miro Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #351 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Wędzisz co się ma uwędzić, wyciągasz a resztę podpiekasz ... w czym problem ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/15/#findComment-345856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #352 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Wędzisz co się ma uwędzić, wyciągasz a resztę podpiekasz ... w czym problem ?Bo koleżanka lubi zmieniać przepisy, może najpierw podpiec a później wędzić? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/15/#findComment-345858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #353 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 A chyba że tak ..... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/15/#findComment-345859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #354 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Wy tu się śmiejecie a sam widziałem gdzieś na forum propozycję, żeby najpier podpiec a potem wędzic Może jest w tym jakaś głębsza koncepcja ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/15/#findComment-345873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #355 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 A kolega lubi chyba żartować ,a tak poważnie chodzi mi o to ,że najpierw rozpalę do osuszania z uchylonym szybrem ,potem powinno się np. szynki wędzić w gęstym dymie ,kiełbasy niekoniecznie ,,no i mięsa raczej dłużej wędze niż kiełbasytzn kiełbasy wyjmuję wcześniej i parzę a tu przy kabanosach wypadałoby już po 1-5godz ją podpiekać ,czyli zwiększyć temp. ,a do tych mięs nie ,bo wędze je dłużej w temp.55-60 stopni ,chyba ,ze wszystko pomerdałam.... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/15/#findComment-345874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #356 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 niezły mixer , daj jakieś foty tych wyrobów. Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/15/#findComment-345876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #357 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 potem powinno się np. szynki wędzić w gęstym dymie Najlepiej w bardzo gęstym .... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/15/#findComment-345878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #358 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 A kolega lubi chyba żartować Chyba tak aczkolwiek sama tak o zmianach napisałaś. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/15/#findComment-345880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #359 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 A czy koleżanka mierzy temperaturę (sorry wyszło chyba nie bardzo jak powinno ?) w jakiej osusza ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/15/#findComment-345886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #360 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Słuchajcie mój schemat wędzenia do tej pory wyglądał mniej więcej takRozpalałam w wędzarni ustalałam temp 50 stopnii uchylałam szyber i wkładałam wędliny i kiełbasę Osuszałam w tej temp. ok30-40min w tej temp. Potem podnosiłam temp do ok.60 stopni zasuwałam szyber i wędziłam w gęstym dymie 1,5 godz-2godz ,i wyjmowałam kiełbasę do parzenia,wędliny jeszcze zostawiałam.Zdjęć swoich wyrobów nie robiłam ,bo nie widziałam takiej potrzeby.Czy coś robiłam do tej pory nie tak?? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/15/#findComment-345902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #361 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 MZ za krótki czas osuszania i do tego za mały "przeciąg". Z tego co piszą doświadczeni ouszać należy do momentu uzyskania suchej powierzchni produktu do wedzeinia a nie w określnoym czasie.Dopiero potem wędzimy ciepłym dymem. A pojęcie "gęstym" jest oczywiście niejasne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/15/#findComment-345930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skarus Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #362 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Czy coś robiłam do tej pory nie tak?? Skąd to pytanie?Czy z wyrobami było coś nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/15/#findComment-345933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #363 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zdjęć swoich wyrobów nie robiłam ,bo nie widziałam takiej potrzeby. Czy coś robiłam do tej pory nie tak?? Zdjęcie wszystko powie... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/15/#findComment-345936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #364 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Kilka postów wcześniej zadałam pytanie -jak rozpracować proces wędzenia wędząc jednocześnie mięsa ,kabanosy ,kiełbasę lisiecką i swojską Posypały się pytania nie na temat to odpowiadałam ."gesty dym" to dla mnie wędzenie przy zasuniętym szybrze.Do tej pory moje wyroby nie wymagały filmowania i pokazywania na forum .[gdyby coś było nie halo to pewnie wstawiłabym tu niejedną fotkę z zapytaniem] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/15/#findComment-345953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #365 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Kilka postów wcześniej zadałam pytanie -jak rozpracować proces wędzenia wędząc jednocześnie mięsa ,kabanosy ,kiełbasę lisiecką i swojską Posypały się pytania nie na temat to odpowiadałam . Nie mogę odpowiedzieć na pytanie na forum, ale wszystkie te produkty można wędzić razem, potem trochę wyciągania i kombinacji, ale logistycznie to jest do zrobienia. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/15/#findComment-345956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazi Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #366 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Lillyashere -"gęstość dymu można określić badając przenikanie światła przez dym. Jeżeli źródło światła, o mocy 40 W umieścimy na tylnej ściance wędzarni lub za jej wylotem (wędzarnie beczkowe) i będzie ono widoczne z odległości 7 m, to dym określamy jako średnio-gęsty, jeśli zaś światło jest niewidoczne z odległości 60 cm –dym określamy jako gęsty. "Autor Maxell- tekst ze str. glownej- "wszystko o wędzeniu"lilliwashere -miało być. Przepraszam za błąd. Uroki pisania z telefonu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/15/#findComment-345959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #367 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 W pierwszej kolejności osuszasz wędliny które potrzebują najdłuższego czasu , następnie dokładasz wędliny które potrzebują mniej czasu , na koniec te co potrzebują najmniej czasu . Kombinujesz tak by dla wszystkich osuszanie zakończyło się o tym samym czasie .Proste, dalej tylko pozostaje kontynłować proces wędzenia Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/15/#findComment-345962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #368 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Z osuszaniem to nie jest jeszcze problem ,gorzej z samym czasem wędzenia .Mięsa do tej pory wędziłam ze 3 czsem 4 godztak w temp.55-60 stopni więc tak jak i dla tych kiełbas ,które zamierzam zrobić ,ale ....kabanosy po najwięcej dwóch godz należałoby już podpiekać w wyższej temp to samo z lisiecką...bo swojska wyjmuję do parzenia.Czy na ten czas podpiekania mam wyjąć mięsa??,potem znowu zmniejszyć temp. i je dowędzić ?. Kilka postów wcześniej zadałam pytanie -jak rozpracować proces wędzenia wędząc jednocześnie mięsa ,kabanosy ,kiełbasę lisiecką i swojską Posypały się pytania nie na temat to odpowiadałam . Nie mogę odpowiedzieć na pytanie na forum, ale wszystkie te produkty można wędzić razem, potem trochę wyciągania i kombinacji, ale logistycznie to jest do zrobienia. Czy o taki proces chodziło koledze? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/15/#findComment-345964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #369 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 kabanosy możesz podpiec w piekarniku , lisiecką teżŻeby wszyscy mieli takie problemy ,to życie byłoby piękne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/15/#findComment-345975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #370 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Jezeli radzisz poważnie to super-nigdy nie przyszłoby mi do głowy ze można i tak.Rozumiem ,ze do nagrzanego [termoobieg] piekarnika do temp.90 stopni wrzucić na pół godz wędliny ?Jeżeli upierałabym się jednak proces podpiekania przeprowadzić w goracym dymie to lepiej wyjąć mięsa na te pół godz, czy kiełbaski?- mogą poczekać ,aż mięsa się uwędzą [do odpowiedniego koloru?] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/15/#findComment-346000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #371 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 termoobieg raczej na chwilę włączaj , co kilka minut (jak będziesz cały czas dmuchał to wysuszysz za bardzo) Problemem może być długość kabanosów , ale można zrobić pod wymiar piekarnika, ewentualnie upchać na kratkę na leżąco. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/15/#findComment-346034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #372 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Nie upieram się przy termoobiegu ,tak tylko zasugerowałam.Czy robił ktoś tym sposobem z piekarnikiem , czy to takie teoretyczne domniemania ? Jeżeli upierałabym się jednak proces podpiekania przeprowadzić w goracym dymie to lepiej wyjąć mięsa na te pół godz, czy kiełbaski?- mogą poczekać ,aż mięsa się uwędzą [do odpowiedniego koloru?Jeśli ktoś z Was wędził mięsa z kiełbasami z wcześniejszym procesem podpiekania [niż czas wędzenia mięsa]to proszę niech się podzieli swoim patentem ,czy doświadczeniem.Z góry dzięki. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/15/#findComment-346042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #373 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Czy robił ktoś tym sposobem z piekarnikiem , czy to takie teoretyczne domniemania ? Jeżeli masz wątpliwości, czy porady jakiegoś forumowicza są godne uwagi, to zajrzyj do działu "Moje wyroby" i obejrzyj sobie fotki jego wyrobów. Będziesz mogła wyrobić sobie własne zdanie. A jeżeli dalej nie będziesz pewna, to po prostu zrób eksperyment na małej ilości mięsa i będziesz w domu Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/15/#findComment-346055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #374 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Odpowiedź kolegi Spec 202 nie wyjaśniła mi dokładnie procesu,dlatego prosiłam o bardziej konkretne porady od kogoś kto taki temat już przerabiał.[to samo tyczy się mojego drugiego pytania] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/15/#findComment-346134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #375 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 (edytowane) Nieważne jak i w czym obrobisz termicznie czy w garze czy w piekarniku jak nie chcesz parzyc użyj piekarnika ... ale najpierw wędź potem parz/dopiekaj wyjątkiem może być nie musi kurczak ... I nie kombinuj bo coraz bardziej zagmatwane pytania zadajesz PS Nie bedzie najpierw orgazmu potem stosunku ... no sory ale sie nie da Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Edytowane 12 Kwietnia 2014 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/15/#findComment-346137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.