arkadiusz Opublikowano 21 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 21 Maja 2011 Po uszczelnieniu przewodu kominowego udaje mi się uzyskać temperaturę 50 stopni czy to już wystarczy czy walczyć dalejWalcz.A co będzie zimą? Czy jest coś takiego jak pianka poliuretanowa w sprayu na wysoką temperaturę , żeby rurę uszczelnićMoim zdaniem nie. Co do nastrzykiwania - jak to robić ?Kupić strzykawkę i zrobić zastrzyk :grin: jedno nakłucie czy więcej ?Zależy od wielkości kawałka.Mały jedno duży kilka. Wędzarka jest ze skrzyni drewnianej , i jak to drewno ma szczeliny , uszczelniać toMożesz będzie łatwiej użyskać wyższą temperaturę Kupiłem silikon do pieców - nadaję się do tego ?Ja bym go nie stosował. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 21 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 21 Maja 2011 Nie ma takiej pianki,która wytrzyma tak wysoka temperaturę najwyżej możesz uszczelnić wełną mineralną taką do kominków! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 21 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 21 Maja 2011 A tu obiecane zdjęcie wędzarni Posłuchaj no opel3366. Ostatnio gdy sprzedawałem auto , kupujący miał znajomego mechanika i pojechaliśmy na kanał . Mechaniczny popatrzył i stwierdził , że śmiało kupuj , wszystko OKi , ale to OPEL :wink: I Ty jak chcesz z tego sprzętu zrobić "Merca" , to wy....ol tą rurę spiro i doczyść wnętrze wędzarni z pozostałości tego co już dałeś poprzez palenie w tej spiralce i podłącz jakąś krótką rurę z żelaza , oby nie ocynk i będzie super . Ten piecyk jest idealny by w nim palić bo możesz regulować dawkę powietrza do spalania a co za tym idzie temperaturę i ilość dymu. Tylko po wysuszeniu wędzarni i wędlin nie przesadzaj z dokładaniem drewna , to ma się tlić , a nie buzować . Powodzenia Ziomalu .[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 21 Maja 2011 Czego brakuje w tej wędzarni ? :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opel3366 Opublikowano 21 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 21 Maja 2011 Zastosowałem rure spiro bo innej możliwości nie było ( za dużo wygibasów)Generalnie wszystko jest ok tylko nie mogę uzyskać wyższej temperatury.Mam 40 - 50 stopni a to za małojak rozpalę lepiej to ttemp. skacze do 120 stopni.Miro doradził założenie kominaMoże to coś da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaszczur Opublikowano 21 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 21 Maja 2011 miro[/b]"]Czego brakuje w tej wędzarni ?Jak dla mnie to tylko wędlin !! A co do temperatur może wystarczyła by izolacja rury ??? Cytuj Co nas nie zabije to nas wzmocni! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 21 Maja 2011 Jak dla mnie to tylko wędlinZimno :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 21 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 21 Maja 2011 tam brakuje ogólnie ujścia dymu :grin: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 21 Maja 2011 tam brakuje ogólnie ujścia dymu :grin: :clap: wygrałeś I wierz mi patrząc wczoraj na przesłane zdjęcia od opla i roztrząsając dlaczego tak kiepsko u niego z temperaturą dopiero dziś to zauważyłem. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlodi Opublikowano 21 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 21 Maja 2011 A ta kiełbasa to podwawelska ? :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 21 Maja 2011 Miro doradził założenie komina Może to coś da Możesz posłuchać Miro ,ale ja bym zastosował otwierany dach. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 21 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 21 Maja 2011 Najłatwiesze rozwiązannie.Wywal cały dach i w to miejsce połóż płótno.Ile chcesz tyle dymu masz w wędzarni a i temperaturę też masz w ryzach. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 24 Października 2012 Na stronie glownej jest Piers z Indyka, wedzona wlasnie w foli celulozowej. Czy moglby ktos mi wyjasnic, czy ta folia, to cos takiego jak worki do pieczenia? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 24 Października 2012 Czy moglby ktos mi wyjasnic, czy ta folia, to cos takiego jak worki do pieczenia? http://www.google.pl/search?q=folia+celulozowa&hl=pl&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=uPOHUIfgA8bxsgbA8IDQBQ&sqi=2&ved=0CC0QsAQ&biw=1010&bih=618 Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 24 Października 2012 Czy moglby ktos mi wyjasnic, czy ta folia, to cos takiego jak worki do pieczenia? Mógłby :grin: .To nie jest to samo. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dragon_1988 Opublikowano 8 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 8 Listopada 2012 A ja mam takie pytania:- dlaczego kutrujemy wątrobę z peklosolą ??- dlaczego podczas przygotowywania solanki najpierw dodajemy peklosól, a następnie dopiero karageny i pozostałe składniki solanki ?? Dzięki z góry za odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 8 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 8 Listopada 2012 dlaczego kutrujemy wątrobę z peklosolą ??Do czego ? i po co i skad.? dlaczego podczas przygotowywania solanki najpierw dodajemy peklosól, a następnie dopiero karageny i pozostałe składniki solanki ??Dodaje peklosol i sol , glukoze ewentualnie przyprawy typu czosnek ziele itp. Odnosnie my bo ja to ja. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J.W. Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 9 Listopada 2012 BW mam do Was małe pytanko ( myślę , że nie głupie ? ) - zawsze mnie nurtowało nazwanie wędzonego schabu - np.POLEDWICĄ staropolską ( mówię oczywiście o nomenklaturze sklepowej ) . Czy nie można nazwać tego poprostu schabem po staropolsku a nazwę polędwica zostawić TYLKO do nazywania polędwiczki ( nota bene tak bardzo lubianą przez moje dzieci - oczywiście nie parzona ) pozdrawiam i przy okazji życzę WAM miłego i udanego kibicowania przy oglądaniu sobotniej walki naszego WIELKIEGO WACHA ! Cytuj J.W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 9 Listopada 2012 Czy nie można nazwać tego poprostu schabem po staropolsku a nazwę polędwica zostawić TYLKO do nazywania polędwiczki Pewnie nie można polędwicy nazwać schabem, a polędwiczki -polędwicą, chyba że ... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek4 Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 2 Lutego 2013 Tak, myślę że ten wątek będzie odpowiedni, bo pytanie z tych głupszych.... Chciałbym zrobić kiełbasę podwawelską wg tej receptury http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-grubo-rozdrobnione/1125-kielbasa-podwawelska Niestety nie mogę znaleźć tam informacji jak i ile czasu peklować... Pomóżcie. Do tej pory problemu nie miałem, do wędzonek - tabela Dziadka, a kiełbasę chłopską peklowało się (a właściwie doprawiało peklosolą) w czasie produkcji. Niestety na tym kończy się moje doświadczenie z wędzeniem... Jakbym miał strzelać, to na sucho i 2 doby przed Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 2 Lutego 2013 2-3 dni na sucho. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek4 Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 2 Lutego 2013 Ledwo co zdążyłem stronę odświeżyć a tu już odpowiedź Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 2 Lutego 2013 Jakbym miał strzelać, to na sucho i 2 doby przed Dobry strzał - w nagrodę :grin: : Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadzisko Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 4 Marca 2013 nie wiedziałem gdzie zapytać więc pisze tuczy mięso przed peklowaniem trza umyć,opłukać? Cytuj jak budowałem altane ogrodową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 4 Marca 2013 Napiszę krótko: Każde zakupione mięso płuczę pod bieżącą wodą z prostego powodu ! Bo nie wiem co się z nim działo zanim wpadło w moje ręce. :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.