Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Fajny patent-wypróbuję następnym razem. Z reguły staram się robić krótkie pętka [max 6kawałków w te i z powrotem] i nigdy mi się nic nie rwało.    Zapytam przy okazji jak  formować pętka w szerszych jelitach [38-43] żeby się ładnie uwędziły ze wszystkich stron, w tym od wewnętrznej strony?Chodzi mi tez o to czy lepiej przewieszać nie skręcone co jakąś  długość na kiju [wtedy to co leży na kiju jest białe] ,czy skręcać na pętka o odpowiedniej długości,robić przerwę na jelicie[na tej przerwie będzie wisieć ] i dopiero tworzyć nowe pętko .W sumie to nie ma  dla mnie wielkiego znaczenia -pytam bardziej jak powinno się robić z grubszymi jelitami?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/46/#findComment-426774
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Od pewnego czasu cos tam troche podwedzam w moim malym mebelku do wedzenia ale poniewaz zabieram sie w tym roku do wybudowania prawdziwej wedzarni  postanowilam wreszcie znalezc u siebie polski odpowiednik peklosoli aby moc w pelni korzystac z przepisow tutaj zamieszczanych.

 

Znalazlam  sklep raczej jego specjalnoscia sa sery ale maja taki produkt: Sodium Nitrate, NaNH3

Moje pytanie jest czy to jest tzw saletra?

Przetlumaczylam na google i wyszlo mi azotan sodu ale na polskich stronach azotan sodu to : NaN03

Moze na stronie  w tym  sklepie sie pomylili ( jest to bardzo prawdopodobne) ;)

Nie wiem czy moge podac adres tego sklepu jesli nie to prosze administracje o jego  usuniecie

 

http://www.glengarrycheesemaking.on.ca/rennet-and-ingredients/ingredients/sodium-nitrate-en/sodium-nitrate-1-kg.html

pozdr.

 

maya

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/46/#findComment-427745
Udostępnij na innych stronach

...zapewne jest to "błąd" sklepu - nie jest możliwe stworzenie stabilnego związku chemicznego o wzorze NaNH3

Nazwa - sodium nitrate - zresztą mówi sama za siebie - pekluj , tylko pamiętaj o proporcjach...

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/46/#findComment-427756
Udostępnij na innych stronach

Samo NH3  to amoniak  .

Napisałam do tego sklepu -może poprawią co by kolejnym ludziom nie mieszali w głowach   :rolleyes:

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/46/#findComment-427842
Udostępnij na innych stronach

...wiem - ale nie zwiążesz go stabilnie z sodem....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/46/#findComment-427844
Udostępnij na innych stronach

Mucho,NaNO3 to azotyn sodu(saletra) w czasie peklowania przechodzi w nitryt NaNO2.Podczas peklowania saletrą wytwarza się szkodliwa nitrozoamina,dlatego najlepiej peklować nitrytym,który stosuje się     rozcieńczony solą(peklosól).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/46/#findComment-427871
Udostępnij na innych stronach

Mucho,NaNO3 to azotyn sodu(saletra) w czasie peklowania przechodzi w nitryt NaNO2.Podczas peklowania saletrą wytwarza się szkodliwa nitrozoamina,dlatego najlepiej peklować nitrytym,który stosuje się     rozcieńczony solą(peklosól).

 

Mieszanie peklosoli z solą to dobry sposób na obniżenie szkodliwego działania rozkładu NaNo3. Trzeba też pamiętać, że wystarczy stosowanie samej soli, jeśli produkty nie będą długo przechowywane i nie zależy nam na czerwonawym zabarwieniu mięsa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/46/#findComment-427876
Udostępnij na innych stronach

 

Mucho,NaNO3 to azotyn sodu(saletra) w czasie peklowania przechodzi w nitryt NaNO2.Podczas peklowania saletrą wytwarza się szkodliwa nitrozoamina,dlatego najlepiej peklować nitrytym,który stosuje się     rozcieńczony solą(peklosól).

 

Mieszanie peklosoli z solą to dobry sposób na obniżenie szkodliwego działania rozkładu NaNo3. Trzeba też pamiętać, że wystarczy stosowanie samej soli, jeśli produkty nie będą długo przechowywane i nie zależy nam na czerwonawym zabarwieniu mięsa.

 

 

Nie ma u mnie peklosoli i jestem skazana na ten azotyn sodu bede go uzywala w minimalnych ilosciach.

Afryka wlasnie do tej pory uzywalam tylko soli.

Miesko jest szarawe zeby nie powiedziec kolorowe, im bardziej do srodka tym bradziej szare.

Mnie tam to nie przeszkadzalo ale podobno saletra daje tez inny posmaczek mieska

Nie wiem tez czy to mieso nie bylo juz `` peklowane`` w sklepie i dlatego na zewnatrz jest czerwone.

pozdr.

 

maya

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/46/#findComment-427885
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie ma u mnie peklosoli i jestem skazana na ten azotyn sodu bede go uzywala w minimalnych ilosciach.

Skontaktuj się z kol. @Ligawa, poda Ci odpowiednik polskiej peklosoli dostępny w Kanadzie i sposób jego dawkowania.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/46/#findComment-427903
Udostępnij na innych stronach

Albo z kol. @redzed z Vancouver  :)

Edytowane przez JaGra

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/46/#findComment-427945
Udostępnij na innych stronach

To i ja se zadam kilka mniej lub bardziej głupich pytań:
1. Czy peklowanie (peklosól) i solenie (sama sól) da w efekcie produkt różniący się tylko wybarwieniem? Czy będą jeszcze inne różnice (np. smak, trwałość produktu)?

2. Wyczytałem na forum, że peklowane mięsa nie bardzo nadają się na grilla. Wnioskuję, że powodem jest wysoka temperatura. Do jakiej temperatury peklowane jest bezpieczne?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/46/#findComment-428232
Udostępnij na innych stronach

Krzysiek S - trwałośc produktu na peklosoli jest dłuższa a co do smaku to ponoć też jest nieco odmienny.

 

 

Wyczytałem na forum, że peklowane mięsa nie bardzo nadają się na grilla. Wnioskuję, że powodem jest wysoka temperatura. Do jakiej temperatury peklowane jest bezpieczne?

Chyba się przejęzyczyłeś i nie chodzi Ci o temperaturę peklowania bo ta ma byc w przedziale 4-7(8) st C   tylko o temperaturę obróbki termicznej peklowanych wyrobów a ta z kolei nie powinna byc wyższa niz 120-130 stC

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/46/#findComment-428234
Udostępnij na innych stronach

Chyba się nie przejęzyczyłem. Nie napisałem, że problemem jest temperatura peklowania, tylko pytałem do jakiej temperatury peklowane jest bezpieczne. Zauważ-peklowane, nie peklowanie. I tak, masz rację, chodzi o późniejszą obróbkę termiczną.
Rzecz w tym, że kapkę mieszam w kuchni i nigdy nie mam pewności gdzie trafi dane mięso. Jak mnie najdzie, to wrzuce szynkę na pizzę, albo np. wędzony boczek dodam do kotletów mielonych. Za informację dziękuję. Widać trza będzie peklosól odpuścić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/46/#findComment-428236
Udostępnij na innych stronach

 

 

1. Czy peklowanie (peklosól) i solenie (sama sól) da w efekcie produkt różniący się tylko wybarwieniem? Czy będą jeszcze inne różnice (np. smak, trwałość produktu)?

Kolor i Trwałość

 

 

 

2. Wyczytałem na forum, że peklowane mięsa nie bardzo nadają się na grilla. Wnioskuję, że powodem jest wysoka temperatura. Do jakiej temperatury peklowane jest bezpieczne?

Dokładnie nie pamiętam - poczytaj, na pewno znajdziesz coś na ten temat.

Skoro nie wiesz gdzie trafi końcowy produkt bezpieczniej jest mieszać 50/50 peklosól z solą

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/46/#findComment-428279
Udostępnij na innych stronach

...nestor - chudziak podaje , że 120 - 130 stopni - ale to i tak za mało aby na grill wrzucić...

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/46/#findComment-428288
Udostępnij na innych stronach

...nestor - chudziak podaje , że 120 - 130 stopni - ale to i tak za mało aby na grill wrzucić...

Ale można dać na grill elektryczny i zadać taką temperaturę.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/46/#findComment-428290
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się, że temperatura powyżej 100 stopni nie jest bezpieczna,im mniejsza temperatura,to proces jest bezpieczniejszy : n.p. parzenie wędlin odbywa się  w temp. około 75 stopni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/46/#findComment-428295
Udostępnij na innych stronach

Zadam tutaj pytania aby nie zaśmiecać forum.

1.Jest gdzieś fotorelacja budowy "kibelka" bez stropu? (szukałem i wszędzie są stropy a ciągle piszemy że lepiej jest bez :facepalm: )

2. Fundament i murowanie zwykła zaprawa czy jakaś ognioodporna itp?

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/46/#findComment-428335
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się, że wielu kolegów pisząc o kibelku z paleniskiem bezpośrednim, ma jednak na myśli kibelek ze stropem,

więc z paleniskiem pośrednim, tylko umiejscowionym bezpośrednio pod komorą.

 

W większości wskazówek, głównie chyba chodzi o rozgraniczenie tego paleniska pośredniego na znajdujące się bezpośrednio pod komorą i na takie oddalone od niej o 1 do 3 metrów.

 

Przykładem wędzarni z paleniskiem bezpośrednim może częściowo być przerobiona wędzarnia Dziadka , która teraz jest hybrydą https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10386-przerobiona-w%C4%99dzarnia-dziadka/?hl=w%C4%99dzarnia+dziadka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/46/#findComment-428340
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.