Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

macie jakiś fajny sprawdzony przepis na zimnowędzoną kiełbaskę? dorzuciłbym przy okazji bo troszke miejsca będzie gdyż w przyszłym tygodniu w planach polędwica łososiowa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/17/#findComment-678352
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 545
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Polska, frankfurterki, metka/szukaj.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/17/#findComment-678355
Udostępnij na innych stronach

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/17/#findComment-678375
Udostępnij na innych stronach

Dokopałem się gdzieś w otchłani internetu na jakiś stronach leclerka składu poszukiwanych przeze mnie parówek. Mam prośbę, pomóżcie mi to rozszyfrować i ocenić co z tych składników jest jadalne a co niezbyt i jak może wpływać na smak i konsystencję gotowego produktu

i podpowiedzcie co z tych Exxx możne wywalić i ewentualnie jakiego mięsa można by użyć zęby to na próbę zrobić :-) w jakiejś malutkiej ilości.

 

Składniki

mięso wieprzowe 43%
mięso wołowe 28%
woda
tłuszcz wieprzowy
przyprawy i ekstrakty z przypraw (z SELEREM)
sól
KONCENTRAT BIAŁKA SOJOWEGO
błonnik ziemniaczany
aromaty
stabilizatory E452, E334, E330, E262
wzmacniacz smaku E621, E631
przeciwutleniacz E315
barwnik E1500
sacharoza
ocet spirytusowy
sub. konserwująca E250

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/17/#findComment-678780
Udostępnij na innych stronach

Po odrzuceniu niektórych z tych dodatków, otrzymasz parówki o zupełnie innym smaku. Proponuję poszukać dobrych i sprawdzonych przepisów na naszym forum - ot choćby parówki Koleżanki EAnny.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/17/#findComment-678782
Udostępnij na innych stronach

Składniki mięso wieprzowe 43% mięso wołowe 28% woda tłuszcz wieprzowy przyprawy i ekstrakty z przypraw (z SELEREM) sól KONCENTRAT BIAŁKA SOJOWEGO błonnik ziemniaczany aromaty stabilizatory E452, E334, E330, E262 wzmacniacz smaku E621, E631 przeciwutleniacz E315 barwnik E1500 sacharoza ocet spirytusowy sub. konserwująca E250

 

Podział E-składników według funkcji przy produkcji żywności 

E100-E199 – barwniki

E200-E299 – konserwanty

E300-E399 – przeciwutleniacze

E400-E499 – emulgatory, stabilizatory, środki zagęszczające

E500-E599 – dodatki o zróżnicowanym przeznaczeniu

E600-E699 – wzmacniacze smaku

E700-E799 – antybiotyki

E900-E1299 – dodatki do żywności o różnym zastosowaniu

E1300-E1400 – modyfikowane skrobie

 

Skrócona lista E-składników. Opracowane głównie na podstawie tabel Stathama.

Oznaczenia

nieszkodliwy, uznany za bezpieczny

podejrzany

niebezpieczny

zalecana ostrożność [statham k​la​syfikuje​te składniki ​jako bezpieczn​e lub uważane za bezpieczne. Nie zmienia to jednak faktu, że są szkodliwe dla określonych grup konsumentów, np. alergików, dzieci czy ​osób​ przyjmujących leki. A także dla ​tych, którzy​ nadużywają produktów zawierających te składniki. Zachęcamy do sprawdzania, czy szkodliwe działanie oznaczonych na fioletowo E-dodatków dotyczy was bezpośrednio.]

 

Barwniki spożywcze

E100 kurkumina

E101 ryboflawina

E102 tartrazyna

E104 żółcień chinolinowa

E110 żółć pomarańczowa FCF

E120 kwas karminowy, koszenila

E122 azorubina

E123 amarant

E124 czerwień koszenilowa

E127 erytrozyna

E128 czerwień 2G

E129 czerwień Allura AC

E131 błękit patentowy

E132 indygotyna

E133 błękit brylantowyFCF

E140 chlorofil

E141 kompleksy miedzi z chlorofilem i jego pochodnymi

E142 zieleń S

E150a karmel prosty

E150b karmel siarczynowy

E150c karmel amoniakalny

E150d karmel amoniakalno-siarczynowy

E151 czerń brylantowa PN

E153 węgiel roślinny

E154 brąz FK

E155 brąz HT

E160a karoteny

E160b annato, biksyna, norbiksyna

E160c kapsorubina, kapsantyna, ekstrakt z papryki

E160d likopen

E160e beta-apo-8′-karotenal (C30)

E160f ester etylowy beta-apo-8′-karotenowego

E161b luteina

E161g kantaksantyna

E162 betanina (barwnik buraka ćwikłowego)

E163 antocyjany

E170 węglan wapnia

E171 dwutlenek tytanu

E172 tlenki i wodorotlenki żelaza

E173 aluminium

E174 srebro

E175 złoto

E180 czerwień litolowa

Konserwanty

E200 kwas sorbowy

E202 sorbinian potasu

E203 sorbinian wapnia

E210 kwas benzoesowy

E211 benzoesan sodu

E212 benzoesan potasu

E213 benzoesan wapnia

E214 ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego

E215 sól sodowa p-hydroksybenzoesanu etylu

E216 ester propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego

E217 sól sodowa p-hydroksybenzoesanu propylu

E218 ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego

E219 sól sodowa p-hydroksybenzoesanu metylu

E220 dwutlenek siarki

E221 siarczyn sodu

E222 wodorosiarczan sodu

E223 disiarczan sodu

E224 disiarczan potasu

E226 siarczyn wapnia

E227 wodorosiarczan wapnia

E228 wodorosiarczyn potasu

E230 bifenyl

E231 ortofenylofenol

E232 ortofenylofenolan sodu

E234 nizyna

E235 natamycyna

E239 heksametylenoczteroamina

E242 dwuwęglan dimetylu

E249 azotyn potasu

E250 azotyn sodu

E251 azotan sodu

E252 azotan potasu

E260 kwas octowy

E261 octan potasu

E262 octan sodu

E263 octan wapnia

E270 kwas mlekowy

E280 kwas propionowy

E281 propionian sodu

E282 propionian wapnia

E283 propionian potasu

E284 kwas borowy

E285 tetraboran sodu (boraks)

E290 dwutlenek węgla

E296 kwas jabłkowy (z owoców lub syntetyczny)

E297 kwas fumarowy

Przeciwutleniacze

E300 kwas askorbinowy, witamina C

E301 askorbinian sodu

E302 askorbinian wapnia

E304 estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego

E306 mieszanina tokoferoli, witamina E

E307 alfa-tokoferol

E308 gamma-tokoferol

E309 delta-tokoferol

E310 galusan propylu

E311 galusan oktylu

E312 galusan dodecylu

E315 kwas izoaskorbinowy

E316 izoaskorbinian sodu

E320 butylohydroksyanizol (BHA)

E321 butylohydroksytoluen (BHT)

E322 lecytyny

E325 mleczan sodu

E326 mleczan potasu

E327 mleczan wapnia

E330 kwas cytrynowy

E331 cytryniany sodu

E332 cytryniany potasu

E333 cytryniany wapnia

E334 kwas l(+)-winowy

E335 winiany sodu

E336 winiany potasu

E337 winian potasowo-sodowy

E338 kwas fosforowy

E339 fosforany sodu

E340 fosforany potasu

E341 fosforany wapnia

E343 fosforany magnezu

E350 jabłczany sodu

E351 jabłczan potasu

E352 jabłczany wapnia

E353 kwas metawinowy

E354 winian wapnia

E355 kwas adypinowy

E356 adypinian sodu

E357 adypinian potasu

E363 kwas bursztynowy

E380 cytrynian triamonu

E385 sól wapniowo -disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego

 

Emulgatory, stabilizatory, środki zagęszczające

E400 kwas alginowy

E401 alginian sodu

E402 alginian potasu

E403 alginian amonu

E404 alginian wapnia

E405 alginian glikolu propylenowego

E406 agar

E407 karagen

E407a przetworzone wodorosty morskie z g. Euchema

E410 mączka chleba świętojańskiego, guma karobowa

E412 guma guar

E413 guma tragakantowa

E414 guma arabska

E415 guma kasantowa

E416 guma karaya

E417 guma tara

E418 guma gellan

E420 sorbitol

E421 mannitol

E422 glicerol

E425 guma konjac

E431 stearyniann polioksyetylenu

E432 monolaurynian polioksyetylenosorbitolu

E433 monooleinian polioksyetylenosorbitolu

E434 monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu

E435 monostearynian polioksyetylenosorbitolu

E436 tristearynian polioksyetylenosorbitolu

E440 pektyny

E442 fosfatydy amonu

E444 octan izomaślanu sacharozy

E450 difosforany

E451 trifosforany

E452 polifosforany

E459 beta-cyklodekstryna

E460 celuloza

E461 metyloceluloza

E463 hydroksypropyloceluloza

E464 hydroksypropylometyloceluloza

E465 etylometyloceluloza

E466 karboksymetyloceluloza

E468 sól sodowa karboksymetylocelulozy

E469 enzymatycznie zhydrolizowana karboksymetyloceluloza

E470a sole sodowe, wapniowe i potasowe kwasów tłuszczowych

E470b sole magnezowe kwasów tłuszczowych

E471 mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych

E472a mono i diglicerydy k.t. estryfikowane k. octowym

E472b mono i diglicerydy k.t. estryfikowane k. mlekowym

E472c mono i diglicerydy k.t. estryfikowane k. cytrynowym

E472d mono i diglicerydy k.t. estryfikowane k. winowym

E472e mono i diglicerydy k.t. estryfikowane k. mono

i diacetylowinowym

E472f  mono i diglicerydy k.t. estryfikowane mieszaniną

k. cytrynowego i octowego

E473 estry kwasów tłuszczowych i sacharozy

E474 sacharoglicerydy

E475 estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu

E476 polirycynooleinian

E477 estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego

E479b termoutleniony olej sojowy

E481 stearyoilomleczan sodu

E482 stearyoilomleczan wapnia

E483 winian stearylu

E491 monostearynian sorbitolu

E492 tristearynian sorbitolu

E493 monolaurynian sorbitolu

E495 monopalmitynian sorbitolu

 

Dodatki o zróżnicowanym przeznaczeniu

E500 węglany sodu

E501 węglany potasu

E503 węglany amonu

E504 węglany wapnia

E507 kwas chlorowodorowy (kwas solny)

E508 chlorek potasu

E509 chlorek wapnia

E511 chlorek magnezu

E512 chlorek cyny

E513 kwas siarkowy

E514 siarczany sodu

E515 siarczany potasu

E516 siarczan wapnia

E517 siarczan amonu

E520 siarczan glinu

E521 siarczan glinowo-sodowy

E522 siarczan glinowo-potasowy

E523 siarczan glinowo-amonowy

E524 wodorotlenek sodu

E525 wodorotlenek potasu

E526 wodorotlenek wapnia

E528 wodorotlenek magnezu

E529 tlenek wapnia (wapno niegaszone)

E530 tlenek magnezu

E535 żelazocyjanek sodu

E536 żelazocyjanek potasu

E538 żelazocyjanek wapnia

E541 fosforan glinowo-sodowy

E551 dwutlenek krzemu (krzemionka)

E552 krzemian wapnia

E553a krzemian magnezu

E553b uwodniony krzemian magnezu

E554 krzemian glinowo-wapniowy

E555 krzemian glinowo-potasowy

E558 bentonit

E559 krzemian glinu

E570 kwasy tłuszczowe

E574 kwas glukonowy

E575 lakton kwasu glukonowego

E576 glukonian sodu

E577 glukonian potasu

E578 glukonian wapnia

E579 glukonian żelazawy

E585 mleczan żelazawy

 

Wzmacniacze smaku

E620 kwas glutaminowy

E621 glutaminian monosodowy

E622 glutaminian monopotasowy

E623 diglutaminian wapnia

E624 glutaminian monoamonowy

E625 diglutaminian magnezu

E626 kwas guanylowy

E628 guanylan dipotasowy

E629 guanylan wapnia

E630 kwas linozynowy

E631 inozynian disodowy

E632 inozynian dipotasowy

E633 inozynian wapnia

E634 5’rybonukleotyd wapnia

E635 5’rybonukleotyd disodowy

E640 glicyna i jej sól sodowa

E650 octan cynku

Dodatki do żywności o różnym zastosowaniu

E900 dimetylopolisiloksan

E901 wosk pszczeli biały i żółty

E902 wosk candelilla

E903 wosk karnauba

E904 szelak

E905 wosk mikrokrystaliczny, wosk naftowy

E914 utleniony wosk polietylenowy

E920 L-cysteina

E927b karbamid

E950 acesulfam K

E951 aspartam

E952 kwas cyklaminowy

E953 izomaltoza

E954 sacharyna i jej sole- sodowa, potasowa i wapniowa

E955 sukraloza (syntetyk wytwarzany z cukru i chloru)

E957 taumatyna

E959 neohesperydyna DC

E962 sól aspartamu-acesulfamu

E965 maltitol

E966 laktitol

E967 ksylitol

E1103 inwertaza

E1105 lizozym

E1200 polidekstroza

E1201 poliwinylopirolidon PVP

E1202 poliwinylopirolidon (syntetyczny)

 

Modyfikowane skrobie

E1404 skrobia utleniona (syntetyczna, modyfikowana)

E1410 fosforan monoskrobiowy

E1412 fosforan diskrobiowy

E1413 fosforowany fosforan diskrobiowy

E1414 acetylowany fosforan diskrobiowy (syntetyczny)

E1420 acetylowana skrobia (syntetyczna)

E1422 acetylowany adypinian diskrobiowy (modyfikowana)

E1440 hydroksypropyloskrobia

E1442 hydroksypropylofosforan diskrobiowy

E1450 sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego

E1451 acetylowana skrobia utleniona (modyfikowana)

E1518 trioctan glicerolu

E1520 glikol 1,2-propylenowy

 

Widze ze wykasowalo kolory

http://www.gostek.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=513&Itemid=557

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/17/#findComment-678783
Udostępnij na innych stronach

Czy ktos zaprawiał już chrzan tarty na cały rok, tak aby nie trzeba było go trzymać w lodowce no i oczywiście pozostał tak ostry jak się tylko da.

Zapowiadaj mi się dobre zbiory w tym roku, a tak naprawdę pierwsze poważne zbiory, od początku zaczęcia hodowli mojego chrzanu w Szwajcarii. :)

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/17/#findComment-678944
Udostępnij na innych stronach

 

Szukam przepis na wędzoną wołowinę

Robisz tak samo jak wieprzowine ,tzn jak szynke wp.wędzenie, tylko parzenie zrób do 70 st w środku.

 

attachicon.gif11011610_681576058636380_4339669481138515212_n.jpg

Ja Wedze czasem wołowinę robię tak samo jak wieprzowinę a parze wszystko do 69-70 stopni

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/17/#findComment-679365
Udostępnij na innych stronach

Może ktoś mi pomoże odtworzyć przepis na kiełbasę która mi bardzo smakuje. Masarnia koło mnie robi kiełbasę pod nazwą handlową "Szwagra", ale to chyba bez znaczenia jak się nazywa. Chodzi mi zarówno o możliwy skład surowcowy, jak i proces.

 

Kiełbasa jest zwięzła, mało soczysta, są w niej wyczuwalne większe kawałki chudego mięsa. Czosnku w niej w ogóle nie czuć, główna przyprawa to chyba majeranek.

 

Osłonka jest matowa, papierowa w dotyku.

 

Załączam zdjęcia wyglądu zewnętrznego i 2 przekroje. Jak będzie potrzeba to mogę wrzucić więcej, ale dłużej niż do wieczora to ona nie wytrzyma... 6414922a6e91ed606648e6b8b895e097.jpgbad5ce819a59423470de1f6a7dda0008.jpg5f9510f340a873ad46ab5f52c02bb29e.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/17/#findComment-679493
Udostępnij na innych stronach

O ile nie znasz się na klasyfikacji to możesz zrobić tak.

Kup  gotową II wp. 80/20.Zapekluj peklosolą 18-20g/kg w temp.4-6 C przez 48-72 h, zmiel (wilk) na sitku 10 mm (na zelmerku 12 mm ) daj 2,5 g majeranku /kg i 1-1,5 g czosnku/kg (albo pomiń), 1-1,5g/kg pieprzu i 5 % wody. Wymieszaj do wchłonięcia wody i anielskich włosów (mięso musi być po wymieszaniu mocno kleiste), nabij w jelita 26-28,osadź 2 h w temp. pokojowej i potem wędź w temp.45- 50ºC do koloru i na końcu podpiecz w wędzarni w temp. 90ºC lub w piekarniku albo sparz w temp72-75 C do osiągnięcia w środku kiełbasy 68-70ºC. Obawiam się tylko ,że tam jeszcze jest jakaś przyprawa, ale musiał bym spróbować ,żeby określić jaka. Smacznego.

Jak będziesz podpiekał to daj tą niższą dawkę do peklowania18g/kg peklosoli

A jesli znasz klasyfikację to:

1.I wp - 20 % -sitko 13

2.IIwp. 70/30 - 70 % -sitko 8-10

3.III wp.-10% -sitko 2 X2

Peklujesz j/w każdą klasę oddzielnie.Możesz dodać 10 % wody.Reszta j/w

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/17/#findComment-679494
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chodzi mi zarówno o możliwy skład surowcowy

 

Sprzedawca na żądanie kupującego musi ci okazać "dane" tej kiełbasy,a to już dużo wyjaśni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/17/#findComment-679496
Udostępnij na innych stronach

Sprzedawca na żądanie kupującego musi ci okazać "dane" tej kiełbasy,a to już dużo wyjaśni.

Obawiam się że pełnego składu w dawkowaniem przypraw nie dostanie i dlatego napisałem te dwa przepisy. Może skorzystać lub nie.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/17/#findComment-679498
Udostępnij na innych stronach

 

 

1-1,5g/kg pieprzu

Na moje oko pieprzu jest tam min. 3g/kg, grubo zmielony.

Mięso z szynki i z łopatki. 


[Dodano: 04 paź 2020 - 15:11]

 

 

Sprzedawca na żądanie kupującego musi ci okazać "dane" tej kiełbasy,

Takie dane to:

Mięso wp 100%

Przyprawy.

W 100g produktu jest:

  •  białka - x1
  • tłuszczu - x2
  • węglowodanów - x3.

Niczego więcej sprzedawca nie musi okazywać z zakresu technologii.

Dane producenta i termin przydatności to jest oczywiste.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/17/#findComment-679512
Udostępnij na innych stronach

Na Twoje oko trzeba znać klasyfikację.A w II wp. nie na mięsa z szynki i łopatki.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/17/#findComment-679514
Udostępnij na innych stronach

Łatwiej będzie rozszyfrować skład przypraw jeśli dostarczysz próbki kiełbasy do naszych adresów domowych.

Na podstawie zdjęcia można tylko ....?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/17/#findComment-679539
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem, zapytałem może ktoś kojarzy podobny wyrób z dostępnych w naszych zasobach. Nawet jakbym w zakładzie dostał recepturę to też by mi nie wyszła identyczna, nie ten reżim technologiczny.

 

W każdym razie bardzo dziękuję za podpowiedzi.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/17/#findComment-679565
Udostępnij na innych stronach

nformacje o produkcie

 
KIEŁBASA SZWAGRA SOKOŁÓW KG
 
Gramatura: 1 kg Jednostka: kg Marka: sokołów Grupa: mięso, wędliny, wyroby garmażeryjne Podgrupa: wędliny Rodzaj: kiełbasa cienka
 
cena: 16,89 PLN
16,89 PLN/kg
 
 
 
Opis produktu

[składnik]i: mięso wieprzowe 80 %, woda, skrobia ziemniaczana, sól, przyprawy, majeranek, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy; glukoza, cukier, ekstrakty przypraw, stabilizatory: trifosforany, polifosforany; przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu; aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: azotyn sodu, osłonka jadalna: jelito wieprzowe. możliwa obecność: zbóż zawierających GLUTEN, SOJI, SELERA, GORCZYCY, MLEKA (łącznie z LAKTOZĄ) i ich pochodnych [wartości odżywcze]:wartość energetyczna w 100g: 1009kJ, 243 kcal tłuszcz 20g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 7,8g, węglowodany 2,8g, w tym cukry <0,5g białko 13g sól 2,3g [producent/importer]:SOKOŁÓW S.A Oddział w Robakowie Robakowo, ul. Poznańska 14, 62-023 Gądki

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/17/#findComment-679576
Udostępnij na innych stronach

Jak tak czytam listę składników to od razu wiadomo dlaczego takie "dobre"

 

Gesendet von meinem SM-A705FN mit Tapatalk

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/17/#findComment-679582
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kurczę mleka nie dawałem do kiełbasy

Niektórzy dają mleko w proszku do parowek. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/17/#findComment-679609
Udostępnij na innych stronach

@maleclukas, nie jadle szwedzkichkielbas , mleko ziemniaki to normalne :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/17/#findComment-679623
Udostępnij na innych stronach

 

 

cena: 16,89 PLN 16,89 PLN/kg

Właśnie ostatnio rozmawiałem z kolegą, że w tych cenach to nie byłbym w stanie zrobić wędliny nawet z odpadów :facepalm:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/17/#findComment-679625
Udostępnij na innych stronach

 

cena: 16,89 PLN 16,89 PLN/kg

Właśnie ostatnio rozmawiałem z kolegą, że w tych cenach to nie byłbym w stanie zrobić wędliny nawet z odpadów :facepalm:

To jak im się to udaje

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/17/#findComment-679629
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.