Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

arkadiuszu a dlaczego jeszcze jedna blacha i to w odległości 10 cm?

 

Tak jak na zdjęciu.Dwie blachy jedna nad drugą dlatego ,że jak w razie czego będzie kapał tłuszcz co nie powinno mieć miejsca w prawidłowym wędzeniu, ale może się przydarzyć to kapiący tłuszcz nie będzie się spalał na deflektorze.Można też na pojedyńczy deflektor położyć pojemnik z piachem. Odległość czym większa tym zimniejsza górna blacha.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/110/#findComment-608802
Udostępnij na innych stronach

Moja odpowiedź też.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/110/#findComment-608812
Udostępnij na innych stronach

Według mnie,to **VIP**-owi nie przystoi chować się za postem{później edytowanym} który mógł wprowadzić świeżą osobę w błąd

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/110/#findComment-608822
Udostępnij na innych stronach

 

 

Według mnie,to **VIP**-owi nie przystoi chować się za postem{później edytowanym} który mógł wprowadzić świeżą osobę w błąd

Kolego, nie wiem, co masz na myśli.

Post przed edycją był identyczny, tylko bez ostatniego zdania, które zostało dopisane.

Jako moderator mogę to sprawdzić co właśnie uczyniłam  :thumbsup: 

 

Jeżeli jednak coś jest dla Ciebie nadal niejasne, to napisz otwartym tekstem. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/110/#findComment-608826
Udostępnij na innych stronach

Kolego drogi zanim coś mi zarzucisz to przeczytaj ze zrozumiem.Przed edycją też pisałem o podwójnym deflektorze.Zedytowałem tylko dlatego że taki deflektor pokazał wcześniej już Binio i to tyle w tym temacie.A odległość blach od siebie możesz ustawić jak uważasz.Sens obu postów był taki sam. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/110/#findComment-608827
Udostępnij na innych stronach

Nic Ci nie zarzucam,ale post który został edytowany zawierał zdanie w którym pisałeś o dodatkowej blasze na deflektorze w odległości ok 10 cm i dlatego zadałem to pytanie.Ale skoro już go nie ma  to bez sensu jest dalej zaśmiecać temat,a binio wcześniej wstawił zdjęcie deflektora.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/110/#findComment-608828
Udostępnij na innych stronach

Tak pisałem i to podtrzymuję,że najlepszy jest deflektor o dwóch blachach,ale ponieważ zawsze obraz (zamieszczony przez Binio ) jest lepszy od opisu  to dlatego post zedytowałem właśnie żeby nie mącić nowicjuszowi.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/110/#findComment-608833
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzień dobry,

 

Zapragnąłem domowej szyneczki, na początek z piekarnika. Znalazłem przepis w internetach i przystąpiłem do działania, sęk w tym że szyneczka już się pekluje a ja trafiłem tutaj i dowiedziałem się, że peklowanej piec nie należy w temperaturze wyższej niż 120-130 stopni.

 

Szynka kulka ~1,2kg

 

Znaleziony przepis w telegraficznym skrócie:

1. Przyprawy plus czubata łyżeczka soli, nacieramy i na 24h do lodówki.

2. Zalewamy solanką (pól litra wody plus 50g peklosoli) - tydzień w lodówce i odwracanie co dwa dni.

3. Płuczemy, smarujemy miodem, otaczamy przyprawami i pieczemy w piekarniku (w rękawie foliowym) 200st przez 30 minut i 150st aż w środku mięso osiągnie 80st.

 

Pytania początkującego:

1. Czy Solanka 50g peklosoli na pół litra wody na 1.2kg mięsa i peklowanie przez 7 dni jest wystarczające jeśli nie robię nastrzykiwania?

2. Upiec jak w przepisie? Może piec po prostu w 120 stopniach aż mięso w środku będzie miało 80st? Ewentualnie ratować przepis jakoś inaczej? Gotując?

 

Dziękuję z góry.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/110/#findComment-609810
Udostępnij na innych stronach

Szynka w srodku 80 stC to stanowczo ze duzo , bedzie sucha , 68 st , peklosoli daje na 1kg  miesa tyle samo, ale wody 0.4 l  i robie zawsze nastrzyk z tej solanki , ja jestem maloslonolubna :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/110/#findComment-609813
Udostępnij na innych stronach

plus czubata łyżeczka soli,

+

 

 

50g peklosoli

+

 

 

pieczemy w piekarniku

To wszystko nie będzie za słone?!

 

Nie wiemy jeszcze co za przyprawy kolega dał i czy ew.tam też nie ma soli.

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/110/#findComment-609834
Udostępnij na innych stronach

 

Nie wiemy jeszcze co za przyprawy kolega dał i czy ew.tam też nie ma soli.

 

 

Nie wiem jakie tu zwyczaje więc nie chciałem linkować przepisu, żeby nie być posądzonym o reklamę bloga :-) Tym bardziej że nie mój ;-)

 

dałem:

3 duże liście laurowe
15 jagód jałowca
8 kulek ziela angielskiego
1 łyżeczka kolendry w ziarnach
1 łyżeczka czarnego ziarnistego pieprzu
1 czubata łyżeczka soli

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/110/#findComment-609837
Udostępnij na innych stronach

Trochę dziwny przepisy.

Co na dać wstępne obtoczenie w przyprawach, jak potem wkładamy mięso do zalewy?

Pieczenie mięs peklowanych nie jest zalecane, ale nie zabronione.

Ilość wody i peklosoli jest ok.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/110/#findComment-609840
Udostępnij na innych stronach

Bałem się że trafił Ci się przepis typu 2 łyżeczki v-gi czy "kuchcika" czyt. soli z odrobiną przypraw i glutamin-em,

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/110/#findComment-609844
Udostępnij na innych stronach

Taki przepis się trafił, mam nadzieję, że za umieszczanie linków nie dostanę zaraz bana ;-)

 

http://www.karointhekitchen.com/z-miesem/szynka-wieprzowa-domowa-wedlina-mocno-jalowcowa-pieczona/

 

@miro, skoro nie jest zalecane, to dokończę tą szynkę piekąc według zaleceń kolegi Bagno które gdzieś znalazłem na forum a z następnymi będę dłużej myślał wolniej robił :-) Za wyjątkiem jerky o które pytam w innym wątku, tam tez za szybko robiłem za wolno myślałem ech :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/110/#findComment-609850
Udostępnij na innych stronach

 

 

Taki przepis się trafił,

Po pierwszych 2 zdaniach widać że do d..y.

Peklowanie na sucho 24h i dalej na mokro - no dla mnie bezsens.

Siatka masarska lub sznurek - a po co przy pieczeniu?! Dla wyglądu że "wiejska"?!

Od głupota ludzka nie zna granic.

 

 

nie jest zalecane

Zabić Cię/Was nie zabije ale wystrzegaj się łączenia peklosoli+ pieczenia/smażenia.

 

 

będę dłużej myślał wolniej robił

I więcej czytał ;)

Będzie dobrze SharumKa, Trafiłeś już na wyjątkowe forum ( i jakie skromne w dodatku :rolleyes: ), to może być już tylko lepiej :thumbsup::clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/110/#findComment-609871
Udostępnij na innych stronach

Trzeba do tego podejść z rozsądkiem.

Nie tylko mięso peklowane z grilla czy pieczone szkodzi.

Kawa, Cola czy choćby piwo też uważane są za szkodliwe, a mimo tego je spożywany.

Wszystko z umiarem...i tyle.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/110/#findComment-609988
Udostępnij na innych stronach

 

 

A co z kiełbasą na grilla?

Dlatego nikt Ci nie napisał "że cię zabije".

Ale tak jak miro napisał - wszystko z umiarem.

A jak wiem że obróbką będzie wysoka temp. to nie pekluję tylko ewentualnie marynata.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/110/#findComment-609989
Udostępnij na innych stronach

 

A jak wiem że obróbką będzie wysoka temp. to nie pekluję tylko ewentualnie marynata.

 

 

Jestem początkujący w temacie tworzenia wędlin, więc dopiero z czasem będę zbierał swoje ulubione przepisy.

Co zrobić zatem jak znajduję obiecujący przepis ale z użyciem peklosoli i piekarnika? Załóżmy że chciałbym zrezygnować z p-soli i godzę się z tym że stracę trochę na smaku i wyglądzie.

Zamieniam p-sól na sól i co dalej? Leżakuję w solance te same 7 dni, czy może wtedy należy skrócić czas?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/110/#findComment-610458
Udostępnij na innych stronach

Jako początkującemu stanowczo odradzam zamianę peklosoli na sól.

Zrób trochę wyrobów i dopiero potem, eksperymentuj.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/110/#findComment-610460
Udostępnij na innych stronach

Jako początkującemu stanowczo odradzam zamianę peklosoli na sól.

Dokładnie.

Po pierwsze nie zabijesz nikogo ani siebie.

Po drugie będziesz widział jak wygląda mięso jak się pekluje, a co za tym idzie będziesz też wiedział że ew. coś jest nie tak jeśli mięso tylko zasolisz (będziesz miał porównanie).

Po trzecie wyroby peklowane dłużej poleżą (choć w początkowej fazie robienia i tak będą szybko znikały z lodówki zanim rodzina się nasyci :) )

 

 

Załóżmy że chciałbym zrezygnować z p-soli i godzę się z tym że stracę trochę na smaku i wyglądzie.

Nie zamieniałem p.soli na samą sól tylko 40/50, 50/50, ale już tego nie będę robił bo zrozumiałem że to głupota (dla mnie)

 

 

Co zrobić zatem jak znajduję obiecujący przepis ale z użyciem peklosoli i piekarnika?

Wykonać go od deski do deski tak jak jest napisane, wtedy jest szansa powtórzyć obiecujący smakołyk. :)

 

Osobiście najwięcej produktów zepsułem jak zaczynałem kombinować na własną rękę, bo wydawało mi się że wiem lepiej.

Szybko spokorniałem. ;)

[Dodano: 23 paź 2018 - 15:36]

 

 

Jestem początkujący w temacie tworzenia wędlin

A to jest akurat zaleta, nie masz wyrobionych złych nawyków które byś musiał prostować. Więc nie kombinuj tylko rób tak jak Bóg przykazał a SiB-y opisują :)

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/110/#findComment-610467
Udostępnij na innych stronach

 

 

Załóżmy że chciałbym zrezygnować z p-soli i godzę się z tym że stracę trochę na smaku i wyglądzie.
Nie chodzi o urodę ale o bakteriologie - Gwarantuję Ci ,że więcej chemii masz w pęczku rzodkiewki lub sałaty niż w 1 kg szynki z peklosolą  :yes: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/110/#findComment-610500
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.