Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Druga, bardziej pewna metoda to użycie transglutaminozy

Może po prostu niech kolega kupi sobie od razu "szynkę" drobiową w sklepie, posklejaną tym cudem i po sprawie.  :hmm:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/104/#findComment-595089
Udostępnij na innych stronach

To już jego wybór Pawle.

Zapytał, więc udzieliłem odpowiedzi.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/104/#findComment-595091
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zapytał, więc udzieliłem odpowiedzi

Tak ale taka odpowiedź powinna znaleźć się na "forum przemysłowego wyrobu wędlin" a nie tu. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/104/#findComment-595096
Udostępnij na innych stronach

Nie tu bo ..?

 

To nie jest środek podnoszący wodochłonność mięsa, czy strikte chemia w czystej postaci.

To enzym który ma zdolność łączenia białek.

Idąc Twoją droga myślenia, to nawet żelatyny nie powinniśmy używać.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/104/#findComment-595098
Udostępnij na innych stronach

 

 

Idąc Twoją droga myślenia

Moją drogę zostaw w spokoju,  ;)  a to co zaproponowałeś to preparat zawierający enzym.  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/104/#findComment-595099
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję bardzo za podpowiedzi,dzisiaj będę robił i zrobię część tarką,a część na zakładkę.Z jakim efektem poinformuję.

Edytowane przez EAnna
regulamin
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/104/#findComment-595321
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich

Wędziłam polędwiczki i wyszedł mi posmak kwaśny.

Proszę o rade co mam zrobic aby ten posmak zniknął.

Ostatnim raem jak wędziłam wszystko było OK

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/104/#findComment-595698
Udostępnij na innych stronach

Musisz jednak dać trochę więcej informacji. Przyczyn  jak dla mnie może być kilka :

-złe peklowanie  (skiśnięcie mięsa ) za wysoka temperatura peklowania za słaba peklosolanka tu powinien być dodatkowo np nieprzyjemny zapach

-źle przeprowadzone wędzenie :  źle  osuszona i nie nagrzana wędzonka , nie nagrzana zimna wilgotna wędzarnia , nie odpowiednie drewno np wilgotne , lub gatunek  np dąb  -dokładnie nie pamiętam  które  ale niektóre mają tendencje do dawania kwaśnego posmaku jest to opisane gdzieś :) na stronie , zbyt mały przepływ  dymu w wędzarni (kiszenie dymu)  , zbyt długo okres wędzenia -"przewędzenie , zle przechowanie po wędzeniu

Poczekaj dzień dwa może ustąpi samoistnie (to zależy od powodu niestety nie w każdym )

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/104/#findComment-595700
Udostępnij na innych stronach

Hej. Najprawdopodobniej niezbyt dokładnie zostały osuszone, zanim puściłaś na nie dym. O prawidłowym procesie wędzenia możesz poczytać tutaj https://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowanie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/104/#findComment-595701
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Zakupiłem dla teścia mieszarkę do farszu, pytanie teoretycznie jak długo trzeba wyrabiać farsz i jak sprawdzić czy właściwie został wyrobiony?

W trakcie pracy zmieniać obrotu prawo-lewo?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/104/#findComment-595762
Udostępnij na innych stronach

Farsz będzie dobrze wyrobiony jeśli pojawią się tzw.anielskie włosy lub gdy kula mięsa będzie trzymało się odwróconej otwartej dłoni.Co do kierunku obrotów to nie ma potrzeby go zmieniać.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/104/#findComment-595763
Udostępnij na innych stronach

 

 

co to są tzw.anielskie włosy?

 

Zorientujesz się w czasie mieszania.Tłuszcz w czasie mieszania tworzy coś w rodzaju anielskich włosów 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/104/#findComment-595769
Udostępnij na innych stronach

Szyber przy podpiekaniu macie otwarty czy zamknięty? Ja robiłem zawsze przy lekko przymknietym, ale ostanio gdzieś czytałem że robi się przy zamkniętym, ale czy coś to zmienia?

 

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/104/#findComment-595885
Udostępnij na innych stronach

Witam zacząłem produkcje mojego karczku dojrzewającego wg wskazówek forumowicza

Maciekzbrzegu

Ale w drugim etapie chciałbym użyć worków do dojrzewania miesa ,,la.va home dry aging,,

Foty wrzucę gdzieś niżej.

Zastanawiam sie co sądzicie o tym?

Mam jeszcze kultury bakteri Sm-194 i zastanawiam sie czy mogę je użyć do karczku?

Bardzo Prosze o nie zaśmiecanie tematu głupimi uwagami, tylko o konkretne sugestie dzięki pozdrawiam.

 

https://zapodaj.net/9c7b64f3647a2.jpg.html

https://zapodaj.net/e5a21ae84fb89.jpg.html

I etap 10-14 dni karkówka w lodowce 3-5 stopni dawka peklosoli 30-35 gram/1 kg + przyprawy (jakie tam chcesz jak czosnek to suszony granulowany ). Peklosolą nacieramy , przekładamy co kilka dni ,

II etap 10-14 dni jak nie masz komory owiń w gazę lub pończochę kilka razy powieś w temperaturze 12- 15 stopni, z lekką wymian powietrza

III etap 10-14 dni niech poleży w lodowce , nożna jeść lub zapakować w folie próżniową .

Wyznacznikiem czy jest dobrze jest utrata wagi o 1/3- 2/5 na koniec, ładny jednolity kolor na przekroju, i taka sprężystość/jędrność ,mięsa

Edytowane przez PabloEscobar
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/104/#findComment-596008
Udostępnij na innych stronach

Jako prekursor tego przepisu podpowiem Ci po pierwsze żebyś wszystkie trzy etapy prowadził każdy po 14 dni.Po 10 będzie twarda.Co do osłonki to jej nie znam ,ale jeśli jest przepuszczalna dla powietrza i wody to się nadaje.Moim zdaniem lepiej użyć osłonki typu pończocha.Co do kultur to ja nie dodaję do wyrobów całomięśniowych żadnych kultur.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/104/#findComment-596011
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bardzo Prosze o nie zaśmiecanie tematu głupimi uwagami, tylko o konkretne sugestie dzięki pozdrawiam.

Konkretna sugestia jest taka abyś zdjęcia wrzucał bezposrednio na forum.  :thumbsup:  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/104/#findComment-596012
Udostępnij na innych stronach

 Bactoferm Sm-194 jest cultura przeznaczona do wyrobow fermentowanych typu salami a nie do wedlin dojrzewajacych calo - miesniowych.- odpada zupelnie do tego celu.

Lava bags - znane w USA pod nazwa UMAI bags, w Australii pod nazwa Banquet Bags - moga byc dobre do sezonowania /aging np Beef/wolowiny. nie maja najlepszych opinii w dojrzewaniu wedlin. 

Powodzenia.

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/104/#findComment-596014
Udostępnij na innych stronach

Jako prekursor tego przepisu podpowiem Ci po pierwsze żebyś wszystkie trzy etapy prowadził każdy po 14 dni.Po 10 będzie twarda.Co do osłonki to jej nie znam ,ale jeśli jest przepuszczalna dla powietrza i wody to się nadaje.Moim zdaniem lepiej użyć osłonki typu pończocha.Co do kultur to ja nie dodaję do wyrobów całomięśniowych żadnych kultur.

Osłonka jest dla mnie nowością rowniez. Lecz za wielka woda jest często stosowana i efekty są ładne ,dlatego postanowiłem spróbować i podzielić się rezultatami ,generalnie miał to być nowy temat w dziale o dojrzewających wedlinach ,ale cos poszło nie tak

[Dodano: 20 kwi 2018 - 19:14]

Bactoferm Sm-194 jest cultura przeznaczona do wyrobow fermentowanych typu salami a nie do wedlin dojrzewajacych calo - miesniowych.- odpada zupelnie do tego celu.

Lava bags - znane w USA pod nazwa UMAI bags, w Australii pod nazwa Banquet Bags - moga byc dobre do sezonowania /aging np Beef/wolowiny. nie maja najlepszych opinii w dojrzewaniu wedlin. 

Powodzenia.

Jeżeli chodzi o worki lava odnioslem inne wrażenie przeglądając internet i YouTube ,ale własnego zdania JESZCZE nie mam.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/104/#findComment-596015
Udostępnij na innych stronach

Jeśli jest to osłonka przeznaczona do tego typu wyrobów to ja bym z ochotą ją zastosował choć lepszym rozwiązaniem moim zdaniem jest osłonka naturalna taka jak kątnica wp. lub wołowa.

Poprosimy moderatora o przeniesienie do odpowiedniego działu.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/104/#findComment-596016
Udostępnij na innych stronach

Może zaczynam od złej strony ,ale na to tez przyjdzie czas.Pisze tu między innymi po to żeby się podzielić wrażeniami jak to wszystko wyjdzie ,czy to w ogóle ma sens .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/104/#findComment-596017
Udostępnij na innych stronach

 Ze swoje doświadczenia powiem że ma,ale niestety albo stety trzeba się do tego dobrze przygotować tak merytorycznie jak i sprzętowo a satysfakcja z udanych wyrobów przyjdzie wraz z nabieraniem doświadczenia.Zajrzyj sobie do mojego kacika to zobaczysz jak zaczynałem a jak jest teraz.Oczywiście nie jestem z siebie jeszcze w pełni zadowolony ,ale mam nadzieję że idę z pomocą bardziej doświadczonych  koleżanek i kolegów w dobrym kierunku.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/104/#findComment-596020
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.