Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A niby czemu zmielone mięso i prawidłowo zapeklowane miało by się zepsuć ?

A dlaczego receptury nie każą mielić tylko kroić w kawalki do peklowania?  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/61/#findComment-470113
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mnie, jest to sprawa czysto organizacyjna. Ciężko w zakładzie miesnym mieć na gotowo mięso pod każdy wyrób.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/61/#findComment-470115
Udostępnij na innych stronach

...eMKa , przepis na chłopską Szczepana jest odstępstwem od ogólnie przyjętych zasad i postępowań ....ale wielokrotnie był i jest sprawdzany zawsze z pozytywnym rezultatem...

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/61/#findComment-470116
Udostępnij na innych stronach

Technologia peklowania mięsa dopuszcza peklowanie mięsa zmielonego na siatkach określonych recepturą, w osobnych naczyniach (ubite). Tak przygotowane mięso pekluje się o dobę krócej niż krojone. Nie wolno tylko, na okres peklowania, dodawać do niego jakichkolwiek przypraw.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/61/#findComment-470120
Udostępnij na innych stronach

W przepisie Szczepana występuje sól  - choć w nawiasie "zastępczo"  znajduje się peklosól, ale  przepis  dotyczy  solenia, a nie peklowania mięsa na kiełbasę.

Wcześniejsze (48 godzinne)  solenie mięsa nie  ma głębszego  sensu dlatego  przepis tego nie przewiduje.

Jeśli  dodaje się peklosoli  to jest już  "insza inszość"  i  wtedy powinno się to odbywać tak jak napisałeś :

 

 

 

"mięso po klasyfikacji, pokrojone w kostkę, peklujemy na sucho 48 h w temp.6C " 
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/61/#findComment-470122
Udostępnij na innych stronach

Technologia peklowania mięsa dopuszcza peklowanie mięsa zmielonego na siatkach określonych recepturą, w osobnych naczyniach (ubite). Tak przygotowane mięso pekluje się o dobę krócej niż krojone. Nie wolno tylko, na okres peklowania, dodawać do niego jakichkolwiek przypraw.

 

 

...eMKa , przepis na chłopską Szczepana jest odstępstwem od ogólnie przyjętych zasad i postępowań ....ale wielokrotnie był i jest sprawdzany zawsze z pozytywnym rezultatem...

 

Technologia peklowania mięsa dopuszcza peklowanie mięsa zmielonego na siatkach określonych recepturą, w osobnych naczyniach (ubite). Tak przygotowane mięso pekluje się o dobę krócej niż krojone. Nie wolno tylko, na okres peklowania, dodawać do niego jakichkolwiek przypraw.

 

 

W przepisie Szczepana występuje sól  - choć w nawiasie "zastępczo"  znajduje się peklosól, ale  przepis  dotyczy  solenia, a nie peklowania mięsa na kiełbasę.

Wcześniejsze (48 godzinne)  solenie mięsa nie  ma głębszego  sensu dlatego  przepis tego nie przewiduje.

Jeśli  dodaje się peklosoli  to jest już  "insza inszość"  i  wtedy powinno się to odbywać tak jak napisałeś :

 

 

 

"mięso po klasyfikacji, pokrojone w kostkę, peklujemy na sucho 48 h w temp.6C " 

 

 

No i o takie odpowiedzi mi chodziło  :)

 

Do następnego "Głupiego pytania"  :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/61/#findComment-470125
Udostępnij na innych stronach

Co nie oznacza że peklowanie mięsa rozdrobnionego grozi zatruciem.

Mięso rozdrobnione szybciej się przepekluje, niż mięso pokrojone w kostkę.

 

 

 

 

Nie wolno tylko, na okres peklowania, dodawać do niego jakichkolwiek przypraw.

Zastanawia mnie czemu ? 

Co może się złego stać w przypadku peklowania mięsa z przyprawami.

Może w przypadku świeżego czosnku jest jakieś zagrożenie jego skiśnięciem, ale reszta przypraw chyba nie wchodzi w reakcję z peklosolą.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/61/#findComment-470159
Udostępnij na innych stronach

Poczytaj MIro. ;) Na pewno taka wiedza będzie przydatna.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/61/#findComment-470164
Udostępnij na innych stronach

Jajcarz.... :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/61/#findComment-470166
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie wolno tylko, na okres peklowania, dodawać do niego jakichkolwiek przypraw.


Do kabanosów dodaje się przyprawy przed rozdrobnieniem, przepis halusi.

 
„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/61/#findComment-470168
Udostępnij na innych stronach

A jakie dobre wychodzą !

To gdzie jest "sęk" ?

Znam takich co mielą, dodają peklosól, przyprawy, od razu nadziewają i wędzą.

 

Mi to nie odpowiada, bo mam po takiej kiełbasie zgagę jak cholera i kiełbasa "jedzie" azotynem.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/61/#findComment-470171
Udostępnij na innych stronach

Na przyprawach jest dużo ....... wszystkiego i w przemysłowej produkcji minimalizujesz ryzyka (to tak obecnie w dobie HACAP  i ISO się określa )  a kiedyś na wszelki wypadek  co by się nie zepsuło :D

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/61/#findComment-470172
Udostępnij na innych stronach

To może kiedyś tak i było, dziś przyprawy są sterylizowane.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/61/#findComment-470177
Udostępnij na innych stronach

Miro, siedzę po kilka dni przy OCR-owaniu kiepskich jakościowo (ale bardzo wartościowych) materiałów, by je wrzucić na stronę, a Tobie nie chce się nawet na nie zerknąć. ;) Tam jest wszystko to o czym tutaj piszemy.

Co do

 

 

przepis halusi.

to jak zauważyłes jest autorskim przepisem Halusi.

Na przyprawach jest dużo, a na niektórych bardzo dużo bakterii, które po dostaniu się do wilgotnego mięsa, mają wystarczająco dużo czasu na gwałtowne rozmnożenie. Nie ma sensu wyważanie otwartych drzwi. Pamiętajmy, że nad bezpieczną technologią produkcji wędlin pracowało i pracuje bardzo wiele znaczących laboratoriów. 


 

 

dziś przyprawy są sterylizowane.

Mireczku, byłem ostatnio w trzech hurtowniach (dużych) i nie wciskaj mi kitu. ;) Przyprawy stoją w otwartych worach, w pomieszczeniu z otwartymi wrotami, w którym chodzi masa ludzi i jeżdżą wózki, itp.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/61/#findComment-470179
Udostępnij na innych stronach

Mireczku, byłem ostatnio w trzech hurtowniach (dużych) i nie wciskaj mi kitu. Przyprawy stoją w otwartych worach, w pomieszczeniu z otwartymi wrotami, w którym chodzi masa ludzi i jeżdżą wózki, itp.

Przecież były sterylizowane !

O co Panu chodzi ?  :D

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/61/#findComment-470183
Udostępnij na innych stronach

 

 

Do kabanosów dodaje się przyprawy przed rozdrobnieniem, przepis halusi.
 

 

Ale  już  po całym 48 godzinnym cyklu  peklowania - na chwilę przed rozdrobnieniem i nadzianiem w jelita więc :hmm:  w czym problem. 

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/61/#findComment-470197
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mirku Ty sobie, że tak powiem jęzorem grób kopiesz 

A taki żarcik z wieczorowej pory.... :D  

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/61/#findComment-470206
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy solone sledzie mozna zamrozic i czy pozniej nadaja sie do zrobienia w oleju????

 

eli55  , dzisiaj jednego  zamrozisz  jutro odmrozisz i pojutrze wypróbujesz .   Zostanie w pamięci na zawsze :D :D

 

 

 Pozdrowionka ślę

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/61/#findComment-471377
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy solone sledzie mozna zamrozic

Chyba można,ale po co,przecież są solą zakonserwowane.W chłodnym miejscu długo wytrzymają .Właśnie z balkonu wyjąłem trzy piękne śledzie z wiaderka z solanką .Niestety już tylko dwa zostały,czyli ponad miesiąc spokojnie przetrwały .

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/61/#findComment-471384
Udostępnij na innych stronach

 

 

Właśnie z balkonu wyjąłem trzy piękne śledzie z wiaderka z solanką .Niestety już tylko dwa zostały

 

Ten balkon to wysoko :devil:  :facepalm:

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/61/#findComment-471385
Udostępnij na innych stronach

Panowie gdybym miala zawsze mozliwosc kupna sledzi to nie pytalabym  o mrozenie :D:blush:


Sprobuje przechowac kilka w solance tylko nie wiem jaka silna ja zrobic , mozecie pomoc?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/61/#findComment-471410
Udostępnij na innych stronach

Eli 55,

 

Solonego śledzia czy to tuszki czy płatów nie powinno się zamrażać.

Po rozmrożeniu mięso będzie rozlazłe jak pasztetówka /pasztetówko wybacz mi te słowa/.

Jeśli chcesz je dłużej przechowywać to włóż śledzie do kamionkowego garnka,

jeśli są bardzo wilgotne możesz lekko przesypać solą, przykryj małym talerzykiem

wstaw do chłodnego miejsca lub do lodówki.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/61/#findComment-471414
Udostępnij na innych stronach

Ja tez odradzam mrozenia ,jak masz pakowarke prozniowa to zasol je dodatkowo i zapakuj a pozniej schowaj do lodowki

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/61/#findComment-471420
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.