andrzej76 Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #2801 Opublikowano 26 Listopada 2018 witam mam pytanie wędziłem szynkę i schab za pomocą generatora dymu przez 6 dni mięso wygląda ładnie ale zapach jest nie ciekawy śmierdzi bardzo kominem wędzarnia jest drewniana czy mięso jest jadalne co poszło nie tak dym szedł ok 10 godzin dziennie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/113/#findComment-614391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #2802 Opublikowano 26 Listopada 2018 A kto Ci tak doradzał?.Sądzę ,że to mięso jest po prostu przewędzone.Wędziłeś na zimno czy na gorąco Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/113/#findComment-614392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej76 Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #2803 Opublikowano 26 Listopada 2018 (edytowane) Typowo zimnym dymem ale może za dużo dziennie co? Słyszałem, że powinienem dawać po dwie trzy godzinki i tak dwa razy dziennie,jak to jest z generatora dymu nie wiem. Wszyscy podpowiadają ze dym powinien mieć 20-30 stopni więc jak to jest Edytowane 28 Listopada 2018 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/113/#findComment-614403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #2804 Opublikowano 26 Listopada 2018 (edytowane) Ewidentnie jest przewędzone. Jak tak długo to powinno być wędzone po 2-3 h dziennie. GENERATOR DAJE ZIMNY DYM To ja wiem, ale nie napisałeś, że na zimno i dlatego zapytałem.Dymogeneratorem też można wędzić na gorąco używając do ogrzewania komory grzałek elektrycznych. P.SNie krzycz bo nie ma potrzeby. Edytowane 26 Listopada 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/113/#findComment-614407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #2805 Opublikowano 26 Listopada 2018 Ewidentnie jest przewędzone. Jak tak długo to powinno być wędzone po 2-3 h dziennie. Podłączę się do tematu bo planuję uruchomić Dg w najbliższym czasie.2-3 godziny dziennie to wynika z jakichś zasad? Jest gdzieś szerszy opis tego zagadnienia? Co jak przepis podaje wedzenie na zimno 20-30 dni? To znaczy bez przerwy czy po 2-3 h dziennie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/113/#findComment-614417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #2806 Opublikowano 29 Listopada 2018 zapach jest nie ciekawy śmierdzi bardzo kominem A jakimi wiórkami wędziłeś?Prawdopodobnie ten dym był za gęsty to długie wędzenie zaskutkowało zbyt intensywnym zapachem.Tradycyjne, długotrwałe zimne wędzenia odbywały się w bardzo dużych komorach i było to w zasadzie "podwędzanie" głównie ze względu na trwałość.Nawet przy krótkotrwałym, gorącym wędzeniu czas dopasowuje się do oczekiwanego koloru ale również do gustu konsumentów.Niektórzy nie lubią "przewędzonego" więc wędzą do jaśniejszego koloru.Wyroby zimnowędzone z zasady nie podlegają obróbce cieplnej.Podsusz je to zapewne część aromatu z nich wywietrzeje.Poza tym takie wyroby powinno się cieniusieńko kroić więc to przewędzenie nie powinno być dokuczliwe.Czy wędziłeś uprzednio cokolwiek na gorąco?Od tego powinno się zaczynać zbieranie doświadczeń zadymiarskich. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/113/#findComment-614702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 29 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #2807 Opublikowano 29 Listopada 2018 Niech kolega powie jeszcze czym ten zimny dym "produkuje" Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/113/#findComment-614756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #2808 Opublikowano 30 Listopada 2018 SiB-y krótkie/szybkie pytanie. Czy podgardle peklujemy tak jak inne mięsa do wędlin (kabanosy)? Kurcze już się pogubiłem. [Dodano: 30 lis 2018 - 20:41] Dobra,wracam do mies ale tu wrócę :-) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/113/#findComment-614875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #2809 Opublikowano 30 Listopada 2018 (edytowane) Tak. Podgardlę peklujemy . Tylko słoninę solimy ale jej nie dajesz do kabanosów . Chyba że awaryjnie a i to powinna być twarda karkowa bio inaczej to Ci może "popłynąc" -stopić się bo kabanosy podpiekamy .I nie będzie "pyk" Edytowane 30 Listopada 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/113/#findComment-614881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #2810 Opublikowano 30 Listopada 2018 Czy podgardle peklujemy tak jak inne mięsa do wędlin Tak, tak samo. Zawiera przecież w swym składzie tkankę białkową. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/113/#findComment-614883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #2811 Opublikowano 30 Listopada 2018 No właśnie zagubiłem się. Z jednej strony widzę kawałki mięsa = peklowac, a za chwilkę wyłania się gdzieś w pamięci że tłuszczu się nie pekluje. I zwątpiłem. Dzieki EAnno. :-) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/113/#findComment-614900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #2812 Opublikowano 30 Listopada 2018 No właśnie zagubiłem się. Z jednej strony widzę kawałki mięsa = peklowac, a za chwilkę wyłania się gdzieś w pamięci że tłuszczu się nie pekluje. I zwątpiłem. Dzieki EAnno. :-)Ale jak podgardle poddamy klasyfikacji na skórę,IIwp,gruczoły i tłuszcz to IIwp będziemy peklować a tłuszcz solić.Podgardle w całości peklujemy . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/113/#findComment-614912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2813 Opublikowano 1 Grudnia 2018 kawałki mięsa = peklowac Wróbelku - ty weteranem jesteś z IIA czy IIB można jeszcze wyciągnąć I i oddzielić "białe" - ale kawałki mieszane łatwiej przetworzyć i są mniej pracochłonne Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/113/#findComment-614940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2814 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Wróbelku - ty weteranem jesteś Nigdy się za takiego nie uważałem. Poza tym nawet VIP-y często czegoś nie są pewne i pytają Tak to jest jak człowiek co dzień coś tu czyta a raz na rok wprowadza to w życie Ale to się zmieni Kabanosy wyszły super muszę teraz przysiąść i wszystko opisać.Jeszcze raz Wszystkim dziękuję za pomoc. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/113/#findComment-615258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2815 Opublikowano 3 Grudnia 2018 (edytowane) nawet VIP-y często czegoś nie są pewne i pytająVip nie święty i nie jest to wieczne jak znasz regulamin . Nie jestem pewien - najpierw szukam po forum ( jakie przydatne rzeczy się znajdują w tej Kopalni Wiedzy ) I sam czesto pytam - łatwiej zapytać niż schrzanić , Na tych 48 tys użytkowników Forum - zawsze ktoś ma w czymś większe doświadczenie Edytowane 3 Grudnia 2018 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/113/#findComment-615262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2816 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Muski, uwierz mi że naprawdę nawet wbiłem w wyszukiwarkę ale wyskoczyło mi " brak wyników dla peklowanie podgardla" i pewnie gdybym się uparł to coś bym znalazł. Ale jak masz mięso na stole to nie myślisz o godzinach w necie. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/113/#findComment-615271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2817 Opublikowano 3 Grudnia 2018 nawet wbiłem w wyszukiwarkę używasz zaawansowanej ? ten taki trybik obok wyszukiwarki prostej ? Ale masz racje czasem szybciej ktoś odpowie Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/113/#findComment-615273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2818 Opublikowano 3 Grudnia 2018 używasz zaawansowanej ? Nie. W sumie nawet kompa nie odpalałem, tylko szybko z telefonu pisałem (pierwszy raz), to nawet nie wiem czy tam była by zaawansowana. Ale wszystko dobre co się dobrze kończy Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/113/#findComment-615274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2819 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Nie spróbuj - można znaleźć duzo świetnych przepisów i zapomnianych tematów Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/113/#findComment-615275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2820 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Ja sobie umyśliłem tak.Podgardle chude=peklosól natomiast tłuste = 50/50 peklosól z solą i tak czynię. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/113/#findComment-615276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2821 Opublikowano 3 Grudnia 2018 O widzisz. Dobrze wiedzieć. W sumie raz czy dwa jej używałem. A tak to tylko podstawowa albo wertowanie stron. duzo świetnych przepisów i zapomnianych tematów Ty wiesz ile stron mam w zakładkach "do przejrzenia" (tutaj muszę zagłębić się w czytanie) i "wędliny" (tutaj wrzucam pewniaki które chcę popełnić) u siebie na kompie. Życia braknie. [Dodano: 03 gru 2018 - 11:57] natomiast tłuste = 50/50 peklosól z solą A ja (już tutaj gdzieś o tym pisaliśmy) przestałem się bawić w połówki. Tam gdzie sól to sól, a gdzie peklosól to peklosól. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/113/#findComment-615277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2822 Opublikowano 3 Grudnia 2018 (edytowane) Binio źle sobie umyśliłeś.Solimy jedynie tłuszcz.Tak stoi w technologii Edytowane 3 Grudnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/113/#findComment-615278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2823 Opublikowano 3 Grudnia 2018 .Solimy jedynie tłuszcz.Tak stoi w technologii Oraz kiełbasy białe Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/113/#findComment-615282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2824 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Binio źle sobie umyśliłeśW takim razie zmieniam "umyślenie" . Po prostu czasami kupuję podgardle tłuste tak "ogołocone" , że jest praktycznie białe. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/113/#findComment-615294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bierdol Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2825 Opublikowano 4 Grudnia 2018 .Solimy jedynie tłuszcz.Tak stoi w technologiiOraz kiełbasy białe Bo mają być szare Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/113/#findComment-615452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.