beatag Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1651 Opublikowano 29 Marca 2016 A ja tak sobie myślę-czy do grilowania białej kiełbaski ,którą surową zapakowałam próżniowo lepiej ją odpakować z folii,parzyć i dopiero dać na grila ,czy zapakowaną próżniowo parzyć [ile czasu ma być w tej wodzie i w jakiej temp?] i potem rozpakować i na grila? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/67/#findComment-488195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1652 Opublikowano 29 Marca 2016 Surowa na grilla będzie bardzo dobra. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/67/#findComment-488196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1653 Opublikowano 29 Marca 2016 (edytowane) Surowa na grilla będzie bardzo dobra. tylko wymaga nieco dłuższej obróbki termicznej na grillu niż parzona. Edytowane 29 Marca 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/67/#findComment-488198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andym Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1654 Opublikowano 29 Marca 2016 (edytowane) Surowa na grilla będzie bardzo dobra. tylko wymaga nieco dłuższej obróbki termicznej na grillu niż parzona. Co się stanie, jeśli była peklowana ? Edytowane 29 Marca 2016 przez andym Cytuj Pozdrawiam, Andrzej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/67/#findComment-488199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1655 Opublikowano 29 Marca 2016 Co się stanie, jeśli była peklowana ? To samo co przy innych kiełbasach peklowanych na grilla . Wytworzą się sole nitrytu jako czynnik rakotwórczy, ale już tyle tego zjadłeś ,że jedna w tę czy w tę już nie zaszkodzi.Na drugi raz zrób typową białą na soli i tego problemu miał nie będziesz. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/67/#findComment-488201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andym Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1656 Opublikowano 29 Marca 2016 Co się stanie, jeśli była peklowana ? To samo co przy innych kiełbasach peklowanych na grilla . Wytworzą się sole nitrytu jako czynnik rakotwórczy, ale już tyle tego zjadłeś ,że jedna w tę czy w tę już nie zaszkodzi.Na drugi raz zrób typową białą na soli i tego problemu miał nie będziesz. Tak tylko pytam, na przyszłość...I dla tych co grillują.Robiłem na soli..Zapasów nie mam, wszystko zjedzone. Pozdrawiam. Cytuj Pozdrawiam, Andrzej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/67/#findComment-488204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1657 Opublikowano 29 Marca 2016 Surowa na grilla będzie bardzo dobra.A gdybym się upierała przy wcześniejszym jej parzeniu, to który z wymienionych sposobów byłby lepszy-parzenie w woreczkach ,czy luzem w wodzie ? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/67/#findComment-488211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1658 Opublikowano 29 Marca 2016 Jeśli grilujemy, czy pieczemy mięso, to temperatura tego mięsa nigdy nie dojdzie do 150C. Zastanawiam się teraz, na ile faktycznie może być szkodliwe grilowanie mięs peklowanych w peklosoli. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/67/#findComment-488221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1659 Opublikowano 29 Marca 2016 Jeśli grilujemy, czy pieczemy mięso, to temperatura tego mięsa nigdy nie dojdzie do 150C. Długo czekałem na taką opinię...... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/67/#findComment-488226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1660 Opublikowano 29 Marca 2016 A mięso nie peklowane, ale grillowane jest zdrowe?Co właściwie dziś można nazwać zdrowym jedzeniem? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/67/#findComment-488229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1661 Opublikowano 29 Marca 2016 (edytowane) Jeśli grilujemy, czy pieczemy mięso, to temperatura tego mięsa nigdy nie dojdzie do 150C. Zastanawiam się teraz, na ile faktycznie może być szkodliwe grilowanie mięs peklowanych w peklosoli.Jest chyba troszkę inaczej, jak piszesz. Ten temat był już pare razy dyskutowany na forum. A mięso nie peklowane, ale grillowane jest zdrowe?A warzywa grillowane są zdrowe? Edytowane 29 Marca 2016 przez dyzio Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/67/#findComment-488232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andym Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1662 Opublikowano 29 Marca 2016 (edytowane) To dobry dział. Przynajmniej jest spokojniej..Nie ma tu znaczenia pierwsza obróbka termiczna wyrobów peklowanych ?Myślałem, że jeśli wyrób będzie peklowany i parzony w temperaturach właściwych procesowi, to kolejna, wodna, sucha, obróbka termiczna wyrobu, nawet do 270*C jest niegroźna. Jeśli nie spalę ......Myślałem, że jeśli wyrób będzie peklowany i poddany obróbce termicznej w temperaturach niewłaściwych procesowi pierwszej obróbki termicznej, to jest niewłaściwe i groźne.Wg wykładni wyczytanych powyżej, za każdym razem, gotując kiełbasę peklowaną,wędzoną, skazuję się, nie tylko ja, na wchłanianie trucizny ?Mylę się ? Edytowane 29 Marca 2016 przez andym Cytuj Pozdrawiam, Andrzej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/67/#findComment-488242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1663 Opublikowano 29 Marca 2016 Pierwsza czy kolejna obróbka nie ma raczej znaczenia, bo azotyn cały czas jest w wyrobie. Wg wykładni wyczytanych powyżej, za każdym razem, gotując kiełbasę peklowaną,wędzoną, skazuję się, nie tylko ja, na wchłanianie trucizny ? Z jednej strony skazujesz się na "truciznę", ale z drugiej strony jesteś uchroniony przed różnymi drobnoustrojami, które "trucizna" zabiła. Dla mnie pisanie, że spożywanie peklowanego mięsa poddanego wysokiej temperaturze jest szkodliwe, to kolejny naukowy bełkot.Dlatego też wcześniej zadałem pytanie: Co właściwie dziś można nazwać zdrowym jedzeniem?Może ktoś taki zdrowy produkt zna, bo mi nic nie przychodzi do głowy. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/67/#findComment-488248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1664 Opublikowano 29 Marca 2016 kolejny naukowy bełkot Miro, jestem kolejny raz pod ogromnym wrażeniem w tak jasny sposób wyrażonej przez Ciebie opinii. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/67/#findComment-488250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszyna1966 Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1665 Opublikowano 30 Marca 2016 Przeczytajcie zapraszam ... http://gotowanie.onet.pl/sztuka-kulinarna,643/wojna-o-golonke-czy-peklowane-mieso-jest-szkodliwe,66177.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/67/#findComment-488262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1666 Opublikowano 30 Marca 2016 Czy wogole dzis moznamowic o zdrowym zyciu? jak nie jedzenie mniej zdrowe to wystarczy oddychac tym "zdrowym powietrzem" ,czy przebywanie w dzisiejszych pomieszczeniach gdzie wiekszosc swiatla to oswietlenie sztuczne a do tego jeszcze AC.Ja staram si enie wpadac z jednej skrajnosci w druga ,robie swoje wyroby bo wiem co w nie wkladam a nie ze moze jest ciut zdrowsze od kupnego,ale to moje zdanie i nikogo nie mysle przekonywac do mojej mojszosci Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/67/#findComment-488268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andym Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1667 Opublikowano 30 Marca 2016 Wiem więcej, dziękuję.Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam, Andrzej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/67/#findComment-488271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1668 Opublikowano 30 Marca 2016 Ja staram si enie wpadac z jednej skrajnosci w druga ,robie swoje wyroby bo wiem co w nie wkladam a nie ze moze jest ciut zdrowsze od kupnego,ale to moje zdanie i nikogo nie mysle przekonywac do mojej mojszosci Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/67/#findComment-488272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1669 Opublikowano 30 Marca 2016 (edytowane) Jeśli grilujemy, czy pieczemy mięso, to temperatura tego mięsa nigdy nie dojdzie do 150C. Długo czekałem na taką opinię...... Czy oby dobrze rozumujecie ... ? W zależności od rodzaju grilla i rodzaju grillowania temperatura "na ruszcie" waha się od 120 do ponad 350st C czasem i więcej jak pójdzie płomieńi dokładnie takie temperatury działają na mięso powierzchniowo ... OK mięso wewnątrz nie osiągnie nawet takiej temperatury o jakiej opiszecie bo spali się powierzchniowo co jednak nie zmienia faktu, że grubo przekraczamy zalecane temperatury obróbki Idąc tym tokiem rozumowania jedzmy świadomie margarynę i nie unikajmy E-dodatków bo po co Jasne że taka kiełbaska nikogo nie zabije wręcz wzmocni ale miejmy świadomość tego ze zdrowe to jednak nie jest. Dla mnie pisanie, że spożywanie peklowanego mięsa poddanego wysokiej temperaturze jest szkodliwe, to kolejny naukowy bełkot. Może i tak ... Przeczytaj raz jeszcze :https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2620-azotan-i-azotyn-a-nitrozoaminy/ Edytowane 30 Marca 2016 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/67/#findComment-488275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1670 Opublikowano 30 Marca 2016 i jeszcze tohttp://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2008,%204%2859%29/01_Nowak.pdf Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/67/#findComment-488278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1671 Opublikowano 30 Marca 2016 Surowa na grilla będzie bardzo dobra.A gdybym się upierała przy wcześniejszym jej parzeniu, to który z wymienionych sposobów byłby lepszy-parzenie w woreczkach ,czy luzem w wodzie ?W życiu nie sparzyłem niczego w woreczku, bo i po co? (w szynkowarze używam woreczka do wyścielenia praski) Tak tylko pytam, na przyszłość...I dla tych co grillują. Z jednej strony skazujesz się na "truciznę", ale z drugiej strony jesteś uchroniony przed różnymi drobnoustrojami, które "trucizna" zabiła. I tego trzeba się trzymać, BEZPIECZENSTWO wyrobu i konsumujących jest dla mnie jako już praktyka najważniejsze. Dla teoretyków zawsze będą ważniejsze jakieś nitrozoaminy. Należy pamiętać, że latem często jest po 30 stopni a grilujemy często na piknikach i w innych miesjcach bez lodówki. Jak kogoś za bardzo "uwiera" peklosól może dać 50/50 z solą dla uspokojenia duszy. BEZPIECZEŃSTWO! Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/67/#findComment-488298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1672 Opublikowano 30 Marca 2016 BEZPIECZENSTWO wyrobu i konsumujących jest dla mnie jako już praktyka najważniejsze. Dla teoretyków zawsze będą ważniejsze jakieś nitrozoaminy. Należy pamiętać, że latem często jest po 30 stopni a grilujemy często na piknikach i w innych miesjcach bez lodówk Najważniejsza jest "świadomość" ja gdy wiem że mam do grillowania wyrób z peklosolą to grilluję go zdecydowanie inaczej niż steka wołowego zwyczajnie kładę wyżej i skracam czas obróbki - czyli można tylko troszkę inaczej ... Jak kogoś za bardzo "uwiera" peklosól może dać 50/50 A ten patent to chyba większość z nas tutaj stosuje. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/67/#findComment-488303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1673 Opublikowano 30 Marca 2016 Najważniejsza jest "świadomość" ja gdy wiem że mam do grillowania wyrób z peklosolą to grilluję go zdecydowanie inaczej niż steka wołowego zwyczajnie kładę wyżej i skracam czas obróbki - czyli można tylko troszkę inaczej ...I pod tym też się podpisuję. Jak kogoś za bardzo "uwiera" peklosól może dać 50/50A ten patent to chyba większość z nas tutaj stosuje. Masz rację ale caly czas są pytania i pewnie co roku przed sezonem będą się powtarzać. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/67/#findComment-488306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1674 Opublikowano 30 Marca 2016 (edytowane) W życiu nie sparzyłem niczego w woreczku, bo i po co? (w szynkowarze używam woreczka do wyścielenia praski)Ja tak się uparłam na parzenie tej białej kiełbaski w workach próżniowych zeby mi te smaki do wody nie uleciały... Edytowane 30 Marca 2016 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/67/#findComment-488339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1675 Opublikowano 30 Marca 2016 tak się uparłam na parzenie tej białej kiełbaski w workach próżniowych zeby mi te smaki do wody nie uleciały... I jaki efekt? Jak ze słonością? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/67/#findComment-488345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.