Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wędzisz co się ma uwędzić, wyciągasz a resztę podpiekasz ...  w czym problem ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/15/#findComment-345856
Udostępnij na innych stronach

Wędzisz co się ma uwędzić, wyciągasz a resztę podpiekasz ...  w czym problem ?

Bo koleżanka lubi zmieniać przepisy, może najpierw podpiec a później wędzić?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/15/#findComment-345858
Udostępnij na innych stronach

A chyba że tak .....  :facepalm:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/15/#findComment-345859
Udostępnij na innych stronach

Wy tu się śmiejecie a sam widziałem gdzieś na forum propozycję, żeby najpier podpiec a potem wędzic :)

Może jest w tym jakaś głębsza koncepcja ?:)

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/15/#findComment-345873
Udostępnij na innych stronach

A kolega lubi chyba żartować ,a tak poważnie chodzi mi o to ,że najpierw rozpalę do osuszania z uchylonym szybrem ,potem powinno się np. szynki wędzić w gęstym dymie ,kiełbasy niekoniecznie ,,no i mięsa raczej dłużej wędze niż kiełbasytzn kiełbasy wyjmuję wcześniej i parzę a tu przy kabanosach wypadałoby już po 1-5godz ją podpiekać ,czyli zwiększyć temp. ,a do tych mięs nie ,bo wędze je dłużej w temp.55-60 stopni ,chyba ,ze wszystko pomerdałam....

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/15/#findComment-345874
Udostępnij na innych stronach

niezły mixer , daj jakieś foty tych wyrobów.

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/15/#findComment-345876
Udostępnij na innych stronach

potem powinno się np. szynki wędzić w gęstym dymie

 

Najlepiej w bardzo gęstym .... :facepalm:  

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/15/#findComment-345878
Udostępnij na innych stronach

A kolega lubi chyba żartować 

Chyba tak aczkolwiek sama tak o zmianach napisałaś.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/15/#findComment-345880
Udostępnij na innych stronach

Słuchajcie  mój schemat wędzenia do tej pory wyglądał mniej więcej tak

Rozpalałam w wędzarni ustalałam temp 50 stopnii uchylałam szyber i wkładałam wędliny i kiełbasę Osuszałam w tej temp. ok30-40min w tej temp. Potem podnosiłam temp do ok.60 stopni zasuwałam szyber i wędziłam w gęstym dymie 1,5 godz-2godz ,i wyjmowałam kiełbasę do parzenia,wędliny jeszcze zostawiałam.Zdjęć swoich wyrobów nie robiłam ,bo nie widziałam takiej potrzeby.

Czy coś robiłam do tej pory nie tak??

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/15/#findComment-345902
Udostępnij na innych stronach

MZ za krótki czas osuszania i do tego za mały "przeciąg". Z tego co piszą doświadczeni ouszać należy do momentu uzyskania suchej powierzchni produktu do wedzeinia a nie w określnoym czasie.

Dopiero potem wędzimy ciepłym dymem. A pojęcie "gęstym" jest oczywiście niejasne :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/15/#findComment-345930
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zdjęć swoich wyrobów nie robiłam ,bo nie widziałam takiej potrzeby. Czy coś robiłam do tej pory nie tak??

 

Zdjęcie wszystko powie...  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/15/#findComment-345936
Udostępnij na innych stronach

Kilka postów wcześniej zadałam pytanie -jak rozpracować proces wędzenia wędząc jednocześnie mięsa ,kabanosy ,kiełbasę lisiecką i swojską Posypały się pytania nie na temat to odpowiadałam ."gesty dym" to dla mnie wędzenie przy zasuniętym szybrze.Do tej pory moje wyroby nie wymagały filmowania i pokazywania na forum .[gdyby coś było nie halo to pewnie wstawiłabym tu  niejedną fotkę z zapytaniem]

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/15/#findComment-345953
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kilka postów wcześniej zadałam pytanie -jak rozpracować proces wędzenia wędząc jednocześnie mięsa ,kabanosy ,kiełbasę lisiecką i swojską Posypały się pytania nie na temat to odpowiadałam .

 

Nie mogę odpowiedzieć na pytanie na forum, ale wszystkie te produkty można wędzić razem, potem trochę wyciągania i kombinacji, ale logistycznie to jest do zrobienia. :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/15/#findComment-345956
Udostępnij na innych stronach

Lillyashere -

"gęstość dymu można określić badając przenikanie światła przez dym. Jeżeli źródło światła, o mocy 40 W umieścimy na tylnej ściance wędzarni lub za jej wylotem (wędzarnie beczkowe) i będzie ono widoczne z odległości 7 m, to dym określamy jako średnio-gęsty, jeśli zaś światło jest niewidoczne z odległości 60 cm –dym określamy jako gęsty. "Autor Maxell- tekst ze str. glownej- "wszystko o wędzeniu"

lilliwashere -miało być. Przepraszam za błąd. Uroki pisania z telefonu.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/15/#findComment-345959
Udostępnij na innych stronach

W pierwszej kolejności osuszasz wędliny które potrzebują najdłuższego czasu , następnie dokładasz wędliny które potrzebują mniej czasu , na koniec te co potrzebują najmniej czasu . Kombinujesz tak by dla  wszystkich osuszanie zakończyło się o tym samym czasie .Proste, dalej tylko pozostaje kontynłować proces wędzenia

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/15/#findComment-345962
Udostępnij na innych stronach

Z osuszaniem to nie jest jeszcze problem ,gorzej z samym czasem wędzenia .Mięsa do tej pory wędziłam ze 3 czsem 4 godztak w temp.55-60 stopni więc tak jak i dla tych kiełbas ,które zamierzam zrobić ,ale ....kabanosy po najwięcej dwóch godz należałoby już podpiekać w wyższej temp to samo z lisiecką...bo swojska wyjmuję do parzenia.Czy na ten czas podpiekania mam wyjąć mięsa??,potem znowu zmniejszyć temp. i je  dowędzić ?.

 

 

Kilka postów wcześniej zadałam pytanie -jak rozpracować proces wędzenia wędząc jednocześnie mięsa ,kabanosy ,kiełbasę lisiecką i swojską Posypały się pytania nie na temat to odpowiadałam .

 

Nie mogę odpowiedzieć na pytanie na forum, ale wszystkie te produkty można wędzić razem, potem trochę wyciągania i kombinacji, ale logistycznie to jest do zrobienia. :cool:

 

Czy o taki proces chodziło koledze?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/15/#findComment-345964
Udostępnij na innych stronach

Jezeli radzisz poważnie to super-nigdy nie przyszłoby mi do głowy ze można i tak.Rozumiem ,ze do nagrzanego [termoobieg] piekarnika do temp.90 stopni wrzucić na pół godz wędliny ?

Jeżeli upierałabym się jednak proces podpiekania przeprowadzić w goracym dymie to lepiej wyjąć mięsa na te pół godz, czy kiełbaski?- mogą poczekać ,aż mięsa się uwędzą [do odpowiedniego koloru?]

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/15/#findComment-346000
Udostępnij na innych stronach

termoobieg raczej na chwilę włączaj , co kilka minut (jak będziesz cały czas dmuchał to wysuszysz za bardzo)

 

Problemem może być długość kabanosów , ale można zrobić pod wymiar piekarnika, ewentualnie upchać na kratkę na leżąco.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/15/#findComment-346034
Udostępnij na innych stronach

Nie upieram się przy termoobiegu ,tak tylko zasugerowałam.

Czy robił ktoś tym sposobem z piekarnikiem , czy to takie teoretyczne domniemania ?

 

 

 

Jeżeli upierałabym się jednak proces podpiekania przeprowadzić w goracym dymie to lepiej wyjąć mięsa na te pół godz, czy kiełbaski?- mogą poczekać ,aż mięsa się uwędzą [do odpowiedniego koloru?

Jeśli ktoś z Was wędził mięsa z kiełbasami z wcześniejszym procesem podpiekania [niż czas wędzenia  mięsa]to proszę niech się podzieli swoim patentem ,czy doświadczeniem.

Z góry dzięki.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/15/#findComment-346042
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy robił ktoś tym sposobem z piekarnikiem , czy to takie teoretyczne domniemania ?

 

Jeżeli masz wątpliwości, czy porady jakiegoś forumowicza są godne uwagi, to zajrzyj do działu "Moje wyroby" i obejrzyj sobie fotki jego wyrobów. Będziesz mogła wyrobić sobie własne zdanie. A jeżeli dalej nie będziesz pewna, to po prostu zrób eksperyment na małej ilości mięsa i będziesz w domu :) 

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/15/#findComment-346055
Udostępnij na innych stronach

Odpowiedź kolegi  Spec 202 nie wyjaśniła mi dokładnie procesu,dlatego prosiłam o bardziej konkretne porady od kogoś kto taki temat już przerabiał.[to samo tyczy się mojego drugiego pytania]

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/15/#findComment-346134
Udostępnij na innych stronach

Nieważne jak i w czym obrobisz termicznie czy w garze czy w piekarniku jak nie chcesz parzyc użyj piekarnika ... ale najpierw wędź potem parz/dopiekaj wyjątkiem może być nie musi kurczak ...

I nie kombinuj bo coraz bardziej zagmatwane pytania zadajesz :(

 

PS

Nie bedzie najpierw orgazmu potem stosunku ... no sory ale sie nie da :(

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/15/#findComment-346137
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.