Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam pytanie wędziłem szynkę i schab za pomocą generatora dymu przez 6 dni mięso wygląda ładnie ale zapach jest  nie ciekawy śmierdzi bardzo kominem wędzarnia jest drewniana czy mięso jest jadalne co poszło nie tak dym  szedł ok 10 godzin dziennie 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/113/#findComment-614391
Udostępnij na innych stronach

A kto Ci tak doradzał?.Sądzę ,że to mięso jest po prostu przewędzone.Wędziłeś na zimno czy na gorąco

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/113/#findComment-614392
Udostępnij na innych stronach

Typowo zimnym dymem ale może za dużo dziennie co? Słyszałem, że powinienem dawać po dwie trzy godzinki i tak dwa razy dziennie,jak to jest z generatora dymu nie wiem. Wszyscy podpowiadają ze dym powinien mieć 20-30 stopni więc jak to jest

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/113/#findComment-614403
Udostępnij na innych stronach

Ewidentnie jest przewędzone. Jak tak długo to powinno być wędzone po 2-3 h dziennie.

 

 

 

GENERATOR DAJE ZIMNY DYM

 

To ja wiem, ale nie napisałeś, że na zimno i dlatego zapytałem.Dymogeneratorem też można wędzić na  gorąco używając do ogrzewania komory grzałek elektrycznych.

 

P.S

Nie krzycz bo nie ma potrzeby. :)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/113/#findComment-614407
Udostępnij na innych stronach

Ewidentnie jest przewędzone. Jak tak długo to powinno być wędzone po 2-3 h dziennie.

 

Podłączę się do tematu bo planuję uruchomić Dg w najbliższym czasie.

2-3 godziny dziennie to wynika z jakichś zasad? Jest gdzieś szerszy opis tego zagadnienia? Co jak przepis podaje wedzenie na zimno 20-30 dni? To znaczy bez przerwy czy po 2-3 h dziennie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/113/#findComment-614417
Udostępnij na innych stronach

 

 

zapach jest  nie ciekawy śmierdzi bardzo kominem

A jakimi wiórkami wędziłeś?

Prawdopodobnie ten dym był za gęsty to długie wędzenie zaskutkowało zbyt intensywnym zapachem.

Tradycyjne, długotrwałe zimne wędzenia odbywały się w bardzo dużych komorach i było to w zasadzie "podwędzanie" głównie ze względu na trwałość.

Nawet przy krótkotrwałym, gorącym wędzeniu czas dopasowuje się do oczekiwanego koloru ale również do gustu konsumentów.

Niektórzy nie lubią "przewędzonego" więc wędzą do jaśniejszego koloru.

Wyroby zimnowędzone z zasady nie podlegają obróbce cieplnej.

Podsusz je to zapewne część aromatu z nich wywietrzeje.

Poza tym takie wyroby powinno się cieniusieńko kroić więc to przewędzenie nie powinno być dokuczliwe.

Czy wędziłeś uprzednio cokolwiek na gorąco?

Od tego powinno się zaczynać zbieranie doświadczeń zadymiarskich.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/113/#findComment-614702
Udostępnij na innych stronach

SiB-y krótkie/szybkie pytanie. Czy podgardle peklujemy tak jak inne mięsa do wędlin (kabanosy)? Kurcze już się pogubiłem.

[Dodano: 30 lis 2018 - 20:41]

Dobra,wracam do mies ale tu wrócę :-)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/113/#findComment-614875
Udostępnij na innych stronach

Tak. Podgardlę peklujemy . Tylko słoninę solimy ale jej nie dajesz do kabanosów . Chyba że awaryjnie a i to powinna być twarda karkowa bio inaczej to Ci może "popłynąc" -stopić się bo kabanosy podpiekamy .I nie będzie "pyk"

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/113/#findComment-614881
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy podgardle peklujemy tak jak inne mięsa do wędlin

Tak, tak samo. Zawiera przecież w swym składzie tkankę białkową.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/113/#findComment-614883
Udostępnij na innych stronach

No właśnie zagubiłem się. Z jednej strony widzę kawałki mięsa = peklowac, a za chwilkę wyłania się gdzieś w pamięci że tłuszczu się nie pekluje. I zwątpiłem. Dzieki EAnno. :-)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/113/#findComment-614900
Udostępnij na innych stronach

No właśnie zagubiłem się. Z jednej strony widzę kawałki mięsa = peklowac, a za chwilkę wyłania się gdzieś w pamięci że tłuszczu się nie pekluje. I zwątpiłem. Dzieki EAnno. :-)

Ale jak podgardle poddamy klasyfikacji na skórę,IIwp,gruczoły i tłuszcz to IIwp będziemy peklować a tłuszcz solić.Podgardle w całości peklujemy .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/113/#findComment-614912
Udostępnij na innych stronach

 

 

kawałki mięsa = peklowac
Wróbelku - ty weteranem jesteś  :D  :thumbsup:  z IIA czy IIB  można jeszcze wyciągnąć I i oddzielić "białe" - ale kawałki mieszane łatwiej przetworzyć i są mniej pracochłonne ;)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/113/#findComment-614940
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wróbelku - ty weteranem jesteś

Nigdy się za takiego nie uważałem. Poza tym nawet VIP-y często czegoś nie są pewne i pytają :tongue:

Tak to jest jak człowiek co dzień coś tu czyta a raz na rok wprowadza to w życie :(  Ale to się zmieni :)

Kabanosy wyszły super :thumbsup:  muszę teraz przysiąść i wszystko opisać.

Jeszcze raz Wszystkim dziękuję za pomoc.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/113/#findComment-615258
Udostępnij na innych stronach

nawet VIP-y często czegoś nie są pewne i pytają

Vip nie święty  :D  i nie jest to wieczne jak znasz regulamin  :facepalm: . Nie jestem pewien - najpierw szukam  po forum ( jakie przydatne rzeczy się znajdują w tej Kopalni Wiedzy :yes: )  I sam czesto pytam - łatwiej zapytać niż schrzanić  ;) , Na tych 48 tys użytkowników Forum - zawsze ktoś ma w czymś większe doświadczenie  :D

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/113/#findComment-615262
Udostępnij na innych stronach

Muski, uwierz mi że naprawdę nawet wbiłem w wyszukiwarkę ale wyskoczyło mi " brak wyników dla peklowanie podgardla" i pewnie gdybym się uparł to coś bym znalazł. Ale jak masz mięso na stole to nie myślisz o godzinach w necie. ;)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/113/#findComment-615271
Udostępnij na innych stronach

 

 

nawet wbiłem w wyszukiwarkę
używasz zaawansowanej  ? ten taki trybik obok wyszukiwarki prostej ?  Ale masz racje czasem szybciej ktoś odpowie  ;)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/113/#findComment-615273
Udostępnij na innych stronach

 

 

używasz zaawansowanej ?

Nie. W sumie nawet kompa nie odpalałem, tylko szybko z telefonu pisałem (pierwszy raz), to nawet nie wiem czy tam była by zaawansowana. Ale wszystko dobre co się dobrze kończy :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/113/#findComment-615274
Udostępnij na innych stronach

O widzisz. Dobrze wiedzieć. W sumie raz czy dwa jej używałem. A tak to tylko podstawowa albo wertowanie stron.

 

 

duzo świetnych przepisów i zapomnianych tematów

Ty wiesz ile stron mam w zakładkach "do przejrzenia" (tutaj muszę zagłębić się w czytanie) i "wędliny" (tutaj wrzucam pewniaki które chcę popełnić) u siebie na kompie. Życia braknie. :facepalm::D


[Dodano: 03 gru 2018 - 11:57]

 

 

natomiast tłuste = 50/50 peklosól z solą

A ja (już tutaj gdzieś o tym pisaliśmy) przestałem się bawić w połówki. Tam gdzie sól to sól, a gdzie peklosól  to peklosól.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/113/#findComment-615277
Udostępnij na innych stronach

Binio źle sobie umyśliłeś.Solimy jedynie tłuszcz.Tak stoi w technologii

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/113/#findComment-615278
Udostępnij na innych stronach

 

 

.Solimy jedynie tłuszcz.Tak stoi w technologii

Oraz kiełbasy białe  :)  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/113/#findComment-615282
Udostępnij na innych stronach

 

Binio źle sobie umyśliłeś

W takim razie zmieniam "umyślenie" :blush:.  Po prostu czasami kupuję podgardle tłuste  tak "ogołocone"  , że jest praktycznie białe.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/113/#findComment-615294
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.