Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam pytanie z czego wykonać przesłonę otworów . Czy może być wykonana z desek sosnowych?

Jasne. To jest na zewnątrz.

 

Wysłane z mojego G8342 przy użyciu Tapatalka

 

 

To jest na zewnątrz.

A w czym by przeszkadzała sosna w środku?

 

 

Witam pytanie z czego wykonać przesłonę otworów . Czy może być wykonana z desek sosnowych?

Śmiało rób. Ja mam z sosny całą wędzarnię ;)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

W jakim celu podwójny deflektor? Jak będziesz robił próbę koniecznie daj znać czy rozkład temperatury masz ok. Bo może się tak zdarzyć że będzie problem. Np ja w wiercilem małe dziurki tylko nie nad grzałka aby poprawić rozkład temp.

 

Wysłane z mojego G8342 przy użyciu Tapatalka

Pięknie :-). O to chodziło.

Ja tą najwyższą blachę zrobiłbym jeszcze szarszą - tak, żeby od góry zasłoniła również miejsce ze stykami. Po co Ci tam ma kapać cokolwiek?

--

Romii

Beesmaster zrobilem tak jak doradzał Romii aby nie przypalalo się na rozgrzanym pierwszej deflektorze

[Dodano: 14 lis 2019 - 10:08]

A tak poza jak speawdzales rozklad temperatur

Aha rozumiem. Ja tworząc swój deflektor nie pomyślałem o tym. Ale na szczęście nic takiego nie ma miejsca .

 

Wysłane z mojego G8342 przy użyciu Tapatalka

Pytanie do expertów w dziedzinie budowy wędzarni. Właśnie skończyłem budowę wiaty i chciałbym w następnym roku postawić pod nią wędzarnie z grillem.

Wiata ma dach kopertowy. Można pod nią postawić wędzarnie typu kibelek, tak rozpropagowane na forum. Ma ona dymowe otwory przysłaniające.Jak to rozwiązać pod dachem kopertowym.  Czy trzeba będzie wyprowadzać przez dach komin. Jak to rozwiązać.

 

521144cd6a0c0606med.jpg

 

https://images90.fotosik.pl/280/521144cd6a0c0606med.jpg


Beesmaster zrobilem tak jak doradzał Romii aby nie przypalalo się na rozgrzanym pierwszej deflektorze

[Dodano: 14 lis 2019 - 10:08]

A tak poza jak speawdzales rozklad temperatur

No kamera termowizyjna pożyczone z pracy. Ale możesz to zrobić trzema termometrami. Zakładam że będziesz temp regulowal cyfrowo. Ja mam w swojej termopare, analogowy, i włożyłem też elektroniczny z sonda. Odpaliłem i po około 20 minutach wszystkie 3 zgodnie pokazywały jedna wartość z dostępem jednego stopnia.

 

Wysłane z mojego G8342 przy użyciu Tapatalka

Dzięki krzychuzab że podesłałeś mi linka ze swoją wędzarnią. Właśnie identycznie zaprojektowałem u siebie. Miałem wątpliwości, czy otwory tylko w jednej części z tyłu wystarczą. Po kilku latach użytkowania zrobiłbyś tak samo, czy jednak wyprowadził komin. I jak wygląda dach altany od środka. U mnie w tej chwili jest piękny, jasny kolor drewna i nie chciałbym tego osmolić.

Dzięki krzychuzab że podesłałeś mi linka ze swoją wędzarnią. Właśnie identycznie zaprojektowałem u siebie. Miałem wątpliwości, czy otwory tylko w jednej części z tyłu wystarczą. Po kilku latach użytkowania zrobiłbyś tak samo, czy jednak wyprowadził komin. I jak wygląda dach altany od środka. U mnie w tej chwili jest piękny, jasny kolor drewna i nie chciałbym tego osmolić.

Komina bym nie robił. Krótko po wybudowaniu wędzarni dorobiłem zakładaną osłonę na otwory. Zakładam ją tylko wtedy gdy wjeje wiatr centralnie w otwory. Moge zrobić zdjęcie jak będziesz chciał. Dach nie jest osmolony. Przy tym kolorze deski nie ma mowy żeby coś było widać. Dym się zbiera pod połacią ale nawet delikatny ruch powietrza rozwiewa go. W ostateczności w najwyższym punkcie dachu zrobisz otwór  z daszkiem - chociaż nie sądzę aby to było potrzebne. 

O osłonie nie pomyślałem a wiatr najczęściej wieje z tamtej strony. Tak że jeżeli możesz to poproszę o zdjęcie. Masz już wprawę w wędzeniu co widać po wyrobach :clap: , więc na pewno delikatnie palisz i nie ma za dużo dymu. Ja dopiero zaczynam przygodę, więc na początek pewnie potrzebna będzie maska gazowa. :facepalm:

  • 3 tygodnie później...

Pytanie odnoście zabezpieczenia drzwi i wnętrza wędzarni.

 

Na jakiej wysokości zabezpieczać komorę wędzarniczą i czym?

 

Czy zamocowanie zwykłej blachy ocynkowanej na wysokości np 500mm wystarczy?

 

Czy musi być koniecznie blacha nierdzewna na całej komorze?

 

Jakie są wsze opinie i rady w temacie?

Ja mam pół metra blach zwykłej w koło i gitara :thumbsup:

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

OK, dzięki za informacje.

 

Blacha czarna rdzewieje jakoś wybitnie po pewnym czasie czy można z tym żyć? Mam na myśli w warunkach jakie panują w wędzarni.

 

Chciałbym się też zapytać jak polecacie zrobić "strop" komory wędzarniczej- komora wędzarnicza murowana i cała wędzarnia usytuowana pod altanką (boczny lub tylny wylot dymu). Strop nie musi pełnić funkcji chroniącej całą budowlę przed deszczem itp bo cała jest pod dachem.- jaki polecacie wykonać strop komory wędzarniczej?

OK, dzięki za informacje.

 

Blacha czarna rdzewieje jakoś wybitnie po pewnym czasie czy można z tym żyć? Mam na myśli w warunkach jakie panują w wędzarni.

 

Chciałbym się też zapytać jak polecacie zrobić "strop" komory wędzarniczej- komora wędzarnicza murowana i cała wędzarnia usytuowana pod altanką (boczny lub tylny wylot dymu). Strop nie musi pełnić funkcji chroniącej całą budowlę przed deszczem itp bo cała jest pod dachem.- jaki polecacie wykonać strop komory wędzarniczej?

Dym zakonserwuje blache. Na strop daj deska/pustka powietrza/deska.

Hej.

Jestem na etapie projektu nowej komory wędzarniczej (dym z dymogeneratora).

Bajdełejem stara się spaliła. Wystarczył głupi błąd z niewyłączeniem grzałki po zakończonym wędzeniu. Tak więc przestroga na przyszłość.

Koncepcja samej komory jest a'la "kanadyjczyk". Konstrukcja z łat drewnianych, z zewnątrz sklejka wodoodporna 6mm (może docelowo pokryta oblicówką drewnianą), od wewnątrz blacha z nierdzewki, a środek wypełniony wełną 50mm.

"Zawiesiłem się" na etapie dachu :D

Wolałbym dach płaski, ale królują widzę komory z dachami jedno lub dwuspadowymi.

Pytanie brzmi, czy to jest konieczne?

Wędzę na zadaszonym tarasie, więc nie ma problemu z deszczem.

Pozostaje kwestia skroplin, a w zasadzie ich spadania na wędzonki.

Wg Was ma to znaczenie?

Z góry dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam

Tomek

 

 

Wg Was ma to znaczenie?
Moim zdaniem nie ma. Przy wędzarniach elektrycznych ilość pary wodnej jest znikoma, większość ciepła pochodzi z grzałki. Eksploatuje taką juz ze dwa lata i sie nie zdarzyło.
Skroplony spadające na wędzonki to zmora wędzenia, dlatego dach wędzarni jest pod skosem.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

U mnie nie ma skosu ale jest boczne odprowadzanie dymu. Rowniez się sprawdza. Oczywiście obowiązkowy wlot powietrza od dołu.

 

Wysłane z mojego G8342 przy użyciu Tapatalka

Ja mam dach plaski. Nie ma mowy o skraplaniu sie pary na suficie przy odpowiedniej izolacji, wygrzaniu wedzarni i prawidlowej jej.

Panowie, czy takie palenisko nadaje się do użytku ? http://allegro.pl/oferta/palenisko-metalowe-do-wedzarni-suszarni-25x25x30-8719436632 czy też taki https://allegro.pl/oferta/palenisko-do-wedzarni-pr30-8381137302  Do tej pory miałem palenisko bezpośrednie i chciałbym spróbować pośrednie. Osadziłem kolanko i rury teraz zastanawiam się nad paleniskiem. Doradzicie coś na szybko ? mięso się już pekluje :) mam 2 dni 

 

 

Do tej pory miałem palenisko bezpośrednie i chciałbym spróbować pośrednie.

Wróć do bezpośredniego  :thumbsup: jak nie chcesz stracić mięsa.

Poczytaj na forum opinie o tego typu paleniskach i to w dodatku z nieocieploną rurą :facepalm:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.