ArturS7 Opublikowano 5 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #2626 Opublikowano 5 Maja 2018 to jeszcze jedno pytanie - wędzę na zimno już trzeci dzień po parę (5-6) godzin, dzisiaj dłużej.. i dwa pytania.. jaki powinien być kolor takich wędzonek i jaka ich twardość/konsystencja? żona jak sprawdziła to stwierdziła że wg niej to są surowe bo pod dotykiem są takie same jak surowe mięso.. czy tak powinno być?kolor też raczej niekoniecznie ciemniejszy.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/106/#findComment-597360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieloś Opublikowano 5 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #2627 Opublikowano 5 Maja 2018 (edytowane) Przy wędzeniu na zimno zawsze będzie surowe a kolor powinien być ciemny przy kilku dniowym dymieniu. A jakim drewnem wędziłeś? Edytowane 5 Maja 2018 przez Wieloś Cytuj wieloś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/106/#findComment-597361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #2628 Opublikowano 5 Maja 2018 żona jak sprawdziła to stwierdziła że wg niej to są surowe bo pod dotykiem są takie same jak surowe mięso.. czy tak powinno być? Zdolną masz żonę. Tak powinno być. A Ty myślałeś że wędzeniem na zimno załatwisz ścięcie białka.Wędliny zimnowędzone są surowe, ale za to bardzo trwałe.Jak chcesz je zjeść na surowo to musisz bardzo cieniutko kroić w przezroczyste plasterki .'a jak chcesz mieć niesurowe to musisz sparzyć lub podpiec, ale w tym wypadku nie ma sensu wędzić na zimno.Gdybyś wędził polędwiczkę na zimno to będzie miękka.Polędwica już taka sobie a reszta to już tylko ciągutki jaki powinien być kolor takich wędzonek Co wędzenie to ciemniejszy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/106/#findComment-597366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #2629 Opublikowano 5 Maja 2018 to jeszcze jedno pytanie - wędzę na zimno już trzeci dzień po parę (5-6) godzin, dzisiaj dłużej.. i dwa pytania.. jaki powinien być kolor takich wędzonek i jaka ich twardość/konsystencja? żona jak sprawdziła to stwierdziła że wg niej to są surowe bo pod dotykiem są takie same jak surowe mięso.. czy tak powinno być?kolor też raczej niekoniecznie ciemniejszy.. Po takich pytaniach, coraz bardziej obawiam się o przyszłość ludzkości. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/106/#findComment-597383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 6 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #2630 Opublikowano 6 Maja 2018 ... kolor też raczej niekoniecznie ciemniejszy.. Dorzuć dębu... Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/106/#findComment-597398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 6 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #2631 Opublikowano 6 Maja 2018 Podobają mi się ostatnie udzielane porady przez Arkadiusza,są pozbawione złośliwości [brawo].Widać.że facet ma duże wiadomości o wędlinach i służy dobrymi radami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/106/#findComment-597403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArturS7 Opublikowano 6 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #2632 Opublikowano 6 Maja 2018 Przy wędzeniu na zimno zawsze będzie surowe a kolor powinien być ciemny przy kilku dniowym dymieniu. A jakim drewnem wędziłeś?Zrębkami bukowo-olchowymi Zdolną masz żonę. Tak powinno być. A Ty myślałeś że wędzeniem na zimno załatwisz ścięcie białka.Wędliny zimnowędzone są surowe, ale za to bardzo trwałe.Jak chcesz je zjeść na surowo to musisz bardzo cieniutko kroić w przezroczyste plasterki .'a jak chcesz mieć niesurowe to musisz sparzyć lub podpiec, ale w tym wypadku nie ma sensu wędzić na zimno.Gdybyś wędził polędwiczkę na zimno to będzie miękka.Polędwica już taka sobie a reszta to już tylko ciągutki jaki powinien być kolor takich wędzonek Co wędzenie to ciemniejszy.Super, dziękuję bardzo,dzisiaj od rana znowu cały dzień dymione.. Podobają mi się ostatnie udzielane porady przez Arkadiusza,są pozbawione złośliwości [brawo].Widać.że facet ma duże wiadomości o wędlinach i służy dobrymi radami.Ja się dołączam, bo niby wszyscy wszystko wiedzą ale takich prostych szczegółów w przepisach cieżko się doszukać, jak widać z poniższego cytatu nie wszyscy mają taką cnotę: Po takich pytaniach, coraz bardziej obawiam się o przyszłość ludzkości.No bardzo konstruktywna pomoc.. Btw. Pierwsze dwa wędzenia były na dymogeneratorze w wersji 3 od Mira ale pierwszego dnia przyjechał kolega co tez wędzi, popatrzył co i jak, pomarudzil że słabo dymi i trzeciego dnia przywiózł mi dużego dymboxa.. ta sama pompka, różnica w ilości dymu kolosalna.. Niestety wyjechałem wlasnie z domu do pracy i wrócę w piątek ale żona na moja prośbę odkroiła po końcówce z każdego kawałka, wyglada to tak: Jutro chyba na kolejny dzień w dym poleci Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/106/#findComment-597495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #2633 Opublikowano 6 Maja 2018 (edytowane) No bardzo konstruktywna pomoc.. Btw. Pierwsze dwa wędzenia były na dymogeneratorze w wersji 3 od Mira ale pierwszego dnia przyjechał kolega co tez wędzi, popatrzył co i jak, pomarudzil że słabo dymi i trzeciego dnia przywiózł mi dużego dymboxa.. ta sama pompka, różnica w ilości dymu kolosalna..Ale jaka ma być?Wędzisz na zimno i dziwisz się, że wędlina jest surowa....no jaka ma być przy takim wędzeniu? A co do DG ...to dymu ma być tyle, że po otwarciu wędzarni masz widzieć wędzonki jak przez mgiełkę.Dymienie jak lokomotywa, to nie tędy droga i pierwszy krok do uzyskania kwasu na wyrobie. Edytowane 6 Maja 2018 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/106/#findComment-597498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #2634 Opublikowano 6 Maja 2018 to jeszcze jedno pytanie - wędzę na zimno już trzeci dzień po parę (5-6) godzin, dzisiaj dłużej.. i dwa pytania.. jaki powinien być kolor takich wędzonek i jaka ich twardość/konsystencja? żona jak sprawdziła to stwierdziła że wg niej to są surowe bo pod dotykiem są takie same jak surowe mięso.. czy tak powinno być?kolor też raczej niekoniecznie ciemniejszy.. Po takich pytaniach, coraz bardziej obawiam się o przyszłość ludzkości. A ja to zrozumiałam jako logiczny ciąg - żona, sprawdza twardość/konsystecję- żona stwierdza, że pod dotykiem są takie, jak surowe- Miro obawia sie o przyszłość ludzkości Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/106/#findComment-597502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #2635 Opublikowano 7 Maja 2018 ta sama pompka, różnica w ilości dymu kolosalna.. Przy wędzeniu wbrew pozorom nie potrzeba dużo dymu.Zbyt wiele może spowodować to co pisał Mirek wyglada to tak: I prawidłowo.Tak ma wyglądać.Surowe jak się patrzy. Jutro chyba na kolejny dzień w dym poleci Nie można wędzi zbyt długo lub za dużą ilość razy bo zbyt mocne nasycenie dymem może mieć odwrotny skutek od zamierzonego.Wędlina może być gorzkawo -kwaśna. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/106/#findComment-597531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #2636 Opublikowano 7 Maja 2018 A ja to zrozumiałam jako logiczny ciąg - żona, sprawdza twardość/konsystecję - żona stwierdza, że pod dotykiem są takie, jak surowe - Miro obawia sie o przyszłość ludzkości Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/106/#findComment-597534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcino21ab Opublikowano 25 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #2637 Opublikowano 25 Maja 2018 Jad długo mogę trzymać jelita w lodówce w roztworze soli? Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/106/#findComment-598811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #2638 Opublikowano 25 Maja 2018 Wszystko zależy od stanu, w jakim je tam włożyłeś.U mnie bywały jelita nawet po kilka lat. Ale trzymam je w komorze zerowej.Jednak zdarzały sie świeże jelita (w sensie zakupu), które były do niczego.To od razu widać w czasie przelewania wodą.Zmiany koloru też dużo mówią. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/106/#findComment-598815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcino21ab Opublikowano 27 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #2639 Opublikowano 27 Maja 2018 Jelita kupiłem u Miro. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/106/#findComment-598938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof25 Opublikowano 16 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #2640 Opublikowano 16 Czerwca 2018 witam po pierwszym wędzeniu wyszła mi kiełbasa trochę kwaskowata co może być przyczyną ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/106/#findComment-600325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 16 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #2641 Opublikowano 16 Czerwca 2018 (edytowane) "przewędzenie", niewłaściwy proces wędzenie np osuszenie, mokre drewno itp, "skiśnięty" farsz (np w skutek zbyt wysokiej temperatury osadzenia) Edytowane 16 Czerwca 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/106/#findComment-600329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #2642 Opublikowano 16 Czerwca 2018 Pokaż tą kiełbasę bo przyczyn może być kilka.Jak wrzucisz fotki to jedną z przyczyn będzie można potwierdzić lub odrzucić a tak to wróżenie z fusów. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/106/#findComment-600331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 29 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #2643 Opublikowano 29 Lipca 2018 Zwracam się do Was z taką oto kwestią Mianowicie załóżmy taką sytuację: Mam kilogram boczku który pekluję na sucho przez 48 godzin używając do tego 3 różnych przypraw po 1 g każdej. I terazChcąc zapeklować ten sam boczek przez 48 godzin, ale na mokro w litrze wody to jakiej ilości tych samych przypraw powinienem użyć, aby osiągnąć bardzo podobny efekt smakowy? Czy jest jakiś przelicznik takich wartości aby osiągnąć zbliżony efekt? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/106/#findComment-603513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #2644 Opublikowano 29 Lipca 2018 Nie znam takiego przelicznika.Do solanki przy peklowaniu na mokro stosuję się wywar z przypraw i trudno będzie przeliczyć ilość przypraw suchych na te dodane do wywaru Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/106/#findComment-603515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 29 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #2645 Opublikowano 29 Lipca 2018 Dzięki za odpowiedź Trzeba będzie eksperymentować Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/106/#findComment-603517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #2646 Opublikowano 29 Lipca 2018 Chcąc zapeklować ten sam boczek przez 48 godzin, ale na mokro w litrze wody to jakiej ilości tych samych przypraw powinienem użyć, aby osiągnąć bardzo podobny efekt smakowy? Czy jest jakiś przelicznik takich wartości aby osiągnąć zbliżony efekt? Tego się nie da osiągnąć na mokro. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/106/#findComment-603520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 29 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #2647 Opublikowano 29 Lipca 2018 Ponieważ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/106/#findComment-603522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #2648 Opublikowano 29 Lipca 2018 Zrób na sucho, zrób na mokro - zrozumiesz.... ponieważ? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/106/#findComment-603527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #2649 Opublikowano 29 Lipca 2018 Na mokro mięso wchłania przyprawy inaczej, a na sucho też inaczej.Wywar może to zrekompensować, ale już ci o nim Arkadiusz napisał. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/106/#findComment-603528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 29 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #2650 Opublikowano 29 Lipca 2018 (edytowane) pis67, miro stąd właśnie moje pytanie o przelicznik, a skoro takowego nie ma to pozostają eksperymenty, więc zagadnienie można uznać za rozwiązane Edytowane 29 Lipca 2018 przez pablos83 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/106/#findComment-603530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.