beatag Opublikowano 23 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1126 Opublikowano 23 Maja 2015 Fajny patent-wypróbuję następnym razem. Z reguły staram się robić krótkie pętka [max 6kawałków w te i z powrotem] i nigdy mi się nic nie rwało. Zapytam przy okazji jak formować pętka w szerszych jelitach [38-43] żeby się ładnie uwędziły ze wszystkich stron, w tym od wewnętrznej strony?Chodzi mi tez o to czy lepiej przewieszać nie skręcone co jakąś długość na kiju [wtedy to co leży na kiju jest białe] ,czy skręcać na pętka o odpowiedniej długości,robić przerwę na jelicie[na tej przerwie będzie wisieć ] i dopiero tworzyć nowe pętko .W sumie to nie ma dla mnie wielkiego znaczenia -pytam bardziej jak powinno się robić z grubszymi jelitami? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/46/#findComment-426774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucho Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1127 Opublikowano 29 Maja 2015 Witam,Od pewnego czasu cos tam troche podwedzam w moim malym mebelku do wedzenia ale poniewaz zabieram sie w tym roku do wybudowania prawdziwej wedzarni postanowilam wreszcie znalezc u siebie polski odpowiednik peklosoli aby moc w pelni korzystac z przepisow tutaj zamieszczanych. Znalazlam sklep raczej jego specjalnoscia sa sery ale maja taki produkt: Sodium Nitrate, NaNH3Moje pytanie jest czy to jest tzw saletra?Przetlumaczylam na google i wyszlo mi azotan sodu ale na polskich stronach azotan sodu to : NaN03Moze na stronie w tym sklepie sie pomylili ( jest to bardzo prawdopodobne) Nie wiem czy moge podac adres tego sklepu jesli nie to prosze administracje o jego usuniecie http://www.glengarrycheesemaking.on.ca/rennet-and-ingredients/ingredients/sodium-nitrate-en/sodium-nitrate-1-kg.html Cytuj pozdr. maya Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/46/#findComment-427745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1128 Opublikowano 29 Maja 2015 ...zapewne jest to "błąd" sklepu - nie jest możliwe stworzenie stabilnego związku chemicznego o wzorze NaNH3Nazwa - sodium nitrate - zresztą mówi sama za siebie - pekluj , tylko pamiętaj o proporcjach... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/46/#findComment-427756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucho Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1129 Opublikowano 29 Maja 2015 Super, wielkie dzieki.Proporcje znajde na forum Cytuj pozdr. maya Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/46/#findComment-427829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1130 Opublikowano 29 Maja 2015 (edytowane) Samo NH3 to amoniak .Napisałam do tego sklepu -może poprawią co by kolejnym ludziom nie mieszali w głowach Edytowane 29 Maja 2015 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/46/#findComment-427842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1131 Opublikowano 29 Maja 2015 ...wiem - ale nie zwiążesz go stabilnie z sodem.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/46/#findComment-427844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1132 Opublikowano 29 Maja 2015 Mucho,NaNO3 to azotyn sodu(saletra) w czasie peklowania przechodzi w nitryt NaNO2.Podczas peklowania saletrą wytwarza się szkodliwa nitrozoamina,dlatego najlepiej peklować nitrytym,który stosuje się rozcieńczony solą(peklosól). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/46/#findComment-427871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afryka Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1133 Opublikowano 29 Maja 2015 Mucho,NaNO3 to azotyn sodu(saletra) w czasie peklowania przechodzi w nitryt NaNO2.Podczas peklowania saletrą wytwarza się szkodliwa nitrozoamina,dlatego najlepiej peklować nitrytym,który stosuje się rozcieńczony solą(peklosól). Mieszanie peklosoli z solą to dobry sposób na obniżenie szkodliwego działania rozkładu NaNo3. Trzeba też pamiętać, że wystarczy stosowanie samej soli, jeśli produkty nie będą długo przechowywane i nie zależy nam na czerwonawym zabarwieniu mięsa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/46/#findComment-427876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucho Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1134 Opublikowano 29 Maja 2015 Mucho,NaNO3 to azotyn sodu(saletra) w czasie peklowania przechodzi w nitryt NaNO2.Podczas peklowania saletrą wytwarza się szkodliwa nitrozoamina,dlatego najlepiej peklować nitrytym,który stosuje się rozcieńczony solą(peklosól). Mieszanie peklosoli z solą to dobry sposób na obniżenie szkodliwego działania rozkładu NaNo3. Trzeba też pamiętać, że wystarczy stosowanie samej soli, jeśli produkty nie będą długo przechowywane i nie zależy nam na czerwonawym zabarwieniu mięsa. Nie ma u mnie peklosoli i jestem skazana na ten azotyn sodu bede go uzywala w minimalnych ilosciach.Afryka wlasnie do tej pory uzywalam tylko soli.Miesko jest szarawe zeby nie powiedziec kolorowe, im bardziej do srodka tym bradziej szare.Mnie tam to nie przeszkadzalo ale podobno saletra daje tez inny posmaczek mieskaNie wiem tez czy to mieso nie bylo juz `` peklowane`` w sklepie i dlatego na zewnatrz jest czerwone. Cytuj pozdr. maya Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/46/#findComment-427885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1135 Opublikowano 29 Maja 2015 Nie ma u mnie peklosoli i jestem skazana na ten azotyn sodu bede go uzywala w minimalnych ilosciach. Skontaktuj się z kol. @Ligawa, poda Ci odpowiednik polskiej peklosoli dostępny w Kanadzie i sposób jego dawkowania. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/46/#findComment-427903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1136 Opublikowano 29 Maja 2015 Mucho,uważaj na nitryt,jest to silna trucizna ,można używać go tylko w rozcieńczeniu solą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/46/#findComment-427917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucho Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1137 Opublikowano 30 Maja 2015 Jestescie wspaniali.Skontaktuje sie z kol Ligawa Cytuj pozdr. maya Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/46/#findComment-427920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1138 Opublikowano 30 Maja 2015 (edytowane) Albo z kol. @redzed z Vancouver Edytowane 30 Maja 2015 przez JaGra Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/46/#findComment-427945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucho Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1139 Opublikowano 30 Maja 2015 Dzieki Cytuj pozdr. maya Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/46/#findComment-428024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek S Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1140 Opublikowano 31 Maja 2015 To i ja se zadam kilka mniej lub bardziej głupich pytań:1. Czy peklowanie (peklosól) i solenie (sama sól) da w efekcie produkt różniący się tylko wybarwieniem? Czy będą jeszcze inne różnice (np. smak, trwałość produktu)?2. Wyczytałem na forum, że peklowane mięsa nie bardzo nadają się na grilla. Wnioskuję, że powodem jest wysoka temperatura. Do jakiej temperatury peklowane jest bezpieczne? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/46/#findComment-428232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1141 Opublikowano 31 Maja 2015 Krzysiek S - trwałośc produktu na peklosoli jest dłuższa a co do smaku to ponoć też jest nieco odmienny. Wyczytałem na forum, że peklowane mięsa nie bardzo nadają się na grilla. Wnioskuję, że powodem jest wysoka temperatura. Do jakiej temperatury peklowane jest bezpieczne? Chyba się przejęzyczyłeś i nie chodzi Ci o temperaturę peklowania bo ta ma byc w przedziale 4-7(8) st C tylko o temperaturę obróbki termicznej peklowanych wyrobów a ta z kolei nie powinna byc wyższa niz 120-130 stC Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/46/#findComment-428234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek S Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1142 Opublikowano 31 Maja 2015 Chyba się nie przejęzyczyłem. Nie napisałem, że problemem jest temperatura peklowania, tylko pytałem do jakiej temperatury peklowane jest bezpieczne. Zauważ-peklowane, nie peklowanie. I tak, masz rację, chodzi o późniejszą obróbkę termiczną.Rzecz w tym, że kapkę mieszam w kuchni i nigdy nie mam pewności gdzie trafi dane mięso. Jak mnie najdzie, to wrzuce szynkę na pizzę, albo np. wędzony boczek dodam do kotletów mielonych. Za informację dziękuję. Widać trza będzie peklosól odpuścić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/46/#findComment-428236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1143 Opublikowano 1 Czerwca 2015 1. Czy peklowanie (peklosól) i solenie (sama sól) da w efekcie produkt różniący się tylko wybarwieniem? Czy będą jeszcze inne różnice (np. smak, trwałość produktu)? Kolor i Trwałość 2. Wyczytałem na forum, że peklowane mięsa nie bardzo nadają się na grilla. Wnioskuję, że powodem jest wysoka temperatura. Do jakiej temperatury peklowane jest bezpieczne? Dokładnie nie pamiętam - poczytaj, na pewno znajdziesz coś na ten temat.Skoro nie wiesz gdzie trafi końcowy produkt bezpieczniej jest mieszać 50/50 peklosól z solą Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/46/#findComment-428279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1144 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Mięso peklowane może być poddane procesowi termicznemu poniżej 100 stopni,grill odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/46/#findComment-428283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1145 Opublikowano 1 Czerwca 2015 ...nestor - chudziak podaje , że 120 - 130 stopni - ale to i tak za mało aby na grill wrzucić... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/46/#findComment-428288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1146 Opublikowano 1 Czerwca 2015 ...nestor - chudziak podaje , że 120 - 130 stopni - ale to i tak za mało aby na grill wrzucić...Ale można dać na grill elektryczny i zadać taką temperaturę. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/46/#findComment-428290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1147 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Wydaje mi się, że temperatura powyżej 100 stopni nie jest bezpieczna,im mniejsza temperatura,to proces jest bezpieczniejszy : n.p. parzenie wędlin odbywa się w temp. około 75 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/46/#findComment-428295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1148 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Jeśli chodzi o nitrozaminy to źródła podają graniczną temperaturę 130 st. C. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/46/#findComment-428309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1149 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zadam tutaj pytania aby nie zaśmiecać forum.1.Jest gdzieś fotorelacja budowy "kibelka" bez stropu? (szukałem i wszędzie są stropy a ciągle piszemy że lepiej jest bez )2. Fundament i murowanie zwykła zaprawa czy jakaś ognioodporna itp? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/46/#findComment-428335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1150 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Wydaje mi się, że wielu kolegów pisząc o kibelku z paleniskiem bezpośrednim, ma jednak na myśli kibelek ze stropem,więc z paleniskiem pośrednim, tylko umiejscowionym bezpośrednio pod komorą. W większości wskazówek, głównie chyba chodzi o rozgraniczenie tego paleniska pośredniego na znajdujące się bezpośrednio pod komorą i na takie oddalone od niej o 1 do 3 metrów. Przykładem wędzarni z paleniskiem bezpośrednim może częściowo być przerobiona wędzarnia Dziadka , która teraz jest hybrydą https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10386-przerobiona-w%C4%99dzarnia-dziadka/?hl=w%C4%99dzarnia+dziadka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/46/#findComment-428340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.