Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Peklowanie - pytania!!

Peklosól Kobserwa Mieso w słoiku

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
382 odpowiedzi w tym temacie

#21 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 10 gru 2015 - 20:08

Stach się bać,

Nie bój się Stacha :D właśnie wyciągnąłem peklowaną 7 dni karkówkę upieczoną w piekarniku w temp.nie przekraczającej 100 st.Wyjąłem po osiągnięciu wewnątrz 77 st.Pieczenie bez rękawa i termoobiegu.Ciemny kolor pieczeń zawdzięcza glazurze.Możesz obejrzeć fotkę w temacie "nie tylko śledzie"Trwało to kilka godzin,ale warto od czasu do czasu coś takiego zrobić.Pozdrawiam.



#22 68romano

68romano

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 14 postów
  • MiejscowośćRacibórz

Napisano 11 gru 2015 - 14:23

Dzień dobry, przejrzałem te " smakowite zdjęcia "  z wyrobami, rybkami, chlebkami .... cóż płakać się chce i żal, że nie można tego skosztować. Kruszynko, masz złote ręce i z takimi umiejętnościami to tylko w akroturystykę się pownieneś wstrzelić.Serdecznie pozdrawiam.



#23 68romano

68romano

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 14 postów
  • MiejscowośćRacibórz

Napisano 11 gru 2015 - 14:55

Albo maly handelek :)



#24 Piotr341

Piotr341

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 25 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 20 cze 2017 - 17:15

Mam takie pytanie które dręczy mnie od jakiegoś czasu a mianowicie chodzi o peklosol wszyscy wiemy co to jest i do czego służy, lecz nie wszyscy wiedzą jak producenci mieszają swój wyrób czyli peklosól  ?????? Gdyż słyszałem że jest rozpuszczana w wodzie  i w tym stanie dodawana do soli dlatego też jest peklosol wilgotna ( czyli jest zmieniona jej waga w stosunku do objętości ) a taką kupiłem a w innej firmie jest sucha sypka pozbawiona tendencji zbrylenia. Więc może ktoś mi powie czy ja czepiam się ze peklosol jaką kupiłem jest wilgotna z powodu złego jej przechowywania czy jest to efekt działania po produkcyjnego proszę jesli ktoś ma wiedzę dotyczącą tego zagadnienia o zaspokojenie mojej ale i nie tylko ciekawości. 

 cytat z emaila "  Producent od którego bierzemy rozpuszcza ten azotyn w wodzie i wtedy 

miesza ją z solą i przez to jest wilgotniejsza " 


Użytkownik Piotr341 edytował ten post 20 cze 2017 - 17:30


#25 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27004 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 20 cze 2017 - 17:19

Producent od którego bierzemy rozpuszcza ten azotyn w wodzie i wtedy miesza ją z solą i przez to jest wilgotniejsza "

I masz odpowiedź. :D

Na serio, to poczytaj sobie tematy o peklosoli na naszym forum.

PS.

Tylko skąd Ci się wzięła ta saletra?


Użytkownik Maxell edytował ten post 20 cze 2017 - 17:20


#26 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13950 postów

Napisano 20 cze 2017 - 20:46

Peklosól produkuje się mieszając sól NaCl z Azotynem Sodu NaNO2.

Kiedyś dawno temu robiono to na sucho, ale okazało się że peklosól nie ma równomiernie wymieszanego azotynu.

Wprowadzono więc metodę uwodnienia Azotynu i w takiej postaci wprowadzania do soli.

 

Taka peklosól ma tendencję do przemieszczania się azotynu w jej dole partie podczas magazynowania.

Aby temu zapobiec otacza się gotową peklosól ,substancjami które utrudniają zarówno utlenianie się azotynu jak jego przemieszczanie się w dół.

 

Tak powstała peklosól otoczkowana.

 

https://www.wyroby-d...wana-p-215.html

 

Funkcjonalnie jeśli chodzi o peklowanie nie różni się niczym od zwykłej peklosoli, ale można się przechowywać znacznie dłużej bez obaw o zmniejszenie zawartości azotynu.

Tu jest też widoczna znaczna różnica w wilgotności pekslosoli.

Otoczkowana jest bardziej sucha.



#27 marino166

marino166

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 26 postów
  • MiejscowośćPacanów

Napisano 17 lip 2017 - 06:35

Proszę o radę. Mój szwagier pierwszy raz peklował mięso, jest tego 6.5 kg źle odczytał tabelkę i zrobił zalewę z 6.5 litra wody. Pekluje się to od soboty i ma się peklować 6 dni. Co teraz ma z tym zrobić? Czy wystarczy jak doda drugie tyle soli? Pomóżcie

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

#28 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 17 lip 2017 - 06:41

Ile dodał peklosoli i czy zrbił nastrzyk?

#29 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2742 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 17 lip 2017 - 06:43

Dodać peklosoli tak aby było 8 procentowy roztwór,temperatura z 4 stopnie później moczyć przed wedzeniem. Powinno się udać.
Ale chyba lepiej "ubierz"nadmiarową ciecz dosyp peklosoli do 8 % (wyjściowego stężenia). Jak masz czym a nie miałeś nastrzyku to go zrób tylko tym już wzmocniony roztworem, przed wedzeniem opłucz trzymaj temperaturę!!! peklowania

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 17 lip 2017 - 06:52


#30 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6803 postów

Napisano 17 lip 2017 - 06:52

no i odlać nadmiar solanki 



#31 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13950 postów

Napisano 17 lip 2017 - 07:16

Proszę o radę. Mój szwagier pierwszy raz peklował mięso, jest tego 6.5 kg źle odczytał tabelkę i zrobił zalewę z 6.5 litra wody.

Nie ma tragedii, ale jaką zalewę zrobił, bo najważniejszego nie wiemy?



#32 marino166

marino166

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 26 postów
  • MiejscowośćPacanów

Napisano 17 lip 2017 - 07:25

Zalewa według tabeli na 6 dni

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
[Dodano: 17 lip 2017 - 07:25]
Bez nastrzykiwania

#33 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2742 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 17 lip 2017 - 07:32

Zalewa według tabeli na 6 dni

:facepalm:

Której !!! na stronie są chyba z trzy i to jeszcze w paru wersjach (słono /mniej słono lubni) o necie nie wspomnę

 

Daj po prostu link

 

 

Może inaczej  wylejcie to co macie przepłucz mięso

Daj :

- wody 6,5 kg *0.4  litra /1kg = 2,6 litra   (może być z "krany" ale ma być zimna )

- peklosoli  2,6 * 0.08 = 0,21 kg (to nie jest matematyczne 8% ale na forum aby nie komplikować używamy  najczęściej takiej formuły) 

- zrób nastrzyk  (nawet zwykła strzykawką z apteki )  tak z 0.3 litra  do mięsa za wyjątkiem boczków żeberek itp (nie wiem co macie .)  

 

 

Pilnuj temperatury  i higieny  mycie rąk , naczyń itp (na pewno to robisz ale tak dla przypomnienia :)  )


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 17 lip 2017 - 07:57


#34 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12568 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 17 lip 2017 - 07:35

Co teraz ma z tym zrobić?

 

 

Niech zrobi nową poprawną solankę i powinno być dobrze .



#35 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 17 lip 2017 - 08:23

Jeżeli nie dowiemy się jaka jest zawarość % solanki, pomoc w "ciemno" może być niewłaściwa. Gdyby zawartość peklosoli była na poziomie 6% do 9% wtedy pozostaje nastrzyk lub zmiana solanki. Gdybać można, ale bez danych można zrobić większy błąd.

#36 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 17 lip 2017 - 10:39

Prawdopodobnie solanka wyszła na poziomie 7,5 %. Peklowanie 6 dniowe. Można dać nastrzyk lub podnieść temperaturę do 6 st . Wyjdzie peklowanie sposobem Szczepana. 



#37 gariwaldi

gariwaldi

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 58 postów
  • MiejscowośćOrzesze - Górny Śląsk

Napisano 25 lip 2017 - 07:45

Peklosól produkuje się mieszając sól NaCl z Azotynem Sodu NaNO2.

Kiedyś dawno temu robiono to na sucho, ale okazało się że peklosól nie ma równomiernie wymieszanego azotynu.

Wprowadzono więc metodę uwodnienia Azotynu i w takiej postaci wprowadzania do soli.

 

Taka peklosól ma tendencję do przemieszczania się azotynu w jej dole partie podczas magazynowania.

Aby temu zapobiec otacza się gotową peklosól ,substancjami które utrudniają zarówno utlenianie się azotynu jak jego przemieszczanie się w dół.

 

Tak powstała peklosól otoczkowana.

 

https://www.wyroby-d...wana-p-215.html

 

Funkcjonalnie jeśli chodzi o peklowanie nie różni się niczym od zwykłej peklosoli, ale można się przechowywać znacznie dłużej bez obaw o zmniejszenie zawartości azotynu.

Tu jest też widoczna znaczna różnica w wilgotności pekslosoli.

Otoczkowana jest bardziej sucha.

Dzień dobry.

Chciałbym się podpiąć pod ten wątek. Szukam peklosoli która nie zawiera antyzbrylacza E536 i okazuje się że jest to chyba niemożliwe. Widziałem dziś na allegro czysty nitryt 250 g za 3 złote. Myślałem zeby go kupić i wymieszać na sucho z solą kłodawską niejodowaną(bez E536) na 1kg soli 5 g nitrytu. Ale z tego co pisze miro to chyba tak się nie da.



#38 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9054 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 25 lip 2017 - 09:51

chyba tak się nie da

Musiałbyś zastosowac specjalną technikę mieszania. 


[Dodano: 25 lip 2017 - 10:51]

Mnie też interesuje peklosól bez antyzbrylacza.



#39 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13950 postów

Napisano 25 lip 2017 - 10:29

czysty nitryt 250 g za 3 złote

Jesteś pewien że to był czysty nitryt?

To bardzo trująca substancja, którą można nabyć spełniając rygorystyczne warunki + posiadać zezwolenie. 



#40 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27004 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 25 lip 2017 - 10:35

Jesteś pewien że to był czysty nitryt? To bardzo trująca substancja, którą można nabyć spełniając rygorystyczne warunki + posiadać zezwolenie.

:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

NIE KUPUJ!!!







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Peklosól, Kobserwa, Mieso w słoiku

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych