Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj sprawdzałem jak grzeje stara grzałka od grila . Grzałka 5 stopni 2000w. Na czwartym poziomie trzyma temp. 54-58st. Szybko się nagrzało. Do tego teraz dym i początkowa wędzarnia gotowa.

Muszę przetestować na szyneczce.

Dodatkowo fajny kanał znalazłem na yt. Fimple koleś fajnie i zgrabnie tłumaczy kwestie wędzenia.

 

 

Fimple koleś fajnie i zgrabnie tłumaczy kwestie wędzenia.
 

 

To faktycznie wiarygodne źródło wiedzy. 

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

  • 2 tygodnie później...

Witam,

 

Mam pytanie dotyczace blach (deflektor) czy ma znaczenie jakies odleglosc miedzy tymi blachami? Jak rowniez same ustawienie grzalki nad otworem ktory sie znajduje pod grzalka.

 

Jezeli tak to bede wdzieczny za podanie odleglosci.

post-101990-0-04514000-1616597980_thumb.jpg

To jest przykład, jak nie należy tego robić. Jeżeli masz dolot zimnego powietrza w dnie, to dolna blacha musi być bez otworu, górna jest za mała i za blisko grzałki. Opisuję to i pokazuję w wątku o mojej beczce elektrycznej. Na tym zdjęciu nie widać, ale w środku grzałki powinien być wentylator od termoobiegu, który ją chłodzi i miesza zimne powietrze z gorącym. Tyle, że w takim układzie długo nie pożyje, bo się zalepi dymem. Silnik od niego powinien być poza komorą wędzarni. 

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Dolot powietrza mam w dnie (tak wyczytalem na tym forum ze ma byc) zas blacha na ktorej jest grzalka jest bez otworu.

 

Przy tak malej wedzarni jest potrzebny termoobieg?

post-101990-0-58947600-1616599232_thumb.jpg

Edytowane przez mkris

Masz taką grzałkę jak na zdjęciu? To jest grzałka przeznaczona do współpracy z wentylatorem termoobiegu, bez niego rozgrzewa się do czerwoności. Jak chcesz mieć bez wentylatora, to zamów grzałkę o zwiększonej powierzchni dedykowaną do wędzarni, tak jak to zrobił Raf75. Górną blachę daj taką, by została szczelina do ścian wędzarni 4-5 cm, jakieś 20 cm nad grzałką. I będziesz zadowolony. 

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

no wlasnie taka mam juz zamontowana. Mozna takie znaleźć w gotowych wedzarniach elektrycznych.

 

Dzięki

Edytowane przez mkris

Górną blachę daj taką, by została szczelina do ścian wędzarni 4-5 cm, jakieś 20 cm nad grzałką. I będziesz zadowolony. 

 

Miki, jeśli ta wędzarnia powyżej ma wymiary jak większość, to w środku ma 45x45 i wysokość 65. Dość ciężko będzie upchnąć to co proponujesz - górna blacha byłaby w połowie wędzarni.

 

Wędziłem przez jakiś czas w podobnej (tylko bez drzwi) z grzałką okrągła bez wentylatora, blachami 30x30 dość blisko grzałki. Do tego PID (zrobiony na arduino) i dymbox. Da się, ale trzeba się oswoić z wędzarnią. 

Czy będzie równy rozkład temperatury i dumy? Nie.

Czy grzałka rozgrzewa się do czerwoności? Czasem, podczas rozgrzewania.

 

Podczas gdy PID trzymał 55 stopni, PWM był na poziomie 50-60% (w ciągu 10 sekund grzałka włączona przez 5-6). Wtedy grzałka nie świeci na czerwono. 

Jednak widać ,że kolega ma elektryka od lutego :cool: .Po jakiego taki wielki deflektor ?.Wystarczy ,że zasłoni grzałkę.I po co w tak małej wędzarni wetylator.?  :facepalm:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

 

 

Przy tak malej wedzarni jest potrzebny termoobieg?

Przy tej ze zdjęcia dawałbym zespół grzałki pod spodem, obudowując przestrzeń między nóżkami. 

[Dodano: 24 mar 2021 - 21:02]

 

 

Po jakiego taki wielki deflektor ?
 

 

Żeby pod nim wymieszać powietrze ogrzane grzałką z zimnym tak, by nad deflektor przechodziło juz we właściwej temperaturze. 

 

To tak jak z pierwszymi samochodami - przypominały bryczki bez konia. Deflektor w normalnej wędzarni służy rozpraszaniu dymu, w elektrycznej zapobiega przegrzewaniu komory. A przynajmniej powinien. Dlatego zrobiłem duży i wysoko nad grzałką go wieszam. I temperatura deflektora jest tylko o kilka stopni wyższa niż pośrodku komory. 

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Jak chcesz mieć niską temperaturę na deflektorze to robi się podwójny.Blacha nad blachą i niepotrzebnie nie trzeba tlumić ciepłego powietrza bo jak przyjdzie w większej komorze podpiec to d... blada .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

 

 

jak przyjdzie w większej komorze podpiec to d... blada .
 

 

Doświadczenie mówi co innego, w mojej beczce przy minus dziesięciu na zewnątrz w kwadrans jest 50 stopni, deflektor ma ok 53. Przy podpiekaniu, gdy w środku jest 18 kg wyrobów potrzeba 20-30 minut, by było 90, deflektor ma 95. A daje się osiągnąć i 120 z grzałką 2000 W. W komorze różnice temperatur nie przekraczają 3-4 stopni.

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

w mojej beczce

A w mojej drewnianej komorze 70X70x120 przy 4 kW nie. Gdybym był na tyle głupi i posłuchał Twojej rady to nigdy bym nie podpiekł. Zastosowanie mniejszego deflektora równie dobrze sprawdzi się w beczce jak i w dużej komorze. Jak widać masz za małe doświadczenie w tym temacie ,żeby się tak definitywnie wypowiadać Tyle w temacie

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

 

jak przyjdzie w większej komorze podpiec to d... blada .
 

 

Doświadczenie mówi co innego, w mojej beczce przy minus dziesięciu na zewnątrz w kwadrans jest 50 stopni, deflektor ma ok 53. Przy podpiekaniu, gdy w środku jest 18 kg wyrobów potrzeba 20-30 minut, by było 90, deflektor ma 95. A daje się osiągnąć i 120 z grzałką 2000 W. W komorze różnice temperatur nie przekraczają 3-4 stopni.

 

akurat nie zalezy mi zeby w 15minut bylo 50 stopni. To czy deflektor ma wysoka temperature to ma jakies znaczenie?

 

Jeszcze raz.

Komora 50x50x60 + dach 20

Grzalka 2Kw 

Wymiary deflektora 27,5x20,5

 

pod grzalka mam wlot powietrza 5cm i komin rowniez 5cm

 

Mozna cos poprawic? I w dalszym ciagu nie wiem czy odleglosc miedzy grzalka a blacha gorna ma jakies znaczenie?

 

Dzieki Wszystkim!

 

 

Mozna cos poprawic?

Deflektor ma przykryć grzałkę.

.

 

I w dalszym ciagu nie wiem czy odleglosc miedzy grzalka a blacha gorna ma jakies znaczenie?

Masz małą komorę.Jak dasz  20 cm nad grzałką to ile Ci tej komory zostanie ?.Wędzonki będą się opierać o deflektor.Daj  10 cm nad grzałką a jak będziesz podpiekał i może Ci kapać na  deflektor tłuszcz to podłożysz płaską blachę z piaskiem żeby Ci się nie dopalał na deflektorze.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

U mnie w nowym nabytku jest tak zrobione, nawet sobie radzi. Dołożyłem brytfankę z piekarnika, aby ociekający tłuszcz itp nie kąpał bezpośrednio na blachę grzałki, która będzie mieć dość duża temp.

Komora przy zamkniętych drzwiach ma faktyczne wymiary 61x56x123 cm, grzałka 2.9kW, temp 100st bez problemu przy dużym wietre i temp zewn - 2 st do 0 st. 0c701e2c1cb92e9ae2d12356d0e7e3fd.jpg

 

Wysłane z mojego DRA-L21 przy użyciu Tapatalka

 

 

70X70x120 przy 4 kW
 

 

Masz trzy razy tyle objętości, a grzałkę tylko dwa razy większą niż moja.  Jak daje radę podpiekać to i przy zastosowaniu analogicznego do mojego rozwiązania też by dała radę. Ale żeby to udowodnić, musiałbym zbudować taką wędzarnię od podstaw. Beczkę na próbę pogoniłem raz na 120 stopni. I ta temperatura jest prawie jednakowa i na deflektorze i w połowie wysokości, i na samej górze. Po to jest ten wentylator. 

 

Nikomu nie każę przecież przebudowywać własnej, działającej dobrze wędzarni. Rozmawiamy o budowie czy adaptacji nowej. 

 

Z ciekawości - jak wygląda rozkład temperatur w komorze w trakcie wędzenia? I w trakcie podpiekania?

 

 

 

Podczas gdy PID trzymał 55 stopni, PWM był na poziomie 50-60% (w ciągu 10 sekund grzałka włączona przez 5-6). Wtedy grzałka nie świeci na czerwono.
 

 

Do etapu cyfryzacji jeszcze nie doszedłem :) Ale wszystko w swoim czasie, tokarkę też zaczynałem budować manualną, dziś nie ma korbek. 

 

 

 

Komora 50x50x60 + dach 20 Grzalka 2Kw  Wymiary deflektora 27,5x20,5   pod grzalka mam wlot powietrza 5cm i komin rowniez 5cm
 

 

Przy takiej komorze faktycznie manewru za wiele nie ma. O ile nie chcesz w tym robić rewolucji, to zastosuj wspomniany przez grim_reefer'a regulator PID.

 

Ja bym zespół grzałki umieszczał pod tą komorą w jakimś metalowym pojemniku o pojemności 40-50 litrów, może być stary garnek, wtedy cała pojemność komory byłby do wykorzystania, 60 cm to wcale nie jest dużo. 

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

 

 

Z ciekawości - jak wygląda rozkład temperatur w komorze w trakcie wędzenia? I w trakcie podpiekania?  

Nie wiem .Nigdy nie sprawdzałem. Nie było takiej potrzeby. Jak jest zimno dokładam jeszcze 2 kW i daje radę.

 

 

Przy takiej komorze faktycznie manewru za wiele nie ma.

O tym właśnie pisałem. Beczka ma ok. 1m wysokości. Tu mamy do czynienia z wędzarnią o wys. 60 cm. Jak damy deflektor 20 cm nad grzałkami to wędzonki będą się majtać po deflektorze a tak być nie może. Poradę trzeba zawsze dostosować do konstrukcji komory. To ,że jest tak u Ciebie to nie znaczy ,że sprawdzi się gdzie indziej choć ja mimo dużej komory mam deflektor 10 cm nad grzałkami i tylko przykrywa mi grzałki i to nie całkowicie i się sprawdza.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Mam pytanie odnośnie cyrkulacji powietrza w elektrycznej wędzarni typu Borniak itp, czy jest sens montowania wentylatora w takiej wędzarni ?  Znalezione w necie 

https://www.auberins.com/index.php?main_page=product_info&cPath=14_93&products_id=850#Note3

post-98902-0-75677100-1616705769_thumb.gif

post-98902-0-94620800-1616705846_thumb.png

czy jest sens montowania wentylatora w takiej wędzarni ?

 

Jak najbardziej tak.

:thumbsup:  :thumbsup:  :thumbsup:

Taki jak załączony na dole wędzarni, lub w połowie wysokości "piekarnikowy"

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Widzisz i tu zaczynaja sie schody.

Pierwsza opcja była cała z metalu, druga?? Nie jestem pewien ?

Poza tym, pierwsza wersja, ma długą ośke, która umożliwia zamontowanie (silnika) poza wędzarnią, w drugiej już to jest mało możliwe.

 

Chciałbym Ci zwrócić jeszcze uwagę, na sam wirnik

Jest wiele małych płaszczyzn. 

Wiatraki pracujące w wędzarni mają tendencję do odklejania się smołą i co jakiś czas trzeba będzie go oczyścić, nie chciałbym abłś wtedy mnie przeklinał  :laugh:

Przemyśl pod tym kątem, alternatywny wiatrak typu piekarnikowy, np:

]

post-40314-0-40103500-1616789349_thumb.jpg

 

Z długą osią 

 

post-40314-0-78652000-1616789383_thumb.jpg

 

 


[Dodano: 26 mar 2021 - 21:26]

PS

Aby nie bawić się w dorabianie jakiś obudów kierunkowych, możesz troszeczkę pomajsterkować i wymienić wiatrak na taki

 

post-40314-0-67228800-1616790359_thumb.jpg   post-40314-0-39391100-1616790374_thumb.jpg

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.