Seed Opublikowano 23 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #301 Opublikowano 23 Maja 2019 Już sie pekluje 5 dzień, chce to dziś wyjąc, wymoczyć,potem ociekanie 24h, i sobota wędzić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/13/#findComment-631946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #302 Opublikowano 23 Maja 2019 Ocieka się 12 h w warunkach chłodniczych. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/13/#findComment-631953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seed Opublikowano 23 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #303 Opublikowano 23 Maja 2019 To czy mogę wyjąć mięso dziś z zalewy wymoczyć i zostawić w pojemnikach bez zalewy w temp. 6*C i w piątek do ociekania i w sobotę wędzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/13/#findComment-631966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #304 Opublikowano 24 Maja 2019 Jak masz moczyć to lepiej niech leży w zalewie.W piątek wyjmiesz pomoczysz i na noc ociekanie a w sobotę wędzenie Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/13/#findComment-631990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seed Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #305 Opublikowano 24 Maja 2019 taką decyzję podjąwszy, tak uczynię Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/13/#findComment-631993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 16 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #306 Opublikowano 16 Czerwca 2019 Czy jest coś takiego jak "peklowanie cukrem"? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/13/#findComment-633219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #307 Opublikowano 16 Czerwca 2019 NIE! Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/13/#findComment-633220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #308 Opublikowano 16 Czerwca 2019 (edytowane) Czy jest coś takiego jak "peklowanie cukrem"?Nie. Pekluje się wyłącznie nitrytem zawartym w peklosoli lub wytworzonym dzięki działaniom pewnych bakterii z soli z saletrą.Natomiast można na cukrze zrobić konfitury .Odpowiednie stężenie cukru gwarantuje nawet utrzymanie produktów roślinnych w stanie surowym !. Np. róża cukrowa ucierana, czarna porzeczka ucierana.Jeżeli woda z produktu staje się niedostępna dla bakterii można przyjąć, że uzyskaliśmy produkt trwały. Edytowane 16 Czerwca 2019 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/13/#findComment-633221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djdk Opublikowano 22 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #309 Opublikowano 22 Czerwca 2019 Witam serdecznie. Robiłem ostatnio sobie taki schabik wędzony i mam pytanie odnośnie peklowania. 4 kawałki schabu po 1kg każdy Peklowanie na mokro Solanka 9% w ilości 1,6l Nastrzykiwanie 20ml do każdego kawałka Peklowanie 6 dni Ociekanie na kratce w lodówce 24 godziny Osuszanie przy wentylatorze temp. Pokojowa 4 godziny Osuszanie w wędzarni 30 minut Wędzenie temp 55-60st 6 godzin Wyszło nie najgorzej następnym razem na pewno godzinkę krócej wędzenia. Problemem jest słoność bo wydaje mi się że jest troszkę za słone. I tutaj moja prośba do Was o poradę co następnym razem zmienić żeby wyszło tylko mniej słone? 1. Zrobić słabszą solankę? 2. Krócej peklować? 3. Zrezygnować z nastrzyku? 4. Po wyjęciu z solanki dokładnie spłukać mięso wodą? (tutaj prosił bym o info co w ogóle o takim płukaniu sądzicie – osobiście jeszcze nigdy tak nie robiłem) Cytuj Nie kupuję w sklepie tego co mogę zrobić sam. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/13/#findComment-633667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #310 Opublikowano 22 Czerwca 2019 1. Zrobić słabszą solankę? Zrobić słabszą solankę.Płukanie też jest wskazane.Ponieważ pekluję nie krócej niż 14 dni to taka "stara" solanka powinna być IMO usunięta.Możesz też peklować na sucho 20g peklosoli/kg mięsa i do woreczka z odessaniem powietrza.Twoja polędwica (odkostniony schab) wygląda bardzo ładnie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/13/#findComment-633670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #311 Opublikowano 22 Czerwca 2019 Witam serdecznie.Robiłem ostatnio sobie taki schabik wędzony i mam pytanie odnośnie peklowania.4 kawałki schabu po 1kg każdyPeklowanie na mokroSolanka 9% w ilości 1,6lNastrzykiwanie 20ml do każdego kawałkaPeklowanie 6 dniOciekanie na kratce w lodówce 24 godzinyOsuszanie przy wentylatorze temp. Pokojowa 4 godzinyOsuszanie w wędzarni 30 minutWędzenie temp 55-60st 6 godzinWyszło nie najgorzej następnym razem na pewno godzinkę krócej wędzenia.Problemem jest słoność bo wydaje mi się że jest troszkę za słone.I tutaj moja prośba do Was o poradę co następnym razem zmienić żeby wyszło tylko mniej słone?1. Zrobić słabszą solankę?2. Krócej peklować?3. Zrezygnować z nastrzyku?4. Po wyjęciu z solanki dokładnie spłukać mięso wodą? (tutaj prosił bym o info co w ogóle o takim płukaniu sądzicie – osobiście jeszcze nigdy tak nie robiłem)Za krótkie peklowanie.Pekluj 8-10 dni. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/13/#findComment-633672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #312 Opublikowano 22 Czerwca 2019 (edytowane) Do polędwicy proponuje 7-8 % solanka , 8 dni peklowania i 0.4l solanki /kg. Jeden nastrzyk tą solanką 5 % wagi mięsa na początku peklowania, ale jak jesteś mało słonolubny to możesz skrócić czas peklowania do 7 dni.Czym słabsza solanka to nastrzyk jest potrzebny żeby mięso zaczęło się od razu peklować od środka. Za krótkie peklowanie.Pekluj 8-10 dni. Mirek.Jak będzie dłużej peklował to będzie jeszcze bardziej słone. Edytowane 22 Czerwca 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/13/#findComment-633677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlex Opublikowano 22 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #313 Opublikowano 22 Czerwca 2019 (edytowane) Jak za słone, to musisz schodzić z ilością peklosoli i zobaczyć ile dla Ciebie jest optymalnie. Dla mnie roztwór 9% to za dużo chociaż lubię dość słono jeść. Dlatego wyrobiłem sobie taką normę: roztwór peklosoli 8%, nastrzyk 10% wagi mięsa i peklowanie 8-10 dni - czy to szynka, czy to polędwica (tzw. schab b/k) i jak dla mnie jest zawsze ok - zarówno na słoność jak i soczystość wyrobu. Wysłane przy użyciu Tapatalka Edytowane 22 Czerwca 2019 przez Mlex Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/13/#findComment-633681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #314 Opublikowano 22 Czerwca 2019 Za krótkie peklowanie.Pekluj 8-10 dni. Mirek.Jak będzie dłużej peklował to będzie jeszcze bardziej słone.Arek ... proszę, tylko nie ty pisz taki komentarz.Zapomniałeś, że po 7-8 dniu następuje odwrócenie i mięso wchłania zalewę, tym samym tracąc słoność?W pierwszych dniach oddaje soki, wchłania sól i temu jest za słone.???? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/13/#findComment-633683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #315 Opublikowano 22 Czerwca 2019 (edytowane) Po wyrównanie ciśnień osmotycznych nic nie wchłania ani nic nie oddaje.Krócej wchłania to mniej soli wchłonie.Moim zdaniem za mocną jest solanka jak dla polędwicy.Cyt: Fizyko-chemiczne zjawiska w procesie peklowania polegają na tym, że oddzielne części składowe środowiska zewnętrznego solanki i środowiska wewnętrznego produktu przemieszczają się z pierwszej do drugiego; czas trwania procesu zależy od stężenia solanki środowiska zewnętrznego i soku tkankowego produktu, a zakańcza się pewnym stopniem równowagi. Edytowane 22 Czerwca 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/13/#findComment-633685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #316 Opublikowano 22 Czerwca 2019 (edytowane) Oddaje i wchłania....stety. Edytowane 22 Czerwca 2019 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/13/#findComment-633697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #317 Opublikowano 22 Czerwca 2019 (edytowane) No jasne.Dłuższe peklowanie w mocniejsze solance da nam gotowy wyrób mniej słony od peklowania w słabszej i krócej.A świstak zawija i zawija. Edytowane 22 Czerwca 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/13/#findComment-633698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #318 Opublikowano 22 Czerwca 2019 Bla,bla,bla. Dobrze wiesz że mięso na początku oddaje wodę, a potem ją wchłania, ale trzeba gwiazdorzyć i pisać, pisać ...bo jestem mistrzem.Kiedy to się na tym forum skończy? Jak woda wraca, to słoność się zmniejsza... logiczne? Peklowanie to układ zamknięty i 10% zalewa nie może dać słonych wyrobów, pod warunkiem że pekluje się tak jak należy, czyli 8-10 dni. Snickersa????????????? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/13/#findComment-633699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 22 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #319 Opublikowano 22 Czerwca 2019 djdkZrobiłbym jeszcze jedną próbę. Parametry peklowania bez zmian. Skrócenie czasu wędzenia do dwóch godzin a później obróbka termiczna.Czy możesz pokazać jakiś link do termometru, którego używasz w wędzarni. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/13/#findComment-633700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 22 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #320 Opublikowano 22 Czerwca 2019 (edytowane) Mirku zwróć uwagę na ten wykres poprzedzony tymi informacjami : https://wedlinydomowe.pl/peklowanie/peklowanie-porady/1487-podstawy-teoretyczne-solenie-i-peklowanie-miesa-oraz-produktow-miesnych-cz-iSłoność wzrasta tutaj do ostatniego 20-go dnia peklowania.Co prawda tak jak piszesz najintensywniej przez pierwszych 7 dni, natomiast później w związku z tym, że mięso chłonie również płyny z roztworu - intensywność wchłaniania soli zmniejsza się, ale jak wynika z rysunku - trwa dalej. http://wedlinydomowe.pl/roboczy/peklowanie/mirkin/02rys103.jpg Djdk - na "słoność" wędlin ma wpływ nie tylko peklowanie, ale również proces wędzenia i dalszej obróbki cieplnej - przy intensywnym i długotrwałym wędzeniu następuje ubytek płynów w wędzonce przez co procentowe stężenie soli wzrasta. Edytowane 22 Czerwca 2019 przez Wirus Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/13/#findComment-633702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #321 Opublikowano 22 Czerwca 2019 Trwa wchłanianie cały czas, ale płyny wracają, a jak wracają to słoność maleje.To jak do słonej zupy dolać wody. Pekluje 8-10 dni w 10% zalewie i jakoś nigdy nie miałem słonego wyrobu.Dlaczego? Dlatego jw. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/13/#findComment-633706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djdk Opublikowano 22 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #322 Opublikowano 22 Czerwca 2019 (edytowane) djdk Zrobiłbym jeszcze jedną próbę. Parametry peklowania bez zmian. Skrócenie czasu wędzenia do dwóch godzin a później obróbka termiczna. Czy możesz pokazać jakiś link do termometru, którego używasz w wędzarni.Taki mam zainstalowany: https://www.obi.pl/plony-winiarstwo-i-przetworstwo/biowin-termometr-do-wedzarni-0-120-st-c/p/6076202 Porównywałem z 2 innymi tego typu i wszystkie pokazywały tak samo. Co prawda testy robiłem w wodzie nie w wędzarni ale myślę ze nie ma to zbyt dużego znaczenia. Djdk - na "słoność" wędlin ma wpływ nie tylko peklowanie, ale również proces wędzenia i dalszej obróbki cieplnej - przy intensywnym i długotrwałym wędzeniu następuje ubytek płynów w wędzonce przez co procentowe stężenie soli wzrasta.Fakt może coś być w tym procesie wędzenia… Jak robię coś ściśle wg receptury to zazwyczaj mam wrażenie, że wychodzi mi to dość ciemne i bardzo mocny jest aromat wędzarni. Także oprócz kabanosów które za pierwszym strzałem wyszły boskie wszystkie inne wędzone wyroby kolejnym razem wędzę krócej niż w recepturach. Wędzę jak to kiedyś ktoś powiedział w "kanałowym pomniczku" który pokazywałem tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16054-mętna-solanka-peklowanie-indyka-pomocy/#entry629634 ale stale się uczę w tym wędzić i są postępy. Drewno zawsze suche głównie bukowe z niewielkimi dodatkami jabłoni i czereśni. Aha bo zapomniał bym Twoja polędwica (odkostniony schab) wygląda bardzo ładnieDziękuje to bardzo motywuje Edytowane 22 Czerwca 2019 przez djdk Cytuj Nie kupuję w sklepie tego co mogę zrobić sam. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/13/#findComment-633707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #323 Opublikowano 22 Czerwca 2019 (edytowane) Trwa wchłanianie cały czas, ale płyny wracają, a jak wracają to słoność maleje.To jak do słonej zupy dolać wody. Pekluje 8-10 dni w 10% zalewie i jakoś nigdy nie miałem słonego wyrobu.Dlaczego? Dlatego jw.Za W .Poszepszyński.Cyt:Przenikanie soli do mięsa, zaś w wyniku przenikania - szybkość rozchodzenia się soli w mięsie oraz ilość soli pozostającej w nim po zakończeniu procesu solenia czy peklowania zależą przede wszystkim od: rodzaju mięsa, temperatury peklowania (mięsa, solanki, pomieszczeń), stężenia solanki, czasu solenia, stanu mięsa w chwili solenia, metody solenia. Edytowane 22 Czerwca 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/13/#findComment-633709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #324 Opublikowano 22 Czerwca 2019 I znowu bla, bla, bla, byleby Snickersa nie kupić. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/13/#findComment-633710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #325 Opublikowano 22 Czerwca 2019 Widać nie ma z kim prowadzì dyskusji.Poducz się się to pogadamy.EOT Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/13/#findComment-633711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.