arkadiusz Opublikowano 17 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 17 Stycznia 2024 47 minut temu, Grzewlod napisał(a): W workach peklujesz całe mięśnie. A czemu nie można peklować próżniowo mięsa pociętego na kawałki 4x4.?Szczerze nie bardzo rozumiem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15559-hiszpa%C5%84skie-chorizo/page/7/#findComment-895220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 17 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 17 Stycznia 2024 (edytowane) 42 minuty temu, arkadiusz napisał(a): A czemu nie można peklować próżniowo mięsa pociętego na kawałki 4x4.? Przecież nie napisałem, że nie można tylko po co w jakim celu ? W przypadku mięśnia jest to "powiedzmy" zasadne. Edytowane 17 Stycznia 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15559-hiszpa%C5%84skie-chorizo/page/7/#findComment-895232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 17 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 17 Stycznia 2024 Mięso na kiełbasy pekluje w w woreczkach z dwóch powodów. Po pierwsze oszczędność miejsca w chłodziarce, a po drugie nikt nie będzie mi mieszał w miskach z mięsem.😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15559-hiszpa%C5%84skie-chorizo/page/7/#findComment-895233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 18 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 18 Stycznia 2024 (edytowane) 9 godzin temu, quadro555 napisał(a): Po pierwsze oszczędność miejsca w chłodziarce To nie dla prawdziwych kiełbasofiksów, nie zasadne od strony technologicznej a z tym "zaoszczędzonym miejscem" też bym polemizował. Do tych wielkich worków może wejdzie do 3kg mięsa, podczas odsysania powietrza zgrzewarka zaciągnie słoną wodę. Robiąc 20kg kiełbasy trzeba zmarnować 5-7 worków więc też nie ekonomicznie. Dla mnie strata czasu i zafundowanie sobie dodatkowej pracy przy czyszczeniu sprzętu. 9 godzin temu, quadro555 napisał(a): po drugie nikt nie będzie mi mieszał w miskach z mięsem.😁 Kto używa misek do peklowania a tym bardziej w nich miesza 🙉. Podstawą każdej produkcji jest planowanie. "Etap peklowania możesz połączyć z etapem rozdrabniania" . Po klasyfikacji i przygotowaniu mięsa do peklowania bierzesz pojemnik kwadratowy lub prostokątny pasujący do rozstawu półek w lodówce. Do pojemnika układasz poszczególne klasy w kolejności planowanego rozdrabniania przekładając folią spożywczą ,zamykasz pojemnik i gotowe. Jak dobrze dobierzesz pojemnik to cała kiełbasę zapeklujesz w jednym pojemniku z praktyki podpowiem, że od 15 do 20kg wejdzie. Edytowane 18 Stycznia 2024 przez Grzewlod 3 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15559-hiszpa%C5%84skie-chorizo/page/7/#findComment-895280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 18 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 18 Stycznia 2024 @Grzewlod Mam wspólną z żoną lodówkę więc popakowane mięso upycham gdzie mogę.😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15559-hiszpa%C5%84skie-chorizo/page/7/#findComment-895386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 18 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 18 Stycznia 2024 30 minut temu, quadro555 napisał(a): Mam wspólną z żoną lodówkę Dziwnie to zabrzmiało 😏 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15559-hiszpa%C5%84skie-chorizo/page/7/#findComment-895393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 27 Lutego 2024 W dniu 20.12.2017 o 09:15, redzed napisał(a): Piwnica 13C stoi w akuratnych parametrach. Czy może być balkon? W pojemniku np. Pytanie: czy piwnica dlatego że nie ma dostępu światła, czy tylko dlatego że jest tam odpowiednia temperatura i wilgotność? Czy wszystkie trzy powody? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15559-hiszpa%C5%84skie-chorizo/page/7/#findComment-905944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smoky91 Opublikowano 16 Stycznia Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 16 Stycznia Zabieram się za robienie pierwszych wędlin dojrzewających - kiełbasy chorizo. O ile przepis z forum na Chorizo Andaluz jest mi znany, posiadam warunki do dojrzewania (piwnica, wentylowana z przewiewem 10-12 st. C), o tyle jeśli chodzi o fermentację trudno mi będzie zapewnić taką przestrzeń. W jednym z przepisów/filmów na YT (link poniżej) spotkałem się z zaleceniem, że chorizo można fermentować (przez 24h) zawieszone na kratce w wyłączonym piekarniku z wstawioną miską z wodą. Sprawdziłem i temp w zamkniętym piekarniku jest stała i utrzymuje się na poziomie 22,5 st. C. Czy ktoś widziałby jakieś przeciwskazania do takiej fermentacji? Do przepisu użyję specjalnych kultur bakterii do kiełbas dojrzewających https://cozmiesa.pl/przepis/chorizo-sarta/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15559-hiszpa%C5%84skie-chorizo/page/7/#findComment-983984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.