Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Pierwsze pytania i porady.

wieprzowina mięso zszarzałe

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2893 odpowiedzi w tym temacie

#21 opel3366

opel3366

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • Miejscowość3-miasto

Napisano 21 maj 2011 - 12:23

A tu obiecane zdjęcie wędzarni
Dołączona grafika


reszta fotek: https://picasaweb.google.com/Opel3366/FotyTel?authkey=Gv1sRgCN2AzMbEn-zKZg&feat=directlink

O ile potrafię to robić :grin:

Pozdrawiam z pierwszego/próbnego wędzenia ( Dzięki Miro )

#22 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13817 postów

Napisano 21 maj 2011 - 13:51

Wysłałem Ci dziś sms-a.
Teraz wiesz czego brakuje w wędzarni ? :wink:

#23 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 21 maj 2011 - 16:17

Kolega nam tu jakieś bla bla a tu proszę "mała próbka" :grin: :grin:

Dołączona grafika

#24 opel3366

opel3366

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • Miejscowość3-miasto

Napisano 21 maj 2011 - 16:22

A to miał być taki żarcik
- jak widać udany :grin:
(wizyta w zakładach mięsnych)

[size=9][ Dodano: Sob 21 Maj, 2011 17:23 ][/size]
I po tej wizycie będę robił wędliny sam (powód pozostawia dla siebie )

#25 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 21 maj 2011 - 16:49

I po tej wizycie będę robił wędliny sam (powód pozostawia dla siebie )

kolega nas nie musi przekonywać :wink: :lol:

#26 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10675 postów

Napisano 21 maj 2011 - 17:44

Po uszczelnieniu przewodu kominowego udaje mi się uzyskać temperaturę 50 stopni czy to już wystarczy czy walczyć dalej

Walcz.A co będzie zimą?

Czy jest coś takiego jak pianka poliuretanowa w sprayu na wysoką temperaturę , żeby rurę uszczelnić

Moim zdaniem nie.

Co do nastrzykiwania - jak to robić ?

Kupić strzykawkę i zrobić zastrzyk :grin:

jedno nakłucie czy więcej ?

Zależy od wielkości kawałka.Mały jedno duży kilka.

Wędzarka jest ze skrzyni drewnianej , i jak to drewno ma szczeliny , uszczelniać to

Możesz będzie łatwiej użyskać wyższą temperaturę

Kupiłem silikon do pieców - nadaję się do tego ?

Ja bym go nie stosował.

#27 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6625 postów

Napisano 21 maj 2011 - 17:53

Nie ma takiej pianki,która wytrzyma tak wysoka temperaturę najwyżej możesz uszczelnić wełną mineralną taką do kominków!

#28 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3322 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 21 maj 2011 - 18:13

A tu obiecane zdjęcie wędzarni


Posłuchaj no opel3366.
Ostatnio gdy sprzedawałem auto , kupujący miał znajomego mechanika i pojechaliśmy na kanał . Mechaniczny popatrzył i stwierdził , że śmiało kupuj , wszystko OKi , ale to OPEL :wink:
I Ty jak chcesz z tego sprzętu zrobić "Merca" , to wy....ol tą rurę spiro i doczyść wnętrze wędzarni z pozostałości tego co już dałeś poprzez palenie w tej spiralce i podłącz jakąś krótką rurę z żelaza , oby nie ocynk i będzie super . Ten piecyk jest idealny by w nim palić bo możesz regulować dawkę powietrza do spalania a co za tym idzie temperaturę i ilość dymu. Tylko po wysuszeniu wędzarni i wędlin nie przesadzaj z dokładaniem drewna , to ma się tlić , a nie buzować .
Powodzenia Ziomalu .[/b]

#29 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13817 postów

Napisano 21 maj 2011 - 18:41

Czego brakuje w tej wędzarni ? :wink:

Dołączona grafika

#30 opel3366

opel3366

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • Miejscowość3-miasto

Napisano 21 maj 2011 - 18:42

Zastosowałem rure spiro bo innej możliwości nie było ( za dużo wygibasów)
Generalnie wszystko jest ok tylko nie mogę uzyskać wyższej temperatury.
Mam 40 - 50 stopni a to za mało
jak rozpalę lepiej to ttemp. skacze do 120 stopni.
Miro doradził założenie komina
Może to coś da

#31 Jaszczur

Jaszczur

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 102 postów
  • MiejscowośćDąbrowa Górnicza

Napisano 21 maj 2011 - 18:57

miro[/b]"]Czego brakuje w tej wędzarni ?

Jak dla mnie to tylko wędlin !!

A co do temperatur może wystarczyła by izolacja rury ???

#32 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13817 postów

Napisano 21 maj 2011 - 19:11

Jak dla mnie to tylko wędlin

Zimno :grin:

#33 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 21 maj 2011 - 19:24

tam brakuje ogólnie ujścia dymu :grin:

#34 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13817 postów

Napisano 21 maj 2011 - 19:35

tam brakuje ogólnie ujścia dymu :grin:

:clap: wygrałeś
I wierz mi patrząc wczoraj na przesłane zdjęcia od opla i roztrząsając dlaczego tak kiepsko u niego z temperaturą dopiero dziś to zauważyłem. :grin:

#35 vlodi

vlodi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 402 postów
  • Miejscowośćokolice Mragowa

Napisano 21 maj 2011 - 19:44

A ta kiełbasa to podwawelska ? :wink:

#36 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10675 postów

Napisano 21 maj 2011 - 20:15

Miro doradził założenie komina
Może to coś da


Możesz posłuchać Miro ,ale ja bym zastosował otwierany dach.

#37 chłop z warmii

chłop z warmii

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 877 postów
  • Miejscowośćokolice Olsztyna

Napisano 21 maj 2011 - 20:34

Najłatwiesze rozwiązannie.
Wywal cały dach i w to miejsce połóż płótno.
Ile chcesz tyle dymu masz w wędzarni a i temperaturę też masz w ryzach.

Pozdrawiam serdecznie.

#38 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4964 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 24 paź 2012 - 13:16

Na stronie glownej jest Piers z Indyka, wedzona wlasnie w foli celulozowej. Czy moglby ktos mi wyjasnic, czy ta folia, to cos takiego jak worki do pieczenia?

#39 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12438 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 24 paź 2012 - 14:58

Czy moglby ktos mi wyjasnic, czy ta folia, to cos takiego jak worki do pieczenia?



http://www.google.pl...iw=1010&bih=618 Pozdrawiam

#40 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10675 postów

Napisano 24 paź 2012 - 15:22

Czy moglby ktos mi wyjasnic, czy ta folia, to cos takiego jak worki do pieczenia?


Mógłby :grin: .To nie jest to samo.





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wieprzowina, mięso zszarzałe

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych