Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

miro, 

Trwa wchłanianie cały czas, ale płyny wracają, a jak wracają to słoność maleje.

 

Inna interpretacja:

"prędkość zasolania maleje" (gradient prędkości).

Płyny- to niekoniecznie solanka. Gdyby np. wracała sama woda to zasolenie by rosło !!!

Wystarczy, że "wracające płyny" mają nieznacznie zmniejszone stężenie soli aby zasolenie mięsa rosło.

I tak się musi dziać !

Potwierdza to przywołany już raz wykres i jednoznacznie rozstrzyga:

 

http://wedlinydomowe.pl/roboczy/peklowanie/mirkin/02rys103.jpg

@Miro,

W fizyce intuicja często zawodzi.

Kłania się Einstein i jego teoria względności.

Wracając do naszego tematu: zasolenie mięsa przestanie rosnąć po wyrównaniu stężeń całego układu.

Stanie się to po czasie zależnym od:

  • wielkości kawałka mięsa
  • stężenia solanki
  • zastosowanego nastrzyku
  • temperatury peklowania

 

Nie należy się obrażać, obrzucać inwektywami, tylko używać siły argumentów. 

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633715
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie należy się obrażać, obrzucać inwektywami, tylko używać siły argumentów.

 

:thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633719
Udostępnij na innych stronach

W ciągu pierwszych 7 dni solenia czy peklowania proces nagromadzania soli w mięsie jest uwarunkowany częściowym odwodnieniem tkanki mięśniowej; w następnym okresie, na równi z przenikaniem soli do tkanki mięśniowej, następuje także odbieranie przez tę tkankę wody z solanki.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633720
Udostępnij na innych stronach

@djdk - nie trzymaj się sztywno czasów wędzenia podanych w recepturach. Przecież każda wędzarnia inaczej wędzi, a sam proces wędzenia zależy od zbyt wielu czynników, które nie zawsze są identyczne. Wędz do pożądanego przez Ciebie kolorku i bedzie ok. Przy czym pamiętaj, że jak parzysz wyroby po wedzeniu, to one w parzeniu jeszcze zazwyczaj ściemnieją - zwłaszcza kawałki mało tłuste. Co do słoności to juz napisalem jak sobie z tym poradziłem.

 

 

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Mlex
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633722
Udostępnij na innych stronach

 

W ciągu pierwszych 7 dni solenia czy peklowania proces nagromadzania soli w mięsie jest uwarunkowany częściowym odwodnieniem tkanki mięśniowej; w następnym okresie, na równi z przenikaniem soli do tkanki mięśniowej, następuje także odbieranie przez tę tkankę wody z solanki.

 

Wg.wykresu zasolenie cały czas rośnie bo mięso odbiera wodę z solanki a nie czystą z garnka.Jak chcesz zmniejszyć zasolenie po peklowaniu bo mięso jest za słone to przerywasz proces peklowania i ew.moczysz w czystej wodzie a nie w solance . Ta woda z solanki cały czas jest z solą.Dopiero jak się stężenia soli w mięsie i solance wyrównają wtedy proces zasolenia mięsa ustaje.Prosta fizyka i nic więcej.Wybacz, ale prościej już nie potrafię.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633723
Udostępnij na innych stronach

 

 

rodzaju mięsa, temperatury peklowania (mięsa, solanki, pomieszczeń), stężenia solanki, czasu solenia, stanu mięsa w chwili solenia, metody solenia.

Każdy z tych punktów - to tak naprawdę opasły rozdział wiedzy - owszem  przy bardziej zaawansowanej wiedzy -sprowadzić to można do naprawdę szczegółów i opisu przemian enzymatycznych w obecności soli traktując nitryt jako katalizator  :thumbsup:

 

 

używać siły argumentów.
:thumbsup:  :yes: Wiedza to potęgi klucz :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633725
Udostępnij na innych stronach

Wow jakie rozważania. Tu ludziska mają problem stężenie 8 % 9% i ile to jest na litr wody i ile tego na kilogram mięsa. A tu prawie akademicka dyskusja. No nie wiem czy im pomoże ile tej wody i peklosoli na kilo mięsa Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633727
Udostępnij na innych stronach

Kpiny są tu raczej nie na miejscu. :mad: Merytoryczna dyskusja zawsze jest pożyteczna dla osób mało doświadczonych.Wprowadzanie w błąd nie jest dobrą metodą nauki.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633728
Udostępnij na innych stronach

Ile jeszcze razy będziemy przerabiać układ zamknięty w peklowaniu i sam proces peklowania?

1,2,3,4 dni peklowania to nieporozumienie!

 

Prawidłowo powinno peklować się 8-10 dni, a nawet i 14.

 

10% zalewa peklujaca i jej 40% w stosunku do wagi mięsa jest ogólnie słonością akceptowalna.

Skrócenie czasu peklowania powoduje problemy i bardziej słone wyroby.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633739
Udostępnij na innych stronach

Prawidłowo powinno peklować się 8-10 dni, a nawet i 14.

no tak - ale jak "rzeznik" robil wyroby na stype tzn ze robil nie prawidlowo i stypa powinna byla zaczekac 8-14 dni. a jak "tabela  Dziadka" mowi o peklowaniu i dawce soli/stezeniu solanki na 3-4 dniowe peklowanie to tez nieprawidlowo? zreszta w/g Twojej teorii - 

Zapomniałeś, że po 7-8 dniu następuje odwrócenie i mięso wchłania zalewę, tym samym tracąc słoność? W pierwszych dniach oddaje soki, wchłania sól i temu jest za słone.????

  to po 14 dniach mieso powinno sie "odpeklowac"...

10% zalewa peklujaca i jej 40% w stosunku do wagi mięsa jest ogólnie słonością akceptowalna.

hmm... zalezy jak dla kogo... 

 

No oczywiscie - zapomnialbym ze przeciez w czasie 8-14 dniowego peklowania "nastepuje wymiana gazowa i to tez powoduje ze chyba slonosc spada"

 

Dobrze wiesz że mięso na początku oddaje wodę, a potem ją wchłania, ale trzeba gwiazdorzyć i pisać, pisać ...bo jestem mistrzem. Kiedy to się na tym forum skończy?

  kurcze - jak to szybko swoj swojego pozna Miszczuu Miro........

Wspolczuje tylko mlodym adeptom ze musza takie bzdury jak moje powyzej czytac (ale no poprostu nie moglem nie skomentowac). 

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633740
Udostępnij na innych stronach

Tabela Dziadka to nieprozumienie i zawsze o tym pisałem.

 

Poza tym, co twój wpis wnosi do tematu?

Osobiste wycieczki nic więcej.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633741
Udostępnij na innych stronach

Jestem tu nowicjuszem, ale jestem też mieszkańcem wsi od urodzenia. Za dzieciaka, co drugi dom miał swoja trzodę. Jadałem szynki, które w beczkach w piwnicy peklowaly się tygodniami w przyprawach, ale też i takie, które robione były z potrzeby czasu na szybko - jakbyśmy to dziś określili peklowanie przez weekend. I szło to zrobić i były dobre (nie tylko w smaku). Odpowiednio mocniejsze stężenie się robiło, nastrzyk dobry i szło. Tabela dziadka ma sens, chociaż ja i tak mam nieco inne proporcje. Kwestia smaku. Miesiąc temu jadłem u znajomego szynkę kulkę i była pyszna, różowiutka... Peklował ją... 24h. Bez nastrzyku . To wszystko bez wykresów, tabel, znajomości fizyki czy teorii względności Einsteina. Tyle praktyka.

 

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Mlex
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633748
Udostępnij na innych stronach

Niechciałem wywołać takiej burzy :( ale podsumowując wynika mi że następnym razem jeśli wyrób ogólnie mi pasuje a tylko jest zbyt słony to po prostu słabsza solanka 8% lub 7% i będzie OK???

Nie kupuję w sklepie tego co mogę zrobić sam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633750
Udostępnij na innych stronach

Jestem tu nowicjuszem, ale jestem też mieszkańcem wsi od urodzenia. Za dzieciaka, co drugi dom miał swoja trzodę. Jadałem szynki, które w beczkach w piwnicy peklowaly się tygodniami w przyprawach, ale też i takie, które robione były z potrzeby czasu na szybko - jakbyśmy to dziś określili peklowanie przez weekend. I szło to zrobić i były dobre (nie tylko w smaku). Odpowiednio mocniejsze stężenie się robiło, nastrzyk dobry i szło. Tabela dziadka ma sens, chociaż ja i tak mam nieco inne proporcje. Kwestia smaku. Miesiąc temu jadłem u znajomego szynkę kulkę i była pyszna, różowiutka... Peklował ją... 24h. Bez nastrzyku . To wszystko bez wykresów, tabel, znajomości fizyki czy teorii względności Einsteina. Tyle praktyka.

 

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Wyroby robione tzw. "na ciepło"

To trzeba umieć zrobić.

Za młodych lat, tak właśnie robił mój wujek.

Za mały byłem, więc szczegółów nie pamiętam, ale kiedyś na forum opisywał to Dziadek.

Ubój, przerób w parę dni.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633751
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ubój, przerób w parę dni.

 

Z tego co pamiętam to mięso trzeba zapeklować do dwóch godzin od uboju.Trzeba się sprężać zanim nastąpi stężenie pośmiertne.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633758
Udostępnij na innych stronach

Ludki , nie rugajcie mnie , może gdzieś było ... ale weź i znajdź to teraz...pomóżcie tak na szybko ... 

Pekluje na mokro trochę mięsiwa i w jednym pojemniku zrobiła się mętna woda .

Chcę ją wieczorem wymienić ale się zastanawiam jakie stężenie zrobić ... 

Pekluje się siódmy dzień , jadę do 14 dni  , czy mam zrobić taką samą jak poprzednio ?

Dawałem  80g peklosoli na 1 litr wody.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633908
Udostępnij na innych stronach

Mętna różowa ? jeśli jest to temperatura 4-5 st C i jest bez zapachu - może sie nic nie dziać . Mieso może już być zapeklowane 

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633910
Udostępnij na innych stronach

Ludki , nie rugajcie mnie , może gdzieś było ... ale weź i znajdź to teraz...pomóżcie tak na szybko ...

Pekluje na mokro trochę mięsiwa i w jednym pojemniku zrobiła się mętna woda .

Chcę ją wieczorem wymienić ale się zastanawiam jakie stężenie zrobić ...

Pekluje się siódmy dzień , jadę do 14 dni , czy mam zrobić taką samą jak poprzednio ?

Dawałem 80g peklosoli na 1 litr wody.

A ile zalewy na kg mięsa?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633911
Udostępnij na innych stronach

i jest bez zapachu

  i nie jet taka oślizła .

Swego czasu peklowałlem z promocji w vacum o to było doświadczenie :) solanka była taka jak byś mąki dosypał  :laugh:  nawet nie bo zrobiłby się klej a takie  drobne  drobinki pływające w solance . Z tego samego mięsa tz. partii zrobiłem dojrzewającą  tą z kolei " wysypalo"  tak jak byś oprószył mąką  :)  . Pewnie chemii było ile należy bo wyroby wyszły w sumie dobre  i się nie zepsuły  :laugh:

Generalnie to doświadczenie zmiechęciło mnie  do zakupu  w promocji elementów XXL w  vacum :D zwłszcza w okresie świątecznym  innych tz gorących :)

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633912
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pekluje się siódmy dzień , jadę do 14 dni , czy mam zrobić taką samą jak poprzednio ?

Ja koniecznie chcesz wymienić to wymień na taką jak poprzednio.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633917
Udostępnij na innych stronach

Już jestem...Dzięki bardzo za szybki odzew, więc tak :

Mętna różowa ? jeśli jest to temperatura 4-5 st C i jest bez zapachu - może sie nic nie dziać . Mieso może już być zapeklowane

Właśnie taka jest , odcień zależy od rodzaju mięsa , w boczku jest ... najbrzydsza :) . Mięso jest w lodówce w temp 5-7 *.

Zapachu nie ma i nie jest oślizłe , wcześniej też bywała mętna , ale wydaje mi się , że nie aż tak .

Teraz pierwszy raz mam mięso z innego miejsca i może jest ... lepsze ;) .

 

Miro , 0,4 l na 1 kg :)

 

Zaraz dołożę fotki .

Żona chce wymienić zalewy we wszystkich pojemnikach...

post-82011-0-89591700-1561578321_thumb.jpg

post-82011-0-52330200-1561578345_thumb.jpg

post-82011-0-29474800-1561578416_thumb.jpg

post-82011-0-18483800-1561578437_thumb.jpg

post-82011-0-14074600-1561578464_thumb.jpg

Edytowane przez piurko
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633918
Udostępnij na innych stronach

Nie panikuj. Jak nie oslizgla albo nie smierdzi czy nie pieni się to spoko. Ja często po kilku dniach peklowania mam mętną i różowawą / kolorkową ale pachnie i smakuje obłędnie i zawsze jest git. Pekluje w 4-6 st. Sprawdzaj co dzień jak wygląda.

 

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Mlex
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633919
Udostępnij na innych stronach

Moim skromnym zdaniem ja bym ją wyminił.Solanka może mieć różowy kolor ,ale ta jest mocno mętna i to mi się nie podoba.To nie zaszkodzi a małżonka będzie spać spokojniej. :D

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633920
Udostępnij na innych stronach

I cooo... mam przyznać rację żonie ?  :mad:

To mnie wsparłeś... :)

Dzięki , tak zrobimy . Troszkę zachodu , ale samopoczucie się poprawi.

Czyli robić takie samo stężenie... i nie będzie za słone ... ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/14/#findComment-633922
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.