Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ocieka się 12 h w warunkach chłodniczych.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/13/#findComment-631953
Udostępnij na innych stronach

Jak masz moczyć to lepiej niech leży w zalewie.W piątek wyjmiesz pomoczysz i na noc ociekanie a w sobotę wędzenie

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/13/#findComment-631990
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Czy jest coś takiego jak "peklowanie cukrem"?

Nie. Pekluje się wyłącznie nitrytem zawartym w peklosoli  lub wytworzonym dzięki działaniom pewnych bakterii z soli z saletrą.

Natomiast można na cukrze zrobić konfitury :frantics: .

Odpowiednie stężenie cukru gwarantuje nawet utrzymanie produktów roślinnych w stanie surowym !. 

Np. róża cukrowa ucierana, czarna porzeczka ucierana.

Jeżeli woda z produktu staje się niedostępna dla bakterii można przyjąć, że uzyskaliśmy produkt trwały.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/13/#findComment-633221
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie.

Robiłem ostatnio sobie taki schabik wędzony i mam pytanie odnośnie peklowania.

4 kawałki schabu po 1kg każdy

Peklowanie na mokro

Solanka 9% w ilości 1,6l

Nastrzykiwanie 20ml do każdego kawałka

Peklowanie 6 dni

Ociekanie na kratce w lodówce 24 godziny

Osuszanie przy wentylatorze temp. Pokojowa 4 godziny

Osuszanie w wędzarni 30 minut

Wędzenie temp 55-60st 6 godzin

Wyszło nie najgorzej następnym razem na pewno godzinkę krócej wędzenia.

c1ddd8592432.jpg

Problemem jest słoność bo wydaje mi się że jest troszkę za słone.

I tutaj moja prośba do Was o poradę co następnym razem zmienić żeby wyszło tylko mniej słone?

1. Zrobić słabszą solankę?

2. Krócej peklować?

3. Zrezygnować z nastrzyku?

4. Po wyjęciu z solanki dokładnie spłukać mięso wodą? (tutaj prosił bym o info co w ogóle o takim płukaniu sądzicie – osobiście jeszcze nigdy tak nie robiłem)

Nie kupuję w sklepie tego co mogę zrobić sam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/13/#findComment-633667
Udostępnij na innych stronach

 

 

1. Zrobić słabszą solankę?

Zrobić słabszą solankę.

Płukanie też jest wskazane.

Ponieważ pekluję nie krócej niż  14 dni to taka "stara" solanka powinna być IMO usunięta.

Możesz też peklować na sucho 20g peklosoli/kg mięsa i do woreczka z odessaniem powietrza.

Twoja polędwica (odkostniony schab) wygląda bardzo ładnie  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/13/#findComment-633670
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie.

Robiłem ostatnio sobie taki schabik wędzony i mam pytanie odnośnie peklowania.

4 kawałki schabu po 1kg każdy

Peklowanie na mokro

Solanka 9% w ilości 1,6l

Nastrzykiwanie 20ml do każdego kawałka

Peklowanie 6 dni

Ociekanie na kratce w lodówce 24 godziny

Osuszanie przy wentylatorze temp. Pokojowa 4 godziny

Osuszanie w wędzarni 30 minut

Wędzenie temp 55-60st 6 godzin

Wyszło nie najgorzej następnym razem na pewno godzinkę krócej wędzenia.

c1ddd8592432.jpg

Problemem jest słoność bo wydaje mi się że jest troszkę za słone.

I tutaj moja prośba do Was o poradę co następnym razem zmienić żeby wyszło tylko mniej słone?

1. Zrobić słabszą solankę?

2. Krócej peklować?

3. Zrezygnować z nastrzyku?

4. Po wyjęciu z solanki dokładnie spłukać mięso wodą? (tutaj prosił bym o info co w ogóle o takim płukaniu sądzicie – osobiście jeszcze nigdy tak nie robiłem)

Za krótkie peklowanie.

Pekluj 8-10 dni.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/13/#findComment-633672
Udostępnij na innych stronach

Do polędwicy proponuje 7-8 % solanka , 8 dni peklowania i 0.4l solanki /kg. Jeden nastrzyk tą solanką 5 % wagi mięsa na początku peklowania, ale jak jesteś mało słonolubny to możesz skrócić czas peklowania do 7 dni.Czym słabsza solanka to nastrzyk jest potrzebny żeby mięso zaczęło się od razu peklować od środka.

 

Za krótkie peklowanie.

Pekluj 8-10 dni.

Mirek.Jak będzie dłużej peklował to będzie jeszcze bardziej słone.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/13/#findComment-633677
Udostępnij na innych stronach

Jak za słone, to musisz schodzić z ilością peklosoli i zobaczyć ile dla Ciebie jest optymalnie. Dla mnie roztwór 9% to za dużo chociaż lubię dość słono jeść. Dlatego wyrobiłem sobie taką normę: roztwór peklosoli 8%, nastrzyk 10% wagi mięsa i peklowanie 8-10 dni - czy to szynka, czy to polędwica (tzw. schab b/k) i jak dla mnie jest zawsze ok - zarówno na słoność jak i soczystość wyrobu.

 

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Mlex
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/13/#findComment-633681
Udostępnij na innych stronach

Za krótkie peklowanie.

Pekluj 8-10 dni.

Mirek.Jak będzie dłużej peklował to będzie jeszcze bardziej słone.

Arek ... proszę, tylko nie ty pisz taki komentarz.

Zapomniałeś, że po 7-8 dniu następuje odwrócenie i mięso wchłania zalewę, tym samym tracąc słoność?

W pierwszych dniach oddaje soki, wchłania sól i temu jest za słone.????

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/13/#findComment-633683
Udostępnij na innych stronach

Po wyrównanie ciśnień osmotycznych nic nie wchłania ani nic nie oddaje.Krócej wchłania to mniej soli wchłonie.Moim zdaniem za mocną jest solanka jak dla polędwicy.

Cyt:

 

Fizyko-chemiczne zjawiska w procesie peklowania polegają na tym, że oddzielne części składowe środowiska zewnętrznego solanki i środowiska wewnętrznego produktu przemieszczają się z pierwszej do drugiego; czas trwania procesu zależy od stężenia solanki środowiska zewnętrznego i soku tkankowego produktu, a zakańcza się pewnym stopniem równowagi.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/13/#findComment-633685
Udostępnij na innych stronach

Oddaje i wchłania....stety. Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/13/#findComment-633697
Udostępnij na innych stronach

No jasne.Dłuższe peklowanie w mocniejsze solance da nam gotowy wyrób mniej słony od peklowania w słabszej i krócej.A świstak zawija i zawija. :facepalm:

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/13/#findComment-633698
Udostępnij na innych stronach

Bla,bla,bla.

 

Dobrze wiesz że mięso na początku oddaje wodę, a potem ją wchłania, ale trzeba gwiazdorzyć i pisać, pisać ...bo jestem mistrzem.

Kiedy to się na tym forum skończy?

 

Jak woda wraca, to słoność się zmniejsza... logiczne?

 

Peklowanie to układ zamknięty i 10% zalewa nie może dać słonych wyrobów, pod warunkiem że pekluje się tak jak należy, czyli 8-10 dni.

 

Snickersa?????????????

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/13/#findComment-633699
Udostępnij na innych stronach

djdk

Zrobiłbym jeszcze jedną próbę. Parametry peklowania bez zmian. Skrócenie czasu wędzenia do dwóch godzin a później obróbka termiczna.

Czy możesz pokazać jakiś link do termometru, którego używasz w wędzarni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/13/#findComment-633700
Udostępnij na innych stronach

Mirku zwróć uwagę na ten wykres poprzedzony tymi informacjami : https://wedlinydomowe.pl/peklowanie/peklowanie-porady/1487-podstawy-teoretyczne-solenie-i-peklowanie-miesa-oraz-produktow-miesnych-cz-i

Słoność wzrasta tutaj do ostatniego 20-go dnia peklowania.

Co prawda tak jak piszesz najintensywniej przez pierwszych 7 dni, natomiast później w związku z tym, że mięso chłonie również płyny z roztworu - intensywność wchłaniania soli zmniejsza się, ale jak wynika z rysunku - trwa dalej.

 

http://wedlinydomowe.pl/roboczy/peklowanie/mirkin/02rys103.jpg

 

Djdk - na "słoność" wędlin ma wpływ nie tylko peklowanie, ale również proces wędzenia i dalszej obróbki cieplnej - przy intensywnym i długotrwałym wędzeniu następuje ubytek płynów  w wędzonce przez co procentowe  stężenie soli wzrasta.

Edytowane przez Wirus
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/13/#findComment-633702
Udostępnij na innych stronach

Trwa wchłanianie cały czas, ale płyny wracają, a jak wracają to słoność maleje.

To jak do słonej zupy dolać wody.

 

Pekluje 8-10 dni w 10% zalewie i jakoś nigdy nie miałem słonego wyrobu.

Dlaczego? Dlatego jw.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/13/#findComment-633706
Udostępnij na innych stronach

djdk

Zrobiłbym jeszcze jedną próbę. Parametry peklowania bez zmian. Skrócenie czasu wędzenia do dwóch godzin a później obróbka termiczna.

Czy możesz pokazać jakiś link do termometru, którego używasz w wędzarni.

Taki mam zainstalowany:

https://www.obi.pl/plony-winiarstwo-i-przetworstwo/biowin-termometr-do-wedzarni-0-120-st-c/p/6076202

Porównywałem z 2 innymi tego typu i wszystkie pokazywały tak samo. Co prawda testy robiłem w wodzie nie w wędzarni ale myślę ze nie ma to zbyt dużego znaczenia.

 

Djdk - na "słoność" wędlin ma wpływ nie tylko peklowanie, ale również proces wędzenia i dalszej obróbki cieplnej - przy intensywnym i długotrwałym wędzeniu następuje ubytek płynów  w wędzonce przez co procentowe  stężenie soli wzrasta.

Fakt może coś być w tym procesie wędzenia… Jak robię coś ściśle wg receptury to zazwyczaj mam wrażenie, że wychodzi mi to dość ciemne i bardzo mocny jest aromat wędzarni. Także oprócz kabanosów które za pierwszym strzałem wyszły boskie wszystkie inne wędzone wyroby kolejnym razem wędzę krócej niż w recepturach.

Wędzę jak to kiedyś ktoś powiedział w "kanałowym pomniczku" :) który pokazywałem tutaj:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16054-mętna-solanka-peklowanie-indyka-pomocy/#entry629634

ale stale się uczę w tym wędzić i są postępy. Drewno zawsze suche głównie bukowe z niewielkimi dodatkami jabłoni i czereśni.

 

Aha bo zapomniał bym :)

Twoja polędwica (odkostniony schab) wygląda bardzo ładnie

Dziękuje to bardzo motywuje :) Edytowane przez djdk

Nie kupuję w sklepie tego co mogę zrobić sam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/13/#findComment-633707
Udostępnij na innych stronach

Trwa wchłanianie cały czas, ale płyny wracają, a jak wracają to słoność maleje.

To jak do słonej zupy dolać wody.

 

Pekluje 8-10 dni w 10% zalewie i jakoś nigdy nie miałem słonego wyrobu.

Dlaczego? Dlatego jw.

Za W .Poszepszyński.

Cyt:

Przenikanie soli do mięsa, zaś w wyniku przenikania - szybkość rozchodzenia się soli w mięsie oraz ilość soli pozostającej w nim po zakończeniu procesu solenia czy peklowania zależą przede wszystkim od: 

 

  • rodzaju mięsa, 
  • temperatury peklowania (mięsa, solanki, pomieszczeń), 
  • stężenia solanki, 
  • czasu solenia, 
  • stanu mięsa w chwili solenia, 
  • metody solenia. 
Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/13/#findComment-633709
Udostępnij na innych stronach

I znowu bla, bla, bla, byleby Snickersa nie kupić.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/13/#findComment-633710
Udostępnij na innych stronach

Widać nie ma z kim prowadzì dyskusji.Poducz się się to pogadamy.EOT

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/13/#findComment-633711
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.