem jest za niska. Masz na myśli wysokość komory ? Bo tak sobie kombinuję, że komory z beczki mają jakieś(jak na mój gust) 1,4 m

i dają radę to w jakim celu mam robić komorę wysoką na co najmniej 2m

Życie jest za krótkie żeby pić kiepskie wina.
Powędzisz tyle co ja to będziesz wiedział . Po mojemu to co proponujesz to jest budka dla szpaków .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

Po mojemu to co proponujesz to jest budka dla szpaków

To zależy ile "szpak" zamierza wędzić ?

Też bym podniósł, ale to już zależy od użytkownika, rodzaju oraz ilości wędzonek.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

To zależy ile "szpak" zamierza wędzić ?

Może wędzić nie wiele ale w dużej komorze ma komfort podczas osuszania i lepiej można panować nad temperaturą .

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
... inspektów w komorze wędzarniczej nie będzie zatem... wczoraj odebrałem od wycięcia plazmowego okucia drzwiczek... jutro spawane... po lekturze forum zadecydowałem, że drzwi komory wędzarniczej będą zrobione z drewna, okutego stalą.... mniejsze skraplanie podczas chłodniejszych dni...wybór padł na dąb... muszę zagęścić z tematem, bo pierwsze wędzonki zostały dzisiaj zapeklowane wg słonej tabeli Dziadka... pierwsze chrzciny wędzarni w przyszły piątek przedświąteczny... tak się jeszcze zastanawiam, robić jakąś formę szybra pomiędzy paleniskiem a komorą wędzarniczą?? przyda się toto??

Jak by był problem z wieszaniem wędzonek proponuję proste rozwiązanie na każdego kija i każdą wędzonkę.

Oczywiście wszystkie pręty i haki można dowolnie przesuwać jak i używać różnej długości haków

Strone i forum czytam od ponad juz roku, w koncu zdecydowalem sie sprobowac samemu, zakladajac minimalny budzet. Zrewidowawszy asortyment materialow budowlanych jakimi dysponuje po rozmaitych budowach i remontach, zdecydowalem sie na wedzarnie z paleniskiem bezposrednim ( z uwagi na fakt, ze pustak kominowy pozwolilby zbudowac kanal dymny o srednicy 16cm, a to wg WSK za malo).

Ale do rzeczy. Zakladam niewielkie wsady i czestotoliwosc pracy.

Czy kubatura paleniska o wymiarach szer 40cm x dlugosc 49 cm x wys 50 cm bedzie wystarczajaca do obslugi komory o wymiarach szer 50cm x dlugosc 50cm x wysokosc (max 120 cm)? Otwor w betonowej pokrywie paleniska kwadrat o boku 15cm (max20 cm). Palenisko chce wymurowac z betonowych bloczkow, komore wykonac z porothermu (bez wykladania wewnatrz drewnem), dach drewniany ruchomy/uchylany.

Czy wykonanie drzwi do komory i dachu z drewna sosnowego zaszkodzi procesowi i wplynie na smak/zapach? Czy moze odpuscic sobie te ceramike i machnac komore drewniana (sosna), zwlaszcza, ze i tak, ze wzgledow estetycznych, te ceramike od zewnatrz planuje obic deska (co prawda nie na pioro i wpust, ale na zaklad podfrezowana, ale zdaniem WSK absolutna szczelnosc komory nie jest warunkiem sine qua non dla efektywnosci pracy wedzarni. stad wysezonowana cztery lata deska sosnowa bedzie raczej peczniec, niz sie rozsychac i moze nada sie na komore?).

Bede wdzieczny za ewentualne uwagi.

Szerokiej podróży!

Witam wszystkich serdecznie i jednocześnie życzę Wesołych Świąt Wielkanocnych z wędzonymi przysmakami :wink: a teraz do rzeczy:

Jako że w ogrodzie robiłem porządki przycinka drzew jabłoni,grusz,wiśni i śliw mam dość trochę takiego drzewa i myślę sobie szkoda je spalić w piecu a można by je inaczej spożytkować i narodził się pomysł małej wędzarni której od dawna chciałem mięć ale jakoś nigdy nie doszło do skutku. Mam szafę metalową której chcę użyć :grin: wiem zaraz będą odpowiedzi że się nie nadaje itd ale cóż mam szafę i z niej chcę skorzystać. Szafa ma 2.10m/wys , 40cm/szer , 25cm/głębokość . Szafa posiada dwoje drzwiczków jedne są 50cm/40cm a drugie 1.60m/0,4m i narodził się pomysł aby w dolnych drzwiczkach o małych wymiarach zrobić palenisko, w środku zaraz nad paleniskiem umieścić blachę z dziurkami akurat taką mam a na środku tej blachy z dziurkami umieścić blachę aby dym wydobywał się po bokach. Oczywiście jeszcze dorobić jakieś szybry do sterowanie cugiem :wink:

Witaj i też wesołych - dobrze kombinujesz - drewno susz , no bo mokre jest be :wink: , z szafy zrobisz wędzarnię , a w miedzyczasie poczytasz forum i pytania będą bardziej sprecyzowane.

Narazie szukaj w dziale Sprzęt

Lukas87. Obejrzyj sobie sprzęt kol. Saikei, ostatnio przerabiał ten sam temat, a teraz jest już po pierwszych wędzeniach. Na pewno nie odmówi pomocy.

To i ja się dołączę

Otóż zamierzam "wybudować" grillo-wędzarnię (jak na załączonym szkicu)

Pomysł jest połączeniem kilku rozwiązań zamieszczonych oczywiście na stronie www.wędlinydomowe.pl

Ogólne założenia:

- wylewka zbrojona 10-15 cm o wymiarach około 800x1800

- palenisko wyłożone kształtkami szamotowymi o grubości 30mm

- rura dymowa od piecyka gazowego stalowa grubość 0,8 mm średnica minimum 120 (może 150)

- obudowane kamieniem wapiennym (mam tego towaru, że hej)

- podpory pod blat grila i wędzarni z tegoż samego kamienia (no może ostatni poziom z cegły, żeby było do czego płytę mocować)

- grill ze zwykłej cegły (spód wyłożony kształtkami szamotowymi)

- blat (płyta) tu nie mam pomysłu ale chyba wykorzystam dwa elementy z ogrodzenia betonowego

- wędzarnia z kantówek 9x5 (bo takie mam) obita deszczułkami z palet (bo też takie mam)

- konstrukcja dachy z tych samych kantówek

- samo pokrycie dachu wyjdzie w praniu (może płyta Onduline?)

W związku z powyższym kilka pytań:

- czy palenisko wędzarni nie za małe (wyszło mi 20sx35gx40w)

- czy rura dymowa odpowiednia czy lepiej dać kształtki ceramiczne

- czy sama wędzarnia nie za mała (60x60x100)

Dzięki za wszystkie sugestie i opinie

Pozdrawiam

bejgus

... prace nad wędzarnią trwają, a dokładniej nad drzwiczkami...

http://wzr.pl/~jhalikowski/Wedzarnia/6.jpg

Coby nie zaśmiecać ogólnego wątku, jeżeli to nie jest problem, prosiłbym któregoś z kolegów moderatorów o założenie nowego tematu w odpowiednim dziale i przeniesienie tam postów związanych z moją budową.