Maxell Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1976 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Mirku, z przeparzeniem szynki mielibyśmy problem wtedy, gdyby parzyła się ona do uzyskania wewnątrz temp. np. 80-90 st.C. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/80/#findComment-530232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1977 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Oj Pawle.Oj Mirku, dla potomnych mógłbyś. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/80/#findComment-530234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1978 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Oj, dla potomnych tak. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/80/#findComment-530235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robal Opublikowano 11 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1979 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Witaj w naszym gronie Beczkę wypalisz i jazda z dymieniem Z peklowaniem to już całkiem inna bajka, ponieważ każdy stary wyjadacz ma swój własny sposób Jeżeli chcesz peklować 5 dni, to tak zrób, chociaż ja pekluję dłużej. Słoność sobie dobierzesz po pewnym czasie. Na początek bym radził zastosowanie czystej solanki, bez dodatku przypraw. Ociekanie całą noc jest jak najbardziej na tak Osuszać powinieneś nie na czas, lecz do powierzchniowo suchego wyrobu. Wędzenie do odpowiadającego Ci koloru. Te gusła z dodawaniem jałowca na ostatnie 10 minut można sobie darować. Szynka nawet tego nie odczuje Nie wiem co to za kombinacje z dolewaniem zimnej wody podczas parzenia Jeden ze sposobów parzenia, to woda o temperaturze 80 stopni i 50 minut na każdy kilogram wyrobu. Dla Twojej szyneczki będzie to około 75 minut. Na początek możesz zrobić w ten sposób, a później ewentualnie eksperymentuj Koniecznie podziel się wynikami swoich dokonań Pozdrawiam i życzę korzystnej pogody podczas wędzenia, jak też i smacznych wędzonek Szanowni koledzy, wczoraj przeprowadziłem pierwsze w życiu wędzenie. Wędziłem szynkę 1,5kg, filet ze pstrąga oraz ser typu włoskiego. O to efekty Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/80/#findComment-530539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robal Opublikowano 23 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1980 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Koledzy, sprawa pilna !! Wczoraj wędziłem po raz drugi w życiu, po wędzenie sparzyłem wszystko. Pojawił się problem, że w moim odczuciu szynki wyszły zbyt twarde, czy możliwe jest aby po dobie po raz kolejny sparzyć szyneczki aby były bardziej miękkie ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/80/#findComment-532829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1981 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Pojawił się problem, że w moim odczuciu szynki wyszły zbyt twarde, czy możliwe jest aby po dobie po raz kolejny sparzyć szyneczki aby były bardziej miękkie ? Niestety za długo parzyłeś i za wysoka była temperatura wewnątrz stąd twarde szynki .Drugie parzenie wręcz pogorszy sprawę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/80/#findComment-532831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1982 Opublikowano 23 Grudnia 2016 No i jeszcze te mięśnie o różnej charakterystyce twardości... Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/80/#findComment-532837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1983 Opublikowano 23 Grudnia 2016 No i jeszcze te mięśnie o różnej charakterystyce twardości. No właśnie.Do tej pory nie rozumiem czemu większość robi szynki z kulki. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/80/#findComment-532845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 23 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1984 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Bo to element handlowy popularny i do kupienia w każdym markecie Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/80/#findComment-532846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1985 Opublikowano 23 Grudnia 2016 A poza tym, ładnie wygląda i bez problemu się formuje. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/80/#findComment-532853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1986 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Bo to element handlowy popularny i do kupienia w każdym markecie A poza tym, ładnie wygląda i bez problemu się formuje. To racja, ale to też jest jeden z najbardziej twardych mięśni w szynce. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/80/#findComment-532855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzMasarski Opublikowano 28 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1987 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Zrobiłem własną "wędzarnie". Z beczki. Lubię wędzone piersi, więc kupiłem piersi, sól peklową i zapekolowałem. Przeczytałem gdzieś,że 100ml na litr wody. Tak też zrobiłem. Dobry roztwór? Teraz się pekluje. Co zrobić jutro, po 24 godzinach? Osuszyć? Parzyć? Różne są wersję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/80/#findComment-533598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1988 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Jako Mistrz Masarski, wybierz najlepszą. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/80/#findComment-533601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzMasarski Opublikowano 28 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1989 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Mistrz Masarski to tylko nick Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/80/#findComment-533602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1990 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Mistrz Masarski to tylko nick Ale jak zobowiązuje Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/80/#findComment-533606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzMasarski Opublikowano 28 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1991 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Nick używany przeze mnie na innych forach. A, że padło tutaj.. ;-)No dobra, bo piersi w soli, a robota stoi. Co więc jutro z tym zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/80/#findComment-533608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1992 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Lubię wędzone piersi, więc kupiłem piersi, sól peklową i zapekolowałem. Przeczytałem gdzieś,że 100ml na litr wody. Tak też zrobiłem Jakie te piersi - z jakiego stworzenia czego dałeś te 100 ml? my tutaj operujemy wagą soli (100ml to nie 100gr)- jaka temperatura tego peklowania ? nie czytałeś działu o peklowaniu ? szybko przeczytaj .......................... Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/80/#findComment-533610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzMasarski Opublikowano 28 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1993 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Czytałem, czytałem.Piersi z kurczaka. 100ml soli peklowej. Przeczytałem przepis na 100ml, więc dałem 100ml.. Temperatura koło 6 stopni Celcjusza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/80/#findComment-533615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 28 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1994 Opublikowano 28 Grudnia 2016 (edytowane) Czytałem, czytałem.Piersi z kurczaka. 100ml soli peklowej. Przeczytałem przepis na 100ml, więc dałem 100ml.. Temperatura koło 6 stopni Celcjusza. Musisz kolego napisać zrozumiale.-100 gram ? (masę podajemy w gramach)-te 100 gram (chyba ) to na jaką ilość mięsa wody-sól peklowa (nazwa handlowa ? to co to jest ) -czas ?-co chcesz osiągnąćA nick masz fajny Edytowane 28 Grudnia 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/80/#findComment-533620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzMasarski Opublikowano 28 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1995 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Przepis był ze 100ml. Więc wziąłem kieliszek setki, (nie wiem ile to gram )wsypałem SOLI PEKLUJĄCEJ. Taka nazwa. Kupiłem w firmowym sklepie. Kieliszek 100ml na litr wody. Jedna pierś z kurczaka. W tym roztworze leży od 16. Chce osiągnąć uwędzone piersi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/80/#findComment-533625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 28 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1996 Opublikowano 28 Grudnia 2016 (edytowane) Oj to trochę żywioł.Ja robię tak:- 75 gram peklosoli na litr wody + przyprawy przegotowane w wodzie (ujmuję z tego litra)- 0,4-0,5 litra w/w roztworu na 1 kg mięsa- pekluje pierś kurzą nie mniej niż jedną dobę nie więcej niż trzy (często decyzja o zadmianiu jest spontaniczna ) w temperaturze 4+/-2 -jeżeli duży filet to stosuje nastrzykJeżeli chcę- surową -staram się wędzić w temperaturze 50 stopni C ( na mojej wędzarni nie mam jak osiągnąć niższej ) do koloru- parzona dwie szkoły1 parzymy przed wędzeniem (moim zdaniem lepsza w szczególności jak element ma skórę )2 parzymy po wędzeniu-pieczoną piekę w wędzarniNajlepiej lubię surową następnie pieczoną parzona . Surową robię jak w prasie nie ma info o ptasiej grupie Do piersi możesz używać mieszanki peklosoli +sól W Twoim przypadku potrzymałbym z 24 h opłukał osuszył i wędził Edytowane 28 Grudnia 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/80/#findComment-533627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 28 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1997 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Przeczytałem gdzieś,że 100ml na litr wody. Tak też zrobiłem. Dobry roztwór? Jak to roztwór, dobry będzie, może ciut przysłoniowe wyjdzie Nik obrazowręczburczy urzekający, mi się podoba, zajebiotyczny, w panującej tu konstelacji PKP.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/80/#findComment-533628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1998 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Podaj ten przepis. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/80/#findComment-533629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzMasarski Opublikowano 28 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1999 Opublikowano 28 Grudnia 2016 http://www.grupy.senior.pl/Roztwor-do-piersi-z-kurczaka,t,385298,p,4,8.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/80/#findComment-533631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzMasarski Opublikowano 29 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2000 Opublikowano 29 Grudnia 2016 Maciekzbrzegu,czyli mam nie parzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/80/#findComment-533677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.