Skocz do zawartości

Wyroby wędzone


Gość Efffa

Rekomendowane odpowiedzi

Ty chyba nie rozumiesz o czym piszę :( .Dziki bada się właśnie na obecność włośnia więc ten argument odpada bo napisałem ,że mięso dzików musi być badane przed jakąkolwiek obróbką.Mimo to do jednych z metod zapobiegania włośnicy należy właśnie zamrażanie.

 

Zapobieganie

Sposoby zapobiegania włośnicy:

  • badanie trichinoskopowe metodą kompresorową (obecnie coraz rzadziej stosowane, dopuszczone tylko przy uboju na użytek własny),
  • badanie trichinoskopowe metodą wytrawiania (znacznie dokładniejsza od kompresorowej, obowiązkowa przy produkcji przemysłowej i badaniu dziczyzny)
  • zamrażanie mięsa,
  • staranne gotowanie lub smażenie mięsa,
  • naświetlanie promieniowaniem X.

 

A co z surowym  mięsem z drobiu, albo parzonym do 60º C.?

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-630771
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 178
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Ty chyba nie rozumiesz o czym piszę
 rozumiem i to doskonale. Napisałam pewne zdanie gdzieś tam powyżej - prosiłeś o źródło mojej wiedzy, więc Ci je wstawiłam i to jeszcze z adnotacją przy jakiej okazji miałam możliwość posłuchania o tym zagadnieniu.

 

Mimo to do jednych z metod pozbycia się włośnia należy właśnie zamrażanie.
Mimo to wstawiłam Ci źródło pisane, książkę medyczną, cytat który wskazuje iż mrożenie nie zabija żadnych bakterii. 

 

Dziki bada się właśnie na obecność włośnia
dziczyzna to nie tylko dzik, temat w publikacji dotyczy całej dziczyzny.

 

A co z surowym  mięsem z drobiu, albo parzonym do 60º C.?
ta wiedza znajduje się tu na forum i myślę, że dobrze ją znasz i wiesz przed jakimi choróbskami chroni parzenie drobiu do 72 st. 

 

Reasumując po to każdy ma własną wolę aby decydować samemu, które informacje przyswoi i będzie się stosował. Do mnie przemawiają te temperatury, idące za tym argumenty, więc takie stosuję. Powoli staje się już to dla mnie męczące, nie chce mi się szukać kolejnych "dowodów" i odbijanie piłeczki puszczonej z Twojej strony. Więc miłego dnia Ci życzę :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-630775
Udostępnij na innych stronach

dziczyzna to nie tylko dzik,

 

Zwierzyny płowej się nie bada bo nie ma włośnia.Jedynie mięso z sarny można badać, ale to zapewne wiesz dlaczego. :tongue:

 

Powoli staje się już to dla mnie męczące,

 

Brak argumentów jest aż nadto widoczny.Jak zaczęłaś to trzeba było się do dyskusji przygotować i nie pisać nieprawdy ,że mięso z dziczyzny nie można spożywać na surowo bo czytają to mniej doświadczone osoby i jeszcze uwierzą ,że to prawda, ale i tak każdy może podejść do sprawy indywidualnie. Jak już Cię to męczy to skończmy.Pozdrawiam.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-630776
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mimo to wstawiłam Ci źródło pisane, książkę medyczną, cytat który wskazuje iż mrożenie nie zabija żadnych bakterii. 
 

 

Nie chcę się wam za bardzo wtrącać do pasjonującej wymiany zdań, więc tylko w kwestii formalnej: włosień nie jest bakterią. Jest organizmem wielokomórkowym, bezkręgowcem. Posiada układ trawienny, mięśniowy, nerwowy i rozrodczy, można odróżnić samce od samic.

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-630779
Udostępnij na innych stronach

Zwierzyny płowej się nie bada bo nie ma włośnia. Jedynie mięso z sarny można badać, ale to zapewne wiesz dlaczego.  

domyślam się, że chodzi Ci o toksoplazmozę. Może i nie ma obowiązku badania ale są zalecenia aby lepiej badać. Koszt niewielki a pewność na wagę złota. Wuja mi opowiadał, że badają wszystko bo zwierzyna zjada resztki pozostawiane przez człowieka w lasach, podchodzą do gospodarstw. U mnie w mieście jeleniowate podchodzą pod domy na prowincji, cała fotorelacja była dostępna.

 

Brak argumentów jest aż nadto widoczny.

To nie brak argumentów, pytałeś - wstawiłam co skąd, gdzie i jak. A nie mam potrzeby głębszego dalszego badania ów tematu, ponieważ na tą chwilę nie jest on mi potrzebny.

[Dodano: 06 maj 2019 - 13:50]

 

 

Brak argumentów jest aż nadto widoczny.

 

w USA dzików się nie bada tylko mrozi głęboko na dłuższy czas i wtedy giną wszystkie bakterie

 

 

 

Mimo to wstawiłam Ci źródło pisane, książkę medyczną, cytat który wskazuje iż mrożenie nie zabija żadnych bakterii. 
 

 

Nie chcę się wam za bardzo wtrącać do pasjonującej wymiany zdań, więc tylko w kwestii formalnej: włosień nie jest bakterią. Jest organizmem wielokomórkowym, bezkręgowcem. Posiada układ trawienny, mięśniowy, nerwowy i rozrodczy, można odróżnić samce od samic.

 

To on zaczął a ja zacytowałam :D

Edytowane przez Efffa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-630780
Udostępnij na innych stronach

domyślam się, że chodzi Ci o toksoplazmozę.

Wiedziałem,że wiesz :thumbsup: Równie dobrze możesz zatruć się tatarem z wołowiny .Podstawa to badanie mięsa głównie dzików przed spożyciem.Jeśli mięso jest ok. to możesz go śmiało jeść bez obróbki termicznej.Polecam bo naprawdę polędwica i polędwiczka tylko wędzone są lepsze od wieprzowiny. :) Do mięsa nie badanego nawet nie podchodzę.Zawsze czekam na wynik badania zanim zatopię nóż w dziczyźnie. :D

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-630783
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Pstrągi wędzone wg Łukasz Hofler, przepis podany przez Mateusz Martyniak, sposób na zasolenie przez noc Radzio Mazz. Muszę jeszcze popracować nad nabijaniem na pręt :) :) Wszystkie poszły prosto z wędzarni na ciepło, ledwo ledwo zdj pstryknęłam zanim zawołali o te dwa na dokładkę. Część skrobałam, część nie. Różnica żadna, także szkoda czas tracić :)

 

Solenie na sucho 2 % sól kamienna niejodowana, 12 h w lodówce. Po tym czasie opłukane z soli. Ociekanie 40 min, w tym czasie wygrzewana wędzarnia. Osuszanie w 45 st, zajęło około 50 min. Podpiekanie 85 st 25 min - pięknie się otworzyły bez wykałaczek, następnie wędzenie właściwe 55 st około 3h - u mnie 2 h 45 min. Na końcu ponowne podpiekanie 15 min 90 st.

 

 

post-93537-0-26981400-1563090936_thumb.jpeg

post-93537-0-86628200-1563090949_thumb.jpeg

post-93537-0-35635200-1563090968_thumb.jpeg

post-93537-0-07446000-1563090980_thumb.jpeg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-634883
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dziś kameralnie - pierś z indyka peklowana na sucho 23g/kg przez 5 dni. A żeby indykowi pusto nie było to skórki wieprzowe dla moich maleństw, oczywiście bez soli, po prostu osuszone, wędzone 55 st przez około 2.20 h, indyk przez 3.5 h. A teraz się parzy, czekam na 72 st wewnątrz :)

 

Dwa smaczki zjedzone od razu, reszta sobie pójdzie do ususzenia. 035cdf213ac7b1e0bc0229e6327976ae.jpgefc818f76632492a80ccd6ab307fe8a1.jpg801d9637e0f10b6d282271f052b9cfbe.jpgd740008d7a86dcbacb9e71ba74879e23.jpg5ae210162f09d32cd2a6741c848a4fc4.jpgc23c681112ac791e7dbf8bbd14e13a73.jpgb8834362f7c7fa5be220fbb76678426a.jpg73005590cfc80080e646d62e4f3b1ba8.jpg209a199db7d43b669e6c486777f81e0c.jpg

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-638937
Udostępnij na innych stronach

Dziś kameralnie - pierś z indyka peklowana na sucho 23g/kg przez 5 dni.

 

Jakoś do mnie nie przemawia peklowanie wyrobów wędzonych oprócz mięsa na kiełbasę gdzie dodajemy wodę  na sucho.Mam wrażenie ,że lubicie suche wędliny bo sól wyciąga wodę z wyrobu.Mała ilość tłuszczu + wyciągnięta woda = mało soczysty wyrób.Peklowanie na sucho to jest dobra metoda do wędlin dojrzewających a nie parzonych czy pieczonych.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-638945
Udostępnij na innych stronach

 

Dziś kameralnie - pierś z indyka peklowana na sucho 23g/kg przez 5 dni.

Jakoś do mnie nie przemawia peklowanie wyrobów wędzonych oprócz mięsa na kiełbasę gdzie dodajemy wodę na sucho.Mam wrażenie ,że lubicie suche wędliny bo sól wyciąga wodę z wyrobu.Mała ilość tłuszczu + wyciągnięta woda = mało soczysty wyrób.Peklowanie na sucho to jest dobra metoda do wędlin dojrzewających a nie parzonych czy pieczonych.
No widzisz, a ja lubię tak peklowany drób jeśli idzie w celulozę. I nie wychodzą suchary, powyżej w innym poście jest pierś indyka w przekroju tak samo robiona i sucha nie jest, co więcej tyle razy ile robiłam sucha nie wyszła. Tej wody to też tyle wyciąga, co kot napłakał.

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Efffa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-638948
Udostępnij na innych stronach

A próbowałaś porównać z peklowaną na mokro bo jak mi się wydaje chyba nie.Ja Cię do niczego nie zmuszam ,ale spróbuj zapeklować na mokro to wtedy będziesz miała porównanie.Zapewniam ,że poczujesz różnicę.Chyba ,że nie lubisz soczystych wędlin to już inna bajka

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-638980
Udostępnij na innych stronach

A próbowałaś porównać z peklowaną na mokro bo jak mi się wydaje chyba nie.Ja Cię do niczego nie zmuszam ,ale spróbuj zapeklować na mokro to wtedy będziesz miała porównanie.Zapewniam ,że poczujesz różnicę.Chyba ,że nie lubisz soczystych wędlin to już inna bajka

Oczywiście, najczęściej lądował w szynkowarze. A teraz nie miałam miejsca na mokre bo miejscówka zajęta do przyszlej soboty. 05b9d785a020fbba05becf1f26da5bb7.jpg

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-638988
Udostępnij na innych stronach

I tu się zgodzę z Arkadiuszem. Ostatnio peklowałam pierwszy raz polędwicę na sucho. Więcej nie powtórzę, brak soczystości mimo tego że parzyłam do 60 stopni w środku.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-639065
Udostępnij na innych stronach

No widzicie, jak to dobrze, że każdy lubi co innego. Ja z kolei polędwicę to wolę podpiekaną niż parzoną i zawsze jak robię dwie wersje to i tak podpiekana szybciej znika. A robię i na sucho, i na mokro. Raz tak a raz tak. Kwestia też jest taka, że parzę zazwyczaj w vacum z cyrkulatorem SV. Tutaj akurat parzone tradycyjnie bo i tak celuloza była.

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-639073
Udostępnij na innych stronach

Moje sobotnie wędzonki. Polędwica, rolada boczkowa, kark, szynki - peklowane na mokro, 80 g peklo/litr wody przez ciut ponad 9 dni. Kark z nastrzykiem. Boczki peklowane na sucho 23g peklo/kg.

 

Wędzone i parzone, szynki w sv, teraz się chłodzą. Kark, rolada i polędwica tradycyjnie parzone. Boczki podpiekane2ccac5f61f4acf94469f005cc32b7706.jpg337b63ced44e483709d43653993faace.jpgba51a58d6f2751d1d39604b604fae073.jpga4fe9962d18ad4294090a65ef0f8137d.jpg45d6a1794027f9797f9207c90d3d5d49.jpg93e11c9e3e579929a283397cf0a88ac8.jpg7dcf7b355ba5772b33a74dc7b897a209.jpga20db9ea0131235a9d12c729325a3044.jpge85b536a6472a3cc736d166747ba8876.jpg

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Efffa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-639561
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ladnie to wygląda. Brawo.  :clap:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-639562
Udostępnij na innych stronach

Bardzo fajne wędlinki :thumbsup::clap: :clap:.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-639565
Udostępnij na innych stronach

 

 

Moje sobotnie wędzonki

 

Bardzo ładne  :clap:

Niejeden '' miszcz'' mógłby brać z młodych przykład  :D  :facepalm:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-639569
Udostępnij na innych stronach

 

Moje sobotnie wędzonki

Bardzo ładne :clap:

Niejeden '' miszcz'' mógłby brać z młodych przykład :D:facepalm:

Haha a propo "miszcza" - podobno krowa, która dużo muczy, mało mleka daje

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-639571
Udostępnij na innych stronach

 

 

@halusia@, dnia 01 Wrze 2019 - 18:23, napisał: Efffa, dnia 01 Wrze 2019 - 17:40, napisał: Moje sobotnie wędzonki Bardzo ładne Niejeden '' miszcz'' mógłby brać z młodych przykład Haha a propo "miszcza" - podobno krowa, która dużo muczy, mało mleka daje

 

Żebyś wiedziała, ostatnio miałam okazję się o tym przekonać  :D  :D  :D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-639572
Udostępnij na innych stronach

Efffa, coraz bardziej pozytywnie zaskakujesz... :thumbsup: ….wędzonki wyglądają wspaniale :clap: 

Pozdrowienia 

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-639575
Udostępnij na innych stronach

Efffa, coraz bardziej pozytywnie zaskakujesz... ….wędzonki wyglądają wspaniale :clap:

Pozdrowienia

Dziękuję Ci bardzo. To, że wcześniej nie publikowałam, nie oznaczało, że nic nie robiłam :D

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 01 wrz 2019 - 18:56]

 

@halusia@, dnia 01 Wrze 2019 - 18:23, napisał: Efffa, dnia 01 Wrze 2019 - 17:40, napisał: Moje sobotnie wędzonki Bardzo ładne Niejeden '' miszcz'' mógłby brać z młodych przykład Haha a propo "miszcza" - podobno krowa, która dużo muczy, mało mleka daje

Żebyś wiedziała, ostatnio miałam okazję się o tym przekonać :D:D:D

Tak to jest jak się wysoko głowę nosi, można się wtedy nieźle potknąć

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-639576
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.