_Krzysztof_ Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 23 Marca 2013 szukam odpowiedzi opisz dokładnie proces produkcji, osuszania, wędzenia Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/4/#findComment-276554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 23 Marca 2013 Czy robiłeś z jakiegoś konkretnego przepisu ?Temperatura i czas wędzenia ?? Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/4/#findComment-276578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 23 Marca 2013 5kg szynki dałem 1kg boczku tłustego i około 0.6kg słoniny mielonej na gubym sitku chyba 10 Tu masz odpowiedź.Osuszanie i wędzenie nic nie miało do rzeczy. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/4/#findComment-276584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 23 Marca 2013 Gonzo, szynka nie znaczy że wp kl. I jezeli to była taka szynka jak zastosowana do białej pokazanej przez Arkadiusza. To powinno być dobre :rolleyes: Dodatek 1kg tłustego boczku czyli zakładając 30/70 i 0.6kg słoniny to daje 1,3kg czystego tłuszczu nie licząc ile go było w szynce. Mówisz że mało? Może lepszy efekt by był przy mniejszym rozdrobnieniu słoniny? Pozdrawiam Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/4/#findComment-276587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek180686 Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 23 Marca 2013 szynki kl.I wyszło około 3,5kg i 1.5kl.II ogólnie szynka nie była tłusta tylko z przerostami i sciegnami co do obsyszania to wisiała z 2 godz przed wedzeniem co do wedzenie to około 1.5godz a jaka temperatura to nie napisze bo nie mam jeszcze termometru wędzarnie zrobiłem z beczki dosc wysokiej około 170cm palenisko około 150cm od beczki temperature sprawdzałem dotykajac beczki zeby nie była zimna i nie parzyła przy dotykaniu podejrzewam właśnie ta słonine ze za grubo zmielona i napiszcie co jest naleprze zamiast słoniny do kiełbasy zeby nie była taka sucha dzieki wszystkim za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/4/#findComment-276648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 23 Marca 2013 co do wedzenie to około 1.5godzNie za krótko? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/4/#findComment-276655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 23 Marca 2013 szynki kl.I wyszło około 3,5kg i 1.5kl.II 1kg boczku tłustego i około 0.6kg słoniny ja wiem czy taka znowu chuda, masz może zdjęcie przekroju ? Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/4/#findComment-276656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 23 Marca 2013 słonine ze za grubo zmielonaJa dodaję słoninkę pokrojoną w kostkę 0,5 cm , wędzę w tem do 50 st. Nie parze ale pozwalam kiełbasce dojrzeć kilka dni . Skoro wyszła wiórowata to podejrzewam że za wysoka temperatura . Polecam też następnym razem , pokroić z 20- 30 % ładnej szynki w kostkę 1,5 - 2 cm . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/4/#findComment-276668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek180686 Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 23 Marca 2013 raczej za długo. oto zdjecie http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e668b33a8f6aeb06.htmlsłonina wlasnie było grubo zmielona i nie wiem czy nie lepiej było zmielic na mniejszym sicie wtedy by nie była taka sucha i pusta miejscami Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/4/#findComment-276700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 23 Marca 2013 Dodatek 1kg tłustego boczku czyli zakładając 30/70 i 0.6kg słoniny to daje 1,3kg czystego tłuszczu Jak to obliczyłeś :question: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/4/#findComment-276756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remua Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 24 Marca 2013 Witam wszystkich. Jestem nowicjuszem w zadymianiu, poczytałem, czytałem, czytałem... i nie wyszło.A więc:Kupiłem i zapeklowałem szynkę z nastrzykiwaniem 3x40ml, szynka ok 1kg. Wszystko leżało w lodówce zalane solanką w tem.6st. przez 5 dni. Solanka miała takie stężenie, że jajko uniosło się na powieszehnię wody. Po 5 dniach szynkę opłukałem, wytarłem, w siatę i do lodówki powiesiłem na 2 doby. Wg mnie poprawnie przygotowałem ją do wędzenia. No i sobota czas wędzenia. Mróz w nocy -18, do wędzarni, rozgrzałem, wysuszyłem przez godzinę, a w międzyczasie szynka wisi na powietrzu na wietrze. tem -5. Wędzarnia już gotowa więc szynka do środka. Osuszanie 1h w temp. 55 stopni. 4h wędzenia w temp 35 st. Szynka wyjęta, ostudzona i w środku surowa. :devil: Jeszcze raz do wędzarni. 3h wędzenia w temp 55st. i szynka nadal wew surowa. ok 2 cm od zew ok, wewnątrz surowa. Dodam że, wędzarnie zbudowałem prowizoryczną, tzn palenisko z kanałem dymowym ok 120cm ułożony z bloczków betonowych, oraz rura o średnicy 20cm jako komora wędzarni o h 130cm. I tu upatruję swój błąd - mały przekrój komory. Dodam iż jest to moje drugie wędzenie, a poprzednia szynka wyszła identycznie. Jeśli wiecie co robię źle, pomóżcie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/4/#findComment-276797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 24 Marca 2013 To widać, że troszkę słabo poczytałeś :wink: . Po wędzeniu opuściłeś proces parzenia, dlatego szynka wyszła surowa w środku :lol: . Sparz ją jeszcze w wodzie o temp. 73 - 78 stopnia C, do osiągnięcia w środku 68 - 72 stopnia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/4/#findComment-276800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remua Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 24 Marca 2013 Ale ja chcę szynkę wędzoną, a nie wędzoną parzoną.Chyba że muszę ją przypiec w temp ok 100st? jeśli tak to ile czasu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/4/#findComment-276801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 24 Marca 2013 Pieczesz w temp. od 70 do 90 stopni do osiągnięcia temperatury jak wyżej. Polecałbym Ci parzenie, bo pieczenie to długotrwały proces. Poczytaj Tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/4/#findComment-276804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remua Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 24 Marca 2013 ok, dzięki smola. Wstawiłem wodę i idę parzyć.Ale mam jeszcze pytanie: jak wędzić szynki aby były dobre bez konieczności parzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/4/#findComment-276809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 24 Marca 2013 Czasem jak nie mam ochoty na parzone to podpiekam szyneczki w wędzarni o temp 85-90 st w czasie od 0,5 do 1 godz w zależności od wielkości szynek.Najlepiej mieć termometr i zmierzyć temp w najgrubszym miejscu[68-72 st].A,zapomniałem dodać,że wędze w temp ok 55 st przez minimum 3 godz i dopiero podpiekam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/4/#findComment-276815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remua Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 24 Marca 2013 gruby7074 Oto mi chodziło dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/4/#findComment-276844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 24 Marca 2013 Jak to obliczyłeś :question: 1kg boczek 30/70 daje 70dkg tłuszczu+ 60dkg słoniny =1,3kg tłuszczu Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/4/#findComment-276958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 24 Marca 2013 Masy tłuszczowej Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/4/#findComment-276971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jendrek87 Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 24 Marca 2013 Witam,Mam taki problem że po uwędzeniu i pieczeniu kiełbasa jest twarda i jelito nie chce odchodzić od farszu. Przypiekam do uzyskania temperatury 68*C w kiełbasie. A wcześniej trochę osuszam i wędze w temp. ok. 60*C. Używam wędzarni Borniak 150. Nie wiem czy to zawsze występuje takie zjawisko przy pieczeniu czy ja coś źle robię. Cały proces wędzenia z pieczeniem trwa ok 4 godz. Bardzo proszę o jakieś porady bo chciałbym zrobić w końcu udaną kiełbasę na święta. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/4/#findComment-276973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek180686 Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 24 Marca 2013 moze zamias szynki dać nastepnym razem łoptki??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/4/#findComment-276975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remua Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 24 Marca 2013 Wracając do mojej surowej wewnątrz szynki, czy jest możliwe, że koncentrując się na temperaturze wędzenia wytwarzałem zbyt mało dymu przez co, nie przeniknął on przez całą szynkę? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/4/#findComment-276999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 24 Marca 2013 Szynka jak i inne wyroby wędzone ,żeby nie były surowe w środku to się jeszcze poddaje obróbce termicznej, czyli parzeniu lub pieczeniu w wędzarni.Do szynek polecam parzenie bo są bardziej soczyste od pieczonych [ Dodano: Nie 24 Mar, 2013 18:39 ]60dkg słoninySłonina o ile dobrze pamiętam to 80% tłuszczu a nie 100%. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/4/#findComment-277001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remua Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 24 Marca 2013 Szynkę robiłem wg przepisu: http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/szynki/1581-szynka-surowa-wedzona-demon-a, a tam nic nie ma o parzeniu a szynka ma ładny kolor po całości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/4/#findComment-277004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 25 Marca 2013 Remua, To prawda nie ma, postępujesz jak każdy no prawie każdy nowy w tym nazwijmy to "fachu" chcesz zrobić i już pomijasz pewne procesy koledzy Ci piszą parzona lepsza to parz ,niektórzy wolą szynkę surową więc ją robią inaczej ,a skąd masz przepis na solankę piszesz jajko pływa są na to tabele .Czy parzysz czy pieczesz temperatura w najgrubszym miejscu szynki oczywiście w środku musi wynieść 68 stopni :lol: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/4/#findComment-277165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.