Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mirku, z przeparzeniem szynki mielibyśmy problem wtedy, gdyby parzyła się ona do uzyskania wewnątrz temp. np. 80-90 st.C.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/80/#findComment-530232
Udostępnij na innych stronach

Oj Pawle.

Oj Mirku, dla potomnych mógłbyś.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/80/#findComment-530234
Udostępnij na innych stronach

Oj, dla potomnych tak.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/80/#findComment-530235
Udostępnij na innych stronach

Witaj w naszym gronie :)

 

Beczkę wypalisz i jazda z dymieniem :) Z peklowaniem to już całkiem inna bajka, ponieważ każdy stary wyjadacz ma swój własny sposób ;) Jeżeli chcesz peklować 5 dni, to tak zrób, chociaż ja pekluję dłużej. Słoność sobie dobierzesz po pewnym czasie. Na początek bym radził zastosowanie czystej solanki, bez dodatku przypraw. Ociekanie całą noc jest jak najbardziej na tak :) Osuszać powinieneś nie na czas, lecz do powierzchniowo suchego wyrobu. Wędzenie do odpowiadającego Ci koloru. Te gusła z dodawaniem jałowca na ostatnie 10 minut można sobie darować. Szynka nawet tego nie odczuje :D Nie wiem co to za kombinacje z dolewaniem zimnej wody podczas parzenia ;) Jeden ze sposobów parzenia, to woda o temperaturze 80 stopni i 50 minut na każdy kilogram wyrobu. Dla Twojej szyneczki będzie to około 75 minut. Na początek możesz zrobić w ten sposób, a później ewentualnie eksperymentuj :)Koniecznie podziel się wynikami swoich dokonań :) Pozdrawiam i życzę korzystnej pogody podczas wędzenia, jak też i smacznych wędzonek :)

Szanowni koledzy, wczoraj przeprowadziłem pierwsze w życiu wędzenie. Wędziłem szynkę 1,5kg, filet ze pstrąga oraz ser typu włoskiego. O to efekty 15497803_1246172425430091_12350382_n.jpg15497590_1246172452096755_1028059611_n.j15494070_1246172515430082_2131551215_n.j

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/80/#findComment-530539
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Koledzy, sprawa pilna !!

 

Wczoraj wędziłem po raz drugi w życiu, po wędzenie sparzyłem wszystko. Pojawił się problem, że w moim odczuciu szynki wyszły zbyt twarde, czy możliwe jest aby po dobie po raz kolejny sparzyć szyneczki aby były bardziej miękkie ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/80/#findComment-532829
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pojawił się problem, że w moim odczuciu szynki wyszły zbyt twarde, czy możliwe jest aby po dobie po raz kolejny sparzyć szyneczki aby były bardziej miękkie ?

 

Niestety za długo parzyłeś i za wysoka była temperatura wewnątrz stąd twarde szynki .Drugie parzenie wręcz pogorszy sprawę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/80/#findComment-532831
Udostępnij na innych stronach

No i jeszcze te mięśnie o różnej charakterystyce twardości...

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/80/#findComment-532837
Udostępnij na innych stronach

 

 

No i jeszcze te mięśnie o różnej charakterystyce twardości.

 

No właśnie.Do tej pory nie rozumiem czemu większość robi szynki z kulki. :facepalm:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/80/#findComment-532845
Udostępnij na innych stronach

Bo to element handlowy popularny i do kupienia w każdym markecie ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/80/#findComment-532846
Udostępnij na innych stronach

A poza tym, ładnie wygląda i bez problemu się formuje.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/80/#findComment-532853
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bo to element handlowy popularny i do kupienia w każdym markecie

 

 

 

A poza tym, ładnie wygląda i bez problemu się formuje.

 

To racja, ale to też jest jeden z najbardziej twardych mięśni w szynce. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/80/#findComment-532855
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem własną "wędzarnie". Z beczki. Lubię wędzone piersi, więc kupiłem piersi, sól peklową  i zapekolowałem.

 

Przeczytałem gdzieś,że 100ml na litr wody. Tak też zrobiłem. Dobry roztwór?

 

Teraz się pekluje. Co zrobić jutro, po 24 godzinach? Osuszyć? Parzyć?  Różne są wersję.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/80/#findComment-533598
Udostępnij na innych stronach

Jako Mistrz Masarski, wybierz najlepszą. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/80/#findComment-533601
Udostępnij na innych stronach

Mistrz Masarski to tylko nick :D

Ale jak zobowiązuje  :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/80/#findComment-533606
Udostępnij na innych stronach

 

 

Lubię wędzone piersi, więc kupiłem piersi, sól peklową i zapekolowałem. Przeczytałem gdzieś,że 100ml na litr wody. Tak też zrobiłem
  Jakie te piersi - z jakiego stworzenia ;) ​ czego dałeś te 100 ml? my tutaj operujemy wagą soli  (100ml to nie 100gr)- jaka temperatura tego peklowania  ? nie czytałeś działu o peklowaniu ? szybko przeczytaj ..........................

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/80/#findComment-533610
Udostępnij na innych stronach

Czytałem, czytałem.

Piersi z kurczaka. 100ml soli peklowej. Przeczytałem przepis na 100ml, więc dałem 100ml.. Temperatura koło 6 stopni Celcjusza.

 

Musisz kolego napisać zrozumiale.

-100 gram ? (masę podajemy w gramach)

-te 100 gram (chyba ) to na jaką ilość mięsa  wody

-sól peklowa (nazwa handlowa ? to co to jest ) 

-czas ?

-co chcesz osiągnąć

A nick masz fajny :)

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/80/#findComment-533620
Udostępnij na innych stronach

Przepis był ze 100ml. Więc wziąłem kieliszek setki, (nie wiem ile to gram )wsypałem SOLI PEKLUJĄCEJ. Taka nazwa. Kupiłem w firmowym sklepie. Kieliszek 100ml na litr wody. Jedna pierś z kurczaka. W tym roztworze leży od 16. Chce osiągnąć uwędzone piersi.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/80/#findComment-533625
Udostępnij na innych stronach

Oj to trochę żywioł.

Ja robię tak:

- 75 gram peklosoli na litr wody + przyprawy przegotowane w wodzie (ujmuję z tego litra)

- 0,4-0,5 litra w/w roztworu na  1 kg mięsa

- pekluje pierś kurzą nie mniej niż jedną dobę nie więcej niż trzy (często decyzja o zadmianiu jest spontaniczna :) ) w temperaturze 4+/-2 

-jeżeli duży filet to stosuje nastrzyk

Jeżeli chcę

- surową -staram się wędzić w temperaturze 50 stopni C ( na mojej wędzarni nie mam jak osiągnąć niższej )  do koloru

- parzona dwie szkoły

1 parzymy przed wędzeniem (moim zdaniem lepsza w szczególności jak element ma skórę )

2 parzymy po wędzeniu

-pieczoną piekę w wędzarni

Najlepiej lubię surową następnie pieczoną parzona :hmm:  . Surową robię jak w prasie nie ma info o ptasiej grupie  :laugh:

Do piersi możesz używać  mieszanki peklosoli +sól 

 

W Twoim przypadku potrzymałbym z 24 h opłukał osuszył i wędził

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/80/#findComment-533627
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przeczytałem gdzieś,że 100ml na litr wody. Tak też zrobiłem. Dobry roztwór?

Jak to roztwór, dobry będzie, może ciut przysłoniowe wyjdzie :thumbsup:

Nik obrazowręczburczy :laugh: urzekający, mi się podoba, zajebiotyczny, w panującej tu konstelacji :clap::thumbsup: 

PKP.... :laugh:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/80/#findComment-533628
Udostępnij na innych stronach

Podaj ten przepis.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/80/#findComment-533629
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.