Skocz do zawartości

Wyroby witta i nie tylko......


Rekomendowane odpowiedzi

Na jakich sitkach mieliłeś mięso.

 

wojs40, mieliłem wp. I na sitku 13, a wp. II na 10. Mieliłem zelmerkiem i dlatego odbiegało to od wielkości jakie podawane były w przepisach.

Gdzieś raz  wyczytałem, że przy mieleniu mięsa zelmerkiem trzeba podnieść o jeden lub dwa wymiary wielkość sitka. 

[Dodano: 29 paź 2018 - 12:41]

 

 

Jak je parzysz?

 

PePe, parzę je w temp. 80°C przez okres 10-15 min. i na talerz.

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/3/#findComment-611306
Udostępnij na innych stronach

Dzięki, ja parzę w trochę inny sposób, układam kiełbaski na patelni (na całej jej powierzchni) zalewam wodą na wysokość batonów na to łyżka dobrego masła i parzę do wygotowania wody. Trwa to trochę dłużej, ale są wyśmienite  :) .

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/3/#findComment-611310
Udostępnij na innych stronach

 

 

na to łyżka dobrego masła i parzę do wygotowania wody.
 

Brzmi wyśmienicie PePe :thumbsup: , muszę Twój sposób wypróbować.

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/3/#findComment-611311
Udostępnij na innych stronach

 

 

układam kiełbaski na patelni (na całej jej powierzchni) zalewam wodą na wysokość batonów na to łyżka dobrego masła i parzę do wygotowania wody

To jest klasyczny sposób podgrzewania tych kiełbasek stosowany na Śląsku. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/3/#findComment-611399
Udostępnij na innych stronach

sposób podgrzewania tych kiełbasek stosowany na Śląsku. 

Pochodzę ze Śląska,  :)  ale nigdy w taki sposób parzonych tych kiełbasek nie jadłem i dlatego chętnie wypróbuję.  :thumbsup:

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/3/#findComment-611400
Udostępnij na innych stronach

O tym sposobie pisał już na forum Marek z Bielska (chyba)

Ja znam go z domu.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/3/#findComment-611414
Udostępnij na innych stronach

Ja go nie znam, bo za dziecka u mnie w domu takich rarytasów się nie jadło. Teraz mogę wypróbować :thumbsup:

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/3/#findComment-611433
Udostępnij na innych stronach

 

 

O tym sposobie pisał już na forum Marek z Bielska (chyba)

 

 

Na 100% Marek pisał :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/3/#findComment-611436
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ładne.
 

Dzięki jac 007, tylko się zmobilizować i zrobić. :thumbsup:

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/3/#findComment-611481
Udostępnij na innych stronach

O tym sposobie pisał już na forum Marek z Bielska (chyba)

Ja znam go z domu.

Eanno pisał o tym kol.Miro bądź Koszu dawno temu...Robią, bądź robili na wodzie z parzenia jeszcze tzw. tanią bida-zupkę ;)

p.s. Witt jest temat do omówienia przez święta.

pozdrawiam Marek

 

[Dodano: 30 paź 2018 - 10:36]

Witt takie miałem w Bukowienie u Radka w 2013

https://img1.aukcjoner.pl/gallery/012509680/1_f.jpg?1362253529

Edytowane przez witt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/3/#findComment-611488
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

Ładne te z Bukowiny u Radka

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/3/#findComment-611507
Udostępnij na innych stronach

Przyszedł czas na frankfurterki....

 Ile metrów jelit 20-22 potrzebnych jest aby upchać 4 kg farszu?

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/3/#findComment-611607
Udostępnij na innych stronach

Już nie mogę edytować swojego postu, muszę napisać w nowym, otóż znalazłem fajne opracowanie:

https://www.wedlinydomowe.pl/dodatki/jelita/1349-normy-zuzycia-oslonek-na-1-kg-farszu

Edytowane przez wojs40

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/3/#findComment-611612
Udostępnij na innych stronach

 

 

znalazłem fajne opracowanie
 

 

wojs40, opracowanie jest naprawdę fajne i praktyczne, można określić mniej więcej potrzebną długość jelit na określony wyrób.

Dzięki  :thumbsup:  

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/3/#findComment-611613
Udostępnij na innych stronach

Ile metrów jelit 20-22 potrzebnych jest aby upchać 4 kg farszu?

  w rolkę 30 mb jelita baraniego - mieści się ok 5 kg farszu

Edytowane przez witt

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/3/#findComment-611615
Udostępnij na innych stronach

 

 

5 kg farszu

Możliwe, nigdy nie mierzyłem  :thumbsup:  

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/3/#findComment-611616
Udostępnij na innych stronach

Do teściowej w odwiedziny nie można z pustymi rękoma, wczorajszy wykon.

Od dołu zdjęcia: kiełbasa Dziadka pieczona i parzona, moja chłopska i z lewej u góry kiełbasa bez przepisu z całą gorczycą.

post-86407-0-26998400-1541052787_thumb.jpg

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/3/#findComment-611700
Udostępnij na innych stronach

 

 

u góry kiełbasa bez przepisu z cala gorczyca
Czytam to tak : Znam zasady i zrobiłem wg własnego smaku  :thumbsup:  :clap:  . I o to też chodzi - nie zawsze robimy wg utartego przepisu - możemy mieć własny gust i smak  :thumbsup:  To tak jak rozmawialiśmy nt. nalewek :D 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/3/#findComment-611705
Udostępnij na innych stronach

Znam zasady i zrobiłem wg własnego smaku

 

Poniekąd też prawda Waldku, dzięki za opinię   :)

[Dodano: 01 lis 2018 - 08:30]

 

 

To się teściowa ucieszy

Dzięki Karolu, jakoś trzeba sobie plusy wyrabiać. :thumbsup:  

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/3/#findComment-611708
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa wieprzowa z całą gorczycą

 

Na farsz:

Wp. I               0,7 kg         sitko szarpak lub 16 mm

Wp.II A            3,2 kg         sitko  10 mm

Wp. III             0,8 kg         sitko   4 mm

Podgardle       0,3 kg         sitko   5 mm

 

Przyprawy na 1 kg farszu:

 

Peklosól/sól              18 g      50 / 50

Pieprz naturalny        2,5 g

Czosnek świeży        3 g

Cukier                        2 g

Gorczyca cała           1 g

Woda 0,3 litra na całość

 

Czosnek blendowany z wodą i dodany do mieszania.

Peklowanie 24 godziny na sucho.

Osadzanie 2 godziny.

Osuszanie w wędzarni ok. 40 min. przy temp. 40°C.

Wędzenie do koloru w temp. 45 -55°C.

Parzenie w temp. 72-75°C przez okres 25-30 min. (68°C-72°C w batonie).

 

Kiełbasa wyszła na mój smak bardzo dobra, następnym razem dodam 1 g/kg gorczycy więcej.

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/3/#findComment-611807
Udostępnij na innych stronach

Tak wygląda kiełbasa Dziadka, która po wędzeniu była parzona, a następnie 14 dni suszona w temp. 16-18 °C, wilgotności nie sprawdzałem.

post-86407-0-75423500-1541772502_thumb.jpg

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/3/#findComment-612449
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.