Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Oprócz "dotłuszczenia" trzeba jeszcze dołożyć mięsa I klasy. Masz kupę kleju, dołożysz tłuszczu - będzie tłustszy klej ;). Może pomogą osoby bardziej  biegłe w kiełbasach , ale na pewno dołożyłbym I-ki

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/96/#findComment-580221
Udostępnij na innych stronach

ile muszę dokupić tego podgardla?

Podgardle  jak usuniesz skórę gruczoły to odejdzie około  30 % . Sam musisz ocenić tłustość podgradla   (niekiedy jest "wygolone" że zostaje  "samo:"tłuste )  ale normalnie to 50-60 %  tłuszcz  50-40 % mięso . Dasz do II 

No i liczymy

1.7 wieprzowiny kl. II b  zakładam  50 % tłuszczu = 0,85

2,8 wieprzowiny kl . III    nie powinno  tu być tłuszczu

0,4 tłustego mięsa które planuje dodać do podgardl zakładam  80 % tłuszczu = 0,30

Mamy 6,6 kg w tym 1,15  kg tłuszczu  a jak dla mnie  powinno być 1,65 kg  - Brakuje  0,5 kg tłuszcz  co przy  tłustości na poziomie 50 % podgardla daje 1 kg (bez skóry i gruczołów)   a to daje 1,5 kg podgardla ze skorą i gruczołami , Podaję Ci jak liczyć

Trochę za dużo masz kleistego pewnie z 3-4 kg przydało by się szynki (ma stosunkowo mało kleju jeżeli będzie miała warstewkę miekkiego tłuszczu to nie dodawaj do kiełbasy , Wtedy musisz przeliczyć ilość podgardla  wyjdzie pewnie dodatkowo z 2,5  kg z/k z/g . Ale poczekaj może bardziej doświadczeni coś podpowiedzą

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/96/#findComment-580224
Udostępnij na innych stronach

Dokup 2 kg szynki b/t,b/s,b/k i oczyść z błon żebyś otrzymał I wp,zostaw 0,4 kg mięsa z golonki a resztę zamroź.Resztę czyli II wp zostaw. Wyjdzie coś takiego.wariant tłusty

1.I wp - 2,6kg

2.IIb wp- 1.7 kg

3.lll wp -0,4 kg

4. Tłuste kawałki - 0,4 kg

Wariant chudy nie dawaj tłustych kawałków

Karkówkę wół. zostaw na gulasz.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/96/#findComment-580225
Udostępnij na innych stronach

Ok wszystko zrozumiałem. Zastanawiam się tylko nad mięsem kl.III czy z łopatki wieprziowej naprawdę wychodzi go aż tak dużo?? Może ja źle klasyfiukuje?? A co sądzicie o tłuszczu rasy puławskiej sprzedawanym na tacce i juz wstępnie zmielonym?? Alternatywa dla podgardla??

Edytowane przez Fleer
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/96/#findComment-580248
Udostępnij na innych stronach

A co sądzicie o tłuszczu rasy puławskiej sprzedawanym na tacce i juz wstępnie zmielonym?? Alternatywa dla podgardla??

Nie nie i jeszcze raz nie . Do kiełbas ma być twardy a w tym marketowym jest wszystki pewnie miękki a i też topliwy  (z naciskiem na te dwa ostatnie :) )

 

 

Może ja źle klasyfiukuje

No nie źle , może nie ortodoksyjnie   :D no dobra może pobieżnie :D

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/96/#findComment-580256
Udostępnij na innych stronach

Ja pisałem żebyś dokupił mięso chude a nie tłuszcz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/96/#findComment-580264
Udostępnij na innych stronach

Ok.A jaką maszynką będziesz mielił?

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/96/#findComment-580268
Udostępnij na innych stronach

Mam ręczną i elektryczną ... Planowałem ręczną mielić :) tylko na jakich grubościach mielić??


[Dodano: 17 gru 2017 - 20:17]

Wziąłem sobie do serducha to że może ja coś z tym mięsem które jest na III kl źle zrobiłem i postanowiłem od początku. Posegregowałem mięso i zacząłem wszystko ładnie czyścić i wycinać. Końcowy efekt jest taki że....

Łącznie mam 9,1 kilograma mięsa przed dodaniem podgardla

wp kl I 2.1

wp kl IIb  0,7

wp kl IIa 3.1

wp kl III 1.1

Tłustę skrawki mięsa 0,4

wł kl I 0,3

wł kl II 0,7

wł kl III 0,6

wł kl IV 0,1

 

przepraszam za zamieszanie , wyszło poprostu moje lekkie niedbalstwo . Komisyjnie z dziewczyną ocenialiśmy mięso na podstawie danych ze strony i ze zdjęciami:)

Teraz można już prawidłowo ocenić ile czego jeszcze potrzeba

Chciał bym użyć wszystkiego co zakupiłem gdyż wołowina u mnie w domu jest dyskryminowan i oprócz mnie nie ma amatorów:( 

Edytowane przez Fleer
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/96/#findComment-580292
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Wczoraj wędziłem ponad 3kg  a'la Frankfrutereki w Borniaku i kilka sztuk tzn ok 10 jest z jednej strony pięknie uwędzona a od środka (strona wewnętrzna kiełbaski po rozłożeniu) ma inny kolor tzn taki jasny.

-Czy było to spowodowane tym, że mogły się one stykać? i po prostu nie nabrały koloru przez to?

-Czy był to inny błąd w sztuce? wędziłem ponad 3 godziny więc powinny byc chyba gotowe?? Czy czas był zbyt krótki?

- Jeśli tak to jakie macie sposoby aby uwędzić małe kiełbaski tzn je rozłożyć w wędzarni aby się nie stykały. Z grubszymi kiełbasami nie miałem tego problemu.

 

Pozdrawiam Was

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/96/#findComment-580435
Udostępnij na innych stronach

 

-Czy było to spowodowane tym, że mogły się one stykać? i po prostu nie nabrały koloru przez to?

Sam sobie odpowiedziałeś . Wieszamy tak , żeby się nie dotykały i żeby dym miał swobodny dostęp. Mogły też się nie dotykać , ale wisiały zbyt "ciasno" i dym miał utrudniony dostęp

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/96/#findComment-580437
Udostępnij na innych stronach

Powodem niedowędzenia od środka może być jeszcze przeładowanie wędzarni.

Edytowane przez EAnna

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/96/#findComment-580447
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Wczoraj wędziłem ponad 3kg a'la Frankfrutereki w Borniaku i kilka sztuk tzn ok 10 jest z jednej strony pięknie uwędzona a od środka (strona wewnętrzna kiełbaski po rozłożeniu) ma inny kolor tzn taki jasny.

-Czy było to spowodowane tym, że mogły się one stykać? i po prostu nie nabrały koloru przez to?

-Czy był to inny błąd w sztuce? wędziłem ponad 3 godziny więc powinny byc chyba gotowe?? Czy czas był zbyt krótki?

- Jeśli tak to jakie macie sposoby aby uwędzić małe kiełbaski tzn je rozłożyć w wędzarni aby się nie stykały. Z grubszymi kiełbasami nie miałem tego problemu.

 

Pozdrawiam Was

Odsyłam Cię do mojego zapytania. Strona lub 2 wstecz na tym temacie. Za ciasno wisiały.

 

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

 

Przepraszam. Nie w tym temacie a w "Pytania - wątek ogólny"

Edytowane przez Prz3mk0
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/96/#findComment-580465
Udostępnij na innych stronach

Witam Krzysztof jestem

Właśnie jestem po wstępnej lekturze na temat wedzenia , że względu na brak stałego miejsca chce zakupić wedzarkę elektryczna Borniak uw-150 . Na początku będę wędził ryby. Mieszkam w Norwegii wiec podstawą będą makrele, wegorz, fladry, molwy, łosoś, pstrąg. ... może z czasem też zacznę wędzic boczki i kiełbasy.

Chce zakupić zapas zrebkow i tu zaczyna się problem. Czytałem różne źródła i wszędzie podają inne rodzaje drewna. Jedni wędzą ryby na bukowym , jedni na owocowych, jedni podsypuja jałowcem.

Wiec pytam was....... na jakim drewnie wedzic najlepiej?

- ryby ( czy jest podział na gatunki ryb?..)

- mięsa i kiełbasy. ..?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/96/#findComment-581017
Udostępnij na innych stronach

Witam, dzisiaj wędziłem pierwszy raz polędwiczki, ale nie wyszły. Wyglądają ładnie, ale w smaku gorzkie . Peklowane na mokro. Rano wyjęlem z zalewy, dobre 3h wisiały w temp

pokojowej, osuszałem ok 3h 50- 55 stopni. Wg mnie były już suchutkie więc puściłem dym ;) wędziłem max 55 stopni przez 3h. Wędzarnia thermowind 1504. Kiełbasy wychodzą mi ok, schab ostatnio super, ryby również. Karkówka na próbę jakiś czas temu osuszana tyle czasu, zaczęła mi się pocić i w sumie wyszła bez rewelacji nie smoluch, lekko ciemna.Wedzarnie wygrzewalem ok 30min. Nie za krótko? Czy to normalne, że z zrebków jabłoni zbiera się woda pod pokrywką dymogeneratora? Tylko z jabłoni tak mam. Tak wyszła polędwiczka. 94dd68194fb1c48131092e9181a55349.jpga249768f373978a4d6f8e2ce28771b78.jpg

 

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez marcino21ab
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/96/#findComment-581297
Udostępnij na innych stronach

zeba28,w Norwegii jest calkowity zakaz polowu wegorza,nie tylko przez wedkarzy, ale i przez kutry rybackie. :)

 

Pozdrawiam

Jezeli ktos chce ,znajdzie sposob.

Jezeli ktos nie chce,znajdzie powod.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/96/#findComment-581298
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

-To se dorób :D  (przewiercasz tłok , dajesz mniejszą  od otworu śrubkę  nierdzewną  z podkładką  łbem w stronę farszu  a nakrętka albo dwie od zewnątrz Odpowietrznik sam spada jak jest pustaka powietrzna  -powietrze ucieka ,  farsz podchodzi pod tłok - blokuje odpowietrznik  ) . W pionowej łatwiej bo w poziomej trzeba by było dać sprężynkę.

-Jelito jak jest na lejku parę razy uderz  kantem noża  (powstają mikroskopijne otworki  )

-Farsz do nadziewarki ładuj  ściśle

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/96/#findComment-582746
Udostępnij na innych stronach

 

 

nadziewarka kupiona bez odpowietrznika, pionowa wsad 5,5 kg, tlok z nakładką silikonową ma niby spełniać funkcję  odpowietrzającą ale niestety nie działa

Nie tłok pełni funkcje odpowietrzania, tylko mały otwór w śrubce mocującej tłok do listwy i w samej listwie zębatej.

Przypuszczam, że przy pierwszym nadziewaniu zapchał się mięsem i temu teraz już nie spełnia swojej roli.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/96/#findComment-582764
Udostępnij na innych stronach

 

 

nadziewarka kupiona bez odpowietrznika, pionowa wsad 5,5 kg, tlok z nakładką silikonową ma niby spełniać funkcję  odpowietrzającą ale niestety nie działa
 

 

Pewnie masz to chińskie pionowe badziewie co ja :D  te całe kinghoffy, oscarcook itd.

Ja bez zbędnego bawienia się porobiłem kilka dziur w tej nakładce silikonowej i jest ok... mięso kilogramami przez to nie ucieka a jest o niebo lepiej ;)

Tą badziewną uszczelkę z dołu wywaliłem po pierwszym użyciu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/96/#findComment-582818
Udostępnij na innych stronach

Witam

Zrobiłem kiełbasę chłopska.Wszystko było zmielone na jednych oczkach. W smaku bardzo dobra, wręcz przepyszna jak mówią znajomi. Jednak w kilku miejscach po parzeniu (20 min i 80 stopni) z boku kielbasy wystąpiły "bąble" wypełnione tłuszczem.

Co było tego przyczyną? Zbyt tłusty farsz czy coś źle zmieliłem? Po uparzeniu kiełbasę odrazu na kiju odwiesilem w celu ostudzenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/96/#findComment-582888
Udostępnij na innych stronach

Witaj, przede wszystkim zrób zdjęcie. :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/96/#findComment-582889
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.