Malcolm Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1026 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Witam zdecydowalem odpowiedziec na to pytanie zeby teraz mimo ze jest juz stare zeby ktos mogl przeczytac i juz bedzie wiedzial.A oto moje pytania :-Jak nastrzykuję się mięso , strzykawka/kilka ukłuć/jedno zwykła z apteki ?srednica igly moze byc za ,mala zeby nastrzyknac solanke oraz przyprawy-Nastrzyk robi się z tej samej zalewy co do mięsa ?Tak 10 % solanki mozna smialo,przy 50% solanki do wyrobu-Czy mięso z marketu nie będzie profanacją domowego wyrobu ?Nie ale juz jest nastrzekniety tzw ulepszacze smakow oraz fosforanow trzymajacych wody-Czy kupując większą ilość mogę część zamrozić ?mozna ale lodoka domowa to kiepski pomysl na mieso-Peklować mogę tylko małe ilości w lodówce a reszta po rozmrożeniu czy będzie zjadliwa ?Bedzie-Próbny rozruch wędzarni pokazuję temperaturę 40 stopni czy to nie za mało ?Nie bo na zimno sie wedzi do 22C a na cieplo troche od 40-60 c czyli jestes w limicie-Uchylenie drzwiczek paleniska powoduje rozpalenie się i temperatura wzrasta nawet do 100-120 stopni, czy taki chwilowy skok temp. nie zaszkodzi ?zaszkodzi gdzie dobry tluszcz ucieka nam z wyrobu i tym samym smak-Czy zrębki wędzarnicze mają jakąś przewagę nad drewnem typowym ?Nie, kwestia upodoban Moja wędzarnia to skrzynia drewniana połączona rurą nierdzewną ~100 cm z piecem typu koza zakopanym do połowy w ziemi (wystaje tylko górna część z drziczkami) Twoja rura za krotka 1.5-2 m idealnie zeby wedzic na zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/42/#findComment-419947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1027 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 ... I niby co w związku z zapodanym cytatem...? Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/42/#findComment-419953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1028 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Nie parzymy całej ilości kilogramów w naczyniu, tylko każdy kawałek traktujemy czasowo osobno. Kolega piksiak napisał bardzo ciekawe rozwiązanie i tu dla niego wielkie brawo ! Ale z jedną uwagą,..... jeśli można. Nie patrzymy na wagę wyrobu, ale na jego średni przekrój. Dlaczego ?Na przykład szynka może ważyć 2 kg, ale mieć 10 cm średniego przekroju.Druga taka sama wagowo szynka, może mieć już 20 cm średniego przekroju i wtedy czas parzenia ulega zmianie. I tu wiele zależy od tego, jak umieścimy mięso w siatce, lub zaszurujemy. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/42/#findComment-420003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1029 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Kolega piksiak napisał bardzo ciekawe rozwiązanie i tu dla niego wielkie brawo ! Nie bardzo.Bo jak zacznie wbijać i wyjmować termometr z wędzonek "jedna po drugiej", to zacznie narzekać na soczystość wyrobów. Pozdrawiam Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/42/#findComment-420026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1030 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 (edytowane) Mierzy temp jednej z partii a nie każdej Edytowane 14 Kwietnia 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/42/#findComment-420029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1031 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Kolega piksiak napisał bardzo ciekawe rozwiązanie i tu dla niego wielkie brawo ! Nie bardzo.Bo jak zacznie wbijać i wyjmować termometr z wędzonek "jedna po drugiej", to zacznie narzekać na soczystość wyrobów. Pozdrawiam Wbijasz w jedną wędzonkę, mierzysz, i jak "dojdzie" wyciągasz z wody i tak kolejne partie.Przy wędzonkach sok nie wypływa w dużych ilościach , gorzej przy wyrobach w osłonkach.Tu jak wbijesz termometr, to nie wyciągasz aż do ostudzenia. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/42/#findComment-420076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1032 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 gorzej przy wyrobach w osłonkach. Tu jak wbijesz termometr, to nie wyciągasz aż do ostudzenia. Szczególnie przy termokurczliwych lub szynkowarze . Pozdrawiam . Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/42/#findComment-420113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1033 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Ja zawsze jak włożę termometr to go nie wyciągam? Po co miałbym to robić? Nie bardzo rozumiem toku mierzenia temperatury przez niektóre osoby - wkładacie ten termometr i go wyciągacie i tak przez dwie godziny do każdej wędzonki osobno czy jak? Tą soczystość tracicie przez wbijanie termometru w wędzonkę?? Gonzo napisz jak ty to robisz. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/42/#findComment-420115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1034 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Gonzo napisz jak ty to robisz. Bez termometru w wędzonkach. Mierzę tylko temperaturę wody, kontroluję czas parzenia i "macam" wędzonki Tą soczystość tracicie przez wbijanie termometru w wędzonkę Soczystości nie tracisz ale przy wyjęciu termometru przy ciepłej wędzonce trochę "soku" wycieknie przez otwór po termometrze.Gdzieś kiedyś było, że ten otwór niektórzy zatykają czymś w rodzaju korka wystruganego z drewna. Pozdrawiam Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/42/#findComment-420126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1035 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Mierzę tylko temperaturę wody, kontroluję czas parzenia i "macam" wędzonki Też w większości tak robię.Należy jednak pamiętać, że twardnienie następuje już w 60 st. C.Na pewno trzeba mieć w takiej metodzie kontroli uparzenia pewną wprawę Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/42/#findComment-420137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1036 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 chińska pałeczka ma idealny kształt, wystarczy ją nieco pogrubasić, ucinając z węższego końca Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/42/#findComment-420159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1037 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 (edytowane) Soczystości nie tracisz ale przy wyjęciu termometru przy ciepłej wędzonce trochę "soku" wycieknie przez otwór po termometrze.Po pierwsze wędzonki do parzenia segreguje pod katem wielkości i pod kątem do jakiej temperatury będę parzył poszczególne wędzonki.Te które będę parzył dłużej idą na dno reszta na górę garnka.Po drugie nie ma potrzeby wyciągać sondę jak wędzonka jest jeszcze gorąca.Do studzenia np. w wodzie można wrzucić wędzonkę razem z wbitą sondą a jeśli jest potrzebna sonda, żeby sprawdzić wyrób to zatykasz otwór patyczkiem do grilla.Ja mam dwa termometry i sobie jakoś radzę. Szczególnie przy termokurczliwych lub szynkowarze . Tu radzę sobie w ten sposób, że wkładam sondę w baton przed parzeniem i później wiążę baton razem z sondą.Po parzeniu wyciągam sondę i studzę wyrób.Nic nie wycieknieWyroby w kątnicach, żołądkach, jelitach grubych sprawdzam w ten sposób, że po jakimś czasie parzenia wkładam sondę do środka poprzez wiązanie.Można tą sondę zostawić albo wyjąć jeśli będziemy jeszcze parzyć.Nic nie wycieknie jak wyżej. Edytowane 15 Kwietnia 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/42/#findComment-420167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1038 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 (edytowane) Po pierwsze wędzonki do parzenia segreguje pod katem wielkości A ja asortymentowo.Na dół idą boczki a górę polędwice, w środku reszta Co do termometrów, odniosłem sie do metody piksiaka. Związujesz posortowane wędzonki razem jednym sznurkiem - czyli 3 szt. po 0,6 kg razem wiążesz i 4 szt. po 1 kg razem aby łatwo było wyciągnąć. Wbijasz termometr w wędzonkę i parzysz do określonej temperatury, jak dojdzie wyciągasz za sznurek wszystkie naraz i wbijasz termometr do następnej wg wagi. Powtarzasz to aż skończysz parzenie Pozdrawiam Edytowane 15 Kwietnia 2015 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/42/#findComment-420176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1039 Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Mam 2 karpie,i mysle je uwedzic, jak dlugo mam je trzymac w soli, czy lepiej w solence?mialo byc w solance Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/42/#findComment-420326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1040 Opublikowano 16 Kwietnia 2015 12-15 godzin w solance 10 %.... Tylko czegoś nie sp..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/42/#findComment-420398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1041 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Mam 2 karpie Ja na wigilię pierwszy raz wędziłem karpia... ale maiłem "potwora", który ważył jakieś 3kg Trzymałem go tak jak pisał pis.. 12h w solance 10% z dodatkiem liścia laurowego, ziela i oczywiście czosnku Oczywiście nie wędziłem tego potwora w całości tylko miałem zrobione filety ze skórą.... jednak po powieszeniu na hakach ( przebita porządnie skóra) podczas wędzenia jeden z filetów mi się zerwał ale szybko położyłem go na kijach wędzarniczych tworząc prowizoryczną tacę do wędzenia.Wędziłem tak jak pstrągi, czyli najpierw 10-20 minut wysoka temperatura ( do 90 stopni) a później wędzenie gorące ( 50-55 stopni) do koloru - u mnie wyszło jakieś 3h.Wrażenia smakowe..... na ciepło praktycznie pochłonęliśmy jeden filet..... a drugi po wystudzeniu wylądował w lodówce.Co dziwne zauważyliśmy, że na ciepło smakuje inaczej ( świetna konsystencja podobna do pstrąga ale z "karpiowym smakiem") a na zimno z lodówki bardziej zwarty... dość tłustawy i w smaku "aż słodkawy"....Od tego roku dostałem prykaz od mamuśki żeby wprowadzić karpia wędzonego do stałego świątecznego menu!! Polecam spróbować!!Powodzenia! Z Dymnym pozdrowieniem... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/42/#findComment-420417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1042 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Kolejne pytanie z serii głupich ,bo to chyba nie ma wielkiego znaczenia -otóż planuję zrobić kiełbaskę krakowską i część podpiec w piekarniku.Mam już wytyczne ,żeby to zrobić na termoobiegu w temp. 85 stopni do uzyskania temp.69-70.Rozumiem,że mogę w piekarniku zostawić termometr[zwykły ze szpikulcem]Kiełbasę chcę położyć na płycie rusztowej -i tu to głupie pytanie-czy pod nią umieścić blaszkę ?[do ewentualnego ściekania tłuszczu-którego??] ,czy nie ma takiej potrzeby ,a termoobieg lepiej spełni swoją rolę? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/42/#findComment-420465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1043 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/42/#findComment-420470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1044 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Kolejne pytanie z serii głupich ,bo to chyba nie ma wielkiego znaczenia -otóż planuję zrobić kiełbaskę krakowską i część podpiec w piekarniku.Mam już wytyczne ,żeby to zrobić na termoobiegu w temp. 85 stopni do uzyskania temp.69-70.Rozumiem,że mogę w piekarniku zostawić termometr[zwykły ze szpikulcem]Kiełbasę chcę położyć na płycie rusztowej -i tu to głupie pytanie-czy pod nią umieścić blaszkę ?[do ewentualnego ściekania tłuszczu-którego??] ,czy nie ma takiej potrzeby ,a termoobieg lepiej spełni swoją rolę?Z grzaniem dolnym i górnym trwa i trwa, więc termoobieg. Zawsze coś tam wycieknie z tej nakłuwanej. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/42/#findComment-420478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1045 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Czyli sugerujesz jednak podstawić tą blaszkę pod rusztem? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/42/#findComment-420481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1046 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 To chyba w niczym nie przeszkadza ...a jeżeli coś ''kapnie'' , to na blaszkę... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/42/#findComment-420486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1047 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Chyba już kiedyś o tym było,ale nie pamiętam- otóż z braku miejsca w lodówce na pojemniki czy mogę zapeklować mięso na kiełbasy [krakowska, lisiecka i chłopska] i przetrzymać je w workach zgrzanych zgrzewarką?I jeszcze jedno głupie-wynalazłam jakieś osłonki białkowe w domu-mierząc przekrój w poziomie wyszło 7cm rozumiem ,ze to fi 70? i że jak najbardziej nadadzą się do mojej krakowskiej? i z konieczności do lisieckiej? -pewnie,ze wolałabym wiankowe... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/42/#findComment-420555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1048 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Do krakowskiej spokojnie... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/42/#findComment-420590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1049 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 A co z tym mięsem?-można w te worki i zgrzać? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/42/#findComment-420615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1050 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Ja nie mam zgrzewarki więc nie robiłem, ale chyba w temacie zgrzewarek ktoś to poruszał... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/42/#findComment-420617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.