miro Opublikowano 20 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 20 Lipca 2013 Jeśli wspomniane szyki mają po około 1,5 kg parzysz ok. 1,5h. Nie zliczamy wagi całego mięsa, tylko bierzemy że tak powiem średnią jednego kawałka. Jeśli jedna szynka jest znacząco większa wagowo, to ją zostawiasz i parzysz dłużej. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/6/#findComment-293465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 23 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 23 Lipca 2013 Tak tez myślalam ,ale chciałam się upewnić Mam tez termometr,ale jak ostatnio parzyłam te wędlinki to wychodziło w/g termometra dużo dłuzej niż godz [1kg mięsa]mierzyłam tylko temp. mięsa ,nie mierzyłam temp. wody ,a szkoda bo chyba była za niska ,bo wędliny 1kg osiągnęły temp 70-72 stopnie po 1,20godz i nie wiem ,czy przez to nie są w środku soczyste ,tylko w/g mnie suche ,chyba ,ze to taki urok swojskich wyrobów??Po wyjęciu z gara wrzuciłam je do zimnej wody na 5min.Co zrobić ,aby te szyneczki były bardziej soczyste w środku?? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/6/#findComment-293896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 23 Lipca 2013 Powinnaś parzyć do 67-68 w środku przekroju, ale i tak nasze swojskie wyroby nie będą takie soczyste jak "konserwowa sklepowa", ponieważ nie używamy wspomagania chemią. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/6/#findComment-293897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikt_szczególny Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 30 Lipca 2013 Myślę że wkomponuję się w temat z głupim pytaniem, a mianowicie: drugi raz w historii wędzenia spotkałem się z taką sytuacją i proszę o pomoc. Mięso zapeklowane według tabeli (*szynki, polędwice, balerony) i do wędzenia. W wedzarni standardowa procedura osuszania przed właściwym wędzeniem, i nagle mięso głupieje. pojawia się na mięsie mlekowata wodai dosłownie cieknie z miesa (dodam że ociekanie było zastosowane) przez 2 godziny intensywnego osuszaniapomaga dopiero zebranie wody ręcznikiem papierowym. mieso dostaje głupiej warstwy tak jakby trotowatej (nie ma standardowej skorupki) podczas wędzenia zupełnie nie łapie koloru tylko poierzchnia jest trotowata. to zdjęcia wedlin po 6 godzinach wędzenia, i wtedy dałem sobie spokój. po wyparzeniu są bure/szare/ciemne. dodam że cała procedura peklowanie, ociekanie osuszanie, wędzenie jest przeprowadzana prawidłowo. zastanawia mnie solanka bo była mocno mleczno różowa (brak smrodu/lepliwości) co może być przyczyną i jak temu zapobiec ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/6/#findComment-294694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 30 Lipca 2013 nikt_szczególny, myśle ,że powinieneś napisać do kolegi Bagno, a to co on napisze opublikuj proszę na forum.Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/6/#findComment-294696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 31 Lipca 2013 A skąd masz te mięso. Gdzie je kupiłeś..?Wygląda naprawdę ochydnie i jakby nie równo wędzone.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/6/#findComment-294697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikt_szczególny Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 31 Lipca 2013 Mięso - część z masarni, inna część zamawiana u innego dostawcy. za pierwszym razem, na wiosnę wędzone w beczce wyszło takie same, ale wówczas myślałem że wilgoć po zimie w kanale dymnym pod ziemią itd. tylko w tym rzecz że te powyżej wczoraj wędziłem w wedzarni typu taka jak ma Beiot. zastanawia mnie ta solanka "mlekowata", zazwyczaj nie zmienia kolory, jedynie czerwona bardziej się robi. ale zgodnie z zasadą jak solanka nie śmierdzi i nie lepi się to jest dobra. co do nierówności wędzenia - ono było wędzone prawidłowo, te miejsca "normalne" na szynce to miejsca przez które nie wyciekała woda ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/6/#findComment-294700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 31 Lipca 2013 ale zgodnie z zasadą jak solanka nie śmierdzi i nie lepi się to jest dobraNo nie wiem… u mnie zasada jest taka że każda zmiana koloru solanki na inny niż klarowny czerwony = wymiana solanki na świeżą !! zdarzyło mi się kilka razy że mi mętnieć zaczynała w jednym pojemniku i od razu robiłem nową, bo to prawie zerowy koszt, a może oszczędzić kilka kg. mięsa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/6/#findComment-294709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 31 Lipca 2013 :rolleyes: Uuu...la la....Możliwe , że mięso było już wcześniej nastrzyknięte jakimś '' .....'' :tongue: Powiedz jeszcze jaką temperaturę miały te szynki w momencie wkładania do wędzarni i czy przypadkiem się nie stykały ze sobą...? Pozdrawiam ! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/6/#findComment-294713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikt_szczególny Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 31 Lipca 2013 szynki nie stykały się, temperatura była wyrównana w miarę, 2-3 godziny w temperaturze pokojowej po wyjeciu z lodówki. według mnie nie wchodzi w grę potliwość wywołana różnicą temperatur. To nie tak że szynki się stykały i w miejscowo uwędziły się. Szynki wisiały kazda osobno, podczas osuszania pokryły się wodą, woda ta przez 2 godziny zupełnie się nie osuszyła. Woda była mlekowata. po osuszeniu ręcznikami papierowymi wędziły się przez 4 godziny w temp 53-57 st. po wyjeciu tam gdzie była ta woda zupełnie nie ma tej warstewki którą łapie dym a ta powierzchnia jest trotowata i zupełnie nietknięta dymem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/6/#findComment-294714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 31 Lipca 2013 1. Czy surowe mięso na wędzonki nie wykazywało zmian kolorystycznych (w jednym blade a obok piękny różowy kolor)? podczas osuszania pokryły się wodą, woda ta przez 2 godziny zupełnie się nie osuszyła Masz problem z: konstrukcja wędzarni albo błędnym procesem wędzenia. Woda była mlekowata Typowe zmiany mięsa spowodowane jego wadą, w tym przypadku wyciek białka. Czy wszystkie szynki w wędzarni miały w/w zmiany barwy. Okres upalnych źle wpływa nie tylko na mięso lecz i na zwierzęta. Dlatego, nie tylko ty miałeś problemy z mięsem, inni mają również. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/6/#findComment-294769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 31 Lipca 2013 Tak skromnie zapytam.A swobodny przepływ dymu w wędzarni jest ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/6/#findComment-294775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakoszek Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 31 Lipca 2013 jak smażę kotlety mielone pod przykryciem z mięsa kupionego w hipermarketach to wychodzi na nie biała gęsta substancja Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/6/#findComment-294810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edyta30 Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 6 Sierpnia 2013 witam, jestem tu nowa i po raz pierwszy będę robiła wędzonki :thumbsup: i jedno z moich pytań na które nie mogę znaleźć odpowiedzi brzmi czy szynkę, schab i boczek mogę peklować razem w jednym naczyniu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/6/#findComment-295421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 6 Sierpnia 2013 czy szynkę, schab i boczek mogę peklować razem w jednym naczyniu?Tak. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/6/#findComment-295423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edyta30 Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Bardzo dziękuje za szybką odpowiedz :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/6/#findComment-295425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kabanoes Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Witam:) Do wyrobu wedlin kupuje tylne nogi ( kielbasy, szynki ) , zostaje mi skora, tluszcz, kosci. Ostatnio z 40 kg nog - 4szt, 5,5kg kosci i 13,5 kg skor i tluszczu ) . Czy to normalne? Moja bazowa receptura na kielbasy to 2kg wolowiny-1kg tluszczu- 7kg wieprzowiny ( wszystko po wycieciu szynek). Kosci daje psu wiec moge sobie odliczyc , czy da sie jakos zutylizowac skore i tluszcz? W tej chwili po wycieciu mieso kosztuje o 100% wiecej , potem jeszcze wedzenie i dalsza strata i tak na koniec wychodzi tak srednio. Gdzie popelniam blad? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/6/#findComment-295430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edyta30 Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Wspaniałe forum :grin: Jeszcze mam pytanie odnośnie drzewa:trzy miesiące temu mój tata ściął drzewo owocowe mirabelkę czy te drzewo się nadaje do wędzenia? ewentualnie zostało nam trochę dębu ale czy one jest odpowiednie do schabu, szynki i boczku? Z góry serdecznie dziękuje za odpowiedz :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/6/#findComment-295431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Witaj ! :grin: Wszystko sie da jakoś wykorzystać Przykładowo - tłuszcz można przetopić na pyszny swojski smalec ... a skórki wygotować i zrobić ''emulsję'' ... Dodać do pasztetu , pasztetowej , kaszanki... itp. Pozdrawiam :smile: [ Dodano: Wto 06 Sie, 2013 14:53 ]Edyto spokojnie się nadaje :grin: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/6/#findComment-295432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 6 Sierpnia 2013 ...zostało nam trochę dębu ale czy one jest odpowiednie...Droga Edyto! Dębowe drewno to nie jest najlepszy pomysł! :tongue: :grin: Doskonale nadaje "siem" przykładowo do wyrobu trumien czy beczek, ale do wędzenia już mniej. :wink: :grin: BTW Jakie PIĘKNE imię! :thumbsup: :tongue: :grin: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/6/#findComment-295433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edyta30 Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Cienko widzę te moje pierwsze wędzenie ale jak nie spróbuje to się nie przekonamwędzarnia jest to trzeba wykorzystać :grin: ale rezultatów aż się boje... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/6/#findComment-295434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 6 Sierpnia 2013 ...wędzarnia jest to trzeba wykorzystać...Jak NAJBARDZIEJ! :wink: :lol: Tylko "wykorzystuj" POMALUTKU, aby nie "wypalić" wnętrza. . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/6/#findComment-295435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edyta30 Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Marku chyba zaproszę Cię do pomocy :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/6/#findComment-295436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Cienko widzę te moje pierwsze wędzenie ale jak nie spróbuje to się nie przekonam wędzarnia jest to trzeba wykorzystać ale rezultatów aż się boje... Niczego się nie bój. Wszystko masz łącznie ze szczerymi chęciami, a to najważniejsze. W razie czego wal na forum. Pomoc masz zapewnioną. Powodzenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/6/#findComment-295437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edyta30 Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Dziękuje MAXELL :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/6/#findComment-295438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.