EAnna Opublikowano 23 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #326 Opublikowano 23 Czerwca 2019 (edytowane) miro, Trwa wchłanianie cały czas, ale płyny wracają, a jak wracają to słoność maleje. Inna interpretacja:"prędkość zasolania maleje" (gradient prędkości).Płyny- to niekoniecznie solanka. Gdyby np. wracała sama woda to zasolenie by rosło !!!Wystarczy, że "wracające płyny" mają nieznacznie zmniejszone stężenie soli aby zasolenie mięsa rosło.I tak się musi dziać !Potwierdza to przywołany już raz wykres i jednoznacznie rozstrzyga: http://wedlinydomowe.pl/roboczy/peklowanie/mirkin/02rys103.jpg@Miro,W fizyce intuicja często zawodzi.Kłania się Einstein i jego teoria względności.Wracając do naszego tematu: zasolenie mięsa przestanie rosnąć po wyrównaniu stężeń całego układu.Stanie się to po czasie zależnym od:wielkości kawałka mięsastężenia solankizastosowanego nastrzykutemperatury peklowania Nie należy się obrażać, obrzucać inwektywami, tylko używać siły argumentów. Edytowane 23 Czerwca 2019 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #327 Opublikowano 23 Czerwca 2019 Nie należy się obrażać, obrzucać inwektywami, tylko używać siły argumentów. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #328 Opublikowano 23 Czerwca 2019 (edytowane) W ciągu pierwszych 7 dni solenia czy peklowania proces nagromadzania soli w mięsie jest uwarunkowany częściowym odwodnieniem tkanki mięśniowej; w następnym okresie, na równi z przenikaniem soli do tkanki mięśniowej, następuje także odbieranie przez tę tkankę wody z solanki. Edytowane 23 Czerwca 2019 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlex Opublikowano 23 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #329 Opublikowano 23 Czerwca 2019 (edytowane) @djdk - nie trzymaj się sztywno czasów wędzenia podanych w recepturach. Przecież każda wędzarnia inaczej wędzi, a sam proces wędzenia zależy od zbyt wielu czynników, które nie zawsze są identyczne. Wędz do pożądanego przez Ciebie kolorku i bedzie ok. Przy czym pamiętaj, że jak parzysz wyroby po wedzeniu, to one w parzeniu jeszcze zazwyczaj ściemnieją - zwłaszcza kawałki mało tłuste. Co do słoności to juz napisalem jak sobie z tym poradziłem. Wysłane przy użyciu Tapatalka Edytowane 23 Czerwca 2019 przez Mlex Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #330 Opublikowano 23 Czerwca 2019 (edytowane) W ciągu pierwszych 7 dni solenia czy peklowania proces nagromadzania soli w mięsie jest uwarunkowany częściowym odwodnieniem tkanki mięśniowej; w następnym okresie, na równi z przenikaniem soli do tkanki mięśniowej, następuje także odbieranie przez tę tkankę wody z solanki. Wg.wykresu zasolenie cały czas rośnie bo mięso odbiera wodę z solanki a nie czystą z garnka.Jak chcesz zmniejszyć zasolenie po peklowaniu bo mięso jest za słone to przerywasz proces peklowania i ew.moczysz w czystej wodzie a nie w solance . Ta woda z solanki cały czas jest z solą.Dopiero jak się stężenia soli w mięsie i solance wyrównają wtedy proces zasolenia mięsa ustaje.Prosta fizyka i nic więcej.Wybacz, ale prościej już nie potrafię. Edytowane 23 Czerwca 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #331 Opublikowano 23 Czerwca 2019 rodzaju mięsa, temperatury peklowania (mięsa, solanki, pomieszczeń), stężenia solanki, czasu solenia, stanu mięsa w chwili solenia, metody solenia. Każdy z tych punktów - to tak naprawdę opasły rozdział wiedzy - owszem przy bardziej zaawansowanej wiedzy -sprowadzić to można do naprawdę szczegółów i opisu przemian enzymatycznych w obecności soli traktując nitryt jako katalizator używać siły argumentów. Wiedza to potęgi klucz Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 23 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #332 Opublikowano 23 Czerwca 2019 (edytowane) Wow jakie rozważania. Tu ludziska mają problem stężenie 8 % 9% i ile to jest na litr wody i ile tego na kilogram mięsa. A tu prawie akademicka dyskusja. No nie wiem czy im pomoże ile tej wody i peklosoli na kilo mięsa Edytowane 23 Czerwca 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #333 Opublikowano 23 Czerwca 2019 Kpiny są tu raczej nie na miejscu. Merytoryczna dyskusja zawsze jest pożyteczna dla osób mało doświadczonych.Wprowadzanie w błąd nie jest dobrą metodą nauki. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #334 Opublikowano 23 Czerwca 2019 Ile jeszcze razy będziemy przerabiać układ zamknięty w peklowaniu i sam proces peklowania?1,2,3,4 dni peklowania to nieporozumienie! Prawidłowo powinno peklować się 8-10 dni, a nawet i 14. 10% zalewa peklujaca i jej 40% w stosunku do wagi mięsa jest ogólnie słonością akceptowalna.Skrócenie czasu peklowania powoduje problemy i bardziej słone wyroby. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 23 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #335 Opublikowano 23 Czerwca 2019 Prawidłowo powinno peklować się 8-10 dni, a nawet i 14.no tak - ale jak "rzeznik" robil wyroby na stype tzn ze robil nie prawidlowo i stypa powinna byla zaczekac 8-14 dni. a jak "tabela Dziadka" mowi o peklowaniu i dawce soli/stezeniu solanki na 3-4 dniowe peklowanie to tez nieprawidlowo? zreszta w/g Twojej teorii - Zapomniałeś, że po 7-8 dniu następuje odwrócenie i mięso wchłania zalewę, tym samym tracąc słoność? W pierwszych dniach oddaje soki, wchłania sól i temu jest za słone.???? to po 14 dniach mieso powinno sie "odpeklowac"...10% zalewa peklujaca i jej 40% w stosunku do wagi mięsa jest ogólnie słonością akceptowalna.hmm... zalezy jak dla kogo... No oczywiscie - zapomnialbym ze przeciez w czasie 8-14 dniowego peklowania "nastepuje wymiana gazowa i to tez powoduje ze chyba slonosc spada" Dobrze wiesz że mięso na początku oddaje wodę, a potem ją wchłania, ale trzeba gwiazdorzyć i pisać, pisać ...bo jestem mistrzem. Kiedy to się na tym forum skończy? kurcze - jak to szybko swoj swojego pozna Miszczuu Miro........Wspolczuje tylko mlodym adeptom ze musza takie bzdury jak moje powyzej czytac (ale no poprostu nie moglem nie skomentowac). Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #336 Opublikowano 23 Czerwca 2019 (edytowane) Tabela Dziadka to nieprozumienie i zawsze o tym pisałem. Poza tym, co twój wpis wnosi do tematu?Osobiste wycieczki nic więcej. Edytowane 23 Czerwca 2019 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlex Opublikowano 23 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #337 Opublikowano 23 Czerwca 2019 (edytowane) Jestem tu nowicjuszem, ale jestem też mieszkańcem wsi od urodzenia. Za dzieciaka, co drugi dom miał swoja trzodę. Jadałem szynki, które w beczkach w piwnicy peklowaly się tygodniami w przyprawach, ale też i takie, które robione były z potrzeby czasu na szybko - jakbyśmy to dziś określili peklowanie przez weekend. I szło to zrobić i były dobre (nie tylko w smaku). Odpowiednio mocniejsze stężenie się robiło, nastrzyk dobry i szło. Tabela dziadka ma sens, chociaż ja i tak mam nieco inne proporcje. Kwestia smaku. Miesiąc temu jadłem u znajomego szynkę kulkę i była pyszna, różowiutka... Peklował ją... 24h. Bez nastrzyku . To wszystko bez wykresów, tabel, znajomości fizyki czy teorii względności Einsteina. Tyle praktyka. Wysłane przy użyciu Tapatalka Edytowane 23 Czerwca 2019 przez Mlex Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djdk Opublikowano 23 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #338 Opublikowano 23 Czerwca 2019 Niechciałem wywołać takiej burzy ale podsumowując wynika mi że następnym razem jeśli wyrób ogólnie mi pasuje a tylko jest zbyt słony to po prostu słabsza solanka 8% lub 7% i będzie OK??? Cytuj Nie kupuję w sklepie tego co mogę zrobić sam. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #339 Opublikowano 24 Czerwca 2019 Jestem tu nowicjuszem, ale jestem też mieszkańcem wsi od urodzenia. Za dzieciaka, co drugi dom miał swoja trzodę. Jadałem szynki, które w beczkach w piwnicy peklowaly się tygodniami w przyprawach, ale też i takie, które robione były z potrzeby czasu na szybko - jakbyśmy to dziś określili peklowanie przez weekend. I szło to zrobić i były dobre (nie tylko w smaku). Odpowiednio mocniejsze stężenie się robiło, nastrzyk dobry i szło. Tabela dziadka ma sens, chociaż ja i tak mam nieco inne proporcje. Kwestia smaku. Miesiąc temu jadłem u znajomego szynkę kulkę i była pyszna, różowiutka... Peklował ją... 24h. Bez nastrzyku . To wszystko bez wykresów, tabel, znajomości fizyki czy teorii względności Einsteina. Tyle praktyka. Wysłane przy użyciu TapatalkaWyroby robione tzw. "na ciepło"To trzeba umieć zrobić.Za młodych lat, tak właśnie robił mój wujek.Za mały byłem, więc szczegółów nie pamiętam, ale kiedyś na forum opisywał to Dziadek.Ubój, przerób w parę dni. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #340 Opublikowano 24 Czerwca 2019 solanka 8% Będzie OK Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #341 Opublikowano 24 Czerwca 2019 Ubój, przerób w parę dni. Z tego co pamiętam to mięso trzeba zapeklować do dwóch godzin od uboju.Trzeba się sprężać zanim nastąpi stężenie pośmiertne. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 26 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #342 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Ludki , nie rugajcie mnie , może gdzieś było ... ale weź i znajdź to teraz...pomóżcie tak na szybko ... Pekluje na mokro trochę mięsiwa i w jednym pojemniku zrobiła się mętna woda .Chcę ją wieczorem wymienić ale się zastanawiam jakie stężenie zrobić ... Pekluje się siódmy dzień , jadę do 14 dni , czy mam zrobić taką samą jak poprzednio ?Dawałem 80g peklosoli na 1 litr wody. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #343 Opublikowano 26 Czerwca 2019 (edytowane) Mętna różowa ? jeśli jest to temperatura 4-5 st C i jest bez zapachu - może sie nic nie dziać . Mieso może już być zapeklowane Edytowane 26 Czerwca 2019 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #344 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Ludki , nie rugajcie mnie , może gdzieś było ... ale weź i znajdź to teraz...pomóżcie tak na szybko ... Pekluje na mokro trochę mięsiwa i w jednym pojemniku zrobiła się mętna woda .Chcę ją wieczorem wymienić ale się zastanawiam jakie stężenie zrobić ... Pekluje się siódmy dzień , jadę do 14 dni , czy mam zrobić taką samą jak poprzednio ?Dawałem 80g peklosoli na 1 litr wody.A ile zalewy na kg mięsa? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 26 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #345 Opublikowano 26 Czerwca 2019 (edytowane) i jest bez zapachu i nie jet taka oślizła .Swego czasu peklowałlem z promocji w vacum o to było doświadczenie solanka była taka jak byś mąki dosypał nawet nie bo zrobiłby się klej a takie drobne drobinki pływające w solance . Z tego samego mięsa tz. partii zrobiłem dojrzewającą tą z kolei " wysypalo" tak jak byś oprószył mąką . Pewnie chemii było ile należy bo wyroby wyszły w sumie dobre i się nie zepsuły . Generalnie to doświadczenie zmiechęciło mnie do zakupu w promocji elementów XXL w vacum zwłszcza w okresie świątecznym innych tz gorących Edytowane 26 Czerwca 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #346 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Pekluje się siódmy dzień , jadę do 14 dni , czy mam zrobić taką samą jak poprzednio ? Ja koniecznie chcesz wymienić to wymień na taką jak poprzednio. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 26 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #347 Opublikowano 26 Czerwca 2019 (edytowane) Już jestem...Dzięki bardzo za szybki odzew, więc tak :Mętna różowa ? jeśli jest to temperatura 4-5 st C i jest bez zapachu - może sie nic nie dziać . Mieso może już być zapeklowaneWłaśnie taka jest , odcień zależy od rodzaju mięsa , w boczku jest ... najbrzydsza . Mięso jest w lodówce w temp 5-7 *.Zapachu nie ma i nie jest oślizłe , wcześniej też bywała mętna , ale wydaje mi się , że nie aż tak .Teraz pierwszy raz mam mięso z innego miejsca i może jest ... lepsze . Miro , 0,4 l na 1 kg Zaraz dołożę fotki .Żona chce wymienić zalewy we wszystkich pojemnikach... Edytowane 26 Czerwca 2019 przez piurko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlex Opublikowano 26 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #348 Opublikowano 26 Czerwca 2019 (edytowane) Nie panikuj. Jak nie oslizgla albo nie smierdzi czy nie pieni się to spoko. Ja często po kilku dniach peklowania mam mętną i różowawą / kolorkową ale pachnie i smakuje obłędnie i zawsze jest git. Pekluje w 4-6 st. Sprawdzaj co dzień jak wygląda. Wysłane przy użyciu Tapatalka Edytowane 26 Czerwca 2019 przez Mlex Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #349 Opublikowano 26 Czerwca 2019 (edytowane) Moim skromnym zdaniem ja bym ją wyminił.Solanka może mieć różowy kolor ,ale ta jest mocno mętna i to mi się nie podoba.To nie zaszkodzi a małżonka będzie spać spokojniej. Edytowane 26 Czerwca 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 26 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #350 Opublikowano 26 Czerwca 2019 I cooo... mam przyznać rację żonie ? To mnie wsparłeś... Dzięki , tak zrobimy . Troszkę zachodu , ale samopoczucie się poprawi.Czyli robić takie samo stężenie... i nie będzie za słone ... ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.