Skocz do zawartości

Pierwsze pytania i porady.


opel3366

Rekomendowane odpowiedzi

Po uszczelnieniu przewodu kominowego udaje mi się uzyskać temperaturę 50 stopni czy to już wystarczy czy walczyć dalej

Walcz.A co będzie zimą?

 

Czy jest coś takiego jak pianka poliuretanowa w sprayu na wysoką temperaturę , żeby rurę uszczelnić

Moim zdaniem nie.

 

Co do nastrzykiwania - jak to robić ?

Kupić strzykawkę i zrobić zastrzyk :grin:

 

jedno nakłucie czy więcej ?

Zależy od wielkości kawałka.Mały jedno duży kilka.

 

Wędzarka jest ze skrzyni drewnianej , i jak to drewno ma szczeliny , uszczelniać to

Możesz będzie łatwiej użyskać wyższą temperaturę

 

Kupiłem silikon do pieców - nadaję się do tego ?

Ja bym go nie stosował.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A tu obiecane zdjęcie wędzarni

Posłuchaj no opel3366.

Ostatnio gdy sprzedawałem auto , kupujący miał znajomego mechanika i pojechaliśmy na kanał . Mechaniczny popatrzył i stwierdził , że śmiało kupuj , wszystko OKi , ale to OPEL :wink:

I Ty jak chcesz z tego sprzętu zrobić "Merca" , to wy....ol tą rurę spiro i doczyść wnętrze wędzarni z pozostałości tego co już dałeś poprzez palenie w tej spiralce i podłącz jakąś krótką rurę z żelaza , oby nie ocynk i będzie super . Ten piecyk jest idealny by w nim palić bo możesz regulować dawkę powietrza do spalania a co za tym idzie temperaturę i ilość dymu. Tylko po wysuszeniu wędzarni i wędlin nie przesadzaj z dokładaniem drewna , to ma się tlić , a nie buzować .

Powodzenia Ziomalu .[/b]

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czego brakuje w tej wędzarni ? :wink:

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zastosowałem rure spiro bo innej możliwości nie było ( za dużo wygibasów)

Generalnie wszystko jest ok tylko nie mogę uzyskać wyższej temperatury.

Mam 40 - 50 stopni a to za mało

jak rozpalę lepiej to ttemp. skacze do 120 stopni.

Miro doradził założenie komina

Może to coś da

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mnie to tylko wędlin

Zimno :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tam brakuje ogólnie ujścia dymu :grin:

:clap: wygrałeś

I wierz mi patrząc wczoraj na przesłane zdjęcia od opla i roztrząsając dlaczego tak kiepsko u niego z temperaturą dopiero dziś to zauważyłem. :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miro doradził założenie komina

Może to coś da

Możesz posłuchać Miro ,ale ja bym zastosował otwierany dach.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
Na stronie glownej jest Piers z Indyka, wedzona wlasnie w foli celulozowej. Czy moglby ktos mi wyjasnic, czy ta folia, to cos takiego jak worki do pieczenia?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy moglby ktos mi wyjasnic, czy ta folia, to cos takiego jak worki do pieczenia?

Mógłby :grin: .To nie jest to samo.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

dlaczego kutrujemy wątrobę z peklosolą ??

Do czego ? i po co i skad.?

dlaczego podczas przygotowywania solanki najpierw dodajemy peklosól, a następnie dopiero karageny i pozostałe składniki solanki ??

Dodaje peklosol i sol , glukoze ewentualnie przyprawy typu czosnek ziele itp.

Odnosnie my bo ja to ja.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

BW mam do Was małe pytanko ( myślę , że nie głupie ? ) - zawsze mnie nurtowało nazwanie wędzonego schabu - np.POLEDWICĄ staropolską ( mówię oczywiście o nomenklaturze sklepowej ) . Czy nie można nazwać tego poprostu schabem po staropolsku a nazwę polędwica zostawić TYLKO do nazywania polędwiczki ( nota bene tak bardzo lubianą przez moje dzieci - oczywiście nie parzona ) pozdrawiam i przy okazji życzę WAM miłego i udanego kibicowania przy oglądaniu sobotniej walki naszego WIELKIEGO WACHA !
J.W.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy nie można nazwać tego poprostu schabem po staropolsku a nazwę polędwica zostawić TYLKO do nazywania polędwiczki

Pewnie nie można polędwicy nazwać schabem, a polędwiczki -polędwicą, chyba że ... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Tak, myślę że ten wątek będzie odpowiedni, bo pytanie z tych głupszych....

 

Chciałbym zrobić kiełbasę podwawelską wg tej receptury http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-grubo-rozdrobnione/1125-kielbasa-podwawelska

 

Niestety nie mogę znaleźć tam informacji jak i ile czasu peklować... Pomóżcie.

 

Do tej pory problemu nie miałem, do wędzonek - tabela Dziadka, a kiełbasę chłopską peklowało się (a właściwie doprawiało peklosolą) w czasie produkcji. Niestety na tym kończy się moje doświadczenie z wędzeniem...

 

Jakbym miał strzelać, to na sucho i 2 doby przed :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Napiszę krótko:

 

Każde zakupione mięso płuczę pod bieżącą wodą z prostego powodu !

Bo nie wiem co się z nim działo zanim wpadło w moje ręce. :wink:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.