Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

to jeszcze jedno pytanie - wędzę na zimno już trzeci dzień po parę (5-6) godzin, dzisiaj dłużej.. i dwa pytania.. jaki powinien być kolor takich wędzonek i jaka ich twardość/konsystencja? żona jak sprawdziła to stwierdziła że wg niej to są surowe bo pod dotykiem są takie same jak surowe mięso.. czy tak powinno być?

kolor też raczej niekoniecznie ciemniejszy..

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/106/#findComment-597360
Udostępnij na innych stronach

Przy wędzeniu na zimno zawsze będzie surowe a kolor powinien być ciemny przy kilku dniowym dymieniu. A jakim drewnem wędziłeś?

Edytowane przez Wieloś
wieloś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/106/#findComment-597361
Udostępnij na innych stronach

 

 

żona jak sprawdziła to stwierdziła że wg niej to są surowe bo pod dotykiem są takie same jak surowe mięso.. czy tak powinno być?

 

Zdolną masz żonę. :thumbsup: Tak powinno być. A Ty myślałeś że wędzeniem na zimno załatwisz ścięcie białka.Wędliny zimnowędzone są surowe, ale za to bardzo trwałe.Jak chcesz je zjeść na surowo to musisz bardzo cieniutko kroić w przezroczyste plasterki .'a jak chcesz mieć niesurowe to musisz sparzyć lub podpiec, ale w tym wypadku nie ma sensu wędzić na zimno.Gdybyś wędził polędwiczkę na zimno to będzie miękka.Polędwica już taka sobie a reszta to już tylko ciągutki

 

 

 

jaki powinien być kolor takich wędzonek

 

 

Co wędzenie to ciemniejszy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/106/#findComment-597366
Udostępnij na innych stronach

to jeszcze jedno pytanie - wędzę na zimno już trzeci dzień po parę (5-6) godzin, dzisiaj dłużej.. i dwa pytania.. jaki powinien być kolor takich wędzonek i jaka ich twardość/konsystencja? żona jak sprawdziła to stwierdziła że wg niej to są surowe bo pod dotykiem są takie same jak surowe mięso.. czy tak powinno być?

kolor też raczej niekoniecznie ciemniejszy..

 

Po takich pytaniach, coraz bardziej obawiam się o przyszłość ludzkości.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/106/#findComment-597383
Udostępnij na innych stronach

Podobają mi się ostatnie udzielane porady przez Arkadiusza,są pozbawione złośliwości [brawo].Widać.że facet ma duże wiadomości o wędlinach i służy dobrymi radami.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/106/#findComment-597403
Udostępnij na innych stronach

Przy wędzeniu na zimno zawsze będzie surowe a kolor powinien być ciemny przy kilku dniowym dymieniu. A jakim drewnem wędziłeś?

Zrębkami bukowo-olchowymi

 

Zdolną masz żonę. :thumbsup: Tak powinno być. A Ty myślałeś że wędzeniem na zimno załatwisz ścięcie białka.Wędliny zimnowędzone są surowe, ale za to bardzo trwałe.Jak chcesz je zjeść na surowo to musisz bardzo cieniutko kroić w przezroczyste plasterki .'a jak chcesz mieć niesurowe to musisz sparzyć lub podpiec, ale w tym wypadku nie ma sensu wędzić na zimno.Gdybyś wędził polędwiczkę na zimno to będzie miękka.Polędwica już taka sobie a reszta to już tylko ciągutki

 

jaki powinien być kolor takich wędzonek

 

Co wędzenie to ciemniejszy.

Super, dziękuję bardzo,

dzisiaj od rana znowu cały dzień dymione..

 

 

Podobają mi się ostatnie udzielane porady przez Arkadiusza,są pozbawione złośliwości [brawo].Widać.że facet ma duże wiadomości o wędlinach i służy dobrymi radami.

Ja się dołączam, bo niby wszyscy wszystko wiedzą ale takich prostych szczegółów w przepisach cieżko się doszukać, jak widać z poniższego cytatu nie wszyscy mają taką cnotę:

 

Po takich pytaniach, coraz bardziej obawiam się o przyszłość ludzkości.

No bardzo konstruktywna pomoc..

 

Btw. Pierwsze dwa wędzenia były na dymogeneratorze w wersji 3 od Mira ale pierwszego dnia przyjechał kolega co tez wędzi, popatrzył co i jak, pomarudzil że słabo dymi i trzeciego dnia przywiózł mi dużego dymboxa.. ta sama pompka, różnica w ilości dymu kolosalna..

 

Niestety wyjechałem wlasnie z domu do pracy i wrócę w piątek ale żona na moja prośbę odkroiła po końcówce z każdego kawałka, wyglada to tak:

 

63ef47d288db13b265df38c424f5cea9.jpg

 

15a1e4597e476b5062773f63839cfdea.jpg

 

e74e94dd6c1ae7060a048d3da774368d.jpg

 

739351a6339e2e85f6bdeb7d81776130.jpg

Jutro chyba na kolejny dzień w dym poleci

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/106/#findComment-597495
Udostępnij na innych stronach

No bardzo konstruktywna pomoc.. Btw. Pierwsze dwa wędzenia były na dymogeneratorze w wersji 3 od Mira ale pierwszego dnia przyjechał kolega co tez wędzi, popatrzył co i jak, pomarudzil że słabo dymi i trzeciego dnia przywiózł mi dużego dymboxa.. ta sama pompka, różnica w ilości dymu kolosalna..

Ale jaka ma być?

Wędzisz na zimno i dziwisz się, że wędlina jest surowa....no jaka ma być przy takim wędzeniu?

 

A co do DG ...to dymu ma być tyle, że po otwarciu wędzarni masz widzieć wędzonki jak przez mgiełkę.

Dymienie jak lokomotywa, to nie tędy droga i pierwszy krok do uzyskania kwasu na wyrobie.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/106/#findComment-597498
Udostępnij na innych stronach

 

to jeszcze jedno pytanie - wędzę na zimno już trzeci dzień po parę (5-6) godzin, dzisiaj dłużej.. i dwa pytania.. jaki powinien być kolor takich wędzonek i jaka ich twardość/konsystencja? żona jak sprawdziła to stwierdziła że wg niej to są surowe bo pod dotykiem są takie same jak surowe mięso.. czy tak powinno być?

kolor też raczej niekoniecznie ciemniejszy..

 

Po takich pytaniach, coraz bardziej obawiam się o przyszłość ludzkości.

 

A ja to zrozumiałam jako logiczny ciąg 

- żona, sprawdza twardość/konsystecję

- żona stwierdza, że pod dotykiem są takie, jak surowe

- Miro obawia sie o przyszłość ludzkości  :tongue:  :facepalm:

:frantics:  :frantics:  :frantics:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/106/#findComment-597502
Udostępnij na innych stronach

 

 

ta sama pompka, różnica w ilości dymu kolosalna..

 

Przy wędzeniu wbrew pozorom nie potrzeba dużo dymu.Zbyt wiele może spowodować to co pisał Mirek

 

 

 

wyglada to tak:

 

I prawidłowo.Tak ma wyglądać.Surowe jak się patrzy. 

 

 

 

Jutro chyba na kolejny dzień w dym poleci

 

Nie można wędzi zbyt długo lub za dużą ilość razy bo zbyt mocne nasycenie dymem może mieć odwrotny skutek od zamierzonego.Wędlina może być gorzkawo -kwaśna. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/106/#findComment-597531
Udostępnij na innych stronach

 

 

A ja to zrozumiałam jako logiczny ciąg  - żona, sprawdza twardość/konsystecję - żona stwierdza, że pod dotykiem są takie, jak surowe - Miro obawia sie o przyszłość ludzkości       

 

:D  :D  :D  

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/106/#findComment-597534
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Wszystko zależy od stanu, w jakim je tam włożyłeś.

U mnie bywały jelita nawet po kilka lat. Ale trzymam je w komorze zerowej.

Jednak zdarzały sie świeże jelita (w sensie zakupu), które były do niczego.

To od razu widać w czasie przelewania wodą.

Zmiany koloru też dużo mówią.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/106/#findComment-598815
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
"przewędzenie", niewłaściwy proces wędzenie np osuszenie, mokre drewno itp, "skiśnięty" farsz (np w skutek zbyt wysokiej temperatury osadzenia) Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/106/#findComment-600329
Udostępnij na innych stronach

Pokaż tą kiełbasę bo przyczyn może być kilka.Jak wrzucisz fotki to jedną z przyczyn będzie można potwierdzić lub odrzucić a tak to wróżenie z fusów.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/106/#findComment-600331
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Zwracam się do Was z taką oto kwestią :) Mianowicie załóżmy taką sytuację: Mam kilogram boczku który pekluję na sucho przez 48 godzin używając do tego 3 różnych przypraw po 1 g każdej. I teraz

Chcąc zapeklować ten sam boczek przez 48 godzin, ale na mokro w litrze wody to jakiej ilości tych samych przypraw powinienem użyć, aby osiągnąć bardzo podobny efekt smakowy? Czy jest jakiś przelicznik takich wartości aby osiągnąć zbliżony efekt?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/106/#findComment-603513
Udostępnij na innych stronach

Nie znam takiego przelicznika.Do solanki przy peklowaniu na mokro stosuję się wywar z przypraw i trudno będzie przeliczyć ilość przypraw suchych na te dodane do wywaru

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/106/#findComment-603515
Udostępnij na innych stronach

Chcąc zapeklować ten sam boczek przez 48 godzin, ale na mokro w litrze wody to jakiej ilości tych samych przypraw powinienem użyć, aby osiągnąć bardzo podobny efekt smakowy? Czy jest jakiś przelicznik takich wartości aby osiągnąć zbliżony efekt?

Tego się nie da osiągnąć na mokro. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/106/#findComment-603520
Udostępnij na innych stronach

Na mokro mięso wchłania przyprawy inaczej, a na sucho też inaczej.

Wywar może to zrekompensować, ale już ci o nim Arkadiusz napisał.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/106/#findComment-603528
Udostępnij na innych stronach

pis67, miro stąd właśnie moje pytanie o przelicznik, a skoro takowego nie ma to pozostają eksperymenty, więc zagadnienie można uznać za rozwiązane :)

Edytowane przez pablos83
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/106/#findComment-603530
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.