Skocz do zawartości

Nalewki


witt

Rekomendowane odpowiedzi

Już, bo jeszcze 2 miesiące i Wigilia 2018.

Na tą okazję robię zawsze nalewkę " Wisielec świąteczny"

 

1/2 litra wódki 40% 
150 g cukru
1 sztuka pomarańczy, tak, żeby weszła do słoika (słoik przynajmniej 1,75 ml)
Goździki ( 5-20 szt.) na oko, im więcej tym bardziej aromatyczne
Wykonanie:
- Cukier rozpuścić w alkoholu
- Pomarańczę nawlec na sznurek (przykryć pokrywką, która będzie trzymała sznurek)
- Goździki powbijać w dolną część pomarańczy i patrzeć jak kropelki soku po goździku ściekają do słoiczka
- Gotowe 23.12 2018 ok. 12:00 godz.
 
Etykieta na butelce musi być zmieniona, bo jest z tamtego roku.
Nalewka dobrze działa na żołądek, a wiemy, ze przy wigilii je się więcej jak normalnie, bo przed się pościło.
Na zdrowie
 
post-86407-0-55878400-1539507415_thumb.jpgpost-86407-0-62574500-1539507434_thumb.jpg
Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 118
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Robię różne nalewki ale wisielca jeszcze nie widziałem :tongue:

0,5l troszku mało jak na zapotrzebowanie rodzinne i znajomych .

Dzięki za wstawkę , postaram się i ja coś powiesić .

pomarańcza nie pleśnieje ? czy w oparach alko się "wędzi"?

Edytowane przez Bee Gees
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

pomarańcza nie pleśnieje ? czy w oparach alko się "wędzi"?
 

Kolego Bondżo, pomarańcza nie pleśnieje i się nie wędzi. Na końcu będzie całkowicie bez soku, prawie sucha od oparów alkoholowych, do wyrzucenia.

Jeżeli potrzebujesz większą ilość to musisz zrobić jej wielokrotność. 

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

porównałem opary

 

Nic się złego nie dzieje, wszystko w pozytywnym kierunku.

Jeżeli robisz różne nalewki to może podzielisz się jakimś ciekawym przepisem?

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

robię zawsze nalewkę " Wisielec świąteczny"
no jeszcze można z grapefruita  :yes: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

robilam taka z pomarancza ale nadziewana ziarnami kawy , tez dobra

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

no jeszcze można z grapefruita

Nad takim rozwiązaniem też się już zastanawiałem, odstrasza mnie tylko ta skórka,

bo na pewno jest dużo grubsza jak z pomarańcza.

 

 

pomarańcza nadziewana ziarnami kawy
 

Warte wypróbowania :thumbsup:

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

nadziewana ziarnami kawy
 

Elektro, wybierałaś może szczególnego aromatu,  rodzaju kawy, albo normalną jaką używasz na codzień?

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

odstrasza mnie tylko ta skórka,
Skórki nie konsumujesz :D  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Skórki nie konsumujesz

Tak, wiem, tylko chodzi mi czy tym goździkiem przebiję się do soku grapefruita przez tą grubą skórkę.

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

tym goździkiem przebiję się do soku grapefruita
Przecież masz wiertarkę :D  :facepalm:  ;) 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przecież masz wiertarkę

Żartowniś ... :D  :D  :D

A tak na poważnie, robiłeś z grapefruita tego wisielca?

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

na poważnie, robiłeś z grapefruita tego wisielca?
Tak - pomarańczowy jest bardziej damski - wybierałem grapefruita czerwonego - 44 goździki- 44 dni  :D  :facepalm: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

wybierałem grapefruita czerwonego - 44 goździki-

A czy nie był przy tej ilości goździków za bardzo aromatyczny? A jak było z goryczką grapefruita? 

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście było i jedno i drugie - ale zeszła szybko

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

zeszła szybko
 

Przy okazji wykonania wisielca z pomarańcza, wykonam również grapefruita.

Dam znać jak wyszło.

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jutro też działam

 

Jeżeli chcemy zdążyć do wigilii 2018 to najwyższy czas aby nastawić nalewkę :thumbsup:

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

myjemy tą pomarańcze czy tak prosto ze sklepu do słoika

Witt ma prosto z drzewa. :D;)  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W mojej rodzinie praktykowało się cytrynę nadziewaną kawą.

Pamiętam jej zapach , a miałem może z 5-6lat i do dziś co święta za mną chodzi :)

- cytrusy sparzyć i wyszorować  !! - pestycydów i wosków nie żałują

 

Moja ulubiona - z winogron - tylko nie tych sklepowych (nie nadają się). Ogrodowe ciemne ( sierpień wrzesień zbiór). Aromat i smak boski.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

myjemy tą pomarańcze
Tak i to porządnie  :yes: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.