Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Takie świeże śledzie można zasolić i wtedy nie trzeba ich zamrażać .A ze świeżutkich to polecam takie

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page-5?do=findComment&comment=204257

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/36/#findComment-398917
Udostępnij na innych stronach

Eli ... Można jeszcze opanierować w samej mące, usmażyć na oleju i zalać marynatą octową :cool:  3-4 dni i ... :thumbsup:

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/36/#findComment-398975
Udostępnij na innych stronach

A czemu by się miały nie nadawać ? ;)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/36/#findComment-399093
Udostępnij na innych stronach

...ale dziurkę na przelot mają...?

...bo to podstawa... :angel:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/36/#findComment-399111
Udostępnij na innych stronach

Przyszedł czas na mnie :D

Powiedzcie mi jak to jest z pasteryzacją słoików poukładanych piętrowo.

Będę jutro robił pasztet w tych słoikach http://www.allegromat.pl/aukcja169513 

Wsadu będzie pewnie około 5-6 kg(zobaczymy) czyli około 20 -25 słoików do garnka wejdzie 6-8 szt w jednej warstwie, czyli trochę czasu zajmie pasteryzacja.

Widziałem kiedyś na forum(zdjęcie) jak ktoś tak pasteryzował, ale za cholerę nie mogę tego teraz znaleźć.

Jakieś wskazówki? Można tak, czy raczej nie? 

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/36/#findComment-399239
Udostępnij na innych stronach

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/36/#findComment-399243
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję DZIADKU za linka :D 

Chwile potrwa zanim przeczytam wszystko, ale widziałem, że pasteryzowałeś słoiki całkiem zlane woda, więc wnioskuje, że można piętrowo.

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/36/#findComment-399254
Udostępnij na innych stronach

DZIADKU dobrnąłem do tych zdjęć, były dopiero na trzynastej stronie ale się udało, jeszcze dwie ale to już jutro doczytam.

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/36/#findComment-399261
Udostępnij na innych stronach

Teraz kolejne z cyklu...

Po co do smalcu dodaje się jabłka :w00t:  ?

Podrzuci ktoś dobry przepis na smalec ... pytam bo ja smalec to zawsze robiłem czysty, albo z cebulka.

Nie mam żadnych doświadczeń z przyprawami w tym smarowidle, jakieś orientacyjne ilości?

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/36/#findComment-399775
Udostępnij na innych stronach

A może spróbuj zastosować te porady?

Ja jeszcze nie robiłem wg tego, ale w najbliższym czasie zamierzam. :)

 

Domowy smalec z dodatkami

- przyprawy takie jak sól i pieprz to podstawa, konieczny jest jednak również majeranek ułatwiający trawienie, słodka papryka, odrobina mielonego chili aby zaostrzyć smak naszego specyfiku.

Niektórzy dodają również charakterystyczny w smaku kminek, tymianek i posiekaną natkę pietruszki.

Smalec wytapiamy nie z pokrojonych kawałków tłuszczu tylko słoniny mielonej. Do niego trzeba dodać około 20 dag zmielonego boczku, taką samą ilość drobiowego tłuszczu lub skórek. Niektórzy dodają także zmieloną łopatkę wieprzową, a pod koniec smażenia drobniutko pokrojoną jałowcową kiełbasę, ponieważ smalec nabiera aromatu.

Kiedy skwarki smalcu są już wytopione dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, 2 jabłka starte na tarce o grubych oczkach i ewentualnie śliwki suszone. Potem od razu smalec zestawiamy z ognia (już nie smażymy!).

Aby smalec po stopieniu miał ładny biały kolor, do stygnącego wytopionego tłuszczu można dodać 1/2 szklanki przegotowanego mleka i zamieszać. Dla lepszego smaku warto tez dodać kieliszek spirytusu lub czystej wódki. Doskonale tez wpływa na smak jałowcówka lub czeska Becherovka.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/36/#findComment-399885
Udostępnij na innych stronach

Ja swój smalec robię trochę inaczej.Kupuję słoninę i łatki wieprzowe [ przerośnięte mięsne skrawki] oraz gotowy przetopiony smalec [taki w rulonie].Słoninę i mięso nie mielę  tylko kroję w kostkę i smażę .Pod koniec dodaję paprykę czerwoną pokrojoną w kostkę i śliwki suszone [mało]również pokrojone drobno.Dodaję też cebulę i tu w zależności -jezeli smalcu robię mało i przeznaczam do szybkiego spożycia kroję cebulę w kostkę ,jeśli smalec ma poleżeć to wrzucam całą cebulę [ponadkrawaną]na kilka minut i wyjmuję ją.Dodaje też czosnek na koniec [drobno posiekany]No i na koniec ,zeby było więcej samego smalcu dodaję z pół kilo tego przetopionego.Całość doprawiam solą ,wegetą [niekoniecznie] i przyprawą maggi .Przelewam do słoiczków. Gotowe.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/36/#findComment-399904
Udostępnij na innych stronach

Todek, beatag, dzięki za przepisy ale w dalszym ciągu nie wiem po co to jabłko, przedłuża świeżość, lepszy smak?

Jakoś mi nie pasuje smak jabłka i smalcu.

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/36/#findComment-399906
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale w dalszym ciągu nie wiem po co to jabłko, przedłuża świeżość, lepszy smak?
  Z pewnością chodzi o walory smakowe , bo trwałości raczej nie zwiększy ... Ps. A śledzika w śmietanie jadłeś ? Tam równiez dodaje się jabłko ( starte na tarce o grubych oczkach ) kwaśne - przeważnie szarą renetę . Pozdrawiam ! :)
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/36/#findComment-399907
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z pewnością chodzi o walory smakowe , bo trwałości raczej nie zwiększy ...

OK

 

 

Ps. A śledzika w śmietanie jadłeś ? Tam równiez dodaje się jabłko ( starte na tarce o grubych oczkach ) kwaśne - przeważnie szarą renetę . Pozdrawiam !

Tak, jabłko też daje do sałatki jarzynowej.

Spróbuję, zrobię mały słoiczek z jabłkiem i zobaczę jak to smakuje.

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/36/#findComment-399909
Udostępnij na innych stronach

Ja tez dodaje jablko ale nigdy nie dawalam sliwki ( trzeba wyprobowac).Jablko napewno podnosi walory smakowe ale tez wplywa na zapach smalcu..pychota szkoda ze jest niestety bardzo kaloryczny :mellow:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/36/#findComment-399911
Udostępnij na innych stronach

pychota szkoda ze jest niestety bardzo kaloryczny

Przerzuć się na sam smalec i tłuste jedzenie,jajka,mięso ale ZERO ziemniaków,chleba, makaronów, generalnie produktów mącznych, cukru.

Będziesz mile zaskoczona efektem :D  

Edytowane przez Hektor

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/36/#findComment-399913
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przerzuć się na sam smalec

I jak to jeść bez chleba ??? 

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/36/#findComment-399927
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.