Muski Posted April 28, 2020 Report Share #76 Posted April 28, 2020 wcale nie krytykuje Nie nie wygląda Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted April 28, 2020 Report Share #77 Posted April 28, 2020 Nalewka z mniszka lekarskiego Robiłeś ją kiedyś wcześniej ? pytam czy zażywałeś jej w leczniczych ilościach ? chodzi mi o smak Widziałam również, że nawet wino robią z mniszka, Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted April 29, 2020 Author Report Share #78 Posted April 29, 2020 (edited) Robiłeś ją kiedyś wcześniej ?Anuś, zrobiłem pierwszy raz i jeszcze nie wiem jaki ma smak, dopiero za jakieś 6 miesięcy napiszę.Robię również syrop z mniszka lekarskiego ( miodzik) i przez dodanie cukru, smak jest jak dla mnie neutralny.W nalewce są plasterki cytryny i cukru. Na pewno również będzie smak mniszka zneutralizowany.Może się wypowiedzą Ci , którzy już doznali smaku tej nalewki.Pozdrowienia Edited April 29, 2020 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted April 29, 2020 Author Report Share #79 Posted April 29, 2020 Syrop z mniszka lekarskiegoPosiłkowałem się z tego przepisu:https://pantabletka.pl/syrop-z-mniszka-lekarskiego-z-mlecza-przepis/ Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted May 1, 2020 Report Share #80 Posted May 1, 2020 Robię również syrop z mniszka lekarskiego ( miodzik) i przez dodanie cukru, smak jest jak dla mnie neutralny. A dlaczego chcesz neutralizować ten smak?Poza tym woda+ cukier nie ekstrahują wszystkich wartościowych składników mniszka.Spróbuj zrobić partię typowego nalewu 65% - bez dodatków - a przekonasz się, że płatki zawierają sporo swojego cukru, co w połączeniu z delikatnym, charakterystycznym smakiem i aromatem daje ciekawy efekt.Możesz po zlaniu dosłodzić neutralnym w smaku miodem i dokwasić cytryną (sok z jednej cytryny na 1/5l nalewu).Wiele surowców roślinnych nawet tych gorzkich i ostrych w naturze daje zaskakująco słodkie nalewy.Do takich należy np. szałwia, glistnik jaskółcze ziele (nalewka wybitnie lecznicza), coleus. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted May 1, 2020 Author Report Share #81 Posted May 1, 2020 A dlaczego chcesz neutralizować ten smak? Ja nie chcę tego smaku neutralizować, starałem się Anusi tłumaczyć co, jak i kiedy, bo pytała czy już robiłem nalewkę z mniszka lekarskiego.Dziękuje Aniu za rady, napewno następnym razem zastosuję do wykonania nalewki.Pozdrowienia Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted May 1, 2020 Report Share #82 Posted May 1, 2020 Czas na Sosnówkę ???? Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted May 1, 2020 Author Report Share #83 Posted May 1, 2020 (edited) Czas na SosnówkęTak jest, będzie trzeba się do lasu przejść i zobaczyć jak sosenki są daleko......Robiłem poprzedniego roku i jedną buteleczkę już z moją LP leczniczo zdegustowaliśmy. Edited May 1, 2020 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted May 1, 2020 Report Share #84 Posted May 1, 2020 a nie chcę tego smaku neutralizować, starałem się Anusi tłumaczyć co, jak i kiedy, bo pytała czy już robiłem nalewkę z mniszka lekarskiego. Dziękuję Nie ściemniałeś, tylko szczerze napisałeś, że to ''Twój pierwszy raz'' z tą nalewką niestety widziałam dzisiaj z okna w pracy, że część mniszka już przekwita. Nie wiem czy do połowy przyszłego tygodnia, jak wyjdę z pracy coś się jeszcze uchowa i będę miała co zbierać. Taka sytuacja pewnie też jest w tych miejscach daleko od drogi, gdzie miałam zamiar zbierać. Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted May 1, 2020 Report Share #85 Posted May 1, 2020 i będę miała co zbierać No tak robiłem .....ale nie masz sie czym przejmować nawet jak nie zrobisz ja już nie robię Zdecydowanie lepiej teraz zrobic rabarbarówkę lub sosnówke Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted May 1, 2020 Report Share #86 Posted May 1, 2020 Zdecydowanie lepiej teraz zrobic rabarbarówkę Muski .. o rabarbarówce pomyślałam dzisiaj wszystko jednak musi poczekać kilka dni. Co roku robię z rabarbaru malinowego jest jedną z najlepszych nalewek, jakie robiłam. Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted May 1, 2020 Report Share #87 Posted May 1, 2020 jedną z najlepszych Pamietasz jak robisz ? Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted May 1, 2020 Report Share #88 Posted May 1, 2020 (edited) Pamietasz jak robisz ?Muski .. niestety nie. Mam wszystko na laptopie a on w domu. w połowie tygodnia będę w domu to podam wszystko dokładnie. Tylko proszę mi przypomnieć Znazłam w swoim kąciku https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9463-trunki-anu%C5%9B/page-7?do=findComment&comment=651780 Edited May 1, 2020 by Anuś Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted May 1, 2020 Report Share #89 Posted May 1, 2020 Znazłam w swoim kąciku Raczej jest TUTAJ Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted June 18, 2020 Author Report Share #90 Posted June 18, 2020 (edited) Nastawiłem nalewkę z kwiatu dzikiego bzu .Teraz postoi ok. 10 dni w ciepłej temperaturze. Edited June 18, 2020 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted June 18, 2020 Report Share #91 Posted June 18, 2020 (edited) Nastawiłem nalewkę z kwiatu dzikiego bzu .Takiej nie nastawiłam w tym roku, ale rabarbarówkę owszem w końcu sezon nalewkowy czas zacząć z kwiatu czarnego bzu zrobiłam sporo soku i dodatkiem cytryny, a w planach jak zdążę będzie jeszcze galaretka na zimę. Edited June 18, 2020 by Anuś Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted June 18, 2020 Report Share #92 Posted June 18, 2020 (edited) Jak robisz tą galaretkę ,bo to już ostatni gwizdek do zbioru.Ten sok możesz połączyć ze spirytusem i nalewka za 2lata gotowa Edited June 18, 2020 by beatag Quote beata Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted June 19, 2020 Author Report Share #93 Posted June 19, 2020 (edited) z kwiatu czarnego bzu Anuś dla mnie czy dziki czy czarny to, to samo. https://pl.wikipedia.org/wiki/Bez_czarny Ja dodaję soku z cytryny zamiast plastrów.Ładnie wyglądają Twoje słoje. Dajesz dużo kwiatu. Można wiedzieć ile?Twoja Galaretka też by mnie interesowała. Pozdrowienia Edited June 19, 2020 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz7 Posted June 19, 2020 Report Share #94 Posted June 19, 2020 Czy ma ktoś sprawdzony przepis na nalewkę truskawkową,ewentualnie truskawka z miętą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted June 19, 2020 Author Report Share #95 Posted June 19, 2020 (edited) truskawka z miętąJeszcze nie robiłem, ale chyba Anuś coś tam odpowie, bo robi dużo różnych nalewek.Ja osobiście robiłem miętówkę, która teraz dojrzewa.Pozdrowienia Edited June 19, 2020 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted June 19, 2020 Report Share #96 Posted June 19, 2020 Nastawiłem nalewkę z kwiatu dzikiego bzu Czym te kwiaty macerujesz Witku? Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
@hana Posted June 19, 2020 Report Share #97 Posted June 19, 2020 Robię nalewkę truskawkową słodką : 1 kg truskawek kroję na plastry, zalewam 1/2 l wódki 40 % i 1/2 spirytusu i zostawiam na 24 godziny. (nie dłużej, bo robi się gorzka od pestek). Po tym czasie odcedzam i łączę z syropem cukrowym ( 1 szkl wody i 1/2 kg cukru). Myślę, że cukru można wziąć tyle ile komu odpowiada. Tak samo robię nalewkę z poziomek - najlepsza i najbardziej aromatyczna z leśnych Quote "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz7 Posted June 19, 2020 Report Share #98 Posted June 19, 2020 24 godziny,czy to nie za krótko? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@hana Posted June 19, 2020 Report Share #99 Posted June 19, 2020 Nie - tyle wystarczy, potem zrobi się gorzka od tych małych pestek.Pokrój tylko owoce - nie zalewaj całych. Quote "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted June 19, 2020 Author Report Share #100 Posted June 19, 2020 (edited) na 24 godziny. (nie dłużej, bo robi się gorzka od pestek). Pozdrowienia Edited June 19, 2020 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.