PePe Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 29 Października 2018 Jak je parzysz? Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/3/#findComment-611298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 29 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 29 Października 2018 (edytowane) Na jakich sitkach mieliłeś mięso. wojs40, mieliłem wp. I na sitku 13, a wp. II na 10. Mieliłem zelmerkiem i dlatego odbiegało to od wielkości jakie podawane były w przepisach.Gdzieś raz wyczytałem, że przy mieleniu mięsa zelmerkiem trzeba podnieść o jeden lub dwa wymiary wielkość sitka. [Dodano: 29 paź 2018 - 12:41] Jak je parzysz? PePe, parzę je w temp. 80°C przez okres 10-15 min. i na talerz. Edytowane 30 Listopada 2019 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/3/#findComment-611306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 29 Października 2018 Dzięki, ja parzę w trochę inny sposób, układam kiełbaski na patelni (na całej jej powierzchni) zalewam wodą na wysokość batonów na to łyżka dobrego masła i parzę do wygotowania wody. Trwa to trochę dłużej, ale są wyśmienite . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/3/#findComment-611310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 29 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 29 Października 2018 na to łyżka dobrego masła i parzę do wygotowania wody. Brzmi wyśmienicie PePe , muszę Twój sposób wypróbować. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/3/#findComment-611311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 29 Października 2018 układam kiełbaski na patelni (na całej jej powierzchni) zalewam wodą na wysokość batonów na to łyżka dobrego masła i parzę do wygotowania wody To jest klasyczny sposób podgrzewania tych kiełbasek stosowany na Śląsku. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/3/#findComment-611399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 29 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 29 Października 2018 (edytowane) sposób podgrzewania tych kiełbasek stosowany na Śląsku. Pochodzę ze Śląska, ale nigdy w taki sposób parzonych tych kiełbasek nie jadłem i dlatego chętnie wypróbuję. Edytowane 29 Października 2018 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/3/#findComment-611400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 29 Października 2018 (edytowane) O tym sposobie pisał już na forum Marek z Bielska (chyba)Ja znam go z domu. Edytowane 29 Października 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/3/#findComment-611414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 29 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 29 Października 2018 Ja go nie znam, bo za dziecka u mnie w domu takich rarytasów się nie jadło. Teraz mogę wypróbować Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/3/#findComment-611433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 29 Października 2018 O tym sposobie pisał już na forum Marek z Bielska (chyba) Na 100% Marek pisał Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/3/#findComment-611436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 30 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 30 Października 2018 Ładne. :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/3/#findComment-611464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 30 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 30 Października 2018 Ładne. Dzięki jac 007, tylko się zmobilizować i zrobić. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/3/#findComment-611481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 30 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 30 Października 2018 (edytowane) O tym sposobie pisał już na forum Marek z Bielska (chyba)Ja znam go z domu.Eanno pisał o tym kol.Miro bądź Koszu dawno temu...Robią, bądź robili na wodzie z parzenia jeszcze tzw. tanią bida-zupkę p.s. Witt jest temat do omówienia przez święta.pozdrawiam Marek [Dodano: 30 paź 2018 - 10:36]Witt takie miałem w Bukowienie u Radka w 2013https://img1.aukcjoner.pl/gallery/012509680/1_f.jpg?1362253529 Edytowane 30 Listopada 2019 przez witt Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/3/#findComment-611488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 30 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 30 Października 2018 https://img1.aukcjon....jpg?1362253529 Ładne te z Bukowiny u Radka Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/3/#findComment-611507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 31 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 31 Października 2018 Przyszedł czas na frankfurterki.... Ile metrów jelit 20-22 potrzebnych jest aby upchać 4 kg farszu? Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/3/#findComment-611607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 31 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 31 Października 2018 (edytowane) Już nie mogę edytować swojego postu, muszę napisać w nowym, otóż znalazłem fajne opracowanie:https://www.wedlinydomowe.pl/dodatki/jelita/1349-normy-zuzycia-oslonek-na-1-kg-farszu Edytowane 31 Października 2018 przez wojs40 Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/3/#findComment-611612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 31 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 31 Października 2018 znalazłem fajne opracowanie wojs40, opracowanie jest naprawdę fajne i praktyczne, można określić mniej więcej potrzebną długość jelit na określony wyrób.Dzięki Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/3/#findComment-611613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 31 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 31 Października 2018 (edytowane) Ile metrów jelit 20-22 potrzebnych jest aby upchać 4 kg farszu? w rolkę 30 mb jelita baraniego - mieści się ok 5 kg farszu Edytowane 12 Listopada 2019 przez witt Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/3/#findComment-611615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 31 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 31 Października 2018 5 kg farszu Możliwe, nigdy nie mierzyłem Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/3/#findComment-611616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 1 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 1 Listopada 2018 (edytowane) Do teściowej w odwiedziny nie można z pustymi rękoma, wczorajszy wykon.Od dołu zdjęcia: kiełbasa Dziadka pieczona i parzona, moja chłopska i z lewej u góry kiełbasa bez przepisu z całą gorczycą. Edytowane 24 Maja 2019 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/3/#findComment-611700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 1 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 1 Listopada 2018 To się teściowa ucieszy.Witek wykonanie pełen szacun! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/3/#findComment-611702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 1 Listopada 2018 u góry kiełbasa bez przepisu z cala gorczyca Czytam to tak : Znam zasady i zrobiłem wg własnego smaku . I o to też chodzi - nie zawsze robimy wg utartego przepisu - możemy mieć własny gust i smak To tak jak rozmawialiśmy nt. nalewek Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/3/#findComment-611705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 1 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 1 Listopada 2018 (edytowane) Znam zasady i zrobiłem wg własnego smaku Poniekąd też prawda Waldku, dzięki za opinię [Dodano: 01 lis 2018 - 08:30] To się teściowa ucieszyDzięki Karolu, jakoś trzeba sobie plusy wyrabiać. Edytowane 1 Listopada 2018 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/3/#findComment-611708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 2 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 2 Listopada 2018 (edytowane) Kiełbasa wieprzowa z całą gorczycą Na farsz:Wp. I 0,7 kg sitko szarpak lub 16 mmWp.II A 3,2 kg sitko 10 mmWp. III 0,8 kg sitko 4 mmPodgardle 0,3 kg sitko 5 mm Przyprawy na 1 kg farszu: Peklosól/sól 18 g 50 / 50Pieprz naturalny 2,5 gCzosnek świeży 3 gCukier 2 gGorczyca cała 1 gWoda 0,3 litra na całość Czosnek blendowany z wodą i dodany do mieszania.Peklowanie 24 godziny na sucho.Osadzanie 2 godziny.Osuszanie w wędzarni ok. 40 min. przy temp. 40°C.Wędzenie do koloru w temp. 45 -55°C.Parzenie w temp. 72-75°C przez okres 25-30 min. (68°C-72°C w batonie). Kiełbasa wyszła na mój smak bardzo dobra, następnym razem dodam 1 g/kg gorczycy więcej. Edytowane 12 Listopada 2019 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/3/#findComment-611807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 9 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 9 Listopada 2018 (edytowane) Tak wygląda kiełbasa Dziadka, która po wędzeniu była parzona, a następnie 14 dni suszona w temp. 16-18 °C, wilgotności nie sprawdzałem. Edytowane 9 Listopada 2018 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/3/#findComment-612449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 9 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 9 Listopada 2018 Jak oglądam Wasze wyroby to zbiera mnie na następne podejście do kiełbas. Wcześniejsze podejścia to porażka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/3/#findComment-612450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.