Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ładnie wygląda :thumbsup::clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej

Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

• 4 miesiące temu...

Mam pytanie do wedzarni tzw. kibelka. Nie mam takowej, wiec pytanie dla bardziej doswiadczonych - czy otwor centralny w plycie bet. ma jakis konkretny cel że jest na środku? Nie bardziej praktycznie byloby zrobienie 4 mniejszych po bokach (w 1/4 i 3/4 przekatnej)? Wydaje mi sie ze takie rozwiazanie mialoby pozytywy bo nie trzeba byloby robic deflektora, ani blach co by ewentualny tluszcz skapywał. A zatopienie 4 mniejszych wiaderek zamiast jednego dużego to niewiele wiecej roboty. Wiec jak to jest?

Wysłane z mojego RMX2170 przy użyciu Tapatalka

Witam wszystkich.

Przymierzam się do budowy wędzarni opalanej drewnem w metalowym palenisku. Podstawa na której postawię drewnianą wędzarnie będzie z bloczków ogrodzeniowych.

Moje pytanie jest odnośnie doprowadzenia rury od paleniska. Jak będzie lepiej; czy tylko rurę do podstawy z bloczków czy pociągnąć do samej góry podstawy?

Wnęka w środku bloczków ma 30cmx30cm wys całkowita 60cm. Długość rury od paleniska do podstawy jakieś 1,5 m.

post-114394-0-10406200-1681037628_thumb.jpg

post-114394-0-10092100-1681037641_thumb.jpg

post-114394-0-92786200-1681037647_thumb.jpg

Witam wszystkich
Witaj - przestudiuj uważnie ten dział : Projekt budowy wędzarni opracowany przez Andyandy'ego - Wędzarnie. Budowa i obsługa - Wędliny domowe - forum (wedlinydomowe.pl)

A w razie dalszych pytań powróc do tematu  :thumbsup:  

Muskie - to ryba 🙃

Witam

Przestudiowałem temat no i zmiana koncepcji. Teraz mam zamiar kierować się według projektu Andyandyego jednak troszeczkę mniejszą i doczytuję na ile zmniejszy to "sprawność" wędzarni i jaki przedział wchodzi w grę.

• 1 miesiąc temu...

Witam wszystkich, Nie znalazłem nigdzie na forum więc zapytam: zakupiłem deski olchowe do budowy wędzarni. Niestety niektóre deski w paczce są szpachlowane. Czy jest to duży problem? Da się z tym coś zrobić? Czy deski do wymiany?

• 4 miesiące temu...

Cześć

Szukałem tematu ale nie znalazłem odpowiedzi więc postanowiłem napisać tutaj.

Ostatnio przepaliła mi się grzałka. Zakupiłem nową z termoobiegu.

podłączyłem ją jak zawsze do sterownika i grzała bardzo ładnie jednak przekaźnik jej nie wyłączał po osiągnięciu założonej temperatury.

Sprawdzam gniazdko do którego podłączam grzałkę a tam cały czas jest prąd. Przy poprzedniej tego nie weryfikowałem tak jak zadałem temp tak grzało.

Wrzucam schemat podłączenia Rex c100 przekaźnik ssr40.

Dioda na przekaźniku działa i mruga jak osiągnie temp przestaje.

Bezwładność czujnika też sprawdzałem ale wydaje mi się a nawet jestem pewny że różnica nie może wynosić 15st 😀.

Może wy coś widzicie czego ja nie widzę lub nie wiem.

Proszę o pomoc.

IMG_6128.thumb.jpeg.39b42795599a6eb037750590ea8234af.jpeg

IMG_6129.thumb.jpeg.37c53a1f4f9a7a36e21ec37dfcfb706f.jpeg

IMG_6130.thumb.jpeg.6d92caf648d8b6a1e557bce756ef5ed8.jpeg

Stawiam na uszkodzony przekaźnik elektroniczny. Grzałka w chwili awarii mogła spowodować przebicie w strukturze ssr40.

Grzegorz- pozdrawiam całą WB

Też tak obstawiłem. Jak zbudowałem sterownik to praca suszarki (przy testowaniu) była przerywana. W tej chwili podłączyłem lampkę co świeciła cały czas.

Już zamówiłem przekaźnik i zobaczymy.

Mimo wszystko dziękuję za odpowiedz.

• 1 miesiąc temu...

Witam

To mój pierwszy wpis na grupie, więc proszę o wyrozumiałość 😉

Czy do wędzarni około 500l pój. z podwójne deska 20mm i 30mm wełny pomiędzy. 

Wystarczy grzałka 2000w? 

Kolego ,pytania zadaj  , kiedy się  zapoznasz z forum . Twój wpis  nie sugeruje  nic oprócz tego ,że szukasz odpowiedzi mając nie sprecyzowane własne wymagania i potrzeby. Wpisz w wyszukiwarkę interesujący problem , a znajdziesz lekturę na zimowe wieczory , poczytaj i buduj .

Wojciech Pacan
6 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Nie wystarczy.

Na jakiejpodstawie tak sądzisz? 5oo litrów wędarnia to w przybliżeniu 0,7x0,7x1. Podwójna deska i ocieplenie.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

3 godziny temu, dyzio napisał(a):

Na jakiejpodstawie tak sądzisz?

Praktyki. Wystarczy zerknąć na producentów wędzarni drewnianych np. Smoker do swoich wędzaryn 300l stosuje grzałkę 2000W pomimo dobrej izolacji itd.

5 minut temu, quadro555 napisał(a):

Grzałka 2000W. Wędzenie tak podpiekanie nie. 

Miałem podobnie dlatego dołożyłem dodatkowy blok grzewczy od Borniaka.

53 minuty temu, Grzewlod napisał(a):

Miałem podobnie dlatego dołożyłem dodatkowy blok grzewczy

Ja, gdy przerabiałem swój kibelek na elektryka dokładałem dwa. W sumie miałem coś około 7000W i... nie wytrzymywał nadprądowy 😁

Czasem, gdy potrzebowałem więcej mocy to rozkładałem na dwie linie (dodatkowo przedłużacz :facepalm:)

Ale chyba nie można jednoznacznie stwierdzić że tyle starczy a tyle będzie za mało.

Też uważam że do wędzenia powinno wystarczyć, ale gdy zechce się podpiec w wędzarni, to może braknąć "parę wat" (ja uważam że zawsze lepiej mieć zapas na osobnym włączniku)

M.Rej

Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

3 minuty temu, BazylWidzew napisał(a):

Wędzarnia z paleniskiem i nie ma problemu. Dokładasz tyle drewna ile potrzeba

Dokładnie.👍

Zbudowałem kibelek który przerobiłem na elektryka, elektryka którego przerobiłem na hybrydę, hybrydę którą przerobiłem na kibelek i... koniec przeróbek (chyba 😉)

M.Rej

1 godzinę temu, BazylWidzew napisał(a):

Wędzarnia z paleniskiem i nie ma problemu. Dokładasz tyle drewna ile potrzeba ;)

Tak, 100% racja.... za niska temperatura to dołożę kawałek drewna i jest ok. no i na prądzie nie przekroczę obecnych limitów 🙂

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

2 godziny temu, BazylWidzew napisał(a):

Wędzarnia z paleniskiem i nie ma problemu. Dokładasz tyle drewna ile potrzeba ;)

Z elektrykiem nie ma  żadnych problemów, kiedy Ty chodzisz i ciągle doglądasz wędzenia itp. to ja leżę i meczyk oglądam🙂.

Edytowane przez Grzewlod
12 minut temu, Grzewlod napisał(a):

to ja leżę i meczyk oglądam

Pod warunkiem że Ci prądu nie wyłączą.😛 Bo wtedy ani meczu ani wędzonek 😆

O smaku/zapachu wędzonek nie wspomnę bo to kwestia gustu.

Mnie np. z elektryka zawsze brakowało tego "dymu".

Edytowane przez wróbel75

M.Rej

12 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Z elektrykiem nie ma  żadnych problemów, kiedy Ty chodzisz i ciągle doglądasz wędzenia itp. to ja leżę i meczyk oglądam🙂.

Nie do końca, ja mam wędzarnię za ścianą, bezprzewodowy termometr umożliwia mi ciągłe zaleganie na kanapie, a do wędzarni zaglądam co godzinę, lub półtorej.... a przy moim kilkukrotnym wędzeniu w miesiącu aż boję się pomyśleć jakie byłoby zużycie prądu, a co za tym idzie wzrost kosztów produkcji własnych wyrobów :facepalm:

Wróbel dobrze napisał.... brak prądu i dupa blada z wędzonkami i meczami 😁

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

2 godziny temu, BazylWidzew napisał(a):

To prawda, chyba że trafiliśmy na wredną pogodę.

Ja przy swoim "kibelku" jak już wędzę i jest stabilna temperatura, to też mam generalnie wolne. W kieszeni mam odbiornik (co hałasuje jak coś nie halo z temperaturą) i co jakiś czas rzucę okiem na dymek co uchodzi z wędzarni, a w czasie wolnego dużo można robić 😜

9 minut temu, wróbel75 napisał(a):

Pod warunkiem że Ci prądu nie wyłączą.😛 Bo wtedy ani meczu ani wędzonek 😆

Z tym się zgadzam w 100%.

Elektryka też trzeba doglądać, już były opisywane sytuacje np: z zapaleniem zrębek.

14 minut temu, MariuszB napisał(a):

a przy moim kilkukrotnym wędzeniu w miesiącu aż boję się pomyśleć jakie byłoby zużycie prądu,

Gdy trzy-cztery miesiące temu dostałem pierwszy rachunek, jak skończyły się mi limity, to od razu dokupiłem licznik do mojego sterownika. Po zamontowaniu okazało się, że na dobę zużywałem tylko... 35kWh (średnio) :facepalm: A parę tych dób w miesiącu wędzę. Do tego należy doliczyć też trochę drzewa bo typowy DG mi nie pasował to wykonałem hybrydę.

Od razu wymontowałem grzałki i inne graty.

Teraz szczęśliwy chodzę co godzinka, półtorej na 5min do wędzarni, smak wędzonek wreszcie taki jak mi pasuje i z niecierpliwością czekam na pierwszy rachunek bez wędzarni 🙂

Edytowane przez wróbel75
  • Like 1

M.Rej