binio1111 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #2376 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Oprócz "dotłuszczenia" trzeba jeszcze dołożyć mięsa I klasy. Masz kupę kleju, dołożysz tłuszczu - będzie tłustszy klej . Może pomogą osoby bardziej biegłe w kiełbasach , ale na pewno dołożyłbym I-ki Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/96/#findComment-580221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #2377 Opublikowano 17 Grudnia 2017 (edytowane) ile muszę dokupić tego podgardla?Podgardle jak usuniesz skórę gruczoły to odejdzie około 30 % . Sam musisz ocenić tłustość podgradla (niekiedy jest "wygolone" że zostaje "samo:"tłuste ) ale normalnie to 50-60 % tłuszcz 50-40 % mięso . Dasz do II No i liczymy1.7 wieprzowiny kl. II b zakładam 50 % tłuszczu = 0,852,8 wieprzowiny kl . III nie powinno tu być tłuszczu 0,4 tłustego mięsa które planuje dodać do podgardl zakładam 80 % tłuszczu = 0,30Mamy 6,6 kg w tym 1,15 kg tłuszczu a jak dla mnie powinno być 1,65 kg - Brakuje 0,5 kg tłuszcz co przy tłustości na poziomie 50 % podgardla daje 1 kg (bez skóry i gruczołów) a to daje 1,5 kg podgardla ze skorą i gruczołami , Podaję Ci jak liczyć Trochę za dużo masz kleistego pewnie z 3-4 kg przydało by się szynki (ma stosunkowo mało kleju jeżeli będzie miała warstewkę miekkiego tłuszczu to nie dodawaj do kiełbasy , Wtedy musisz przeliczyć ilość podgardla wyjdzie pewnie dodatkowo z 2,5 kg z/k z/g . Ale poczekaj może bardziej doświadczeni coś podpowiedzą Edytowane 17 Grudnia 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/96/#findComment-580224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #2378 Opublikowano 17 Grudnia 2017 (edytowane) Dokup 2 kg szynki b/t,b/s,b/k i oczyść z błon żebyś otrzymał I wp,zostaw 0,4 kg mięsa z golonki a resztę zamroź.Resztę czyli II wp zostaw. Wyjdzie coś takiego.wariant tłusty1.I wp - 2,6kg2.IIb wp- 1.7 kg3.lll wp -0,4 kg4. Tłuste kawałki - 0,4 kgWariant chudy nie dawaj tłustych kawałkówKarkówkę wół. zostaw na gulasz. Edytowane 17 Grudnia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/96/#findComment-580225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fleer Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #2379 Opublikowano 17 Grudnia 2017 (edytowane) Ok wszystko zrozumiałem. Zastanawiam się tylko nad mięsem kl.III czy z łopatki wieprziowej naprawdę wychodzi go aż tak dużo?? Może ja źle klasyfiukuje?? A co sądzicie o tłuszczu rasy puławskiej sprzedawanym na tacce i juz wstępnie zmielonym?? Alternatywa dla podgardla?? Edytowane 17 Grudnia 2017 przez Fleer Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/96/#findComment-580248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #2380 Opublikowano 17 Grudnia 2017 (edytowane) A co sądzicie o tłuszczu rasy puławskiej sprzedawanym na tacce i juz wstępnie zmielonym?? Alternatywa dla podgardla??Nie nie i jeszcze raz nie . Do kiełbas ma być twardy a w tym marketowym jest wszystki pewnie miękki a i też topliwy (z naciskiem na te dwa ostatnie ) Może ja źle klasyfiukujeNo nie źle , może nie ortodoksyjnie no dobra może pobieżnie Edytowane 17 Grudnia 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/96/#findComment-580256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #2381 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Ja pisałem żebyś dokupił mięso chude a nie tłuszcz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/96/#findComment-580264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fleer Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #2382 Opublikowano 17 Grudnia 2017 I dokupiłem to o czym mówiłeś pytanie o tłuszcz było czysto teoretyczne:p Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/96/#findComment-580267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #2383 Opublikowano 17 Grudnia 2017 (edytowane) Ok.A jaką maszynką będziesz mielił? Edytowane 17 Grudnia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/96/#findComment-580268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fleer Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #2384 Opublikowano 17 Grudnia 2017 (edytowane) Mam ręczną i elektryczną ... Planowałem ręczną mielić tylko na jakich grubościach mielić??[Dodano: 17 gru 2017 - 20:17]Wziąłem sobie do serducha to że może ja coś z tym mięsem które jest na III kl źle zrobiłem i postanowiłem od początku. Posegregowałem mięso i zacząłem wszystko ładnie czyścić i wycinać. Końcowy efekt jest taki że....Łącznie mam 9,1 kilograma mięsa przed dodaniem podgardlawp kl I 2.1wp kl IIb 0,7wp kl IIa 3.1wp kl III 1.1Tłustę skrawki mięsa 0,4wł kl I 0,3wł kl II 0,7wł kl III 0,6wł kl IV 0,1 przepraszam za zamieszanie , wyszło poprostu moje lekkie niedbalstwo . Komisyjnie z dziewczyną ocenialiśmy mięso na podstawie danych ze strony i ze zdjęciami:)Teraz można już prawidłowo ocenić ile czego jeszcze potrzebaChciał bym użyć wszystkiego co zakupiłem gdyż wołowina u mnie w domu jest dyskryminowan i oprócz mnie nie ma amatorów:( Edytowane 17 Grudnia 2017 przez Fleer Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/96/#findComment-580292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koniu87 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #2385 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Witam.Wczoraj wędziłem ponad 3kg a'la Frankfrutereki w Borniaku i kilka sztuk tzn ok 10 jest z jednej strony pięknie uwędzona a od środka (strona wewnętrzna kiełbaski po rozłożeniu) ma inny kolor tzn taki jasny.-Czy było to spowodowane tym, że mogły się one stykać? i po prostu nie nabrały koloru przez to?-Czy był to inny błąd w sztuce? wędziłem ponad 3 godziny więc powinny byc chyba gotowe?? Czy czas był zbyt krótki?- Jeśli tak to jakie macie sposoby aby uwędzić małe kiełbaski tzn je rozłożyć w wędzarni aby się nie stykały. Z grubszymi kiełbasami nie miałem tego problemu. Pozdrawiam Was Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/96/#findComment-580435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #2386 Opublikowano 18 Grudnia 2017 (edytowane) -Czy było to spowodowane tym, że mogły się one stykać? i po prostu nie nabrały koloru przez to?Sam sobie odpowiedziałeś . Wieszamy tak , żeby się nie dotykały i żeby dym miał swobodny dostęp. Mogły też się nie dotykać , ale wisiały zbyt "ciasno" i dym miał utrudniony dostęp Edytowane 18 Grudnia 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/96/#findComment-580437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #2387 Opublikowano 18 Grudnia 2017 (edytowane) Powodem niedowędzenia od środka może być jeszcze przeładowanie wędzarni. Edytowane 18 Grudnia 2017 przez EAnna Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/96/#findComment-580447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Prz3mk0 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #2388 Opublikowano 18 Grudnia 2017 (edytowane) Witam.Wczoraj wędziłem ponad 3kg a'la Frankfrutereki w Borniaku i kilka sztuk tzn ok 10 jest z jednej strony pięknie uwędzona a od środka (strona wewnętrzna kiełbaski po rozłożeniu) ma inny kolor tzn taki jasny.-Czy było to spowodowane tym, że mogły się one stykać? i po prostu nie nabrały koloru przez to?-Czy był to inny błąd w sztuce? wędziłem ponad 3 godziny więc powinny byc chyba gotowe?? Czy czas był zbyt krótki?- Jeśli tak to jakie macie sposoby aby uwędzić małe kiełbaski tzn je rozłożyć w wędzarni aby się nie stykały. Z grubszymi kiełbasami nie miałem tego problemu. Pozdrawiam WasOdsyłam Cię do mojego zapytania. Strona lub 2 wstecz na tym temacie. Za ciasno wisiały. Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Przepraszam. Nie w tym temacie a w "Pytania - wątek ogólny" Edytowane 18 Grudnia 2017 przez Prz3mk0 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/96/#findComment-580465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeba28 Opublikowano 22 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #2389 Opublikowano 22 Grudnia 2017 Witam Krzysztof jestemWłaśnie jestem po wstępnej lekturze na temat wedzenia , że względu na brak stałego miejsca chce zakupić wedzarkę elektryczna Borniak uw-150 . Na początku będę wędził ryby. Mieszkam w Norwegii wiec podstawą będą makrele, wegorz, fladry, molwy, łosoś, pstrąg. ... może z czasem też zacznę wędzic boczki i kiełbasy. Chce zakupić zapas zrebkow i tu zaczyna się problem. Czytałem różne źródła i wszędzie podają inne rodzaje drewna. Jedni wędzą ryby na bukowym , jedni na owocowych, jedni podsypuja jałowcem. Wiec pytam was....... na jakim drewnie wedzic najlepiej?- ryby ( czy jest podział na gatunki ryb?..)- mięsa i kiełbasy. ..? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/96/#findComment-581017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #2390 Opublikowano 22 Grudnia 2017 Kup w borniaku - (zrębki dedykowane ) olchę a najlepiej do ryb mieszankę olcha/buk 50/50 - to moja propozycja Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/96/#findComment-581018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcino21ab Opublikowano 24 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #2391 Opublikowano 24 Grudnia 2017 (edytowane) Witam, dzisiaj wędziłem pierwszy raz polędwiczki, ale nie wyszły. Wyglądają ładnie, ale w smaku gorzkie . Peklowane na mokro. Rano wyjęlem z zalewy, dobre 3h wisiały w temp pokojowej, osuszałem ok 3h 50- 55 stopni. Wg mnie były już suchutkie więc puściłem dym wędziłem max 55 stopni przez 3h. Wędzarnia thermowind 1504. Kiełbasy wychodzą mi ok, schab ostatnio super, ryby również. Karkówka na próbę jakiś czas temu osuszana tyle czasu, zaczęła mi się pocić i w sumie wyszła bez rewelacji nie smoluch, lekko ciemna.Wedzarnie wygrzewalem ok 30min. Nie za krótko? Czy to normalne, że z zrebków jabłoni zbiera się woda pod pokrywką dymogeneratora? Tylko z jabłoni tak mam. Tak wyszła polędwiczka. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Edytowane 24 Grudnia 2017 przez marcino21ab Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/96/#findComment-581297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
averoy Opublikowano 24 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #2392 Opublikowano 24 Grudnia 2017 zeba28,w Norwegii jest calkowity zakaz polowu wegorza,nie tylko przez wedkarzy, ale i przez kutry rybackie. Pozdrawiam Cytuj Jezeli ktos chce ,znajdzie sposob.Jezeli ktos nie chce,znajdzie powod. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/96/#findComment-581298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
generał Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #2393 Opublikowano 3 Stycznia 2018 mam problem ze swoją nadziewarką. w czasie nadziewania kiełbasy następuje jej zapowietrzanie, proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/96/#findComment-582657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #2394 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Czy nadziewarka ma odpowietrznik? Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/96/#findComment-582665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
generał Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #2395 Opublikowano 4 Stycznia 2018 nadziewarka kupiona bez odpowietrznika, pionowa wsad 5,5 kg, tlok z nakładką silikonową ma niby spełniać funkcję odpowietrzającą ale niestety nie działa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/96/#findComment-582726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #2396 Opublikowano 4 Stycznia 2018 (edytowane) -To se dorób (przewiercasz tłok , dajesz mniejszą od otworu śrubkę nierdzewną z podkładką łbem w stronę farszu a nakrętka albo dwie od zewnątrz Odpowietrznik sam spada jak jest pustaka powietrzna -powietrze ucieka , farsz podchodzi pod tłok - blokuje odpowietrznik ) . W pionowej łatwiej bo w poziomej trzeba by było dać sprężynkę.-Jelito jak jest na lejku parę razy uderz kantem noża (powstają mikroskopijne otworki )-Farsz do nadziewarki ładuj ściśle Edytowane 4 Stycznia 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/96/#findComment-582746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #2397 Opublikowano 4 Stycznia 2018 nadziewarka kupiona bez odpowietrznika, pionowa wsad 5,5 kg, tlok z nakładką silikonową ma niby spełniać funkcję odpowietrzającą ale niestety nie działa Nie tłok pełni funkcje odpowietrzania, tylko mały otwór w śrubce mocującej tłok do listwy i w samej listwie zębatej.Przypuszczam, że przy pierwszym nadziewaniu zapchał się mięsem i temu teraz już nie spełnia swojej roli. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/96/#findComment-582764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniuś86 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #2398 Opublikowano 4 Stycznia 2018 nadziewarka kupiona bez odpowietrznika, pionowa wsad 5,5 kg, tlok z nakładką silikonową ma niby spełniać funkcję odpowietrzającą ale niestety nie działa Pewnie masz to chińskie pionowe badziewie co ja te całe kinghoffy, oscarcook itd.Ja bez zbędnego bawienia się porobiłem kilka dziur w tej nakładce silikonowej i jest ok... mięso kilogramami przez to nie ucieka a jest o niebo lepiej Tą badziewną uszczelkę z dołu wywaliłem po pierwszym użyciu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/96/#findComment-582818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koniu87 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #2399 Opublikowano 5 Stycznia 2018 WitamZrobiłem kiełbasę chłopska.Wszystko było zmielone na jednych oczkach. W smaku bardzo dobra, wręcz przepyszna jak mówią znajomi. Jednak w kilku miejscach po parzeniu (20 min i 80 stopni) z boku kielbasy wystąpiły "bąble" wypełnione tłuszczem. Co było tego przyczyną? Zbyt tłusty farsz czy coś źle zmieliłem? Po uparzeniu kiełbasę odrazu na kiju odwiesilem w celu ostudzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/96/#findComment-582888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #2400 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Witaj, przede wszystkim zrób zdjęcie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/96/#findComment-582889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.