Gość Efffa Opublikowano 11 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Października 2018 Witajcie!Na wstępie przeproszę za to, że profil na forum świeci pustką. Za namową osób z grupy FB nadrabiam zaległości. Mozaika z boczku, z szynkowara. Boczek peklowany na sucho, dawka 23g peklosoli/kg. Płat boczku po kosmetyce - czyli okrojeniu na wymiar, rozkrojeniu wzdłuż na cieńsze płaty - natarty peklosolą, zapakowany próżniowo, peklowany 5 dni. Po tym czasie płaty uplastycznione tłuczkiem celem naruszenia wierzchniej powierzchni dla lepszego sklejenia. Zapakowane do szynkowara i schowane do lodówki na 12 h. Parzony w wodzie 75 st, do 72 st we wsadzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 11 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Października 2018 Witaj - zamieszczaj jak najwięcej relacji wyrobu swoich wędlin Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/#findComment-609065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Października 2018 Przysmak boczkowy z szynkowara. Robiąc mozaikę z boczku zostały mi ścinki. Głównie kawałki mięsne, te po wycięciu żeber. Musiałam ściąć z płatu boczku, aby mozaika była dobrze sklejona, bez żadnych ubytków. W ten sposób powstało to maleństwo, niewielkie, zaledwie 500 g wyrobu, z 200 g mielonego boczku. Przepis podam na kg. Boczek peklowany dawką 23g peklo/kg w płatach, w próżni 5 dni. Następnie cześć zmielona i odprawiona mieszanką Becon (w składzie Gorczyca, czosnek, papryka, pieprz, kminek-przyprawę dostałam w prezencie do oceny i spróbowania) oraz majerankiem. W szynkowarze ułożony na dnie płat boczku, na to mielony boczek, przykryty drugim płatem boczku. Parzone w wodzie 75 st do uzyskania 72 st we wsadzie. Czyż kuchnia resztkowa nie jest wspaniała? Nie lubię marnować resztek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/#findComment-609071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Października 2018 Czyż kuchnia resztkowa nie jest wspaniała? Witaj Ewa na Forum - i pięknie nam podałaś smakołyki na tacy Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/#findComment-609072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Października 2018 Fajne produkty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/#findComment-609077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Października 2018 brawo , czekamy na dalsze fotorelacje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/#findComment-609079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Października 2018 Obydwa produkty wyglądają apetycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/#findComment-609080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Października 2018 Witaj, bardzo smakowicie wyglądające wyroby szynkowarowe , czekamy na następne, powodzenia. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/#findComment-609086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Października 2018 Piękne wyroby i podanie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/#findComment-609091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Października 2018 (edytowane) Jeśli chodzi o zagospodarowanie resztek to zrobiłam z mielonego boczku z powyższego przysmaku boczkowego "pędraka". Tak go nazwałam bo jak larwa wygląda. Boczek mielony owinięty w skórę wieprzową, soloną z ręki. Zasznurowany i poddany obróbce: 6h metodą SV w temp 65 st, następnie dopiekanie w temp 90 st do 72 st wsadu. Edytowane 12 Października 2018 przez Efffa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/#findComment-609106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Października 2018 Boczuś wygląda mniamniusi . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/#findComment-609124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Października 2018 Witajcie! Na wstępie przeproszę za to, że profil na forum świeci pustką. Za namową osób z grupy FB nadrabiam zaległości. Witaj Ewa !Fajnie że w końcu ujawniłaś swoje przecudnej urody wyroby szynkowarowe i nie tylko. Czekam na więcej, wiem że masz tam jeszcze coś w zanadrzu . Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/#findComment-609132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Października 2018 (edytowane) Fajnie że w końcu ujawniłaś swoje przecudnej urody wyroby szynkowarowe i nie tylko. Hiba troche za moją prośbą i Twoją Halusia - nieważne - najistotniejsze , że dla jeszcze szerszego grona Edytowane 12 Października 2018 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/#findComment-609134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Października 2018 To ostatni wyrób z mojej środowej produkcji. Może nie z szynkowara, ale również parzone. Drobiowy wyrób, z udek. Udkówka w osłonie. Starałam się jak mogłam przy nadziewaniu ale robione ręcznie, nie mam nadziewarki. Stąd te dziurki. 70 % krojone, 30% mielone. Bez skórek, wersja fit. Parzenie: Woda 75 st, do 72 st we wsadzie Na kg mięsa z udek18 g peklo2 g pieprz biały3g czosnek granulowany100 ml wody Mięso pokrojone w kostkę 3x3 cm, peklowane 3 doby. Następnie 30% zmielone na sitku makowym. Masa Wyrobione do kleistosci, następnie nabite w osłonki. Z racji czasu, którym dysponowałam to przez nockę osadzane w lodówce, następnie kolejnego dnia 3 godz w temp pokojowej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/#findComment-609152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 12 Października 2018 Witaj Ewa, wyroby przecudnej urody. Wstawiaj więcej swoich smakołyków. BTW, ciekawe czy metkę robiłaś Pozdrawiam serdecznie Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/#findComment-609154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Października 2018 No wieta ludziska szczenka opadowywuje Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/#findComment-609155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Października 2018 Osobiście podoba mi się ten pędrak - szkoda ,że na działce nie mam takich Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/#findComment-609156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 12 Października 2018 BTW, ciekawe czy metkę robiłaś wychodzi na to, że jednak nie :p Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/#findComment-609157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 12 Października 2018 Kurczak "faszerowany" z pieczarkami, cebulką i pietruszką zieloną 1.20 kg mięsa z udek kurczaka22g peklosoli5 g żelatyny100 ml zimnej wody3g białego pieprzu Dodatkowo: 1 cebulka, 5-6 pieczarek, natka pietruszki. Mięso z udek napeklować, peklować 3 dni. Po tym czasie zmielić lub potraktować malakserem. Ja wrzuciłam do malaksera i niezbyt dokładnie się przyłożyłam do tego, stąd takie kawałki w przekroju. Zmielone mięso wyrobić z pieprzem i wodą aż do kleistosci. Na koncu wsypać suchą żelatynę i ponownie wyrobić. Masę podzielić na 3 części po 400g. Cebulkę pokroić, pieczarki zetrzeć i przesmażyc na złoto. Dodać do jednej części mięsa, dodać pietruszkę zieloną (ok 2 łyżki) i wymieszać. Ułożyć w prasce (u mnie szynkowar duet) pierwsza część mięsa, dobrze uklepac, wyłożyć mięso z pieczarkami, uklepac i wyłożyć pozostałą część mięsa. Zamknąć prasę. Schować do lodówki na kolejne 12h. Parzyłam w wodzie 75 st, do 72 st wewnątrz wyrobu ps mięso z udek jest kleiste i nie wymaga żelatyny. Masa z pieczarkami żelatyny wymaga. Wobec tego można żelatynę tylko dodać do masy z pieczarkami w ilości 1.3 g. Ja od razu dodałam do całość, żelatyna mi nie przeszkadzała w samej masie mięsnej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/#findComment-609166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 12 Października 2018 Pracowita jesteś!Wyroby pierwsza liga!!! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/#findComment-609173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grehor1 Opublikowano 13 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 13 Października 2018 Ależ na tym świecie jest jeszcze samorodków nie odkrytych.Wspaniałe wyroby i idealna inspiracja dla mnie bo właśnie czekam praskę Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/#findComment-609177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 13 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 13 Października 2018 Ewa wspanialosci, do mnie rowniez Pedrak przemowil . Brawo Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/#findComment-609251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Biała Adama - aromatyczna biała kiełbasa. Długo się czaiłam na ten przepis, obawiałam się ilości przypraw oraz proporcji mięsa 50/50 lecz efekt jest bardzo dobry a mąż zadowolony, lubi wyroby bardziej tłuste i mocno aromatyczne Składniki:1 kg boczku1 kg łopatki200 g wodyPrzyprawy na 1 kg mięsa:5 g mielonego pieprzu czarnego6 g majeranku18 g świeżego czosnku22 g soli3 g cukruDodatkowo:jelita wieprzowe fi 26/28 (Ø36 mm po napełnieniu), użyłam 3 m (1,5 m/1 kg, dla wprawnej ręki nawet 1m/1kg) Przygotowanie:Przygotować jelita: opłukać w zimnej wodzie z soli, następnie zalać zimną wodą i namoczyć przez 30 min. Boczek i łopatkę pokroić na mniejsze kawałki, takie do zmielenia. Podczas krojenia łopatki odciąć tłuszcz i dołożyć do boczku. Boczek i tłuszcz z łopatki zmielić na sitku 4 mm a łopatkę na sitku 8 mm. Zmielone mięso przełożyć do misy, dodać dokładnie odważone przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i wyrobić, tak aby mięso się rozkleiło - zaczęło kleić się do rąk. Mięso wyrabiam w robocie planetarnym hakiem do drożdżowych ciast. Na samym końcu dodawać stopniowo wodę, aż mięso ją całą wchłonie - w zależności od struktury można dodać odrobinę więcej lub mniej. Uszykować jelita: zlać wodę, jeszcze raz przepłukać, wg gustu podzielić na mniejsze kawałki - np. o długości 2 m. Przygotować nadziewarkę lub w przypadku maszynki do mięsa tuleję do nadziewania kiełbas - w zależności od konstrukcji Waszej maszynki. U mnie jest to ślimak, sitko szarpak (sitko z 3 dużymi otworami) i tuleja. Tuleję delikatnie posmarować odrobiną smalcu lub oleju aby jelita ładnie się naciągały, na tuleję naciągnąć jelito. Nałożyć mięso do maszynki i przecisnąć troszkę tak aby pozbyć się powietrza i na końcu tulei ukazała się masa mięsna. Zawiązać supełek na końcówce jelita i zacząć nadziewać ściśle kiełbaski. U mnie kiełbaski długości około 10 cm. Można też sobie poradzić samemu - nadziać długi odcinek jelita, wyłączyć maszynkę i następnie poskręcać kiełbaski, końcówkę zawiązać. Do mrożenia kiełbas nie sparzam, chyba, że zostały przygotowane z odmrożonego mięsa. Kiełbasę białą parzyć w wodzie o temperaturze 75oC, 10 min na 1 cm średnicy. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/#findComment-616277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Przy okazji powyższej białej zrobiłam ciut inną wersję z inną proporcją mięsa i wykorzystaniem gotowej mieszanki, którą otrzymałam do przetestowania. Naturalne przyprawy, fajnie skomponowane smakowo. Dobra wyszła: 70% łopatki30% boczku10 % wagi mięsa wody Przyprawy na 1 kg mięsa:18 g soli2 g majeranku10 g przyprawy do białej (w składzie czosnek, pieprz, odrobina gałki) łopatka mielona na 8mmboczek na 4 mm Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/#findComment-616294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Fantastyczne kiełbaski. Proponuję raz zrobić wg podstawowego przepisu na białą, z wołowiną, z I klasą, II klasą. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/#findComment-616305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.