arkadiusz Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2726 Opublikowano 8 Października 2018 (edytowane) arkadiuszu a dlaczego jeszcze jedna blacha i to w odległości 10 cm? Tak jak na zdjęciu.Dwie blachy jedna nad drugą dlatego ,że jak w razie czego będzie kapał tłuszcz co nie powinno mieć miejsca w prawidłowym wędzeniu, ale może się przydarzyć to kapiący tłuszcz nie będzie się spalał na deflektorze.Można też na pojedyńczy deflektor położyć pojemnik z piachem. Odległość czym większa tym zimniejsza górna blacha. Edytowane 8 Października 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/110/#findComment-608802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2727 Opublikowano 8 Października 2018 Dziękuje za odpowiedź, ale moje pytanie dotyczyło zdjęcia z postu 2717 na którym jest deflektor z dwoma blachami Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/110/#findComment-608807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2728 Opublikowano 8 Października 2018 Moja odpowiedź też. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/110/#findComment-608812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2729 Opublikowano 8 Października 2018 Według mnie,to **VIP**-owi nie przystoi chować się za postem{później edytowanym} który mógł wprowadzić świeżą osobę w błąd Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/110/#findComment-608822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2730 Opublikowano 8 Października 2018 Według mnie,to **VIP**-owi nie przystoi chować się za postem{później edytowanym} który mógł wprowadzić świeżą osobę w błąd Kolego, nie wiem, co masz na myśli.Post przed edycją był identyczny, tylko bez ostatniego zdania, które zostało dopisane.Jako moderator mogę to sprawdzić co właśnie uczyniłam Jeżeli jednak coś jest dla Ciebie nadal niejasne, to napisz otwartym tekstem. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/110/#findComment-608826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2731 Opublikowano 8 Października 2018 (edytowane) Kolego drogi zanim coś mi zarzucisz to przeczytaj ze zrozumiem.Przed edycją też pisałem o podwójnym deflektorze.Zedytowałem tylko dlatego że taki deflektor pokazał wcześniej już Binio i to tyle w tym temacie.A odległość blach od siebie możesz ustawić jak uważasz.Sens obu postów był taki sam. Edytowane 8 Października 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/110/#findComment-608827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2732 Opublikowano 8 Października 2018 Nic Ci nie zarzucam,ale post który został edytowany zawierał zdanie w którym pisałeś o dodatkowej blasze na deflektorze w odległości ok 10 cm i dlatego zadałem to pytanie.Ale skoro już go nie ma to bez sensu jest dalej zaśmiecać temat,a binio wcześniej wstawił zdjęcie deflektora. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/110/#findComment-608828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2733 Opublikowano 8 Października 2018 (edytowane) Tak pisałem i to podtrzymuję,że najlepszy jest deflektor o dwóch blachach,ale ponieważ zawsze obraz (zamieszczony przez Binio ) jest lepszy od opisu to dlatego post zedytowałem właśnie żeby nie mącić nowicjuszowi. Edytowane 8 Października 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/110/#findComment-608833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2734 Opublikowano 8 Października 2018 Ok. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/110/#findComment-608837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SharumKa Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2735 Opublikowano 18 Października 2018 Dzień dobry, Zapragnąłem domowej szyneczki, na początek z piekarnika. Znalazłem przepis w internetach i przystąpiłem do działania, sęk w tym że szyneczka już się pekluje a ja trafiłem tutaj i dowiedziałem się, że peklowanej piec nie należy w temperaturze wyższej niż 120-130 stopni. Szynka kulka ~1,2kg Znaleziony przepis w telegraficznym skrócie:1. Przyprawy plus czubata łyżeczka soli, nacieramy i na 24h do lodówki.2. Zalewamy solanką (pól litra wody plus 50g peklosoli) - tydzień w lodówce i odwracanie co dwa dni.3. Płuczemy, smarujemy miodem, otaczamy przyprawami i pieczemy w piekarniku (w rękawie foliowym) 200st przez 30 minut i 150st aż w środku mięso osiągnie 80st. Pytania początkującego:1. Czy Solanka 50g peklosoli na pół litra wody na 1.2kg mięsa i peklowanie przez 7 dni jest wystarczające jeśli nie robię nastrzykiwania?2. Upiec jak w przepisie? Może piec po prostu w 120 stopniach aż mięso w środku będzie miało 80st? Ewentualnie ratować przepis jakoś inaczej? Gotując? Dziękuję z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/110/#findComment-609810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2736 Opublikowano 18 Października 2018 Szynka w srodku 80 stC to stanowczo ze duzo , bedzie sucha , 68 st , peklosoli daje na 1kg miesa tyle samo, ale wody 0.4 l i robie zawsze nastrzyk z tej solanki , ja jestem maloslonolubna Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/110/#findComment-609813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2737 Opublikowano 18 Października 2018 (edytowane) plus czubata łyżeczka soli,+ 50g peklosoli+ pieczemy w piekarnikuTo wszystko nie będzie za słone?! Nie wiemy jeszcze co za przyprawy kolega dał i czy ew.tam też nie ma soli. Edytowane 18 Października 2018 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/110/#findComment-609834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SharumKa Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2738 Opublikowano 18 Października 2018 Nie wiemy jeszcze co za przyprawy kolega dał i czy ew.tam też nie ma soli. Nie wiem jakie tu zwyczaje więc nie chciałem linkować przepisu, żeby nie być posądzonym o reklamę bloga :-) Tym bardziej że nie mój ;-) dałem:3 duże liście laurowe15 jagód jałowca8 kulek ziela angielskiego1 łyżeczka kolendry w ziarnach1 łyżeczka czarnego ziarnistego pieprzu1 czubata łyżeczka soli Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/110/#findComment-609837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2739 Opublikowano 18 Października 2018 Trochę dziwny przepisy.Co na dać wstępne obtoczenie w przyprawach, jak potem wkładamy mięso do zalewy?Pieczenie mięs peklowanych nie jest zalecane, ale nie zabronione.Ilość wody i peklosoli jest ok. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/110/#findComment-609840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2740 Opublikowano 18 Października 2018 Bałem się że trafił Ci się przepis typu 2 łyżeczki v-gi czy "kuchcika" czyt. soli z odrobiną przypraw i glutamin-em, Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/110/#findComment-609844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SharumKa Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2741 Opublikowano 18 Października 2018 Taki przepis się trafił, mam nadzieję, że za umieszczanie linków nie dostanę zaraz bana ;-) http://www.karointhekitchen.com/z-miesem/szynka-wieprzowa-domowa-wedlina-mocno-jalowcowa-pieczona/ @miro, skoro nie jest zalecane, to dokończę tą szynkę piekąc według zaleceń kolegi Bagno które gdzieś znalazłem na forum a z następnymi będę dłużej myślał wolniej robił :-) Za wyjątkiem jerky o które pytam w innym wątku, tam tez za szybko robiłem za wolno myślałem ech Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/110/#findComment-609850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2742 Opublikowano 18 Października 2018 Taki przepis się trafił, Po pierwszych 2 zdaniach widać że do d..y.Peklowanie na sucho 24h i dalej na mokro - no dla mnie bezsens.Siatka masarska lub sznurek - a po co przy pieczeniu?! Dla wyglądu że "wiejska"?!Od głupota ludzka nie zna granic. nie jest zalecane Zabić Cię/Was nie zabije ale wystrzegaj się łączenia peklosoli+ pieczenia/smażenia. będę dłużej myślał wolniej robił I więcej czytał Będzie dobrze SharumKa, Trafiłeś już na wyjątkowe forum ( i jakie skromne w dodatku ), to może być już tylko lepiej Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/110/#findComment-609871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Prz3mk0 Opublikowano 19 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2743 Opublikowano 19 Października 2018 A co z kiełbasą na grilla? Przecież grilluje się ją w temperaturze powyżej 120 st. C. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/110/#findComment-609976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2744 Opublikowano 19 Października 2018 Trzeba do tego podejść z rozsądkiem.Nie tylko mięso peklowane z grilla czy pieczone szkodzi.Kawa, Cola czy choćby piwo też uważane są za szkodliwe, a mimo tego je spożywany.Wszystko z umiarem...i tyle. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/110/#findComment-609988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 19 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2745 Opublikowano 19 Października 2018 A co z kiełbasą na grilla? Dlatego nikt Ci nie napisał "że cię zabije".Ale tak jak miro napisał - wszystko z umiarem.A jak wiem że obróbką będzie wysoka temp. to nie pekluję tylko ewentualnie marynata. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/110/#findComment-609989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SharumKa Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2746 Opublikowano 23 Października 2018 A jak wiem że obróbką będzie wysoka temp. to nie pekluję tylko ewentualnie marynata. Jestem początkujący w temacie tworzenia wędlin, więc dopiero z czasem będę zbierał swoje ulubione przepisy.Co zrobić zatem jak znajduję obiecujący przepis ale z użyciem peklosoli i piekarnika? Załóżmy że chciałbym zrezygnować z p-soli i godzę się z tym że stracę trochę na smaku i wyglądzie.Zamieniam p-sól na sól i co dalej? Leżakuję w solance te same 7 dni, czy może wtedy należy skrócić czas? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/110/#findComment-610458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2747 Opublikowano 23 Października 2018 Jako początkującemu stanowczo odradzam zamianę peklosoli na sól.Zrób trochę wyrobów i dopiero potem, eksperymentuj. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/110/#findComment-610460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2748 Opublikowano 23 Października 2018 (edytowane) Jako początkującemu stanowczo odradzam zamianę peklosoli na sól.Dokładnie.Po pierwsze nie zabijesz nikogo ani siebie.Po drugie będziesz widział jak wygląda mięso jak się pekluje, a co za tym idzie będziesz też wiedział że ew. coś jest nie tak jeśli mięso tylko zasolisz (będziesz miał porównanie).Po trzecie wyroby peklowane dłużej poleżą (choć w początkowej fazie robienia i tak będą szybko znikały z lodówki zanim rodzina się nasyci ) Załóżmy że chciałbym zrezygnować z p-soli i godzę się z tym że stracę trochę na smaku i wyglądzie.Nie zamieniałem p.soli na samą sól tylko 40/50, 50/50, ale już tego nie będę robił bo zrozumiałem że to głupota (dla mnie) Co zrobić zatem jak znajduję obiecujący przepis ale z użyciem peklosoli i piekarnika?Wykonać go od deski do deski tak jak jest napisane, wtedy jest szansa powtórzyć obiecujący smakołyk. Osobiście najwięcej produktów zepsułem jak zaczynałem kombinować na własną rękę, bo wydawało mi się że wiem lepiej.Szybko spokorniałem. [Dodano: 23 paź 2018 - 15:36] Jestem początkujący w temacie tworzenia wędlin A to jest akurat zaleta, nie masz wyrobionych złych nawyków które byś musiał prostować. Więc nie kombinuj tylko rób tak jak Bóg przykazał a SiB-y opisują Edytowane 23 Października 2018 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/110/#findComment-610467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2749 Opublikowano 23 Października 2018 Proponuję korzystać ze sprawdzonych przepisów z tego forum, żeby nie kusilo czasem z kolorowych czasopism lub fb. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/110/#findComment-610475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2750 Opublikowano 23 Października 2018 Załóżmy że chciałbym zrezygnować z p-soli i godzę się z tym że stracę trochę na smaku i wyglądzie. Nie chodzi o urodę ale o bakteriologie - Gwarantuję Ci ,że więcej chemii masz w pęczku rzodkiewki lub sałaty niż w 1 kg szynki z peklosolą Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/110/#findComment-610500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.