Muski Posted June 19, 2020 Report Share #101 Posted June 19, 2020 tyle wystarczy, potem zrobi się gorzka od tych małych pestek. Pokrój tylko owoce - nie zalewaj całych. Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
gazda Posted June 19, 2020 Report Share #102 Posted June 19, 2020 Witam,ja robię nalewki z owoców suszonych,ostatnio robiłem z truskawek, wiśni, śliwki, jabłka, gruszka, morelaowoce suszę w suszarce. Zaletą tego jest że praktycznie nie trzeba ich filtrować,nie potrzebują cukrui owoce mogą długo się macerowaćpozdrawiam Grzegorz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted June 19, 2020 Author Report Share #103 Posted June 19, 2020 robię nalewki z owoców suszonych Może podasz jeżeli można prosić, jakiś podstawowy przepis z Twojego suszu? Pozdrowienia Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz7 Posted June 19, 2020 Report Share #104 Posted June 19, 2020 Dobra,mam spirytus 70% jaki stosunek owocow do alkoholu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted June 20, 2020 Author Report Share #105 Posted June 20, 2020 Czym te kwiaty macerujesz Aniu, przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam, ale nie zauważyłem Twojego pytania; maceruje przez ok. 10 dni w cukrze rozpuszczonym w wodzie z sokiem z cytryny i po tym czasie zalewam spirytusem. Zostawiam na ok. 1 miesiąca i filtruję, zlewając do butelek. W nich pobędzie już dłuższy czas.Pozdrowienia Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted June 20, 2020 Author Report Share #106 Posted June 20, 2020 (edited) mam spirytus 70% jaki stosunek owocow do alkoholu 1 kg truskawek kroję na plastry, zalewam 1/2 l wódki 40 % i 1/2 spirytusu Mariusz, zrób jak Hana podała, 1 kg truskawek i 0,5 litra Twojego 70% spirytusu. U Hany jest wódka i spirytus, bo to rozcieńczenie daje również 70% alkoholu. Następnie dopasujesz resztę do mocy alkoholu jaką chcesz uzyskać.Pozdrowienia Edited June 20, 2020 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
@hana Posted June 20, 2020 Report Share #107 Posted June 20, 2020 Na 1 kg owoców 1 litr alkoholu ok. 70 % (dlatego biorę 0,5 l wódki i 0,5 l spirytusu) Quote "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted June 20, 2020 Report Share #108 Posted June 20, 2020 a robię nalewki z owoców suszonych,ostatnio robiłem z truskawek, wiśni, śliwki, jabłka, gruszka, morela owoce suszę w suszarce. Zaletą tego jest że praktycznie nie trzeba ich filtrować,nie potrzebują cukru Możesz więcej napisać o takich nalewkach Truskawki też suszę i dodaję je do owsianki te na fotce są z poprzedniego sezonu, a zapach jakby wczoraj były suszone [Dodano: 20 cze 2020 - 14:29]Ładnie wyglądają Twoje słoje. Dajesz dużo kwiatu. Można wiedzieć ile? Witt . kwiatu daję tyle ile wejdzie i jeszcze ręką dociskam. Obcinam z baldachów tylko same kwiaty. Zalewam je letnim syropem i zostawiam na dwa dni. Dłużej się boję, że wyjdzie wino później do butelek i pasteryzacja. Jeszcze nie robiłem, ale chyba Anuś coś tam odpowie, bo robi dużo różnych nalewek. Robię dużo rodzajów, ale w małych ilościach Radość sprawia mi robienie ich i układanie kolejnych na półkach Robiłam też w poprzednim sezonie dżem truskawkowy z dodatkiem kwiatu czarnego bzu.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page-20Jeśli dzisiaj jeszcze zdobędę ten kwiat to zrobię galaretkę i przepis podam.Kwiaty można zamrozić i później dodać do dżemu. Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted June 20, 2020 Report Share #109 Posted June 20, 2020 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/?p=573399 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/?p=561525 Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gazda Posted June 20, 2020 Report Share #110 Posted June 20, 2020 Witam,ja nalewki i wina robię na tz czuja, np tą nalewkę z truskawek suszonych 2 kg zalałem dobrocią ~~ 40% i to wystarcza na nalewki zdrowotnez owoców i ziół powinny mieć około 35 % alkoholu, po zlaniu nastawu dodając cukier lub miód uzyskujemy likier, a robiąc trzeci krok dodając 40% alkohol mamy wódkę owocową lub ziołową. Dla zdrowotności używam różne nalewki w niewielkich ilościach.ilość składników trzeba samemu ustalić,do tych truskawek dodałem około 1,5 litraWino z suszonej róży robię od zawsze i uważam że jest lepsze niż ze świeżychTeraz czeka mnie wino z suszonych jabłek, i mam nadzieję że po nabyciu działki będę miał dostęp do odpowiedniego surowcapozdrawiam Grzegorz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted June 20, 2020 Author Report Share #111 Posted June 20, 2020 ja nalewki i wina robię na tz czuja Dzięki Grzesiu za przepisik, ja również nie trzymam się 100% przepisów, bo np. cukru daję zawsze przy pierwszym wyrobie, połowę jak w przepisie podane.Pozdrowienia Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted June 22, 2020 Report Share #112 Posted June 22, 2020 (edited) nalewki i wina robię na tz czuja,"cuj cujem" ale:Niektóre surowce roślinne nie powinny być ekstarahowane bezpośrednio alkoholem bo wyrób będzie zawierał trujące komponentyAlkoholowe ekstrakty wspomnianych surowców pełnią rolę leczniczą i powinny być dozowane kroplomierzem a nie pite tak, jak nalewkiRobimy wyciągi wodne lub wodno-cukrowe i rozprowadzamy alkoholem.Do takich surowców należą m. inn.kwiaty czarnego bzu, owoce czarnego bzu, pędy i kwiatostany sosny. maceruje przez ok. 10 dni w cukrze rozpuszczonym w wodzie z sokiem z cytryny i po tym czasie zalewam spirytusem.I tak jest prawidłowo z konsumpcyjnego punktu widzenia . Nalewka alko na kwiatach, owocach, korze lub korzeniach jest silnym antybiotykiem oraz wirusobójcą. Jest bardzo piekąca, niesmaczna i działa wymiotnie. Edited June 22, 2020 by EAnna Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted June 22, 2020 Report Share #113 Posted June 22, 2020 i działa wymiotnie. Myslałem ,że zależy to od ilości....... Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted June 22, 2020 Report Share #114 Posted June 22, 2020 Napisano 2 minut temu EAnna, dnia 22 Cze 2020 - 09:09, napisał: i działa wymiotnie. Myslałem ,że zależy to od ilości....... hmmm..no wlasnie muski tez tak myslalam ..widac ze dawki minimalne sa zroznicowane dla poszczegolnych smakoszy Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
krystian252 Posted July 14, 2020 Report Share #115 Posted July 14, 2020 A zna ktoś dobrą nalewkę na płatkach róż Quote „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted July 15, 2020 Author Report Share #116 Posted July 15, 2020 (edited) zna ktoś dobrą nalewkę na płatkach różJeszcze nie robiłem, ale znalazłem ciekawe przepisy:http://kuchniapokolen.pl/nalewka-z-platkow-rozy/https://www.sposobynazycie.pl/domowa-aromatyczna-nalewka-z-platkow-rozy/https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/nalewka-z-platkow-rozy Edited July 15, 2020 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted June 25, 2021 Author Report Share #117 Posted June 25, 2021 (edited) Nalewka z jarzębiny Składniki:1 kg owoców z jarzębiny1/2 l spirytusu1/2 kg cukru2 szklanki przegotowanej wody1 łyżeczka otartej skórki z cytrynySok z 1 cytryny Przygotowanie:Owoce z jarzębiny sparzyć na sicie wrzątkiem i osuszyć. (Można przemrozić w zamrażarce przez 7 dni).Zasypać w słoju cukrem, dodać sok z cytryny i zalać spirytusem rozcieńczonym z wodą.Przechowywać w ciepłym miejscu przez 3 tygodnie.Zlać płyn, odcisnąć do niego sok z owoców. Przefiltrować i rozlać do butelek. Nalewka powinna dojrzewać co najmniej 4 miesiące w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.Moje nalewki przechowuję dłużej, nawet kilka lat. Edited June 25, 2021 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted June 25, 2021 Report Share #118 Posted June 25, 2021 4 miesiące w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu. Moje nalewki przechowuję dłużej, nawet kilka lat. Jarzebinowa - to po 3 latach zmienia smak i jest smaczna Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted June 26, 2021 Author Report Share #119 Posted June 26, 2021 (edited) po 3 latach zmienia smak i jest smacznaMasz rację Waldku... .. u mnie tak często bywa, że nalewki przez taki okres czasu leżakują i są w smaku nieporównywalne do tych krótko leżakujących, a mam na myśli 4 i więcej miesięcy. Edited June 26, 2021 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.