Kruszynka Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #876 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Takie świeże śledzie można zasolić i wtedy nie trzeba ich zamrażać .A ze świeżutkich to polecam takiehttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page-5?do=findComment&comment=204257 Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/36/#findComment-398917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #877 Opublikowano 22 Stycznia 2015 (edytowane) Dzieki Kruszynko, spróbuję tak zrobic Edytowane 23 Stycznia 2015 przez Kruszynka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/36/#findComment-398939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #878 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Eli ... Można jeszcze opanierować w samej mące, usmażyć na oleju i zalać marynatą octową 3-4 dni i ... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/36/#findComment-398975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #879 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Dzieki Einshell Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/36/#findComment-398977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #880 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Czy cielece jelita nadaja sie do kielbasy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/36/#findComment-399084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #881 Opublikowano 23 Stycznia 2015 A czemu by się miały nie nadawać ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/36/#findComment-399093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #882 Opublikowano 23 Stycznia 2015 sa takie jakies inne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/36/#findComment-399095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #883 Opublikowano 23 Stycznia 2015 ...ale dziurkę na przelot mają...?...bo to podstawa... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/36/#findComment-399111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #884 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Chlopaki bez zartow , mam na mysli ze sa tak grube ze miesa w nich nie widac Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/36/#findComment-399124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #885 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Hmmm no grubsze tak jak wołowe ... taki ich urok Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/36/#findComment-399128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #886 Opublikowano 23 Stycznia 2015 roger wiec do wedzenia sie nadaja( jakos nie sa misympatyczne , ale innych nie mam) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/36/#findComment-399130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #887 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Przyszedł czas na mnie Powiedzcie mi jak to jest z pasteryzacją słoików poukładanych piętrowo.Będę jutro robił pasztet w tych słoikach http://www.allegromat.pl/aukcja169513 Wsadu będzie pewnie około 5-6 kg(zobaczymy) czyli około 20 -25 słoików do garnka wejdzie 6-8 szt w jednej warstwie, czyli trochę czasu zajmie pasteryzacja.Widziałem kiedyś na forum(zdjęcie) jak ktoś tak pasteryzował, ale za cholerę nie mogę tego teraz znaleźć.Jakieś wskazówki? Można tak, czy raczej nie? Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/36/#findComment-399239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #888 Opublikowano 23 Stycznia 2015 (edytowane) https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8477-konserwy-dziadka-w-s%C5%82ojach-pasteryzowane-sposobem-domowym/ Edytowane 23 Stycznia 2015 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/36/#findComment-399243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #889 Opublikowano 23 Stycznia 2015 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8477-konserwy-dziadka-w-s%C5%82ojach-pasteryzowane-sposobem-domowym/Dziękuję DZIADKU za linka Chwile potrwa zanim przeczytam wszystko, ale widziałem, że pasteryzowałeś słoiki całkiem zlane woda, więc wnioskuje, że można piętrowo. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/36/#findComment-399254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #890 Opublikowano 23 Stycznia 2015 DZIADKU dobrnąłem do tych zdjęć, były dopiero na trzynastej stronie ale się udało, jeszcze dwie ale to już jutro doczytam. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/36/#findComment-399261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #891 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Teraz kolejne z cyklu...Po co do smalcu dodaje się jabłka ?Podrzuci ktoś dobry przepis na smalec ... pytam bo ja smalec to zawsze robiłem czysty, albo z cebulka.Nie mam żadnych doświadczeń z przyprawami w tym smarowidle, jakieś orientacyjne ilości? Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/36/#findComment-399775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #892 Opublikowano 26 Stycznia 2015 A może spróbuj zastosować te porady?Ja jeszcze nie robiłem wg tego, ale w najbliższym czasie zamierzam. Domowy smalec z dodatkami- przyprawy takie jak sól i pieprz to podstawa, konieczny jest jednak również majeranek ułatwiający trawienie, słodka papryka, odrobina mielonego chili aby zaostrzyć smak naszego specyfiku.Niektórzy dodają również charakterystyczny w smaku kminek, tymianek i posiekaną natkę pietruszki.Smalec wytapiamy nie z pokrojonych kawałków tłuszczu tylko słoniny mielonej. Do niego trzeba dodać około 20 dag zmielonego boczku, taką samą ilość drobiowego tłuszczu lub skórek. Niektórzy dodają także zmieloną łopatkę wieprzową, a pod koniec smażenia drobniutko pokrojoną jałowcową kiełbasę, ponieważ smalec nabiera aromatu.Kiedy skwarki smalcu są już wytopione dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, 2 jabłka starte na tarce o grubych oczkach i ewentualnie śliwki suszone. Potem od razu smalec zestawiamy z ognia (już nie smażymy!).Aby smalec po stopieniu miał ładny biały kolor, do stygnącego wytopionego tłuszczu można dodać 1/2 szklanki przegotowanego mleka i zamieszać. Dla lepszego smaku warto tez dodać kieliszek spirytusu lub czystej wódki. Doskonale tez wpływa na smak jałowcówka lub czeska Becherovka. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/36/#findComment-399885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #893 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Ja swój smalec robię trochę inaczej.Kupuję słoninę i łatki wieprzowe [ przerośnięte mięsne skrawki] oraz gotowy przetopiony smalec [taki w rulonie].Słoninę i mięso nie mielę tylko kroję w kostkę i smażę .Pod koniec dodaję paprykę czerwoną pokrojoną w kostkę i śliwki suszone [mało]również pokrojone drobno.Dodaję też cebulę i tu w zależności -jezeli smalcu robię mało i przeznaczam do szybkiego spożycia kroję cebulę w kostkę ,jeśli smalec ma poleżeć to wrzucam całą cebulę [ponadkrawaną]na kilka minut i wyjmuję ją.Dodaje też czosnek na koniec [drobno posiekany]No i na koniec ,zeby było więcej samego smalcu dodaję z pół kilo tego przetopionego.Całość doprawiam solą ,wegetą [niekoniecznie] i przyprawą maggi .Przelewam do słoiczków. Gotowe. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/36/#findComment-399904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #894 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Todek, beatag, dzięki za przepisy ale w dalszym ciągu nie wiem po co to jabłko, przedłuża świeżość, lepszy smak?Jakoś mi nie pasuje smak jabłka i smalcu. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/36/#findComment-399906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #895 Opublikowano 26 Stycznia 2015 ale w dalszym ciągu nie wiem po co to jabłko, przedłuża świeżość, lepszy smak? Z pewnością chodzi o walory smakowe , bo trwałości raczej nie zwiększy ... Ps. A śledzika w śmietanie jadłeś ? Tam równiez dodaje się jabłko ( starte na tarce o grubych oczkach ) kwaśne - przeważnie szarą renetę . Pozdrawiam ! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/36/#findComment-399907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #896 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Śledzika z jabkiem -i owszem smalec -niekoniecznie... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/36/#findComment-399908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #897 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Z pewnością chodzi o walory smakowe , bo trwałości raczej nie zwiększy ... OK Ps. A śledzika w śmietanie jadłeś ? Tam równiez dodaje się jabłko ( starte na tarce o grubych oczkach ) kwaśne - przeważnie szarą renetę . Pozdrawiam ! Tak, jabłko też daje do sałatki jarzynowej.Spróbuję, zrobię mały słoiczek z jabłkiem i zobaczę jak to smakuje. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/36/#findComment-399909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #898 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Ja tez dodaje jablko ale nigdy nie dawalam sliwki ( trzeba wyprobowac).Jablko napewno podnosi walory smakowe ale tez wplywa na zapach smalcu..pychota szkoda ze jest niestety bardzo kaloryczny Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/36/#findComment-399911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #899 Opublikowano 26 Stycznia 2015 (edytowane) pychota szkoda ze jest niestety bardzo kalorycznyPrzerzuć się na sam smalec i tłuste jedzenie,jajka,mięso ale ZERO ziemniaków,chleba, makaronów, generalnie produktów mącznych, cukru.Będziesz mile zaskoczona efektem Edytowane 26 Stycznia 2015 przez Hektor Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/36/#findComment-399913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #900 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Przerzuć się na sam smalec I jak to jeść bez chleba ??? Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/36/#findComment-399927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.