Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przepisu na gulasz szukam (w miarę orginalnego-madziarskiego 

Może coś takiego:  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/?p=378187 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/71/#findComment-511354
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przepisu na gulasz szukam (w miarę orginalnego-madziarskiego , najlepszy by był orginalny oczywiście  przetłumaczony na polski  )
 

 

To troszkę tak jakbyś szukał oryginalnego przepisu na polski bigos ;) 

Tu masz to ładnie opisane:

http://www.expressilustrowany.pl/artykul/855155,gulasz-wegierski-przepis-oryginalny-przepis-na-gulasz,id,t.html

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/71/#findComment-511357
Udostępnij na innych stronach

oryginalnego przepisu na polski bigos ;)

 

Wiem,  no każdy jest oryginalny jak robi Polka lub Polak :D.  Dzięki wszystkim za przepisy . Coś mnie naszło chyba  jesień idzie i jeszcze trzeba wykorzystać te wszystkie  warzywa w prost z pola :) (lub targu chociaż marchewka to chyba owoc w Unii :D )

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/71/#findComment-511361
Udostępnij na innych stronach

Maciekzbrzegu może coś takiego Cię zainteresuje:

 bográcsgulyás przepis pochodzi z http://forum.wegierskie.com/Kuchnia-węgierska-PRZEPISY

Składniki:

0,5 kg mięsa z goleni wołowej, 
1-2 duże główki cebuli,
6 dkg smalcu,
1 ząbek czosnku,
2 szczypty kminku,
1 papryka zielona albo biała,
1 dorodny pomidor,
1 łodyga naci selera
1 czubata łyżka papryki czerwonej w proszku,
0,6 kg obranych ziemniaków,
2 łyżki suszonej zacierki,
sól.

Przygotowanie:
Wysmarować grubo bogrács (kociołek) smalcem. Układać warstwami mięso pokrojone w drobną kostkę, pokrojoną w kostkę cebulę, i posiekany ząbek czosnku. Warstwy posypujemy kminkiem. Na wierzch kładziemy paprykę zieloną lub białą, pomidora i nać selera. Solimy i przyrumieniamy mięso ciągle mieszając, lub potrząsając kociołkiem na średnim płomieniu. Następnie posypujemy papryką czerwoną (w proszku) i dolewamy około 2 litry wody. Gotujemy dalej nad dużym płomieniem. Kiedy mięso jest na wpół miękkie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i suchą zacierkę. W razie potrzeby dolewamy tyle wody, żeby przykrywała potrawę na dwa palce. 
Gotujemy do miękkości składników nad dużym płomieniem.
Jeśli ktoś lubi można dodać warzywa: marchewkę, pietruszkę i korzeń selera pokrojone w talarki. 

 

Jest tam wiele ciekawych przepisów.

Nawet są tam posty kolegi Smorodina.

I to chyba nawet nie zbieżność nicków  :) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/71/#findComment-511462
Udostępnij na innych stronach

Maciekzbrzegu może coś takiego Cię zainteresuje:

Pytanie .Pewnie że tak   :)  Dzięki za przepis i linka . Coś tam dzisiaj poczyniłem nazwijmy to luźne wariacje na temat gulaszu :) .wiec relacji nie będzie , ale dobre jest :D .  (nawet zbliżone, no może trochę do Twojego przepisu)

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/71/#findComment-511466
Udostępnij na innych stronach

Ja osobiscie bym zamiast tych suchych zacierek zrobila galuszki ...Pamietam smak gulaszu jaki jadlam na Wegrzech jeszcze z czasow PRL, gulasz byl pikantny jak nie wiem co ,ale ja lubie ostro a do tego byl podany  tonik..polowa klasowej dzieciarni spedzila nocke w WC:)

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/71/#findComment-511532
Udostępnij na innych stronach

skoro głupie pytanie to pozwolę sobie zadać :).

 

czy można jako izolacji wędzarni pomiędzy warstwę desek wewnętrznych (będą obite blachą 1mm czarną) i zewnętrznych wsypać trocin sosnowych ?

 

mam 2 duże wory ok 160 litrów, które powstały przy struganiu drewna na 2 wiaty i altankę. Nie bardzo mam co z tym zrobić. Czyste, sosnowe, suche.

 

kupiłem już wełnę z aluminium ale mogę oddać i zaoszczędzić prawie 200zł. Czy lepiej nie kombinować ?

Zapraszam na naszego bloga   http://www.nacamping.pl/ http://www.nacamping.pl/wp-content/gallery/bamboo/logo-adres.png

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/71/#findComment-511783
Udostępnij na innych stronach

skoro głupie pytanie to pozwolę sobie zadać :).

 

czy można jako izolacji wędzarni pomiędzy warstwę desek wewnętrznych (będą obite blachą 1mm czarną) i zewnętrznych wsypać trocin sosnowych ?

 

mam 2 duże wory ok 160 litrów, które powstały przy struganiu drewna na 2 wiaty i altankę. Nie bardzo mam co z tym zrobić. Czyste, sosnowe, suche.

 

kupiłem już wełnę z aluminium ale mogę oddać i zaoszczędzić prawie 200zł. Czy lepiej nie kombinować ?

Jeżeli robisz wędzarnię z paleniskiem tzw. bezpośrednim to zostaw pustkę albo daj deske do deski i nic nie kombinuj więcej.Blacha ewentualnie jak już chcesz dać, to od dołu stropu nad paleniskiem ze 30cm i wystarczy.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/71/#findComment-511787
Udostępnij na innych stronach

Nie bardzo mam co z tym zrobić. Czyste, sosnowe, suche.

wysypać na kompost . Jako ocieplenie kiedyś stosowana wymieszane z wapnem (zabezpieczenie przed insektami , grzybem ) , ale nie do wędzarni jedna przypadkowa iskra i będziesz miał 3 w 1 wędzone , pieczone , spalone  (budę też) czego Ci nie życzę  :)  . Zrób jak pisze @Gonzo

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/71/#findComment-511811
Udostępnij na innych stronach

Jakoś tak mi się zapomniało. Mięso z drobiu (kurczak, indyk) peklujemy normalnie, tak jak inne mięsa, peklosolą czy zasalamy tylko czystą solą?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/71/#findComment-512667
Udostępnij na innych stronach

Normalnie.... :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/71/#findComment-512695
Udostępnij na innych stronach

Jakoś tak mi się zapomniało. Mięso z drobiu (kurczak, indyk) peklujemy normalnie, tak jak inne mięsa, peklosolą czy zasalamy tylko czystą solą?

 

Jak takie proporcje stosuje.

 

piersi (mięso białe) - 20% peklosoli , 80% sól

nóżki (mięso czerwone) - 30% peklosoli, 70% soli

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/71/#findComment-512765
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak takie proporcje stosuje. piersi (mięso białe) - 20% peklosoli , 80% sól nóżki (mięso czerwone) - 30% peklosoli, 70% soli

 

A jak dam samą peklosól, to będzie źle?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/71/#findComment-512796
Udostępnij na innych stronach

Nie , a nawet lepiej , bo peklosól to taki mało szkodliwy konserwant. 

Jeżeli się dobrze domyślam, to robisz sobie ze mnie jaja. :tongue: Nie mówię, że peklosól jest jakoś bardzo zdrowa, ale chodzi mi o to, że jak tak mało dam peklosoli, to czy mięso upekluje się we właściwym stopniu?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/71/#findComment-512810
Udostępnij na innych stronach

 

Nie , a nawet lepiej , bo peklosól to taki mało szkodliwy konserwant. 

Jeżeli się dobrze domyślam, to robisz sobie ze mnie jaja. :tongue: Nie mówię, że peklosól jest jakoś bardzo zdrowa, ale chodzi mi o to, że jak tak mało dam peklosoli, to czy mięso upekluje się we właściwym stopniu?

 

Peklosól jest droga , sól tania i wszędzie ją dostaniesz . Oszczędzaj .

 

A teraz bez jaj - jak chcesz mieć zapeklowane , a nie zasolone to pomyśł - masz jaja to i liczyć potrafisz do dwóch . Ja jeszcze używam saletry , ale to tylko dla zaawansowanych i podpowiem smak inny i lepszy , a dla czego ? 

Mała podpowiedż - szukaj a znajdziesz na tym Forum .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/71/#findComment-512831
Udostępnij na innych stronach

Mówią, że miłość i sraczka przychodzi z nienacka.

Coraz bardziej zaniżając ilość azotynu w gotowym wyrobie, można spodziewać się tej drugiej opcji.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/71/#findComment-512935
Udostępnij na innych stronach

Udowodniono już, że maksymalne obniżenie peklosoli w mieszance z solą nie może przekroczyć 50% mieszanki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/71/#findComment-512936
Udostępnij na innych stronach

Ale w takim razie co Wy chcecie peklować w białym mięsie? Dodanie większej ilości peklosoli będzie skutkowało nie przerobieniem i pozostaniem w gotowym wyrobie azotynów?

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/71/#findComment-512983
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.