witt Posted December 21, 2018 Author Report Share #51 Posted December 21, 2018 (edited) A odpaliłeś z grapefruita? Tak Waldku, już jest zlana, ale jeszcze nie próbowałem. Dopiero w Wigilię po pasterce.Serdeczne świąteczne życzenia dla Małgosi i Ciebie. Edited December 21, 2018 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted December 21, 2018 Report Share #52 Posted December 21, 2018 Serdeczne świąteczne życzenia Wam tez najserdeczniejsze Życzenia Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sobol Posted December 21, 2018 Report Share #53 Posted December 21, 2018 U mnie też wisi. Wygląda obiecująco Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted December 21, 2018 Author Report Share #54 Posted December 21, 2018 U mnie też wisi. Ładnie wygląda, w niedziele zlewanie. Serdeczne świąteczne pozdrowienia Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
sobol Posted November 3, 2019 Report Share #55 Posted November 3, 2019 Przypominam że to ostatni moment na nastawienie wisielca U mnie już wisi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojs40 Posted November 3, 2019 Report Share #56 Posted November 3, 2019 U mnie już wisi Robiłem kiedyś "wisielca" z cytryny. Nie mój smak, dominował smak skórki, a nie jak oczekiwałem typowy smak cytryny. Quote Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted November 4, 2019 Author Report Share #57 Posted November 4, 2019 U mnie już wisi W tym roku zrobiłem nieco wcześniej, już zlałem i teraz czeka do konsumpcji. Robiłem kiedyś "wisielca" z cytryny Z cytryny nie robiłem, bo najlepsza to cytrynówka. Robiłem z grejpfruta, wyszedł wytrawny.. też dobry. .. jeżeli ktoś lubi takie smaki. Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted November 4, 2019 Report Share #58 Posted November 4, 2019 Robiłem z grejpfruta, wyszedł wytrawny.. też dobry. Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted November 4, 2019 Author Report Share #59 Posted November 4, 2019 Robiłem z grejpfruta Zasługa Waldka, bo podpowiedział, że też można z grejpfruta. Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
bilu72 Posted November 7, 2019 Report Share #60 Posted November 7, 2019 U mnie już 3.5 roku wisi zapomniany Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted November 7, 2019 Report Share #61 Posted November 7, 2019 U mnie już 3.5 roku wisi zapomniany Ja nastawiłem wczoraj pierwszy raz swojego, ale nie wiem co wyjdzie, bo wisi nad litrem alkoholu (jakoś 0,5l wydało mi się mało w 3l słoiku) Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted November 8, 2019 Author Report Share #62 Posted November 8, 2019 U mnie już 3.5 roku wisi zapomniany Widzę samego pomarańcza, a gdzie są goździki?Ciekawe, jak smakuje po tym czasie?[Dodano: 08 lis 2019 - 05:29] wisi nad litrem alkoholu Może nie mieć oczekiwanego smaku, bo zaburzyłeś proporcje alkoholu do ilości pomarańcza i goździków. Zobaczysz czy tak będzie. Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted November 8, 2019 Report Share #63 Posted November 8, 2019 i goździków. No goździków dałem więcej (16) ale w ten weekend chyba rozleję na dwa słoje Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted November 8, 2019 Author Report Share #64 Posted November 8, 2019 (edited) w ten weekend chyba rozleję na dwa słojeZrób to , będzie aromatyczniejszy, bo 2 pomarańcze, goździki, a i tak będzie w sumie ponad 1 litr płynu.Pozdrowienia[Dodano: 08 lis 2019 - 11:01] goździków dałem więcejJa daję ok. 20 sztuk. Edited November 8, 2019 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted November 30, 2019 Author Report Share #65 Posted November 30, 2019 w ten weekend chyba rozleję na dwa słoje Jak tam wróbelku, rozlałeś nalewkę na 2 słoje?Pozdrowienia Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted December 24, 2019 Report Share #66 Posted December 24, 2019 Jak tam wróbelku, rozlałeś nalewkę na 2 słoje? Kurcze dopiero zobaczyłem pytanie. Tak rozlałem i zapomniałem o nich ... do dzisiaj Dzisiaj zlewanie i degustacja Zrobiłem jedną pomarańczową a druga jest cytrynowa z ziarnami kawy. Zobaczymy co wyjdzie.Fotki wstawię jak się za nie wezmę. Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted December 24, 2019 Report Share #67 Posted December 24, 2019 Nalewki zlane Pachną obłędnie, jednak o smaku napiszę później, jak spróbuję. Czeka nas dzisiaj jeszcze jazda autem Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted December 24, 2019 Report Share #68 Posted December 24, 2019 Dzisiaj też zlałem plebana ( na czarnym kardamonie 1/5litrów)- w zasadzie już bardzo pijalny …...ale za kilka miesięcy Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted December 29, 2019 Report Share #69 Posted December 29, 2019 Wisielec pomarańczowy był dla mnie za słodki, ale dziewczyny sobie chwaliły Cytrynowy wg.mnie był mniej słodszy (choć z tego samego alkoholu) i smakował mi lepiej, kawy nie wyczułem (chyba za mało jej powbijałem w cytrynę) Ogólnie nalewka godna polecenia Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted December 30, 2019 Author Report Share #70 Posted December 30, 2019 Wisielec pomarańczowy był dla mnie za słodki, Wróbelku, musisz dopasować do Siebie dawkowanie cukru. Teraz już wiesz jaka jest słodycz tej nalewki dodając tyle cukru jak w przepisie.Ja daję na dzień dzisiejszy 90 g na 0,5 litra alkoholu. Odpowiada mojemu stopniu słodkości.Pozdrowienia i życzenia noworoczne Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted April 28, 2020 Author Report Share #71 Posted April 28, 2020 (edited) Nalewka z mniszka lekarskiego Składniki:Mniszek lekarski – kwiaty – około 60 szt2 szklanki spirytusu2 szklanki wody1-2 plasterki cytryny1 łyżka mioduWykonanie:Kwiaty mniszka zbieramy w miejscach oddalonych od dróg i obiektów przemysłowych. Najlepiej zbierać rano jak tylko obeschnie rosa. Zbieramy kwiaty świeże,niedawno rozwinięte i nie przeschnięte.W kwiatach mogą zamieszkiwać mali lokatorzy, ale w celu ich pozbycia się wystarczy zwykle kwiaty rozłożyć na słońcu na białej kartce papieru.Wzrastająca temperatura powoduje, ze owadzia drobnica szybko się oddala w bardziej sprzyjające miejsce. Czas wygrzewania 2-3 godziny.Kwiatów nie przepłukujemy wodą by nie zmyć cennego pyłku nagromadzonego na nich. Dlatego ważne jest by zbierać je w czystym miejscu.Od kwiatostanów oddzielamy żółte płatki i wrzucamy je do słoika. Następnie zalewamy szklanką wody i dwoma szklankami spirytusu.Dorzucamy plasterki cytryny i odstawiamy na okres 1-3 tygodni. Po tym czasie rozrabiamy w szklance wody, łyżkę miodu wlewamy do nowego słoika, a zawartość pierwotnego nastawu przelewamy przez gęste sito w celu oddzielenia od płatków kwiatowych.Po wymieszaniu możemy ocenić i w razie potrzeby skorygować moc i poziom słodkości, a następnie odstawiamy do sklarowania. Ten proces może trwać od 2 tygodni do kilku miesięcy.Nalewkę można uważać za dojrzałą jeżeli od czasu nastawienia upłynie minimum 6 miesięcy.Nalewka spożywana w umiarze reguluje pracę układu trawiennego i moczowego.Mniszka jest w koło mnóstwo wiec nie przegapcie okazji, wzbogacicie swoją apteczkę trunków o działaniu wspomagającym.https://nomart.pl/wordpress/?p=1273 Edited April 28, 2020 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atrax Posted April 28, 2020 Report Share #72 Posted April 28, 2020 ładnie skopiowane z pewnego kanału Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted April 28, 2020 Author Report Share #73 Posted April 28, 2020 ładnie skopiowane Zrobiłem w/g przepisu, który podałem, a nigdzie nie podałem, że jest to mój autorski przepis.Pozdrowienia Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted April 28, 2020 Report Share #74 Posted April 28, 2020 (edited) ładnie skopiowaneMa prawo - a podaje jak zrobił - nie ma ,że autorski . Dobrze ,że zrobił ładnie Zrobiłem w/g przepisu, który podałem Po to są przepisy Edited April 28, 2020 by Muski Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atrax Posted April 28, 2020 Report Share #75 Posted April 28, 2020 (edited) Panowie,ja też tam wcale nie krytykuje jeżeli tak to wygląda to przepraszam , również pozdrawiam Edited April 28, 2020 by Atrax Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts