arkadiusz Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 6 Maja 2019 (edytowane) Ty chyba nie rozumiesz o czym piszę .Dziki bada się właśnie na obecność włośnia więc ten argument odpada bo napisałem ,że mięso dzików musi być badane przed jakąkolwiek obróbką.Mimo to do jednych z metod zapobiegania włośnicy należy właśnie zamrażanie. ZapobieganieSposoby zapobiegania włośnicy:badanie trichinoskopowe metodą kompresorową (obecnie coraz rzadziej stosowane, dopuszczone tylko przy uboju na użytek własny),badanie trichinoskopowe metodą wytrawiania (znacznie dokładniejsza od kompresorowej, obowiązkowa przy produkcji przemysłowej i badaniu dziczyzny)zamrażanie mięsa,staranne gotowanie lub smażenie mięsa,naświetlanie promieniowaniem X. A co z surowym mięsem z drobiu, albo parzonym do 60º C.? Edytowane 6 Maja 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-630771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 6 Maja 2019 Ty chyba nie rozumiesz o czym piszę rozumiem i to doskonale. Napisałam pewne zdanie gdzieś tam powyżej - prosiłeś o źródło mojej wiedzy, więc Ci je wstawiłam i to jeszcze z adnotacją przy jakiej okazji miałam możliwość posłuchania o tym zagadnieniu. Mimo to do jednych z metod pozbycia się włośnia należy właśnie zamrażanie. Mimo to wstawiłam Ci źródło pisane, książkę medyczną, cytat który wskazuje iż mrożenie nie zabija żadnych bakterii. Dziki bada się właśnie na obecność włośnia dziczyzna to nie tylko dzik, temat w publikacji dotyczy całej dziczyzny. A co z surowym mięsem z drobiu, albo parzonym do 60º C.? ta wiedza znajduje się tu na forum i myślę, że dobrze ją znasz i wiesz przed jakimi choróbskami chroni parzenie drobiu do 72 st. Reasumując po to każdy ma własną wolę aby decydować samemu, które informacje przyswoi i będzie się stosował. Do mnie przemawiają te temperatury, idące za tym argumenty, więc takie stosuję. Powoli staje się już to dla mnie męczące, nie chce mi się szukać kolejnych "dowodów" i odbijanie piłeczki puszczonej z Twojej strony. Więc miłego dnia Ci życzę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-630775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 6 Maja 2019 (edytowane) dziczyzna to nie tylko dzik, Zwierzyny płowej się nie bada bo nie ma włośnia.Jedynie mięso z sarny można badać, ale to zapewne wiesz dlaczego. Powoli staje się już to dla mnie męczące, Brak argumentów jest aż nadto widoczny.Jak zaczęłaś to trzeba było się do dyskusji przygotować i nie pisać nieprawdy ,że mięso z dziczyzny nie można spożywać na surowo bo czytają to mniej doświadczone osoby i jeszcze uwierzą ,że to prawda, ale i tak każdy może podejść do sprawy indywidualnie. Jak już Cię to męczy to skończmy.Pozdrawiam. Edytowane 6 Maja 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-630776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 6 Maja 2019 Mimo to wstawiłam Ci źródło pisane, książkę medyczną, cytat który wskazuje iż mrożenie nie zabija żadnych bakterii. Nie chcę się wam za bardzo wtrącać do pasjonującej wymiany zdań, więc tylko w kwestii formalnej: włosień nie jest bakterią. Jest organizmem wielokomórkowym, bezkręgowcem. Posiada układ trawienny, mięśniowy, nerwowy i rozrodczy, można odróżnić samce od samic. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-630779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 6 Maja 2019 (edytowane) Zwierzyny płowej się nie bada bo nie ma włośnia. Jedynie mięso z sarny można badać, ale to zapewne wiesz dlaczego. domyślam się, że chodzi Ci o toksoplazmozę. Może i nie ma obowiązku badania ale są zalecenia aby lepiej badać. Koszt niewielki a pewność na wagę złota. Wuja mi opowiadał, że badają wszystko bo zwierzyna zjada resztki pozostawiane przez człowieka w lasach, podchodzą do gospodarstw. U mnie w mieście jeleniowate podchodzą pod domy na prowincji, cała fotorelacja była dostępna. Brak argumentów jest aż nadto widoczny.To nie brak argumentów, pytałeś - wstawiłam co skąd, gdzie i jak. A nie mam potrzeby głębszego dalszego badania ów tematu, ponieważ na tą chwilę nie jest on mi potrzebny.[Dodano: 06 maj 2019 - 13:50] Brak argumentów jest aż nadto widoczny. w USA dzików się nie bada tylko mrozi głęboko na dłuższy czas i wtedy giną wszystkie bakterie Mimo to wstawiłam Ci źródło pisane, książkę medyczną, cytat który wskazuje iż mrożenie nie zabija żadnych bakterii. Nie chcę się wam za bardzo wtrącać do pasjonującej wymiany zdań, więc tylko w kwestii formalnej: włosień nie jest bakterią. Jest organizmem wielokomórkowym, bezkręgowcem. Posiada układ trawienny, mięśniowy, nerwowy i rozrodczy, można odróżnić samce od samic. To on zaczął a ja zacytowałam Edytowane 6 Maja 2019 przez Efffa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-630780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 6 Maja 2019 (edytowane) domyślam się, że chodzi Ci o toksoplazmozę.Wiedziałem,że wiesz Równie dobrze możesz zatruć się tatarem z wołowiny .Podstawa to badanie mięsa głównie dzików przed spożyciem.Jeśli mięso jest ok. to możesz go śmiało jeść bez obróbki termicznej.Polecam bo naprawdę polędwica i polędwiczka tylko wędzone są lepsze od wieprzowiny. Do mięsa nie badanego nawet nie podchodzę.Zawsze czekam na wynik badania zanim zatopię nóż w dziczyźnie. Edytowane 6 Maja 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-630783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 14 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 14 Lipca 2019 Pstrągi wędzone wg Łukasz Hofler, przepis podany przez Mateusz Martyniak, sposób na zasolenie przez noc Radzio Mazz. Muszę jeszcze popracować nad nabijaniem na pręt :) Wszystkie poszły prosto z wędzarni na ciepło, ledwo ledwo zdj pstryknęłam zanim zawołali o te dwa na dokładkę. Część skrobałam, część nie. Różnica żadna, także szkoda czas tracić Solenie na sucho 2 % sól kamienna niejodowana, 12 h w lodówce. Po tym czasie opłukane z soli. Ociekanie 40 min, w tym czasie wygrzewana wędzarnia. Osuszanie w 45 st, zajęło około 50 min. Podpiekanie 85 st 25 min - pięknie się otworzyły bez wykałaczek, następnie wędzenie właściwe 55 st około 3h - u mnie 2 h 45 min. Na końcu ponowne podpiekanie 15 min 90 st. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-634883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Dziś kameralnie - pierś z indyka peklowana na sucho 23g/kg przez 5 dni. A żeby indykowi pusto nie było to skórki wieprzowe dla moich maleństw, oczywiście bez soli, po prostu osuszone, wędzone 55 st przez około 2.20 h, indyk przez 3.5 h. A teraz się parzy, czekam na 72 st wewnątrz Dwa smaczki zjedzone od razu, reszta sobie pójdzie do ususzenia. Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-638937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 (edytowane) Dziś kameralnie - pierś z indyka peklowana na sucho 23g/kg przez 5 dni. Jakoś do mnie nie przemawia peklowanie wyrobów wędzonych oprócz mięsa na kiełbasę gdzie dodajemy wodę na sucho.Mam wrażenie ,że lubicie suche wędliny bo sól wyciąga wodę z wyrobu.Mała ilość tłuszczu + wyciągnięta woda = mało soczysty wyrób.Peklowanie na sucho to jest dobra metoda do wędlin dojrzewających a nie parzonych czy pieczonych. Edytowane 27 Sierpnia 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-638945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 (edytowane) Dziś kameralnie - pierś z indyka peklowana na sucho 23g/kg przez 5 dni.Jakoś do mnie nie przemawia peklowanie wyrobów wędzonych oprócz mięsa na kiełbasę gdzie dodajemy wodę na sucho.Mam wrażenie ,że lubicie suche wędliny bo sól wyciąga wodę z wyrobu.Mała ilość tłuszczu + wyciągnięta woda = mało soczysty wyrób.Peklowanie na sucho to jest dobra metoda do wędlin dojrzewających a nie parzonych czy pieczonych.No widzisz, a ja lubię tak peklowany drób jeśli idzie w celulozę. I nie wychodzą suchary, powyżej w innym poście jest pierś indyka w przekroju tak samo robiona i sucha nie jest, co więcej tyle razy ile robiłam sucha nie wyszła. Tej wody to też tyle wyciąga, co kot napłakał. Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Edytowane 27 Sierpnia 2019 przez Efffa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-638948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 (edytowane) A próbowałaś porównać z peklowaną na mokro bo jak mi się wydaje chyba nie.Ja Cię do niczego nie zmuszam ,ale spróbuj zapeklować na mokro to wtedy będziesz miała porównanie.Zapewniam ,że poczujesz różnicę.Chyba ,że nie lubisz soczystych wędlin to już inna bajka Edytowane 27 Sierpnia 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-638980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 A próbowałaś porównać z peklowaną na mokro bo jak mi się wydaje chyba nie.Ja Cię do niczego nie zmuszam ,ale spróbuj zapeklować na mokro to wtedy będziesz miała porównanie.Zapewniam ,że poczujesz różnicę.Chyba ,że nie lubisz soczystych wędlin to już inna bajkaOczywiście, najczęściej lądował w szynkowarze. A teraz nie miałam miejsca na mokre bo miejscówka zajęta do przyszlej soboty. Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-638988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 28 Sierpnia 2019 I tu się zgodzę z Arkadiuszem. Ostatnio peklowałam pierwszy raz polędwicę na sucho. Więcej nie powtórzę, brak soczystości mimo tego że parzyłam do 60 stopni w środku. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-639065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Piękne indyki, aż mi się zachciało Zdecydowanie się zgadzam co do peklowania na mokro, mi też takie bardziej smakują. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-639070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 28 Sierpnia 2019 No widzicie, jak to dobrze, że każdy lubi co innego. Ja z kolei polędwicę to wolę podpiekaną niż parzoną i zawsze jak robię dwie wersje to i tak podpiekana szybciej znika. A robię i na sucho, i na mokro. Raz tak a raz tak. Kwestia też jest taka, że parzę zazwyczaj w vacum z cyrkulatorem SV. Tutaj akurat parzone tradycyjnie bo i tak celuloza była. Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-639073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 1 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 1 Września 2019 (edytowane) Moje sobotnie wędzonki. Polędwica, rolada boczkowa, kark, szynki - peklowane na mokro, 80 g peklo/litr wody przez ciut ponad 9 dni. Kark z nastrzykiem. Boczki peklowane na sucho 23g peklo/kg. Wędzone i parzone, szynki w sv, teraz się chłodzą. Kark, rolada i polędwica tradycyjnie parzone. Boczki podpiekane Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Edytowane 1 Września 2019 przez Efffa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-639561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 1 Września 2019 Bardzo ladnie to wygląda. Brawo. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-639562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 1 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 1 Września 2019 :clap: !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-639563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 1 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 1 Września 2019 Dziękuję Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-639564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 1 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 1 Września 2019 Bardzo fajne wędlinki :clap:. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-639565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 1 Września 2019 Moje sobotnie wędzonki Bardzo ładne Niejeden '' miszcz'' mógłby brać z młodych przykład Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-639569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 1 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 1 Września 2019 Moje sobotnie wędzonkiBardzo ładne Niejeden '' miszcz'' mógłby brać z młodych przykład Haha a propo "miszcza" - podobno krowa, która dużo muczy, mało mleka daje Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-639571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 1 Września 2019 @halusia@, dnia 01 Wrze 2019 - 18:23, napisał: Efffa, dnia 01 Wrze 2019 - 17:40, napisał: Moje sobotnie wędzonki Bardzo ładne Niejeden '' miszcz'' mógłby brać z młodych przykład Haha a propo "miszcza" - podobno krowa, która dużo muczy, mało mleka daje Żebyś wiedziała, ostatnio miałam okazję się o tym przekonać Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-639572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 1 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 1 Września 2019 Efffa, coraz bardziej pozytywnie zaskakujesz... ….wędzonki wyglądają wspaniale Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-639575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 1 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 1 Września 2019 Efffa, coraz bardziej pozytywnie zaskakujesz... ….wędzonki wyglądają wspaniale PozdrowieniaDziękuję Ci bardzo. To, że wcześniej nie publikowałam, nie oznaczało, że nic nie robiłam Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka[Dodano: 01 wrz 2019 - 18:56] @halusia@, dnia 01 Wrze 2019 - 18:23, napisał: Efffa, dnia 01 Wrze 2019 - 17:40, napisał: Moje sobotnie wędzonki Bardzo ładne Niejeden '' miszcz'' mógłby brać z młodych przykład Haha a propo "miszcza" - podobno krowa, która dużo muczy, mało mleka dajeŻebyś wiedziała, ostatnio miałam okazję się o tym przekonać Tak to jest jak się wysoko głowę nosi, można się wtedy nieźle potknąć Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/4/#findComment-639576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.