paweljack Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2576 Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Druga, bardziej pewna metoda to użycie transglutaminozy Może po prostu niech kolega kupi sobie od razu "szynkę" drobiową w sklepie, posklejaną tym cudem i po sprawie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/104/#findComment-595089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2577 Opublikowano 11 Kwietnia 2018 To już jego wybór Pawle.Zapytał, więc udzieliłem odpowiedzi. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/104/#findComment-595091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2578 Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Zapytał, więc udzieliłem odpowiedzi Tak ale taka odpowiedź powinna znaleźć się na "forum przemysłowego wyrobu wędlin" a nie tu. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/104/#findComment-595096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2579 Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Nie tu bo ..? To nie jest środek podnoszący wodochłonność mięsa, czy strikte chemia w czystej postaci.To enzym który ma zdolność łączenia białek.Idąc Twoją droga myślenia, to nawet żelatyny nie powinniśmy używać. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/104/#findComment-595098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2580 Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Idąc Twoją droga myślenia Moją drogę zostaw w spokoju, a to co zaproponowałeś to preparat zawierający enzym. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/104/#findComment-595099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdzich25 Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2581 Opublikowano 14 Kwietnia 2018 (edytowane) Dziękuję bardzo za podpowiedzi,dzisiaj będę robił i zrobię część tarką,a część na zakładkę.Z jakim efektem poinformuję. Edytowane 14 Kwietnia 2018 przez EAnna regulamin Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/104/#findComment-595321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mara Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2582 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Witam wszystkichWędziłam polędwiczki i wyszedł mi posmak kwaśny.Proszę o rade co mam zrobic aby ten posmak zniknął.Ostatnim raem jak wędziłam wszystko było OK Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/104/#findComment-595698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2583 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 (edytowane) Musisz jednak dać trochę więcej informacji. Przyczyn jak dla mnie może być kilka :-złe peklowanie (skiśnięcie mięsa ) za wysoka temperatura peklowania za słaba peklosolanka tu powinien być dodatkowo np nieprzyjemny zapach-źle przeprowadzone wędzenie : źle osuszona i nie nagrzana wędzonka , nie nagrzana zimna wilgotna wędzarnia , nie odpowiednie drewno np wilgotne , lub gatunek np dąb -dokładnie nie pamiętam które ale niektóre mają tendencje do dawania kwaśnego posmaku jest to opisane gdzieś na stronie , zbyt mały przepływ dymu w wędzarni (kiszenie dymu) , zbyt długo okres wędzenia -"przewędzenie , zle przechowanie po wędzeniuPoczekaj dzień dwa może ustąpi samoistnie (to zależy od powodu niestety nie w każdym ) Edytowane 18 Kwietnia 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/104/#findComment-595700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2584 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Hej. Najprawdopodobniej niezbyt dokładnie zostały osuszone, zanim puściłaś na nie dym. O prawidłowym procesie wędzenia możesz poczytać tutaj https://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowanie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/104/#findComment-595701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mara Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2585 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Dzięki za odpowiedz. Co można zrobic aby ten posmak był mniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/104/#findComment-595704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2586 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Możesz poczytać tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3416-czy-mozna-jakos-uratowac-kwasne-wedzonki/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/104/#findComment-595705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazek103 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2587 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Witam,Zakupiłem dla teścia mieszarkę do farszu, pytanie teoretycznie jak długo trzeba wyrabiać farsz i jak sprawdzić czy właściwie został wyrobiony?W trakcie pracy zmieniać obrotu prawo-lewo? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/104/#findComment-595762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2588 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 (edytowane) Farsz będzie dobrze wyrobiony jeśli pojawią się tzw.anielskie włosy lub gdy kula mięsa będzie trzymało się odwróconej otwartej dłoni.Co do kierunku obrotów to nie ma potrzeby go zmieniać. Edytowane 18 Kwietnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/104/#findComment-595763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazek103 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2589 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Dzięki, co to są tzw.anielskie włosy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/104/#findComment-595765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2590 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 co to są tzw.anielskie włosy? Zorientujesz się w czasie mieszania.Tłuszcz w czasie mieszania tworzy coś w rodzaju anielskich włosów Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/104/#findComment-595769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcino21ab Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2591 Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Szyber przy podpiekaniu macie otwarty czy zamknięty? Ja robiłem zawsze przy lekko przymknietym, ale ostanio gdzieś czytałem że robi się przy zamkniętym, ale czy coś to zmienia? Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/104/#findComment-595885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PabloEscobar Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2592 Opublikowano 20 Kwietnia 2018 (edytowane) Witam zacząłem produkcje mojego karczku dojrzewającego wg wskazówek forumowiczaMaciekzbrzeguAle w drugim etapie chciałbym użyć worków do dojrzewania miesa ,,la.va home dry aging,,Foty wrzucę gdzieś niżej.Zastanawiam sie co sądzicie o tym?Mam jeszcze kultury bakteri Sm-194 i zastanawiam sie czy mogę je użyć do karczku?Bardzo Prosze o nie zaśmiecanie tematu głupimi uwagami, tylko o konkretne sugestie dzięki pozdrawiam. https://zapodaj.net/9c7b64f3647a2.jpg.htmlhttps://zapodaj.net/e5a21ae84fb89.jpg.htmlI etap 10-14 dni karkówka w lodowce 3-5 stopni dawka peklosoli 30-35 gram/1 kg + przyprawy (jakie tam chcesz jak czosnek to suszony granulowany ). Peklosolą nacieramy , przekładamy co kilka dni ,II etap 10-14 dni jak nie masz komory owiń w gazę lub pończochę kilka razy powieś w temperaturze 12- 15 stopni, z lekką wymian powietrzaIII etap 10-14 dni niech poleży w lodowce , nożna jeść lub zapakować w folie próżniową .Wyznacznikiem czy jest dobrze jest utrata wagi o 1/3- 2/5 na koniec, ładny jednolity kolor na przekroju, i taka sprężystość/jędrność ,mięsa Edytowane 20 Kwietnia 2018 przez PabloEscobar Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/104/#findComment-596008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2593 Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Jako prekursor tego przepisu podpowiem Ci po pierwsze żebyś wszystkie trzy etapy prowadził każdy po 14 dni.Po 10 będzie twarda.Co do osłonki to jej nie znam ,ale jeśli jest przepuszczalna dla powietrza i wody to się nadaje.Moim zdaniem lepiej użyć osłonki typu pończocha.Co do kultur to ja nie dodaję do wyrobów całomięśniowych żadnych kultur. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/104/#findComment-596011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2594 Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Bardzo Prosze o nie zaśmiecanie tematu głupimi uwagami, tylko o konkretne sugestie dzięki pozdrawiam. Konkretna sugestia jest taka abyś zdjęcia wrzucał bezposrednio na forum. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/104/#findComment-596012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PabloEscobar Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2595 Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Sugestia w porządku ogarniam wezmę pod uwage. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/104/#findComment-596013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2596 Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Bactoferm Sm-194 jest cultura przeznaczona do wyrobow fermentowanych typu salami a nie do wedlin dojrzewajacych calo - miesniowych.- odpada zupelnie do tego celu.Lava bags - znane w USA pod nazwa UMAI bags, w Australii pod nazwa Banquet Bags - moga byc dobre do sezonowania /aging np Beef/wolowiny. nie maja najlepszych opinii w dojrzewaniu wedlin. Powodzenia. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/104/#findComment-596014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PabloEscobar Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2597 Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Jako prekursor tego przepisu podpowiem Ci po pierwsze żebyś wszystkie trzy etapy prowadził każdy po 14 dni.Po 10 będzie twarda.Co do osłonki to jej nie znam ,ale jeśli jest przepuszczalna dla powietrza i wody to się nadaje.Moim zdaniem lepiej użyć osłonki typu pończocha.Co do kultur to ja nie dodaję do wyrobów całomięśniowych żadnych kultur.Osłonka jest dla mnie nowością rowniez. Lecz za wielka woda jest często stosowana i efekty są ładne ,dlatego postanowiłem spróbować i podzielić się rezultatami ,generalnie miał to być nowy temat w dziale o dojrzewających wedlinach ,ale cos poszło nie tak [Dodano: 20 kwi 2018 - 19:14]Bactoferm Sm-194 jest cultura przeznaczona do wyrobow fermentowanych typu salami a nie do wedlin dojrzewajacych calo - miesniowych.- odpada zupelnie do tego celu.Lava bags - znane w USA pod nazwa UMAI bags, w Australii pod nazwa Banquet Bags - moga byc dobre do sezonowania /aging np Beef/wolowiny. nie maja najlepszych opinii w dojrzewaniu wedlin. Powodzenia.Jeżeli chodzi o worki lava odnioslem inne wrażenie przeglądając internet i YouTube ,ale własnego zdania JESZCZE nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/104/#findComment-596015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2598 Opublikowano 20 Kwietnia 2018 (edytowane) Jeśli jest to osłonka przeznaczona do tego typu wyrobów to ja bym z ochotą ją zastosował choć lepszym rozwiązaniem moim zdaniem jest osłonka naturalna taka jak kątnica wp. lub wołowa.Poprosimy moderatora o przeniesienie do odpowiedniego działu. Edytowane 20 Kwietnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/104/#findComment-596016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PabloEscobar Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2599 Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Może zaczynam od złej strony ,ale na to tez przyjdzie czas.Pisze tu między innymi po to żeby się podzielić wrażeniami jak to wszystko wyjdzie ,czy to w ogóle ma sens . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/104/#findComment-596017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2600 Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Ze swoje doświadczenia powiem że ma,ale niestety albo stety trzeba się do tego dobrze przygotować tak merytorycznie jak i sprzętowo a satysfakcja z udanych wyrobów przyjdzie wraz z nabieraniem doświadczenia.Zajrzyj sobie do mojego kacika to zobaczysz jak zaczynałem a jak jest teraz.Oczywiście nie jestem z siebie jeszcze w pełni zadowolony ,ale mam nadzieję że idę z pomocą bardziej doświadczonych koleżanek i kolegów w dobrym kierunku. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/104/#findComment-596020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.